Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

prosim za pomoč

Default avatar

marta jeretina

Spoštovani!
Obračam se na vas za vprašanji, ker me zelo skrbi za mamo, ima 78 let, leta 2004 komaj preživela zelo hud srčni infarkt.Dva meseca v bolnišnicah, domov prišla nepokretna.Pol leta po prihodu domov, si je neverjetno opomogla, zmogla 1km hoje, dokaj normalno življenje.Zadnje dve leti nazaduje na račun slabega srca in vaskularne demence.Letos feb.dr.Kramberger uvede v terapijo Exelon obliž.Sicer dobiva Lasix,Lorista, Nitrodur obliž 0,2,Tulip, Aldactone (vsak drugi dan), Dilatrend, Cipramil, Aspirin, Preductal, Gasec. (prof.Keber).Os.zdrav. je uvedla še Rispolux, ker ponoči hodi ven in v klet.Je vrtoglava, slabo ravnotežje, pritisk ima ob tej terapiji zelo v redu 120/70, pulz 66, saturacija niha od 88% do 96%.Občasno je verbalno nasilna, zavrača pomoč, ne posluša in ne upošteva, kar je dobro zanjo.Zaradi pogostih padcev, k sreči brez zlomov, dobiva tudi zdravila proti bolečinam.Po Tramalu se popolnoma zgubi, znaki demence se "podvojijo".Po enem tednu prenehanja Tramal se spravi v prejšnje stanje.
Letos junija je izredno oslabela, hudo jo boli v ledvenem delu hrbtenice in desna noga.Zaradi bolečin jo občasno duši in bruha (slino). 10 dni je jemala Lekadol 3x po dve, potem je dobivala Naklofen injekcije 75mg 5x.Njena zdrav.je odšla na dopust, bolečine so se stopnjevale.Zaradi dušenja smo klicali urg.zdrav.,ki je ugotovil, da ishiasa sigurno nima, ugibal je, če je vzrok tako hude bolečine ledvica, namignil, da Naklofen ni dober za ledvica in srce.Priporočal UZ trebuha.Ker patronažna po 5ih injekcijah ni več prišla, njene zdrav. ni do 19.7.smo ji začeli dajat Paracetamol svečke 3x po eno ali dve(če je zelo huda boleč.).Slikali so ji tudi pljuča, zastoja (vode) ni, srce preveliko (več let).Pregledali so kri, vse razen kreatinina (148)in sečnine(10) -tako je že več kot 15 let-je v redu, CRP 0,7.Pregledala jo je tudi zdravnica, ki nadomešča, vse skupaj se ji zdelo zelo nenavadno.
Prosila sem alternativno "zdravilko", če ji lahko kaj pomaga, njeno z vaše strani verjetno nepomembno mnenje je, da je mama v hudi depresiji (kar je velika verjetnost glede na srčno popuščanje in demenco).V lekarni je opozoril, da po šestih letih jemanja Cipramil mogoče ne deluje več.??? Ali se tako hude bolečine res lahko pojavijo zaradi psihičnih motenj? Težav s hrbtenico v preteklosti ni imela, razen sedaj verjetno zaradi padcev.Ali lahko Rispolux povzroči bruhanje sline? V preteklosti je imela migrene, hude glavobole z bruhanjem, ledvične kamne, visok krvni tlak od 40.leta. Z zdravili za zmanjšanje krvnega tlaka so glavoboli prenehali pri cca 45letu starosti.
Glede Rispoluxa me skrbi, ker piše, da so med dementnimi bolniki primeri možganske kapi, med ugotovljenimi diagnozami pri mami je tudiTIA.Slike glave so pri dr. Krambergerjevi, na kontrolu (junij)jo zaradi bolečin nisem mogla pripeljat.Torej ali lahko pri demenci naredimo še kaj?Mamo sem hotela peljat samoplačniško na UZ trebuha, vendar zavrača. Ali je možna kakšna koli druga možnost pomoči.
Res se najlepše zahvaljujem za odgovor in nasvete
marta, Domžale 041 652 733
Default avatar

Katja Štrukelj

Pozdravljeni,

naj začnem pri depresiji. Ja, vaša mama ima precej bolezni, ki so pogosto povezane z depresijo. Antidepresivi teoretično s časom ne izgubijo učinkovitosti, se pa dogaja, da seveda kljub njihovi redni uporabi pride do poslabšanja depresije. Takrat je potrebno razmisliti o dvigu odmerka ali menjavi antidepresiva, odvisno za kakšno pslabšanje gre.
Tudi bolečinski sindrom je pogosto povezan z depresijo. Sploh pri starih pogosto sploh ne opažamo depresivnega razpoloženja, pogosteje so v ospredju telesne težave ter hitro pešanje spomina, kar opažajo tudi bolniki sami.
Zdi se mi, da imate dve možnosti. Ponovno se oglasite pri dr. Krambergerjevi, ki je pravi naslov za zdravljenje demence in njenih zapletov. Če pa težko pridete do nje, lahko poskušate govoriti z osebnim zdravnikom, ki bi lahko opravil obisk na domu in tako ocenil mamino stanje.

Glede analgetikov smo vedno na zelo spolzkem terenu. Seveda ne moremo dopustiti, da bi ljudi po nepotrebnem bolelo. Po drugi strani pa z analgetiki pogosto zdravimo bolečine povezane z razpoloženjskimi motnjami, kjer pa le ti ne pomagajo. veliko težavo predstavljajo njihovi stranski učinki - krvavitve iz prebavil, delovanje na ledvice ali jetra, akutne zmedenosti (za kar je najverjetneje šlo tudi pri vaši mami), slabost...
Rispoulx bruhanja ni povzročil, bolj verjetno so bile težave povezane s Tramalom. Je pa Rispolux dobro in ustrezno zdravilo za obvladovanje zapletov demence, potrebno pa je stalno ocenjevati ali je še potrebno njegovo jemanje, da ga ljudje ne bi jemali po nepotrebnem in bi tako bilo več nepotrebnih možnosti za eventuelne zaplete.

Upam, da je kaj pomagalo. Se mi pa zdi, da bi bilo najbolje, da se o novih težavah res obrnete na nevrologinjo ali pa morda tudi na Spominčico.

Lep pozdrav!
****************************
Katja Štrukelj, dr. med. specialist psihiatrije