Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

podaljšanje porodniške

Default avatar

osemmesečnik

prosim za pomoč izkušeni mamic. Vem, da se je o tem že kar nekaj napisalo, pa naj vseeno povem še svoj primer.
Imam sina starega 8,5 m, ki je zelo nerad v položajo " pasti kravice" hodiva tudi v raz.amb., ker so ugotovili, da je leva stran bolj razvita kot desna. Delela sva vse vaje, ki so nama jih pokazali, začel se je obračati iz hrbta na trebuh vendar še zmerom z mojo pomočjo, na trebuhu pa noče biti več kot 5 min - potem začne cviliti, jokati ( tudi če se igram z njim in mu kažem razne igrače). V raz. amb. je rekla, da naj začneva že z položajem za plazenje, pa sploh ne prideva do tega, popravljati mu je potrebno tudi nogici, ker mu stopala uhajata na vzven - popravim mu jo nekajkrat potem pa se pritožuje z jokom.

Zanima me ali lahko oddam vlogo za podaljšanje porodniške, kje dobim vso potrebno dokumentacijo in koliko prej je potrebno vložiti vlogo preden se izteče porodniška.

Za vse nasvete se vam zahvaljujem.
Default avatar

xyxyy

Vlogo lahko odda VSAK. Kdo pa bo upravičen do podaljšanja je pa druga pesem :)
To da otrok ne plazi ni dovolj za podaljšanje :)
Potem bi polovica otrok ostalo doma in mamice tudi
Default avatar

TIDA

Pozdravljena!

Ja kot pravi prejšnji post. Vlogo oddaš na CSD ampak ti samo zaradi tega ne bodo podaljšali. Moja je bila nedonočenka z nevrološkimi težavami ob rojstvu, se pri 11-ih mesech ne plazi ne obrača hodimo v razvojno od rojstva dalje pa mi vseeno niso podaljšali.

Ampak vseeno srečno. Mogoče pa ti rata.

LP
Default avatar

kaj te pa stane

Ne poslušaj nasvetov zakaj bi sploh dala prošnjo! Daj če ti sama misliš da potrebuješ. Je pa res da so samo 3 komisije v sloveniji, in sicer Ljubljana, Koper in Maribor. Meni je fizioterpevtka rekla da če spadaš pod Koper (začne se že od Vrhnike pa nižje dol) da je večja verjetnost da dobiš. No pa povem še tako, da če bo v razvojni napisala kar more, boš dobila. Je pa vse odvisno od zdravnika. Ko sem bila jaz s svojim na fizioterapiji je prišla pediatrinja do fizioterapevtke in rekla da bodo tako napisali da bo ugodno rešeno.

In kaj je narobe če želi biti mama še 3 mesece dlje z otrokom doma? Izkoriščanje države? Pa naj bo to izkoriščanje če eni tako pravite. Meni je bolj pomembno da sem z otrokom ki me potrebuje. Država me pa ne!

Če ti zavrnejo prošnjo imaš možnost pritožbe. Baje dostikrat rata da potem podaljšajo!

Zdaj pa me spljuvajte!
Default avatar

Lucija 22

Jaz sem imela podaljšano porodniško. Hči je zaostajala v grobi motoriki (no, še vedno zaostaja), imela pa je tudi gastro refluks. Vlogo za podaljšanje sem oddala 30 dni pred potekom porodniške (baje prej ne smeš) in dobila pozitiven odgovor. Bistveno pri tem so bili izvidi iz razvojne, ki sem jih dobila po vsaki kontroli na 1 do 2 meseca. Če bi bil odgovor negativen, bi napisala pritižbo, takrat bi dodala tudi mnenje pediatrinje. Sicer pa se je punčka šele pri 10 mesecih obrnila s hrbta na trebuh, kasneje je šlo hitreje. Zdaj je stara nekaj več kot leto in pol. Na noge se postavlja že 4 mesece, hodi pa še ne. V RA je še vodena, čeprav so kontrole zdaj na 4 do 5 mesecev, na fizioterapijo na napotnico te "vržejo" ven, ko se otrok postavi na noge. Na privat fizioterapijo še hodiva, bolj zato, ker jaz želim, da jo vidi kdo od stroke. Sicer pa je najbolj važno, da doma delava vaje.

Bistvo podaljšanje porodniške ni najedanje države, pač pa možnost, da se mamice otrok, ki imajo kakšne težave v razvoju, lahko z njim dalj časa intenzivno ukvarjajo. Ker ko greš enkrat nazaj v službo, je časa in volje enostavno manj. Služba vzame svoj davek, utrujen si, vaje je najbolje delat zjutraj, pa se mudi v službo,...

Skratka, če meniš, da bi bilo za tvojega otroka dobro, da bi podaljšala porodniško, ker bi se rada dalj časa z njim intenzivno ukvarjala, daj vlogo.

Lucija
Default avatar

osemmesečnik

Hvala za mnenja, ki ste mi jih napisale. Pojavil pa se je še en problem in sicer sem danes prejela odločbo iz vrtca, da je sin sprejet v vrtec in sedaj ne vem kaj naj naredim, naj vložim podaljšanje porodniške in premaknem datum vstopa v vrtec ( vprašanje če bo potem sploh sprejet), ali naj ne vložim vloge za pod.porod.
Hvala za mnenja in lep dan še naprej.
Default avatar

Topsy

osemmesečnik je napisal/a:
Vsekakor obdrži vrtec in vloži prošnjo za podaljšanje. Če ti bodo drugo odobrili, boš pač zamaknila vpis. Ne more bit pa otrok vpisan v vrtcu ti pa zanj na porodniški.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic