Zdravljenje obolenj in deformacij stopala

Odgovarjajo: Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped • Ajda Kolmančič, dipl. fizioterapevtka

MRI vratne hrbtenice

Default avatar
Zaradi dolgotrajnih bolečin v vratu sem opravil MRI,mi lahko na podlagi izvida ki vam ga bom prepisal poveste ali je kaj na izvidu vidt kar mi lahko povzroča bolečine,

RADIOLOŠKI IZVID ( MRI vratne hrbtenice)


Foramen arcuale. , izravnana fiziološka lordoza, nakazana kifotična angulacija in anterolisteza v višini C3-C4

Začetna spondiloza in spondilartroza na posameznih segmentih, začetna degeneracija i.v diskusov C3-C4 ,C4-C5 in C5-C6

V omenjenih višinah najvec v nivoju C3-C4 degenerativno izobčenje anulusa fibrosusa nakazano utesnjen sprednji likvorski prostor ki nakazano zožuje foramne, nekoliko več na levi strani

V nivoju C3-C4 je vidna majhna dorzalna centralna protruzija i.v diskusa

V visini C5-C6 je prisotna majhna dorzalna centralna in nakazano desnostranska paracentralna protruzija i.v diskusa

Ni bistvene stenoze centralnega dela spinalnega kanala in i.v foramnov

Medula je primerno siroka ,normallne intenzitete signala


MNENJE:zacetne difuzne degenerativne spremembe,majhni centralni protruziji diskusa C3-C4 in C5-C6
Default avatar
Spoštovani!
Imate obrabo vratne hrbtenice zlasti na nivoju C3-4, manj na nižjih segmentih. To je lahko razlog vaših bolečin, pravo vprašanje pa je kaj narediti, da jih bo manj! Prosim, da opazite, da nisem rekel "da bodo izginile"!, lahko pa jih zmanjšate.
Z ali brez operacije so vaje za kreptev mišičnega steznika hrbtenice (tudi vrat) vaše za celo življenje na tem in onem svetu! Kaka fizioterapija ne bi bila slaba (magnet, IR ali UZ, ipd.). Hlajenje (led) ob akutnih zagonih, dogoročno boste imel raje tople obloge in masaže.
Če pa bodo bolečine naraščale pa bo treba k zdravniku!
Lep pozdrav,
****************************************
Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped
http://www.artros.si
Tel: 080 87 78
Default avatar
Najlepša vam hvala za odgovor

Moj ortoped prim Kurnik me je poslau do nekega specialista( ne vem do katerega ker izvid še čakam),semi zdi da je za celo hrbtenico in omenjal je da gre lahko za revmo. Naj povem da me boli od vratu pa do ledvenega dela,to imam probleme že 10 let,imam pa26 let
Default avatar
Spoštovani! Na kratko: imate obrabo vratne hrbtenice najbolj med tretjim in četrtim vratnim vretencem, se pa pozna navzdol vse do šestega. Obraba še ni kritična lahko pa vas boli vrat, glava in tidi po rokah.
Priporočam, da se naučite vaj za mišični stez nik celotne hrbtenice, zlasti pa še za vratni del in jih nato REDNO izvajate (redno ne pomeni redno 2 X letno, ampak vsak dan!) Lepo je če veste kakšne so pravilne drže in obremenitve hrbtenice( tu bi bilo koristno če bi vam bil naklonjen delodajalec) pa tudi teža in splošna kondicija nista nepomembna faktorja.
Skratka, imate obrabo, treba se bo boriti z njo - zgrabite jo za vrat!
Lep pozdrav,
****************************************
Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped
http://www.artros.si
Tel: 080 87 78
Default avatar
Lep pozdrav, ponovno se oglašam. Naj povem da me zadnje dva meseca boli vrat predvsem zjutraj in to tako da se komaj obračam, boli me zravn tudi glava, BOLI ME GLIH NA PREWGIBU VRATU,,,, vse to traja tam do ene 16 ure nato se malo umiri, naj povem da jemlem zaldyar 2krat na dan. Zanima me kolika je vrjetnost da bi specialist ki je gledal slike spregledal kaj hujšega kot je rak, sprasujem malo tako ker moj ortoped je napisal na zadnjem izvidu da z vratno ni nič narobe, moja osebna zdravnica je rekla da imam en kup sprememb vendar zaenkrat nobene za pod nož, vsak pove po svoje, meni pe pa zdi cudno da ni nic narobe če me pa tako boli, imam pa visok prag bolečine, sem tudi sportno aktiven. MRI izvid sem napisal zgoraj in imel opravljenga letos pred pou Leta. Zanima me na koliko časa je smotrno ponoviti MRI VRATNE, seveda kot samoplačnik
Default avatar
Spoštovani!
Verjetnost, da bi na vaših slikah spregledali rak ipd. bolezni je izrazito majhna. Seveda vedno obstaja teoretična možnost vendar je pri vaših, na MRI vidnih, spremembah veliko, veliko večja verjetnost, da gre za "običajne" obrabne spremembe. To je tudi hotel povedati vaš ortoped, ko je rekel, da ni "nič narobe"- pač obraba. Res pa je , da ste malo mladi za to( pač moderen tip življenja in obtemenitev hrbtenice) in , da so to tečne in vztrajne težave.
Vaje,pravilna drža in obremenitve so osnova dolgoročne pomoči. Vse ostalo je dodatna pomoč v obdobjih poslabšanj. In ker imate pred sabo še 40+ let je treba biti kar vztrajen.
Lep pozdrav,
****************************************
Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped
http://www.artros.si
Tel: 080 87 78

Moderatorji

Andrej Prlja , dr. med., spec. ortoped
Andrej Prlja
Ajda Kolmančič , dipl. fizioterapevtka
Ajda Kolmančič