Med.Over.Net

Zdravljenje obolenj in deformacij stopala

Odgovarjajo: Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped • Ajda Kolmančič, dipl. fizioterapevtka

Ortopedski problemi in obolenja stopala in prstov stopala.

Andrej Prlja , dr. med., spec. ortoped

Andrej Prlja

Ajda Kolmančič , dipl. fizioterapevtka

Ajda Kolmančič

Ajda je diplomirana fizioterapevtka, ki ima svojo zasebno fizioterapevtsko ambulanto v Mariboru, poimenovala jo je kar Fizioterapija z Ajdo. Že kot mlada aktivna športnica je vedela, da bo njeno poslanstvo delati z ljudmi in jim pomagati odpravljati poškodbe ter bolezni lokomotornega sistema. Želja se ji je v celoti uresničila, ko je dobila dovoljenje tudi za odprtje zasebne ambulante v Mariboru. Res je, da je njena fizioterapija mlada in pogumna, prav takšna, kakršna je tudi sama. Nekateri pravijo, da so mladi zagnani in znanja željni, pa vendar jim manjka izkušenj iz prakse. Sama se lahko pohvali, da ji slednjih ne primanjkuje. Delo v javnih ustanovah, zasebnih ambulantah in delo s športniki je poskrbelo, da lahko danes samozavestno in kakovostno opravlja svoje delo. Že v času opravljanja pripravništva se je zavedala, da bo potrebno za preskok na višjo delavno raven potrebno vložiti kar precej časa in truda. Fizioterapija je stroka, kjer se znanja in veščine nenehoma nadgrajujejo, izpopolnjujejo, v glavnem gredo v koraku s časom. Ajdina znanja so uprta predvsem v smer ortopedske medicine, saj je specializirana za zdravljenje in diagnostiko po metodi Cyriax. Velik pomen pozitivnega izida rehabilitacije v svoji ambulanti lahko pripiše tudi zdravljenju mehkotkivnih poškodb in bolezni, kjer kot strokovno usposobljen trigger point terapevt, nudi tudi tovrstno terapijo. Nekatera od znanj je pridobila tudi v tujini, kjer je opravila izobraževanje mobilizacije mehkega tkiva s pomočjo instrumentov (IASTM). Specialna znanja obravnave in diagnostike je s pomočjo kliničnih testov za hrbtenico združila z edinstveno vadbo AntiGravityFitness na visečih svilenih vrečah, t.i. “AntiGravity Hammock”. Ponosno lahko reče, da je edina fizioterapevtka v Sloveniji in trenutno tudi še v Evropi, ki uporablja tovrstno vadbo v rehabilitacijske namene. Omenimo tudi veščine sklepne mobilizacije, kinezioterapije, kineziotapinga, športne masaže in refleksne masaže stopal, ki je na njeno željo kot obvezne vsebine obdelala že v času študija. Fizioterapija ne predstavlja samo zdravljenja s pomočjo manualnih tehnik, katerim daje sama sicer največji poudarek, temveč tudi posebnih aparaturnih pripomočkov. V svoji ambulanti ponuja pacientom najboljšo možno sodobno aparaturo Tecar ter druge, h katerim prištevam ultrazvočno terapijo, srednje in visoko frekvenčno protibolečinsko elektroterapijo, cupping, IR. Veseli se, da vam bo lahko kot nova moderatorka foruma po svojih najboljših močeh svetovala in pomagala reševati vaše težave. Vljudno vabljeni tudi v njeno samoplačniško fizioterapijo v Mariboru.

MRI vratne hrbtenice

Default avatar

kočevar

Zaradi dolgotrajnih bolečin v vratu sem opravil MRI,mi lahko na podlagi izvida ki vam ga bom prepisal poveste ali je kaj na izvidu vidt kar mi lahko povzroča bolečine,

RADIOLOŠKI IZVID ( MRI vratne hrbtenice)


Foramen arcuale. , izravnana fiziološka lordoza, nakazana kifotična angulacija in anterolisteza v višini C3-C4

Začetna spondiloza in spondilartroza na posameznih segmentih, začetna degeneracija i.v diskusov C3-C4 ,C4-C5 in C5-C6

V omenjenih višinah najvec v nivoju C3-C4 degenerativno izobčenje anulusa fibrosusa nakazano utesnjen sprednji likvorski prostor ki nakazano zožuje foramne, nekoliko več na levi strani

V nivoju C3-C4 je vidna majhna dorzalna centralna protruzija i.v diskusa

V visini C5-C6 je prisotna majhna dorzalna centralna in nakazano desnostranska paracentralna protruzija i.v diskusa

Ni bistvene stenoze centralnega dela spinalnega kanala in i.v foramnov

Medula je primerno siroka ,normallne intenzitete signala


MNENJE:zacetne difuzne degenerativne spremembe,majhni centralni protruziji diskusa C3-C4 in C5-C6
Default avatar

Andrej Prlja

Spoštovani!
Imate obrabo vratne hrbtenice zlasti na nivoju C3-4, manj na nižjih segmentih. To je lahko razlog vaših bolečin, pravo vprašanje pa je kaj narediti, da jih bo manj! Prosim, da opazite, da nisem rekel "da bodo izginile"!, lahko pa jih zmanjšate.
Z ali brez operacije so vaje za kreptev mišičnega steznika hrbtenice (tudi vrat) vaše za celo življenje na tem in onem svetu! Kaka fizioterapija ne bi bila slaba (magnet, IR ali UZ, ipd.). Hlajenje (led) ob akutnih zagonih, dogoročno boste imel raje tople obloge in masaže.
Če pa bodo bolečine naraščale pa bo treba k zdravniku!
Lep pozdrav,
****************************************
Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped
http://www.artros.si
Tel: 080 87 78
Default avatar

kočevar

Najlepša vam hvala za odgovor

Moj ortoped prim Kurnik me je poslau do nekega specialista( ne vem do katerega ker izvid še čakam),semi zdi da je za celo hrbtenico in omenjal je da gre lahko za revmo. Naj povem da me boli od vratu pa do ledvenega dela,to imam probleme že 10 let,imam pa26 let
Default avatar

Andrej Prlja

Spoštovani! Na kratko: imate obrabo vratne hrbtenice najbolj med tretjim in četrtim vratnim vretencem, se pa pozna navzdol vse do šestega. Obraba še ni kritična lahko pa vas boli vrat, glava in tidi po rokah.
Priporočam, da se naučite vaj za mišični stez nik celotne hrbtenice, zlasti pa še za vratni del in jih nato REDNO izvajate (redno ne pomeni redno 2 X letno, ampak vsak dan!) Lepo je če veste kakšne so pravilne drže in obremenitve hrbtenice( tu bi bilo koristno če bi vam bil naklonjen delodajalec) pa tudi teža in splošna kondicija nista nepomembna faktorja.
Skratka, imate obrabo, treba se bo boriti z njo - zgrabite jo za vrat!
Lep pozdrav,
****************************************
Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped
http://www.artros.si
Tel: 080 87 78
Default avatar

aaaaaaabbbbbKOČEVEC

Lep pozdrav, ponovno se oglašam. Naj povem da me zadnje dva meseca boli vrat predvsem zjutraj in to tako da se komaj obračam, boli me zravn tudi glava, BOLI ME GLIH NA PREWGIBU VRATU,,,, vse to traja tam do ene 16 ure nato se malo umiri, naj povem da jemlem zaldyar 2krat na dan. Zanima me kolika je vrjetnost da bi specialist ki je gledal slike spregledal kaj hujšega kot je rak, sprasujem malo tako ker moj ortoped je napisal na zadnjem izvidu da z vratno ni nič narobe, moja osebna zdravnica je rekla da imam en kup sprememb vendar zaenkrat nobene za pod nož, vsak pove po svoje, meni pe pa zdi cudno da ni nic narobe če me pa tako boli, imam pa visok prag bolečine, sem tudi sportno aktiven. MRI izvid sem napisal zgoraj in imel opravljenga letos pred pou Leta. Zanima me na koliko časa je smotrno ponoviti MRI VRATNE, seveda kot samoplačnik
Default avatar

Andrej Prlja

Spoštovani!
Verjetnost, da bi na vaših slikah spregledali rak ipd. bolezni je izrazito majhna. Seveda vedno obstaja teoretična možnost vendar je pri vaših, na MRI vidnih, spremembah veliko, veliko večja verjetnost, da gre za "običajne" obrabne spremembe. To je tudi hotel povedati vaš ortoped, ko je rekel, da ni "nič narobe"- pač obraba. Res pa je , da ste malo mladi za to( pač moderen tip življenja in obtemenitev hrbtenice) in , da so to tečne in vztrajne težave.
Vaje,pravilna drža in obremenitve so osnova dolgoročne pomoči. Vse ostalo je dodatna pomoč v obdobjih poslabšanj. In ker imate pred sabo še 40+ let je treba biti kar vztrajen.
Lep pozdrav,
****************************************
Andrej Prlja, dr. med., spec. ortoped
http://www.artros.si
Tel: 080 87 78

Moderatorji

Andrej Prlja , dr. med., spec. ortoped
Andrej Prlja
Ajda Kolmančič , dipl. fizioterapevtka
Ajda Kolmančič