Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

rak in operacija

Default avatar
pozdravljeni!

pred kratkim je moj dedek(80 let) opazil prisotnost krvi ob odvajanju blata.Napotili so ga v bolnišnico kjer so ugotovili da ima raka na črevesju. kirurg je dejal da glede na velikost raka je moral krvaveti že dosti časa.Bil je operiran in kljub njegovim slabim zdravstvenem stanju (srčni bolnik-bypass vstavljen, visoka sladkorna, ter na antikoagulacijski terapiji) po enem tednu je bil odpuščen.sedaj sicer nima težav razen čakamo pa na ponoven pregled pri kirurgu, na pregledu naj bi tudi povedal kakšni so izvidi tkiva ki so ga poslali na analizo. prav glede tega me zanima kaj lahko pokažejo rezultati? v primeru da je bil rak v napredovalnem stadiju to pomeni da se je razširil? da ga ima še kje?

vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor,


lp
Default avatar
Moj oče 80let, ga ima na danki je v tretjem stadiju vendar še ni razširjen na bezgavke.Sedaj čaka na obsevanja potem pa ko se to skrči pa naj bi šel na operacijo.Danko obsevajo predoperativno zaradi stome(vrečke).Če je pri vas rak v četrtem stadiju se je lahko razširil že na pljuča ali jetra kamor ta rak najprvo zaseva, nevem rečti to vam bodo ali so vam že povedali, lahko pa je šel samo na bezgavke. Sedaj pa vas verjetno čaka še obsevanje ali kemoterapija ali oboje nevem. Napišite v katerem stadiju ste me zanima, ker imamo mi iste težave. Koliko je vaš tumor bil velik naš je 7 cm? Pišite še kaj!!

lp manja
Default avatar
Moj mož je imel skoraj isto diagnozo kot tvoj oče.Za diagnozo je zvedel lani 18.maja,letos 18.4.pa je umrl.Imel je kt,obsevanje in biološka zdravila.Danke ne obsevajo zaradi stome,ampak zaradi tumorja.Stomo dajo zaradi boljšega zdravljena danke ali črevesja po operaciji.Stoma je lahko trajna ali začasna,vendar se hitro navadiš na njo,je pa še zmeraj boljše da jo imaš celo življenje kot pa da umreš.Dali smo veliko kalvarijo skozi,obljubljali so ozdravitev,............
Default avatar
Lep pozdrav wwwww..

Lepo ja spoznati nekoga, ki je to že prebrodil. Ali je bil vaš mož po končanem obsevanju in kt ter bioloških zdravilih tudi operiran. Moj oče je sedaj dal skozi obsevanja(5x) in se je štelo, da bo takoj operiran pa sva bila v ponedeljek pri kirurgu pa je dejal, da ga se tumor še ni skrčil, da ga ne upa operirati ampak, da se bo krčil še sedaj po obsevanju.No čez en mesec naj bi šel ponovno na pregled in potem naj bi bil operiran, potem nevem a takrat pa naj bi se tumor zmanjšal brez kakšne terapije, malo čudno. Moj oče ima tretji stadij in tumor velik 7cm.Kako je bilo pri vas?
Prosim za kakšen nasvet, ter vam želim veliko zdravja, mož pa se je rešil če se ni dalo pomagati, nevem kako se bo steklo pri nas....!!
lp, Manja
Default avatar
Pozdravljena

Ja po kt,obsevanju,in bioloških zdravilih je čakal 2 meseca na operacijo.Čakati je moral zato,ker je dobil biološka zdravila,in je treba narediti premor,ker je po bioloških zdravilih povečano tveganje za krvavitev.Verjetno vaš oče ne dobiva BZ. zato bo verjetno prej operiran.Po obsevanju je baje treba nekaj časa počakati,da se tumor skrči, no pri mojem možu se ni skrčil,celo povečal se je, ja kirurg nam je rekel,da je najbolj realno stanje takrat ko človeka odprejo in na lastne oči vidijo tumor.Ko so moža odprli so ga samo nazaj zaprli ker je bil tumor prevelik in se ga ni dalo odstaniti.Dobil je stomo, z katero ni bilo nobenih problemov in se jo je zelo hitro navadil.Tudi moj mož je imel 3 stadij in 7 cm, tumor,samo da je bil 30 let mlajši od vašega očeta.Po operaciji je še živel 5 in pol meseca. Upam da bo z vašim očetom bolje.

LP.M
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor .Pa je imel res podobno diagnozo tudi vaš mož. No oče je dobil sedaj po obsevanju tako hudo drisko, da samo leži, danes ja prišla zdravnica na dom in mu je dala ene tablete, upamo na boljše. Zanimivo, da se tumor ne krči pri vseh, tudi pri nas se do sedaj ni upamo sedaj v tem mesecu na najboljše. Pri vas tega ni bilo, kar strah me je kako bo pri nas.Vaš mož je bil še zelo mlad pa ga kljub temu niso mogli nič rešiti. Izrekam vam moje sožalje ob izgubi moža in najlepša hvala res za vsako informacijo, kajti prvič se srečujemo s to zahrbtno boleznijo.Morda še samo v kateri bolnici je bil operiran vaš mož, oče se šteje da bo OI?

hvala in lp, Manja
Default avatar
Pozdravljeni!

No pa se res srečujemo skoraj z isto diagnozo, ki pa se je pri vas stekla zelo slabo pri nas pa še upamo na najbolše, na koncu pa bo vse pokazal čas. Danes je oče zelo slab že prej je imel driske, sedaj po obsevanju pa je grozno. Tudi ponoči mora vstati po 20x, pa še voda se mu je začela zapirati. Danes je prišla zdravnica in dala mu je ene tablete proti driski, če bo seveda kaj pomagalo. Apetit ima, ampak kaj ko gre vse skozi njega in ga švohi.Najlepša vam hvala za vsako informacijo, kajti vse nam pride prav, saj se prvič srečujemo s to zahrbtno boleznijo. Izrekam vam tudi moje sožalje za vašega moža vam pa želim še veliko let trdega zdravja in hvala še enkrat. Morda samo še to kje je bil operiran vaš mož, oče se šteje da bo na OI?

Hvala in lep pozdrav Manja
Default avatar
Najprej lep pozdrav!

Hvala vam za vsako dobrodošlo informacijo, kajti srečali ste se res s podobno diagnozo, kot mi. No ata ima sedaj po obsevanju še bolj hudo drisko, kot jo je imel pred obsevanjem in tudi voda se mu je začela zapirati, tako, da smo sedaj kar v skrbeh. Prišla je zdravnica in mu dala nekaj proti driski, ampak ga kljub temu pritiska na blato tudi po 20x na noč.Je kar revež, tako, da komaj čaka operacijo in upamo, da se bo tumor skrčil, da se ne bo izteklo s tako žalostnim koncem kot se je pri vas.Hotela bi samo še vprašati, kje je bil vaš mož operiran, oče bo na OI?
Hvala za vse in izrekam vam sožalje za moža, vam pa želim še veliko let trdega zdravja.

lp,Manja
Default avatar
Mož je bil operiran v KC.Ja tudi moža je pritiskalo na blato,tudi on je šel po 20krat, vendar blata ni bilo,baje naj bi tumor povzročal pritisk,in od tega ima človek občutek da mora na blato.Možu je po operaciji začela zastajati voda,in je 14 dni po operaciji dobil stalen urinski kateter,od takrat dalje pa je tudi obležal v postelji.Po končanem obsevanju se baje tumor najbolj krči mesec ali dva.No pri nam ni bilo tako.Pred opercijo je bi na MR, in takrat je njegova onkologinja rekla da se je tumor skrčil na minimum,kar pa ni bilo res.Kirurg mi je dejal,da MR V tričetrt primerov pokaže realno stanje,v čtrtini primerov pa ne,in da najbolje vidijo ko je človek na mizi.Zelo sem razočarana nad OI, meni se zdi,da si tam samo številka, če slučajno operacija uspe,se hvalijo na vse pretege,če ne so tiho.Moža po operaciji sploh niso več poklicali, no sicer so rekli ko bo pri močeh naj se oglasi,to pa je tudi bilo vse.Mislim,da še ne vedo da je umrl. Ja veliko stvari sem videla in spoznala v teh težkih mesecih, najbolje je da si siten,sprašuješ čim več, in si sam pomagaš,še najbolje je pa da poskušaš uživati življenje z polno žlico,kakor dolgo pač bo. Vse lepo želim vašemu očetu,naj poskuša čim lažje prebroditi vse skupaj.

LP.M
Default avatar
Najlepša vam hvala za odgovore in lepo poletje vam želim!
lp, Manja
Default avatar
WWWWWWWW!

Najprej lep pozdrav! Zopet se vam oglašam in prosim za kakšno izkušnjo. Atu se kar noče in noče vstaviti ta pritisk v danki oziroma nevem kako bi temu rekla on pravi, da gre vsakokrat iz njega kot ena čista voda nevem morda sluz. Nocoj je bilo hudo celo noč, tako, da zjutraj vstane čist izčrpan in potem spi cel dan. Je še kar lahko(apetit ima), a kaj ko mama ne ve več kaj mu naj skuha, da bi se to saj malo umirilo, če ne nevem kako bo dačakal operacijo.Včeraj se je pregrešil in popoldne pojedel 2 krofa in malo domačega želodčka in je bilo ponoči hudo za umret. Ali res je res to tako škodilo, kako ste vi to blažili oziroma kaj ste kuhali, ko je vaš mož hodil tako pogosto na wc oziroma imel ta občutek v danki.Ali je on sprobal, da je imela pri tem vpliv hrana ali dela to samo tumor, da tako pritiska oziroma nevem kaj je sedaj to. Namesto, da bi se po obsevanju stanje saj malo umirilo, kot smo pričakovali pa je še slabše. Pa pravijo, da se tumor krči, simptomi pa tako slabi.......!!!!

100x hvala za kakšen nasvet in lep dan vam želi Manja.
Default avatar
Moj mož takrat ko je bil obsevan.32 krat in kemoterapiji, sploh ni imel dobenih težav, težave so se začele PO končani terapiji.Tudi mi smo spraševali zdravnico,pa je rekla da so ti pritiski normalni .Na OI sem srečala kar nekaj pacientov z isto boleznijo,in vsi so imeli te pritiske. Mož je imel te pritiske vse do operacije,seveda sem kuhala bolj tekočo hrano,spil je veliko čajev,vode sokov, vendar ni nič pomagalo. Ker je tumor velik,pritiska na danko in s tem ima človek občutek na mora na WC.Tudi mojega moža je to zelo izčrpavalo,toda karkoli smo poskusili ni pomagalo.Mislim,da hrana pri tem nima dobene vloge, mož je 2 meseca trpel te pritiske vse do operacije,tudi pri nam je bilo zelo hudo,rad bi človeku pomagal pa mu ne moreš,tudi on je ponoči vstajal po 20 krat,hodil na wc, se napenjal, včasih je imel izločke velikokrat pa ne. Mislim,da se s podobno težavo srečuje veliko bolnikov z rakom na črevesju. Tudi mismo se veselili,ker je obsevanje in kemoterapijo zelo dobro prenesel,brez kakšnih težav,potem so se pa začele težave.

LP.M
Default avatar
Pozdravljeni.

Da še sam nekaj dodam. Šel sem skozi isto kalvarijo tumor na danki, 3 stadij, področne bezgavke so že bile zajete, ... Pred operacijo BZ + KT + obsevanje; operacija + stoma (5 mesecev) + KT ter nato še zapora stome. Tudi jaz sem imel probleme z zastajanjem vode in sem moral še na operacijo tega, a se je zdaj zadeva umirila.

Ti pogosti obiski WC-ja so običajna reč pri teh problemi. Meni se je začelo proti koncu obsevanja in potem po obsevanju še skoraj dva meseca. Hrana pomaga, predvsem česa se izogibat in ne kar bi res pomagalo. Nič sadja (razen banan, te so priporočljive), sveže zelenjave (posebej čebule, suhih sliv, itd.), nič pikantnega oz. kar napihuje. Glede bolečin anusa sem si jaz pomagal s kremicami za celjenje razjed in hemeroidov npr. Proktis M-plus. Pri prebavi in proti driski pa je najboljši Seldiar (recite osebnemu zdravniku za recept).

Meni se je kalvarija začela 2.3.2009; 12.3.2010 pa sem začel že 100% s službo. Upam na najboljše.

Samo glavo pokonci in ne obupat.

LP,
Damijan
Default avatar
Zelo sem vesela za tebe Damjan,da se je vse srečno končalo,in da si že v službi,mojemu možu je onkologinja pred operacijo dejala,vso srečo vam želim,in to si je velikokrat rekel, da je vse odvisno od sreče,pri nas je zvedel za diagnozo 17.5 2009, umrl pa je 18.4.2010..Ja res je vse odvisno pod kakšno zvezdo si rojen.

LP.M
Default avatar
Hvala obema za odgovore ob ponovnih težavah sa spet kaj javim! Povedati moram, da je oče že dobil ta tablete Seldiar(v soboto), pa žal ne pomagajo.

Hvala in lep pozdrav Manja
Default avatar
pozdravljen Damijan!

Tudi jaz sem vesela za vas, da se vam je srečno izteklo in da ste sedaj spet na delovnem mestu. Vprašala bi samo kako pa se ja vam ta tumor krčil oziroma koliko? Ali so vam te tablete Saldiar takoj pomagale in ali ste takrat, ko je bila huda driska lahko kaj počel, ko naš oče ne more nič, njemu diši samo postelja in to cel dan? Verjetno so pa tu odvisna tudi leta naš oče jih ima 80, zato je bila verjetno tudi izbrana milejša terapija( on je bil obsevan samo 5x, brez kemo in bz), ker mu je rekla onkologinja, da ga pri 80 ne bo mučila z nevem kakšno terapijo, ker kar poka od zdravja. Tako je rekla pred začetkom zdravljenja.

Hvala za odgovore in veliko zdravja vam želi Manja
Default avatar
Pozdravljeni vsi,

Slučajno sem naletel na ta forum in rad bi na kratko podelil mojo izkušnjo. Rojen sem 1965, dijagnozo adenocarcinoma (T3) so mi ugotovili 5.3.2005. Torej, čedalje večje težave sem imel z odvajanjem, dokler nisem opazil krvave sluzi, kar je pomenilo, da le moram k zdravniku! In, glej ga zlomka! Rak! Tisti večer sem se ga nalil z vinom, pokadil 2 škatle cigaret in napisal poslovilno pismo. Naslednji dan so me še extra prevrtali kolonoskopsko, ultrazvočno in vsaj še trikrat ročno (za ziher), nakar me je sprejela dr. Oblak (OI) ter postavila pred dejstvo, da jo moram SLEPO ubogati, češ to je edina pot k MOŽNI (50%) ozdravitvi. Seveda se mi je vse skupaj uprlo, poslal sem jo nekam, njo, ves OI, slovensko zdravstvo in uradno medicino, nasploh, in se odločil, da bom še dolgo živel! No, operaciji se nisem mogel izogniti, zato sem se malo pozanimal in se pogovoril z dr. Rauchom (ks Rožna dolina), ki me je tudi operiral. Po dveh dneh je nastopil ileus in spet -Jovo na novo (operacija). Dobil sem stomo in po 14 dneh odšel domov. In potem se je začela akcija! Prav hitro sem dobil naslov od Nowicky pharma (Wien), kjer sem takoj naročil ampule UKRAIN http://www.ukrin.com/. Zadeve mi je aplicirala znanka, medicinska sestra. Da skrajšam vse skupaj, danes sem tukaj, kjer sem, zahvaljujoč temu zdravilu. Če bi bilo po OI, bi sedaj verjetno gnil v obliki srednje kvalitetnega humusa. Ja, po 4 mesecih so mi zaprli stomo, takrat sem non stop šibal na WC, tudi po 20x dnevno, ampak, zadeve so se umirile po enem letu, seveda, spet ne same, temveč zahvaljujoč MUMIU! MUMIE je snov (mumificiran čebelnjak, smola) ki se jo nabira v Altajskih gorah (Kirgizija, Tadžikistan, Kitajska, Tibet...) (http://www.mumie.si/) in vpliva na regeneracijo CELEGA organizma! Skratka, operirati se nisem mogel sam, vse ostalo sem pa naredil po lastnih prepričanjih. Vsekakor, veliko več možnosti za preživetje po operaciji raka ima človek, če se sam potrudi, kot da se prepusti seratorjem z doktrino zdravljenja raka iz leta 1947...
Default avatar
Spoštovani Nenad, prosim če mi pišete na moj e-poštni naslov, ker bi rada navezala stike z vami zaradi zdravljenja raka na debelem črevesu. Možu so diagnosticirali in čakamo na operacijo. Potrebujem nasvete.

[email protected]

Enako velja za gospoda Damijana, prosim.


Hvala obema vnaprej.

Tajna
Default avatar
Sam sem sedaj v istem čolnu, po sistemski KT,obsevanju z radiosenzibilno KT, končano še eno sistemsko KT,
potem še eno,pol pa me čaka operacija na KC.Moj tumor je bil, upam, 6cm širok in 1,5 cm globok, S3.Hvaležen bi bil za vsak nasvet.Jaz sam se držim opimtizma, veliko hoje,diete dr.Budwig, sedaj po obsevanju pa pijem zelenjavne sokove, jem marelične peške (b17) in grozdne peške.Radi imunskega sistema pa uživam matični mleček.Bi pa prosil gospoda Nenada in vse, ki ste ali imate podobno izkušnjo , za kako izmenjavo.,
Moj mail je [email protected].

Hvala
Default avatar
A še sodeluješ v tem forum, Damijan? Imam nekaj vprašanj zate... lp

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic