Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Dalacin vaginalna krema

Default avatar
Pozdravljeni

Pri ginekologu sem dobila Dalacin vaginalno kremo (vnetje). Alergična sem na penicilin, pa me zanima ali mi lahko ta krema škoduje?

Hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani!

Vaginalna krema Dalacin vsebuje antibiotik klindamicin. Klindamicin ne sodi v skupino betalaktamskih oziroma penicilinskih antibotikov, zato vam glede alergije na penicilinske antibiotike v tem primeru ni potrebno skrbeti.
Kot vsako zdravilo, pa ima tudi vaginalna krema Dalacin, lahko določene bolj ali manj izražene neželene učinke. Uporaba Dalacin vaginalne kreme pogosto lahko povzroči razrast neobčutljivih mikroorganizmov - zlasti kvasovk.
Le-te povzročajo neprijetne glivične vaginalne okužbe - blago do hudo srbenje in vnetje zunanjega spolovila in nožnice, bel, sirast, gost in obilen izcedek iz nožnice brez vonja ter bolečina in pekoč občutek med spolnim odnosom. Da se tem nevšečnostim izognemo včasih po antibiotični terapiji svetujmo tudi uporabo antimikotičnih preparatov (npr. Canesten vaginalnih tablet) ali prepratov z laktobacili za vaginalno uporabo (npr. Gynophilus) oz. peroralno uporabo (Lactogyn kapsule) za okrepitev naravne vaginalne flore. Na ta način se bistveno zmanjšanja tveganje za morebitne glivične in pa tudi bakterijske vaginalne okužbe.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni sem dobila dalacin vaginalno kremo in so mi rekli da neobstaja vec pa me zanima kaj je nadomestilo za njo.
Lep pozdrav!NAtaša
Default avatar
Pozdravljeni!

Očitno gre za nesporazum. Dalacin vaginalna krema je na tržišču in mora biti na voljo v vseh lekarnah.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni!

Mene pa zanima, ker sem dobila recept za to kremo, kako je z uporabo. Prvič sem namreč naslednje jutro imela problem, saj se je veliko kreme "izločilo". Ali je to normalno pri tej uporabi, v navodilih nič ne piše, ali sem sama kaj narobe naredila? Hvala
Default avatar
Pozdravljeni!

Priporočeni odmerek Dalacin kreme je poln aplikator Dalacin vaginalne kreme (5 gramov) v nožnico, najbolje zvečer pred spanjem, običajno 7 zaporednih dni.
Aplikator morate vstaviti precej globoko v nožnico. Če aplikatorja ne potisnete dovolj globoko, potem seveda krema lahko steče iz nožnice. Dobro je tudi, da po aplikaciji ne vstajate več in ostanete v ležečem položaju.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni,
tudi jaz sem dobila Dalacin vaginalno kremo. Zdravnica mi ni kaj natančno razložila za kaj gre. Po enem tednu jemanja sem prenehala in v zadnjih dneh opažam srbeče in pekoče bolečine v zunanjem delu in na začetku notranjega dela, torej takoj ob vhodu v nožnico. Za to uporabim Canesten ki mi pomaga. Na zadnjem pregledu mi je zdravnica rekla da je bris pokazal nekaj v zvezi z bradavicami.. pač da je treba biti pozoren na genitalne bradavice.. dobila sem tudi recept za nekakšno kremo ki jo grem ju3 iskat. Na ponovni pregled pa sem naročena avgusta. Je rekla da je treba to pozorno spremljati in naj se avgusta spet oglasim. In zdaj sem čisto panična ker nevem kaj se dogaja. Stara sem 23.

Zanima me kako moje trenutno stanje lahko vpliva na nosečnost?

Otroke obožujem in ne predstavljam si da bi bila ena od tistih nesrečnic ki jih nimajo. V družini je teta imela težave z zanositvijo in nažalost ni mogla imeti otrok. vse ostale tete pa so imele lahko otroke normalno tudi po več otrok. Torej ena od 6 tet ni mogla imeti otrok.

Hvala
Default avatar
Spoštovani!

Genitalne bradavice se najpogosteje prenašajo pri spolnih odnosih. Več spolnih partnerjev povečuje tveganje za okužbo. Seveda pa spolni odnos ni edini način prenosa okužbe. Dobite jih lahko tudi prek obleke, brisač in spolnih objektov, ki jih uporablja okuženi. Genitalne bradavice so vidno znamenje okužbe z genitalnimi humanimi papiloma virusi (HPV) (papilom = bradavica). Ženske pogosteje obolevajo zaradi genitalnih bradavic kot moški. Seveda so lahko različno razširjene - oseba ima lahko le eno bradavico, lahko pa jih ima več deset. Pojavljajo se posamično ali v skupinah. Občasno lahko povzročajo blago srbečico, sicer pa so neboleče. Največkrat niti ne povzročajo nikakršnih težav in so lahko povsem neopazne.

Za odstranjevanje genitalnih bradavic se uporabljajo različni postopki – uporaba krem (npr. Aldara), uporabo sredstev za razkuževanje sluznice (npr. Skinsept Mucosa) ali zdravljenje z laserskim uničenjem prizadetega področja. Zdravnik izbere najprimernejšo metodo. Zdravljenje je bistveno manj uspešno pri osebah, ki živijo stresno življenje ali imajo zmanjšano odpornost. Zato v prvi vrsti poskrbite za vaš imunski sistem in umirjen način življenja.

Genitalne bradavice nikakor ne vplivajo na zanositev ali samo nosečnost. Pomembne so lahko edino pri porodu – pa še to zelo redko. Eventuelno bi namreč lahko prišlo do okužbe ploda tekom poroda, v primeru da bi bile bradavice močno razširjene po celotni nožnici. Tudi v tem primeru je to menda zelo redek pojav, tako da strokovnjaki trdijo, da se s tem nikakor ni potrebno obremenjevati.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
pozdravljeni.

sem noseča in sem trenutno v 12t5d..
včeraj se mi je pojavil roza izcedek in sem odšla do ginekologa kateri mi je predpisal to kremo (vaginalna Dalacin).
na navodilih sem zasledila da jele v drugem in tretjem tromesečju dovoljeno uporabljati pa me zanima ali je torej lahko kaj narobe? predpisal mi je 7 dni zaporedoma.
tudi pri meni pa je veliko kreme steklo ven in ne vem koliko globoko to naj bi bilo...
to mi je predpisal osebni ginekolog in po tem sodeče sklepam da naj ne bi bilo nič narobe, vendar raje slišim 2 mnenji..

hvala in lepo pozdravljeni
Default avatar
Spoštovani!

Uporaba Dalacin vaginalne kreme v času nosečnosti je varna. Njena uporaba v prvem trimesečju se zaenkrat resnično svetuje nekoliko bolj zadržano. Načeloma se predpisuje predvsem v primerih, ko je zdravljenje z njo nujno potrebno. Razlog je zelo preprost. Še vedno namreč niso bile izvedene ustrezne kontrolirane in dovolj velike študije na nosečnicah v prvem trimesečju nosečnosti, ki bi dokazale varnost uporabe Dalacin vaginalne kreme tudi v prvem trimesečju. Seveda pa po drugi strani zaenkrat tudi ni nobenih dokazov o morebitnem škodljivem delovanju.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni,

pri ginekologu sem dobila Dalacin vaginalno kremo (aplikatorje), kar naj bi bilo zdravilo za zdravljenje klamidije. Rečeno mi je bilo, da vsak večer pred spanjem iztisnem po en aplikator v nožnico in to ponavljam sedem dni. Čez dva dni pričakujem mensturacijo. Kako je z uporabo aplikatorjev med menstruacijo? Ali je bolje počakati in začeti z zdravljenjem po menstruaciji? Hvala za odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni!

Če pričakujete menstruacijo že čez dva dni, potem vam svetujem, da zaenkrat raje počakate in z uporabo Dalacina pričnete šele po menstruaciji.
V kolikor pa bi z zdravljenjem vseeno pričela takoj, potem med menstruacijo ne prekinjajte zdravljenja, ampak nadaljujte do konca - 7 dni.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Spoštovani!

Za zdravljenje asimptomatičnih in preprostih okužb s klamidijo je danes zdravilo izbora antibiotiki azitromicin. Azitromicin se daje v enkratnem odmerku 1 g. V primeru, da gre za širjenje klamidijske okužbe se seveda zdravljenje ustrezno podaljša. Druge, manj uporabljane načine antibiotičnega zdravljenja predstavlja zdravljenje s tetraciklinskimi antibiotiki (doksiciklin), kinolonskimi antibiotiki oziroma s klindamicinom v priporočenih dnevnih odmerkih. Zlasti za slednjega velja, da je na splošno njegova učinkovitost najmanjša. V vseh primerih gre za uporabo antibiotika v per os obliki (uživanje antibiotika).

Zgolj uporabe vaginalne kreme z antibiotično učinkovino (klindamicin) naj seveda ne bi bila učinkovita pri zdravljenju okužbe s klamidijo.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Spoštovani,
imam stalnega partnerja hkrati pa tudi genitalne bradavice. Ali se moram zaradi tega odpovedati spolnim odnosom dokler se ne pozdravim?
Default avatar
Spoštovani!

Spolnim odnosom se vam ni potrebno odpovedati, vsekakor pa vama s partnerjem svetujem uporabo kondoma. Uporaba kondoma sicer vedno ne prepreči okužbe, saj je v veliko primerih virus prisoten tudi na koži osramja, od koder se lahko prenese na samo spolovilo. Kljub temu njegova uporaba vsekakor zmanjša verjetnost okužbe.

Seveda je smiselno tudi, da se bradavice čimprej odstrani (kirurško ali z drugačno terapijo), saj je verjetnost okužbe največja ravno v primeru, ko so bradavice prisotne - večja kot je bradavica, večja količina virusa je prisotna.

Genitalne bradavice povzročajo človeški virusi papiloma (HPV). Danes poznamo več kot 150 različnih tipov. Zanimivo je, da načeloma tipi HPV virusov, ki povzročajo nastanek bradavic pri ženskah, pri moških ne povzročajo pojava bradavic in obratno. Seveda pa so pri vsakem posamezniku vedno lahko prisotni tako tipi HPV virusov, ki pri njem povzročajo nastanek bradavic in tudi tipi HPV virusov, ki pri njem ne vodijo do pojava bradavic.

Drugače pa naj bi v osnovi organizem sčasoma HPV viruse odstranil oziroma naj bi le-ti propadli, ker nimajo več ugodnih razmer za razmnoževanje. Praviloma v roku dveh let po okužbi. Tega ne vemo zagotovo, saj je zanimivo, da se pri osebah, ki so že imele genitalne bradavice, te rade ponavljajo. Obstaja tudi domneva, da v kolikor smo enkrat okuženi z virusom, le-ta ostane celo življenje.

Iz vsega navedenega seveda sledi, da ni razloga, da ne bi smeli imeti spolnih odnosov.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni,

V sredo sem bila pri svojem G. in ker imam notranje vnetje nožnice, mi je predpisal DALACIN 20mg/g vaginalno kremo. Ker pa dojim, ne upam uporabljati te kreme, saj piše, da takrat ni dobro dojiti. Zato vas prosim za nasvet. Lp
Default avatar
Spoštovani!

Antibiotik klindamicin so zasledili v mleku doječih mater po peroralni ali parenteralni uporabi, na žalost pa zaenkrat še ni povsem znano, ali se izloča v mleko tudi po vaginalni uporabi klindamicin fosfata (Dalacin vag. kreme).

Zaradi potencialnih nevarnosti hudih neželenih učinkov klindamicin fosfata pri dojenčkih je treba pretehtati, ali je bolje, da mati preneha dojiti ali da preneha jemati zdravilo, pri tem pa je treba upoštevati pomen zdravila za mater.

Ker varnost uporabe Dalacin vaginalne kreme med dojenjem ni dokazana, vas svetujem da bodisi za čas jemanja antibiotika prenehate z dojenjem (mleko si lahko izčrpavate) ali pa po posvetu z zdravnikom kreme ne uporabljate. Ginekolog bo presodil ali je za vas uporaba Dalacin vaginalne kreme nujna ali ne. Morda pa vam svetoval uporabe kakšnih drugih manj nevarnih pripravkov.


Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Živjo!

Mene pa zanima, če se Dalacin vaginalna krema lahko kupi v lekarni ali se dobi samo na recept!
imam namreč ponavljajoče se težave, krema mi zelo pomaga a žal je ginekologinja strašno zasedena...
hvala za odgovor!
Lp
Default avatar
Spoštovani!

Dalacin vaginalna krema je antibiotična krema, zato je na voljo izključno samo na recept.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana

Moderatorji

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.
bostjanmartinc