Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mišične bolečine hrbta in prsnega koša

Default avatar

gogalam

Pozdravljeni,

Že 5 mesecev imam mišične bolečine v hrbtu in prsnem košu, ki se selijo. Enkrat me boli hrbet pod lopatico na levi strani, čez dva dni vratna hrbtenica in prsni koš itd. Ne mine pa dan brez bolečin in najhuje je ponoči, ko se zbudim pri obračanju zaradi bolečine. Naj omenim, da sem bila pri dr.Fedorovu na pregledu in je s hrbtenico vse v redu, menila sva da bo čez čas bolje - toda ni, je slabše. Probala sem tudi s Trigger point terapijo in masažo, pa zaenkrat ni nič bolje. Splošni zdravnik mi je predpisal Ibubrofen za 3 dni, ki mi tudi ni prinesel olajšanja.
Stara sem 45 let, imam sedeče delo, toda če se le da in, ker imam možnost, se razgibam in ne vztrajam v prisilni drži dolgo. Resnično me skrbi, da nimam sindroma Fibromialgije - nevem pa kaj bi to lahko bilo?
Za odgovor in nasvet se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,

Karmen
Default avatar

Mensur Salihović

Pozdravljeni,
v vašem kratkem opisu težav s katerimi se soočate pogrešam opis kvalitet(peče,ščipa,vleče,zbada...),jakosti (številčna lestvica od 0-nič ne boli 10-nepredstavljiva bolečina), in odzivnosti vaših bolečin na zdravila in fizikalne ukrepe upoštevaje akupunkturo.Sicer sem dobil vtis , da se predvsem zanimate za informacije glede fibromialgije, ki je v zadnje čase precej prisotna bolezen v razvitem svetu.Značilna je po bolečinah praktično po celem telesu predvsem pa po občutljivosti na pritisk po tipičnih točkah po telesu.Na zdravljenje se ta sicer najverejtneje centralna bolezen živčnega sistema slabo odziva in to velja enako za bolečine kot za druge spremljujoče motnje kot so depresija,utrujenost(soprisotne v 70 oz. 90 %)...Najbolje podobni so si med seboj s miofascialnim sindromom in sindromom razširjene telesne bolečine.
Postavitev diagnoze je zelo občutljiva in zahteva natančen fizikalni pregled.Zaradi tega vam ne morem sugerirati verjetno diagnozo v vašem primeru.Sicer na portalu med.over.net obstaja stran , ki jo ureja združenje bolnikov z fibromialgijo kjer lahko najdete za vas zanimive informacije.

Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar

Brigittta

Spoštovani!
Tudi jaz imam enake simptome kot opisano zgoraj. Imam sedeče delo. Enkrat me boli za lopatico, zdaj pa že 14 dni kar cel rbet in tudi pod rebri. Intenziteto bolečine bi jaz označila s 6 ali malo več. Me ne špika ampak prav boli, kot me je naprimer že kdaj v preteklosti bolel hrbet zaradi napetosti, stresa. Vendar dvomim, da bi to bilo tudi zdaj. Ravno pred pol ure sem pojedla 1 aspirin in bolečina je popustilas vendar ni povsem izginila.

Kaj menite? Kako naj povem splošni zdravnici, da bo morda malo bolj preverila te moje težave. Ko sem ji par mesecev nazaj že šla se pokazati zaradi hrbta, je na otip s hrbtom bilo vse v redu, moje bolečine pa je pripisala moji povečani teži. Vendar menim, da bi do zdaj že minile.

Najlepša hvala za vsak nasvet

Brigita.
Default avatar

Mensur Salihović

Pozdravljeni,
zaradi dobrega odziva na Aspirin menim , da je vaša bolečina najverjetneje kostno mišična.Osnova je najverjetneje ustvarjena med vsakodnevnim sedenjem na delovnem mestu.Brez pregleda lahko svetujem , da preizkusite lokalno suho toploto,neko zdravilo iz skupine NSAR(nesteroidni antirevmatiki) seveda , če nimate težav s prebavili in mogoče masažo ali kakšno drugo obliko fizioterapije.V kolikor težave ne minejo boste rabila nov posvet z vašo zdravnico.

Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj