Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

tetanus v nosečnosti

Default avatar
Spoštovani,

sem v 20. tednu nosečnost. Včeraj sem se pri delu v vinogradu opraskala z zarjavelo žico. Nastali sta dve praski, krvavitev je bila minimalna, rano pa sem si takoj umila in razkužila z alkoholom. Zanima me kakšna je možnost okužbe s tetanusom in kako to vpliva na plod? Glede na to, da se ne spomnim, če sem proti tetanusu bila kdaj cepljena, me zanima, če mi priporočate cepljenje, glede na situacijo in glede na nosečnost? Ali se cepim pri osebnem zdravniku? Ali naj se cepim nemudoma, ali naj počakam, na morebitne znake tetanusa - kako bi se pojavil in kdaj?

Najlepša hvala za odgovore!
Lep pozdrav,
Default avatar
Spoštovani, tetanus je še vedno v visokem deležu smrtna bolezen, zato nikoli in nikdar ne čakamo, da bi se razvili morebitni znaki!
Zelo zelo dvomim, da proti tetanusu niste cepljeni, saj smo cepili v 1., 7., razredu, pa v 3. ali 4. letniku srednje šole po programu. V kolikor nikjer res ne najdete dokumentacije (vprašajte tam, kjer ste hodili na preglede v srednji šoli) ali je od vašega 3. letnika SŠ že minilo 10 let (ste stari 27 let in več), se oglasite pri izbranem zdravniku zaradi zaščite (cepljenja) proti tetanusu. Nosečnost nikakor ni ovira za cepljenje!
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Najlepša hvala za tako hiter odgovor.
rana se sicer lepo celi in se ni nič zagnojila. Ali bi se v primeru okužbe zagnojila? ali je okužba možna brez znakov (naslednji dan)?
Stara sem 27. let torej je (tudi če sem se cepila) od zadnjega cepljenja minilo 10 let. Danes grem k zdravniku zaradi cepljenja. Ali me cepi moj osebni zdravnik?
Zanima me še, kako to lahko vpliva na plod?

Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem za vse inforamcije.
Lep dan,
Default avatar
Spoštovani, samo gnojenje rane nam nič ne pove o morebitni okužbi s povzročiteljem tetanusa; obilica mrtvine pa povečuje tveganje. O okužbi s povzročiteljem sem pred kratkim pisala tuje:
http://med.over.net/forum5/read.php?37, ... sg-6196914
Cepljenje proti tetanusu opravite pri izbranem zdravniku, cepljenje ne vpliva na plod, oz. se ga pri necepljenih nosečnicah celo priporoča.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
samo še eno vprašanjce - zdaj sem ugotovila, da cepljenje ne vpliva na plod in sem danes tudi namenjena na cepljenje, pa vseeno mi ne da miru - kako (morebitna) okužba vpliva na plod?

Najlepša hvala za vaš hiter odziv in vse informacije.
Default avatar
Ne vem, če si prav predstavljate tetanus. Če se razvije pravi tetanus pri materi, se le ta pogosto konča s smrtjo matere; prav tako je v visokem deležu smrten tetanus pri novorojencu. Gre za to, da sploh se sme obstajati varianta, da bi se bacil tetanusa pričel množiti in pri tem izločati strup (toksin), ki bi povzročil znake in simptome - tetanus.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani,
verjetno si res ne predstavljam prav oz. si sploh ne znam predstavljati, trenutno me je samo strah kaj sem lahko škodovala. V kolikem času pa se bacil pričel množiti? Če sem se opraskala včeraj ali do tega še ni prišlo? In še to me zanima, če cepivo kakorkoli lahko škoduje plodu, glede na to, da še nisem v zadnjem tromesečju (prebrala sem, da se cepljenje priporoča v zadnjem tromesečju). Sedajle sem se namreč naročila k zdravnici na cepljenje, pa me je tako hladno odslovila, da sem še bolj zmedena, češ da je tako malo verjenosti, da sem se okužila (ker sem si rano nemudoma razkužila in ker je zelo površinska), da čisto po nepotrebnem zganjam paniko.

Najlepša hvala za vaše razumeavnje in hitre odgovore!!!
Zares sem vam hvaležna.
Default avatar
Spoštovani, cepljenje proti tetanusu v zadnjem trimesečju še necepljenih nosečnic se takrat priporoča zato, da čim večja količina na novo nastalih materinih protiteles preko krvnega obtoka prehaja k plodu in preprečuje neonatalni tertanus (tetanus novorojenca ob morebitni okužbi popkovnice po rojstvu),

Za razvoj tetanusa pri človeku je pomembno, da gre ali za grde, umazane rane, z obilico mrtvine; ali pa za vbode (npr. s trnjem, striženje žive meje, obrezovanje, ipd.) - skratka v obeh primerih za stanja, ko bacil vnesemo v telo in do njega ne more zunanji kisik (kot rečeno, se prične bakterija množiti v pogojih, ko ima dovolj hrane in vode, a ni dostopa zunanjega kisika). Inkubacija za razvoj tetanusa je zelooooo različna: od 2 pa vse do 50 dni (v povprečju pa 7-14 dni). po poškodbi ste, seveda, ravnali prav in s tem zmanjšali tveganje; nikakor pa ne razumem odnosa vaše zdravnice, da vas je odklonila, saj se revakcinacija proti tetanusu že v skladu z REPUBLIŠKIM PROGRAMOM imunoprofilakse in kemoprofilakse na stroške ZZZS izvaja s po enim odmerkom vsakih 10 let 8da pač vzdržujemo zaščito).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Torej cepivo v nobenem primeru v 20. tednu nosečnosti nima negativnih vplivov na plod?

S spoštovanjem in najlepšimi zahvalami,
Maja
Default avatar
Ne, po do sedaj znanih podatkih, (pa se cepljenje izvaja že desetletja), nima.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Dober dan, imam eno vprašanje, in sicer noseča sem15. tednov in sem se zbodla z malim drobcem stekla od vaze. ranica je bolj površinska, pritekla je komaj ena kapljica ki sem jo iztisnila, sprala in razkužila. sedaj pa me zanima če je kaka nevarnost za okužbo s tetanusom? Cepljena sem bila po rednem programu v srednji šoli, stara pa bom čez 2 meseca 28 let.
Hvala za pomoč in lep dan!
Mimi27
Default avatar
Spoštovani, pri površinskih ranah, ki jih dobro očistite in še razkužite, ni nevarnosti za okužbo s tetanusom. Poleg tega ste še zaščiteni s cepljenjem. Ker je od vašega zadnjega cepljenja preteklo 10 let, priporočam, da enkrat, ob priliki, zaščito obnovite z enim odmerkom cepiva. Lep pozdrav in prijetno nosečnost.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani!

Včeraj sem stopila na delno zarjavel žebelj (imel je le rjaste pikice). Žebelj me le špiknil, tako, da najprej sploh nisem vedela, ali je kožo predrl ali ne. Ko sem sezula čevelj, sem opazila, da je kožo predrl minimalno, kakšen milimeter (mogoče 1,5 mm, samo mislim, da je to bolj 1mm). Čez približno 5 min sem ranico razkužila, tudi iztisnila sem kapljico krvi, ki sicer sama od sebe ni tekla. Zanima me, ali bi se morala cepiti proti tetanusu. Sem tudi v 11. tednu nosečnosti in imam sum na antifosfolipidni sindrom (težave z imunostjo?). Zaradi nosečnosti se ne bi rada cepila. Ko sem se nazadnje cepila proti hepatitisu A (drugi odmerek) in sem že naslednji mesec zanosila, sem nato v 5. tednu nosečnosti spontano splavila, zato glede cepiv v povezavi nosečnosti nimam dobrega občutka. Stara sem 33 let in cepljena sem bila po programu, iz česar sklepam, da je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani, cepljenje proti tetanusu je eno izmed redkih cepljenj, ki se jih v primeru necepljenih ali nepopolno cepljenih nosečnic izvaja namensko tudi v nosečnosti, zaradi zaščite tako matere, kot novorojenčka (materina protitelesa prehajajo posteljico in ščitijo tudi otroka pred okužbo - oz. neonanatalnim tetanusom). V primeru, da je od vašega zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let in ste imeli še vbodno poškodo, vam toplo priporočam, da se ne glede na nosečnost (oz ravno zaradi nje) revakcinirate proti tetanusu. Sum na antifosfolipidni sindrom ne igra nikakršne vloge.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani!

Včeraj sem se porezala in danes sm prejela dva
odmerka cepiva proti tetanusu. Menda je bilo moje
cepljenje v preteklosti nepopolno. Čez mesec dni pa
se moram vrniti po še eno dozo. Sem v 37. tednu nosečnosti
In me je malce strah, da bi cepivo slabo vplivalo na otroka.
Iz česa sploh je narejeno cepivo proti tetanusu? Ali se lahko
plod okuži zaradi cepiva? Je cepivo "živo" ali
"mrtvo"?

Lep pozdrav,

Urška
Default avatar
Spoštovani, cepivo ni niti živo, niti mrtvo, pač pa gre za t.i. toksoidno cepivo, kjer je v cepivo vključen le toksoid - spremenjeni strup bacila tetanusa, ki v našem telesu sproži nastanek protiteles proti pravemu struou tetanusa. S cepivom proti tetanusa se nikakor ne morete okužiti, saj kot rečeno, sploh ne vsebuje bacilov tetanusa. Cepljenje nosečnic je nujno in pri nikoli cepljenih nosečnicah izvedemo prvo cepljenje proti tetanusu prav v nosečnosti, saj s cepljenjem matere ščitimo novorejenca pred neonatalnim tetanusom (tetanusno okužbo ob porodu, običajno skozi popek).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani!

Hvala za hiter odgovor. Zanima pa me še, koliko
vrst cepiva proti tetanusu se uporablja v Sloveniji?
Ali vsa delujejo na razložen pincip? Dobila sem dve
dozi cepiva. V vsako roko po enega. Zakaj? Menda so
bila v enem protitelesca... So ta tudi varna za plod?
Ko bom dobila še drugi odmerek cepiva bo moje dete
že rojeno. :) Ali lahko kljub cepljenju (drugič) dojim?

Hvala za Vaš čas in znanje!
Default avatar
Spoštovani, običajno je na voljo več vrst cepiv proti tetanusu, ali cepivo, kjer je le komponenta tetanusa, ali je cepivo proti tetanusu združeno z drugimi komponentami (davico, npr), a ne glede na to, vsa cepiva delujejo na popolnoma isti princip in imajo tudi enako količino toksoidov. Drugo zdravilo, ki ste ga prejeli, so bila že izdelana protitelesa proti povzročitelju tetanusa in so prav tako varna za plod.
Kljub dojenju se lahko cepite, enako - kot v nosečnosti.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni.
Pred slabim tednom me je zbil avto in na urgenci, kjer so mi oskrbeli ureznino na glavi (sivali) in vec odrgnin, so mi rekli, da se moram cepiti proti tetanusu, ce je od zadnjega cepljenja minilo vec kot 10 let. To so napisali tudi na izvid.
Ko sem prisla do svoje zdravnice, pa je ta rekla, da se njej cepljenje ne zdi potrebno. Sem 27.tednov noseca in bila nazadnje cepljena proti tetanusu pred 21 leti. Kaj mi svetujete, da naredim? Jaz bi se namrec rada cepila.
Default avatar
Spoštovani, na urgenci so vam svetovali absolutno prav. Že dejstvo, da je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, bi bilo zadostna in potrebna indikacija za revakcinacijo. Dejstvo, da ste noseči in da je prišlo do umazane rane, sta še dodatna dejavnika, zaradi katere je treba revakcinacijo izvesti čim prej. Vrnite se k izbrani zdravnici, izpostavite desjtvo, da je od cepljenja minilo več kot 10 let, nosečnost in poškodbo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P