Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

povišana ščitnična protitelesa in ss

Default avatar
Pozdravljeni!

Zaradi ponavljajočih zaporednih ss (4x) sem šla med drugim tudi na endokrinološke preiskave.
TSH imam 2,1, prosti T4 13,1, protitelesa proti TG 251 (normalno do 60) , protitelesa proti TPO 21,2 (normalno do 60)
Slaba 2 meseca nazaj po tem izvidu sem imela pri osebni zdravnici pregled TSH in je bil 3,26 (slab teden po abraziji)

Zanima me ali je to nihanje TSH normalno, ali je bil povišan (3,26) zaradi abrazije?
Potem me zelo zanimajo povišana protitelesa TG 251. Ali je možno, da imam zaradi tega ponavljajoče splave? Stara sem 36 let, za zanositev se borim že dobrih 6 let, bila sem v treh postopkih IVF/ICSI, enkrat vmes zanosila spontano. Vedno se nosečnost konča med 6 in 8 tednom.
Genetsko sva s partnerjem ok, tudi motnje strjevanja krvi so na revmatološki kliniki izključili.
Zato mi ostane samo še problem povišanih ščitničnih protiteles, če zares vpliva na ponavljajoče ss.

Najlepša hvala za odgovor, Nataša
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za kronični limfociti tiroiditis Hashimoto, ki je v evtirotični fazi. Nihanje ravni TSH se lahko pojavi tudi pri povsem zdravih ljudeh. Ščitnična protitelesa antiTG so le označevalec avtoimunskega vnetja ščitnice in nimajo nikakršnih drugiih škodljivih učinkov in tudi pri vas niso vzrok za ponavljajoče se spontane splave.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni!

Ponovno se obračam na vas z vprašanjem, ki se nanaša na zgoraj omenjena ščitniška protitelesa. Naslednji teden namreč začnem z novim, tokrat že četrtim postopkom ICSI in me zanima, če bi morda bilo vseeno smiselno poskusiti s tabletkami za ščitnico. Kakšno dozo bi priporočali v času postopka in kako je z jemanjem tablet v nosečnosti?

Lp, Nataša
Default avatar
Spoštovani!

Glede na to, da imate Hashimotov tiroiditis in palnirano IVF/ICSI priporočam ponovno določitev TSH in pT4. Če bodo vrednosti v mejah normale jemanja tiroksina ne priporočam. Tudi če boste zanosili je potrebno čim prej določiti TSH in se glede na vrednost posvetovati s tirologom.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni,

ponovno se obračam na vas glede vrednosti ščitnice in ponovne zanositve. Leta 2010 sem vam nazadnje pisala in bila tudi pri vas, ki ste mi v izvid napisali, da gre za kronični limfocitni tiroditis Hashimoto, ki je v evrirotični fazi.
In da v primeru nosečnosti priporočate ponovno določitev TSH in pT4.
Vedno sem imela vrednosti TSH,FT4 in FT3 v mejah normale, povišana sem imela samo protitelesa antiTg (194 in 251), antiTPO je bil v mejah normale.
Trenutno sem bila v zadnjem postopku OBMP in sem noseča točno 30 dni. Danes sem dobila izvide:
TSH: 2,94 S-T3-prosti: 4,85 S-T4 prosti: 18,01

Za protitelesa mi splošna zdravnica ni dala napotnice. Ste mnenja, da bi bilo potrebno določiti tudi to? Ker točno ne vem kaj pomeni hormon pT4, ki ste ga navedli, da ga moram izmeriti. Naj se ponovno oglasim pri vas z napotnico? Če lahko pod nujno? Ker če bi mi pomagal eutirox, bi ga že morala začeti jemati.

Stara sem 41 let in bi želela, da to nosečnost izpeljem do konca.Do sedaj mi namreč še ni uspelo.

Hvala in lep dan, Nataša
Default avatar
Spoštovani!

Navedeni izvidi TSH, prostega T3 in prostega T4 so ustrezni tudi za nosečnost. Protitelesa proti TG in TPO so le značevalec avtoimunskega vnetja in jih ni potreno ponovno določati. Trenutno zdravljenje ščitnice ni potrebno. Priporočam kontrolo TSH in hormonov čez dva meseca.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P