Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postojnska jama - draga vstopnina

Default avatar

huh

Peljeva prijatelje iz tujine v Postojnsko jamo, pa me je kar malo na rit vrglo. Vstopnice za 4 odrasle, skupaj z ogledom Predjamskega gradu, bodo čez 100 €. Pišuka, kar dosti hodiva po tujini, ampak tole je ena dražjih vstopnin.

Pa ne prosim razglabljat, da smo škrti ali da naj si izberemo drugo destinacijo. To je zgolj ugotovitev. In se sprašujem, kako naj si tak obisk privošči povprečna slovenska družina...
Default avatar

drago je

Saj si ga ne. Kdo pa sploh hodi v Postonjsko jamo? V glavnem tujci, pa med letom kakšni šolarji na izlete. Postonjsko jamo greš gledat enkrat v življenju, potem ni več potrebe.
Default avatar

Barca

Preveri, če gre z Mercatorjevo Piko dobiti cenejše vstopnice (nekaj časa vem, da je šlo in razlika je bila občutna).
Default avatar

huh

Midva sva bila oba nazadnje v otroštvu, torej pred 20 leti in sva si tudi sama ponovno zaželela videti jamo. Pike pa nimava (že tako preveč plastike).
Default avatar

Aha

Smo šli pred leti (4 članska družina), za nas preveč drago. Me je skoraj kap!
Default avatar

ena tuki

mi gremo v Postonjsko jamo skoraj vsako leto .. ponavadi lovimo kakšne popuste, ko nas pride res ceneje.

Merkator pika kartica ti nudi kar dober popust (preveri!) ... sicer se pa strinjam da je vstopnina draga, ampak take so pač cene svetovnih znamenitosti ... tu imaš vodenje z ogledom, kjer ogromno izveš, pa vlakec ...

kar pelji prijatelje iz tujine, mi smo jih tudi že kar nekaj in so fascinirani ... še mnogo let kasneje ...
Default avatar

Tanjuska11

ja res so vstopnice katastrofalno drage...tudi mi smo imeli namen, a smo se ravno zaradi tega premislili...kl...jih gleda!:)))
Default avatar

*metka

Kakor sem jaz gledala pred nekaj dnevi, na Mercator Piko ni popusta (razen komplet jama, grad + kosilo 30€/osebo), je pa na vstopnico za Predjamski grad.
Default avatar

redondo

Če si se peljala po tujini, potem veš, da so vstopnine povsod drage. Mi smo recimo lansko leto malo bolj "obdelali" Italijo in smo kar dosti zapravili za Gardaland, akvarij v Genovi, stolp in tista cerkev v Pisi 15€/osebo, znamenitosti v Firencah, potem ena majhna jama na Sardiniji (sigurno trikrat manjša od postojnske pa brez vlakca) 10€/osebo.

Skratka, ni kake grozne razlike v primerjavi s tujino.
Default avatar

oxi...

Mogoče bo novi lastnik kaj znižal cene. Žal, tudi za nas je predrago. Pa na vsake toliko časa peljem prijatelje iz tujine. Pač dam tiste evre. Čeprav če primerjam s tujino, je res oderuško.
Default avatar

huh

redondo je napisal/a:
Ja, precej hodiva po tujini, ne samo po Evropi, ampak po celem svetu. Lani sva med drugim obdelala Toskano in Umbrijo in nikjer nisva za posamezno vstopnino dala toliko, s tem, da je povprečna kupna moč v Italiji pač višja kot v SLO, pa Toskana je ena od "The" turističnih destinacij na svetu. Slovenija kljub lepotam žal ni.

Napisala sem tudi, da je to ena dražjih vstopnin. Ne najdražja, ampak ena dražjih pa. Ker 26 € za jamo in grad je precej drago, kakorkoli obračaš. Pa nisva reveža in bova seveda prijatelje kljub temu peljala.
Default avatar

dfx2

Bili letos, zelo razočarani. Instant vodenje - mogoče smo imeli "srečo" z vodičko. Zmotila me je tudi količina zbetoniranih potk v jami. Osebno mi je veliko bolj všeč jama Vilenica ali pa Škocjanske jame. Sicer je pa vse stvar okusa in pa na koga naletiš v času obiska.
Default avatar

ena tuki

dfx2 je napisal/a:
zato pa so Škocjanske pod UNESCO-m, Postojnjska pa ni ...
Default avatar

Res je

huh je napisal/a:
Res je. Tudi mi smo letos obdelali Toskano in to kar podorbno, npr. cel Vinci, kjer je zelo dobra razstava z modeli, narejenimi po da Vincijevih risbah, z multimedijskimi predstavitvami, s filmi itd nas je za 4 osebe stal točno 12 €. Tam smo prebili 3 ure z otroki, ki jih je res veliko stvari zanimalo, na nekatere modele se da tudi splezat ipd. Dobro, Pisa je pač Pisa, če imaš posebno veselje preplezat tistih 3000 stopnic greš, če ne pa ne, stvari vidiš tudi od zunaj. Še vedno pa je kompleten ogled celega kompleksa, stolnica, krstilnica in stolp s povzeptjem tako na zvonik katedrale kot na vrh stolpa 22 €, kar je manj kot Postojna. Parkirali smo pa za 20 centov na uro v centru mesta - kje v SLO se za toliko parkira??

Saj vemo, da nihče nikogar nikamor ne sili, je pa vseeno dovolj žalostno, da se Slovenci še vedno nismo naučili, oderuštvo pač ni enako turizem in da je logično, da za neko storitev enkaj zaračunaš, ni pa logično, da človeka obriješ na mrtvo. Tak turist je bil tu 3 x - prvič, zadnjič in nikoli več. Tudi v tujini ničesar ne podarijo, vse plačaš, za razliko do Slovenije in Hrvaške pa tam nimam občutka, da me gulijo na suho.
Default avatar

redondo

huh je napisal/a:
Čakaj malo, 15€/osebo zato, da se povzpneš na stolp v Pisi je mogoče poceni ? Ali pa akvarij v Genovi, tudi zelo drag. Ali pa Grotte di Nettuno na Sardiniji, direktna primerjava s Postojnsko jamo ? Pa ne mešaj še Predjamskega gradu zraven, ker je to druga znamenitost, kot da bi recimo na Sardiniji poleg tiste jame vključila še Nuraghe Primavera (pač so ravno blizu tiste jame), ki je ravno tako 10€/osebo.

Jaz ne pravim, da je Postojnska jama poceni, pravim pa, da ni nič posebej draga v primerjavi z ostalimi turističnimi destinacijami. Italijo sem dal samo kot primer, lahko naštejem še primere v Švici, ZDA, Franciji, Nemčiji, Danski, pa tudi recimo Istanbul v Turčiji (bil pred 4 leti). Nikjer nisem imel občutka, da so vstopnine poceni. Znamenitosti so zato, da se lupi turiste. To je pravilo po celem svetu.
Default avatar

karreta

>Dobro, Pisa je pač Pisa,

In Postojnska jama je pač Postojnska jama. Svetovna znamenitost. Tudi mi smo bili letos na izletu v Genovi. Vstopnina za akvarij ? Sitnica, 35€/odrasli, 22€/otroci do 12 let.
Default avatar

fuhrr

Vsi ste čudni. Znamenitosti se gre gledati s turistično agencijo, kjer za posamezen ogled doplačaš par evrov.
Default avatar

gulpek

Pred leti sva z bivšim malo potovala po Sloveniji in si imela namen ogledati Postojnsko jamo. Ob vstopnicah naju je minilo in sva raje šle v Škocjanske jame, kjer je bilo čudovito.

Tako v Postojnski še nisem bila, pa me tudi nič kaj ne mika. Malo previsoko se cenijo.
Default avatar

šurdeja

fuhrr je napisal/a:

Mhm, ja, za 3 dni Toskane daš pa 450 €. Sitnica.....


Da za en akvarium ali nek Zoo plačaš več, mi je logično, ker živali vendarle "požrejo" ogromno denarja dnevno. Seveda ga požre tudi vzdrževanje objektov, ampak toliko pa spet ne. Konkretno v P. jami ni prav ogromno vzdrževalnih del, vsaj ne takih kot npr. na stolpu v Pisi, kjer je res z renovacijo bilo olala posla.

Drugače pa - pejd na Bled, vpraš kolk ljudi pozna Postojnsko jamo in kolk jih pozna Piso...... Plus še nekaj: vstopnine za vse svetovne znamenitosti Uffico, Piso, Vinci......si lahko zagotoviš vnaprej po netu, plačaš tudi 50% manj kot v redni prodaji, mi 4 smo si konkretno ogledali stolp za 4 € po glavi, za 2 vstopnici za Uffico smo dali 38 € pa še vrste nismo čakali, smo šli direkt not ob rezerviranem času :)))))

http://en.italyguides.waf.it/museo_dett ... -pisa.html


http://en.italyguides.waf.it/museo/27-s ... seums.html

Se zelo zelo splača in priporočam vsem, ki imate namen hodit po ogledih in veste, kdaj boste šli.


Mislim,d aPostojna še ni tako svetovna, da bi kaj takega premogla ;))
Default avatar

huh

redondo je napisal/a:
1. Če se ne motim, si zgoraj rekel, da 15 € stane karta tako za stolp v Pisi kot katedralo. BTW, bila lani tudi tam, ma se ne spomnim točne cifre, očitno se mi ni zdela tako pretirana kot Postojnska jama.

2. Zdaj si pa sam s sabo malo v nasporotju, a ne? V Pisi lahko zraven mešaš katedralo, v Postojni pa ne gradu? Hm.... Omenila sem zato, ker vstopnina v jamo + grad stane 26 €, če bi kupila ločene vstopnice pa 28 €.

3. Bila sem povsod, kjer si naštel, pa še kje. Razen v deželah tretjega sveta, kjer imajo za turiste cene vstopnin 30 kratnik cene domačinov, nikjer nisem imela res občutka, da me lupijo.

4. Še enkrat poudarjam, da je treba gledati povprečno kupno moč v državi, ker zaenkrat imam občutek, da je Postojnska jama bolj namenjena tujcem kot Slovencem. Mogoče 1x v življenju daš, sigurno se pa ne boš vrnil. Kar je žalostno.