Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

zdravila EGLONYL

Default avatar
Prvo en lep pozdrav in kar k vprašanju,upam, da je stran pravilna za mojo temo. Obiskal sem psihijatra,prvič, predpisal pa mi je tablete z imenom EGLONYL. Dnevni odmerek sta dve kapsuli 50 mg., zdravilo pa vsebule SULPIRIDUM. Moje vprašanje pa je : kaj je bistvo teh zdravil, kaj zdravijo, na kaj vplivajo v mojem telesu in posledice, ali lahko postanem odvisen od zdravila. Moje težave so se začele z želodcem vendar zdravniki po kupu preiskav niso odkrili ničesar , zato pa sem pristal v ordinaciji psihijatra. Zahvaljujem se za odgovor MARE
Default avatar
Spoštovani Mare,
Eglonyl je vegetativni stabilizator in je namenjen prav težavam z želodcem, ki so povezane s čustveno napetostjo.Zdravilo ne povzroča odvisnosti.
Default avatar
Meni je isto psihiater predpisal Eglonyl kapsule. Meni nič ne pomagajo.
Imela bi pa vprašanje za vas g. dr. Rejec

Zakaj psihiatri predpisujejo nekatera zdravila v velikih količinah, če ne vedo ali bodo zdravila pomagala ali ne?

Prvič, ko sem bila pri psihiatru mi je napisal kar 14. škatlic Eglonyla. Nato sem imela kontrolo in sem rekla, da mi ne pomagajo itd. on mi je kljub vseeno zopet napisal Eglonyl 10. škatlic.
Sploh ta zdravila ne pijem in se mi valjajo po omari. Če kdo potrebuje takšna zdravila mu lahko pošljem, ker jih je škoda vržiti v koš.

LP, Maja
Default avatar
Spoštovana Maja,
res ne vem ,ali vam zdravila niso pomagala, ker jih niste jemali, ali zato ker je bil odmerek premajhen (običajno se gibljejo od 150 do 600 mg dnevno, odvisno od narave zdravstvenih težav.V vsakem primeru imate pravico, pa tudi dolžnost zahtevati od psihiatra naj vam utemelji svojo odločitev.Če želite aktivno sodelovati pri svojem zdravljenju, je prav, da si prizadevate spoznati vse možnosti, saj imate končno tudi pravico zdravljenje, za katerega menite, da vam ne ustreza, zavrniti.
Default avatar
Tudi meni je psihiatrinja predpisala zdravilo Eglonyl in sicer zjutraj 2 kapsuli 50 mg, zraven 1 tb Lexaurina, opoldne pa 1 kapsulo Eglonyla in 1 tableto Lexaurina. Jemljem tudi Propranolol proti aritmiji in tresenju rok ter drgetu telesa - 1 tb 4O mg. Lexaurin in Propranolol sem jemala že prej, pa so se kljub temu pojavile hude težave - depresija in občutkek, da se bom vsak čas zgrudila in umrla ter drugi močni neprijetni telesni očutki.

Odgovor g.Maretu! Meni Eglonyl neverjetno pomaga, počutim se kot prerojena in močno mi je žal, da nisem že prej obiskala psihiatrinje.

Vprašanje za gospoda dr.Brejca: kako dolgo bom lahko jemala Eglonyl in
ali se bom lahko odvadila Lexaurina, s katerim sem nekako že zasvojena.
Prej sem ga jemala po več tablet ob pojavih zgoraj opisanih znakov - temu pa ni bila pridružena depresija.

Lepe božične praznike in mnogo lepega v novem letu 2004!
Lipa
Default avatar
Eglonyl boste lahko jemali zelo dolgo, Lexaurina pa se boste le s težavo odvadili. Priporočam izčrpen načrt o tem z vašo psihiatrinjo.

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket