Forum.Over.Net

Starševski čvek

SLOVENŠČINA V MEDIJIH

Default avatar

SLO

Nisem iz stroke (se bo videlo iz pisanja) ampak me vseeno moti neuporaba slovenščine v medijih. Sem zjutraj prijela v roke Citiy magazin - obvezno znanje angleščine.
Včeraj sem malo gledala Talent. Katastrofa. Gospa v žiriji ne spregovori nobenega celega stavka v slovenščini. Ne oporekam ji strokovnosti, vendar bi ji morali prisrbeti prevajalca. Mislim kakšno zakonodajo imamo, če človek na televiziji (tudi komercialni) lahko govori v kvazi slovenščini.
Kdo to nadzira?
Default avatar

ne težit s to slovenščino

Dej ne težit! Jaz gospo čisto dobro razumem. Če ne znaš angleščine, si sama kriva. Nobenih podnapisov ni treba, razen za butlje. Ne obstaja zakon, da bi v SLO tujci morali govoriti slovensko brez napake.
Default avatar

dlk

Me veseli, da je še kdo, ki da kaj na slovenski jezik. O gospe na talentih ne bi, ker ona pač ne zna povsem lepo govoriti slovensko, krivec je kvečjemu tisti, ki jo je izbral za žirijo. Ampak tako je bolj "in". Meni se zdi bolj žalostno to, koliko pravopisnih napak najdemo povsod, 24ur.com pri tem tako prednjači, pa tudi drugi žal ne zaostajajo kaj dosti. Če bi mene vprašali, bi moral obstajati zakon, da se lahko v medijih objavljajo samo PRAVILNO lektorirana besedila.

Ampak to se še dolgo ne bo zgodilo. Prvič zato, ker večina meni, kaj "spet tečnarite", drugič pa zato, ker tudi slov. elita pojma nima o pravopisu. Pred kratkim so po mailu krožile fotografije, ko sta bila Kresalova in Senica na neki poroki na Celjskem. K darilu je bil priložen nek list papirja, na katerem je pisalo "nebo", ko bi seveda moralo pisati narazen.

Po forumih pišite, kakor želite, ker je to odraz vas samih.
Default avatar

mojčica

SLO, dlk, se strinjam z vama!

Svoj jezik čisto premalo cenimo, več nam pomeni angleščina, nemščina ... Pa tako lep je.
In to ni prav! Tako malo nas je, če še mi "pozabimo" nanj, se mu slabo piše. Kaj bo potem čez 100, 200 let?
***************************************************
Imagine all the people living life in peace ...
Default avatar

se strinjam

SLO je napisal/a:
Dam ti popolnoma prav! Naš jezik moramo negovati. In nekdo, ki pači naš jezik - pa čeprav je Angležinja (kar očitno nekaterim blazno veliko pomeni) - pač ne sodi na TV! Zakaj pa razne uvožene trenerje iz juga prevajajo, ko dajejo izjave po tekmah, tele, ki govori enako zanič kot oni, pa ne?!?! Aja, oni so iz Srbije, Bih itn........... njih ne razumemo..........
Default avatar

SLO

Nisem napisala, da je ne razumem. Me pa moti. Če mi ne cenimo svojega jezika, ga ne bo nihče. To se ne konča tukaj. Mediji posredno tudi vzgajajo.To ni forum, kjer je vse dovoljeno.
Default avatar

pralčka

A spikerje na TV dnevnikih pa prenašate, ko nas posiljujejo z Ljubljanščino ?
Default avatar

dobrojutrosonček

Tudi v časopisih je kar nekaj pravopisnih napak, Delo naprimer.
Novinarji ne obvladajo pravopisa?
Kaj nimajo nobenih lektorjev?
Vsakdo, ki opravlja takšen poklic, bi se moral potruditi.
Pa se res vsi?
Default avatar

Facebook

[quote=""ne težit s to slovenščino""]
Dej ne težit! Jaz gospo čisto dobro razumem. Če ne znaš angleščine, si sama kriva. Nobenih podnapisov ni treba, razen za butlje. Ne obstaja zakon, da bi v SLO tujci morali govoriti slovensko brez napake.[/quote]
No tole je pa malo pretirano ! A zdaj bi pa morali kar vsi angleščino obvladat, ko gledamo naš šov, našo oddajo....
Pa saj ne gre za intervju ene tuje osebe na tv. Gre za šov, izbor slovenskega talenta..

Kakorkoli, bilo je že rečeno, da ženska malo glumi tukaj v oddaji. Zna izbrati in uporabljati prav težke izraze, osnove pa so katastrofa. Malo čudno je vse skupaj.

Sem pa za uporabo slovenskega jezika v medijih.

Mon je ena luštna zadeva...ko si privoščimo, si damo duška s takšnimi in drugačnimi napakami (narečje, vejice, skloni, velike začetnice.).....pa še tukaj marsikoga moti.