ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

LIVIAL ali CLIMARA 50

Default avatar
Sem v 54 letu starosti. Že osem let imam HNT in sicer v začetku tablete trisequens, potem tudi obliže Estracomb TTS 25/50, ki pa jih ni več mogoče dobiti na tržišču, ti so bili glede na moje težave z želodcem resnično super. Ginekologa sem tudi vprašala, če oz. zakaj mi ne priporoča transdermalnih obližev CLIMARA 50 mikrogramov/ 24 ur, toda mi ni znal odgovoriti in mi je kar predpisal novo zdravilo in sicer LIVIAL 2,5 mg čeprav sem mu pojasnila, da se vseh tablet izogibam, je pa dejal, da pri teh letih naj več ne bi imela menstruacije, jaz pa brez HNT zaradi simptomov menopavzene ne bi normalno funkcionirala- večkrat sem za kak mesec prenehala, vendar ni šlo. (vsi izvidi krvi in jetrni testi so bili bp). Poznam pa kar nekaj uporabnic, ki uporabljajo v teh letih obliže CLIMARA 50.

Ker bi bila uporaba obližev za mene boljša kot jemanje tablet vas prosim, da mi odgovorite, kaj menite vi, kaj mi priporočate ali obliže CLIMARA 50 ali tablete LIVIAL 2,5 mg.

S spoštovanjem!
Default avatar
spoštovani,

pri današnji ponudbi zdravil na trgu bi se pa res lahko bolje prilagodili potrebam pacientov. Kot prvo so zelo moteča pravila, ki se jih nekateri držijo kot "pijanec plota". Naši zdravniki zelo radi omenjajo "doktrine" , kar pa je dandanes v svetu presežena kategorija pravil z ohlapnejšimi pravili, tako imenovanimi priporočili (guidlines). Pripo ročila so, da se NHT predpisuje 5 let, potem pa se o tem odločamo individualno. Priporočila so tudi, da se glede menstruacije vpraša pacientko samo. Res je, da večini pri 55 letih menstraucija oziroma mesečna krvavitev postane odvečna nadloga, zato je mogoče izbrati drugačen režim NHT. Pri vas, ki si želite in ste zadovoljni z nadomeščanjem spolnih hormonov mimo jeter (skozi kožo) bi torej bilo mogoče uporabiti model kombinacije transdermalega obliža Klimara z materničnim vložkom Mirena. Progesteron je namreč nujen zato, da se maternično sluznico zaščiti pred stalnim proliferativnim vplivom nanjo in morebiten razvoj raka. Mirena nudi takšno zaščito brez jemanja zdravil, saj v svojo okolico izloča minimalne količine levonorgestrela. Skratka, z malo "strokovne širine" bi bilo mogoče na zelo enostaven način rešiti vaš problem.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak