Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

moteno odvajanje vode

Default avatar
Lep pozdrav

Zanima me kaj povzroča zastajanje vode v tkivu. Namreč zelo slabo odvajam vodo, kljub temu da dosti pijem telesna teža pa se mi veča. Včasih pa se mi zgodi, da odvajam večje količine vode pijem pa malo in telesna teža se zmanjša. Bila sem že na raznih preiskavah ki so izključili, da bi bil razlog v bolezni. Naj povem, da imam že od malega kronično črevesno vnetje,ki ga spremljajan diareja, sama sem zaključila, da mi škoduje gluten in razna težka hrana. Tako sem na brezglutenski dieti čeprav celiakija ni bila ugotovljena, in diareje ni več je pa še nekoliko upočasnjena prebava. Zdravila sem se tudi za anksioznostjo in rahlo depresijo in sem stalno napeta ( kot struna). Zanima me ali je možno, da je to moteno odvajanje vode povezano s stresom. Nekje sem prebrala, da stres vpliva na izločanje adh. In ali je možno, da je adh povišan skozi celoten skoraj dan. Tudi spim namreč zelo slabo, zbudim se napeta in utrujena. Zjutraj odvajam približno 1dcl urina, pa pri preiskavah niso ugotovili posebnosti. Imela sem tudi že ultrazvok ledvic, brez posebnosti. Dobila sem tudi diuretike, in po mojih opažanjih so prijeli le takrat ko sem bila sproščena, če pa sem bila napeta tudi diuretiki niso dali efekta. Je kriv stres in povišan adh?
Default avatar
Spoštovani!

Vzroki za neustrezno odvajanje vode so različni: bolezni ledvic, srca, jeter, presnovne motnje. hormonske motnje... Kaj je vzrok za moteno odvajanje vode pri vas ne vem. Morda gre res za neustrezno izločanje antidiuretičnega hormona.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Lep pozdrav

Oglašam se še enkrat, namreč dobila sem izvide kortizola, ki sem ga opravila samoplačniško. Jutranje vrednosi so 705.1nmol/L, normalne pa naj bi bile171.0-536.0nmol/L.Nekje sem prebrala, da je kortizol zvišam pri stresu ali pri presnovnih motnjah. Obstaja mogoče kaka povezava med kortizolom in odvjanjem vode, diarejo?
Oziroma katere hormone bi bilo potrebno še pregledati, da izključimo bolezen?

Hvala za odgovor
Default avatar
Lep pozdrav,
Pišem ponovno, kot sem že navedla imam povišan kortizol in sicer zjutraj 705.1nmol/L, normalne vrednost pa je do 536nmol/L ali obstaja kašna povezava z kortizolom in drugimi hormoni, ki vplivajo na odvajanje vode oziroma zadrževanje vode v telesu. Polog tega me zanima tudi katere hormone bi mi morali pregledati? Omenjali ste tudi presnovne motnje, ki naj bi vplivale na zadrževanje vode. Kakšne presnovne motnje naj bi to bile? Sladkorne nimam.

Hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani!

Zvišane ravni kortizola so lahko posledica stresa, lahko pa gre za Cushingovo bolezen. Glede na to, da ste že opravili določene preiskave, ki so izključile bolezensko stanje, gre najverjetneje res za posledico stresa. Priporočam ponovno določitev jutranjega kortizola čez šest do osem tednov. Če bodo vrednosti ponovno zvišane bo verjetno potrebna obravnava, pri endokrinologu. Sicer niste navedli kakšna je vaša telesna teža, oziroma index telesne mase. Pri izrazito prekomerni telesni teži se tudi lahko zvišajo ravni kortizola. Pri opredelitvi vzroka edematoznih stanj je poleg kliničnega pregleda potrebno opraviti določitev hemograma, elektrolitov, proteinograma, osnovnih preiskav urina s kvantitativno določitvijo beljakovin v urinu, TSH, morda tudi FSH, LH, estradiola, renin angiotenzin aldosteronskega sistema.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Lep pozdrav

Naj povem da, sem visoka 164cm in telesna teža je bila pred zastajanjem vode 50kg, sedaj skoraj 55kg.Imela em že pregledano kri in urin, ter aldosteron in PRA, pa niso našli vzroka. Ko pa sem vprašala za ADH, pa je endokrinologinja nesramno odgovorila, da to ni nič in da oni tega ne testirajo. Zanima me kje bi mi pregledali ADH samoplačniško. Na polikliniko ne grem ker sem tam že bila.

Hvala za odgovor
Default avatar
Še dodatno vprašanje: če gre res na neustrezno izločanje Adh, me zanima tudi kako se to zdravi.
Lp
Default avatar
Spoštovani!

Pri neustreznem izločanju antidiuretičnega hormona se spremeni elektrolitska sestava plazme zaradi nezmožnosti ledvic, da bi izločale razredčen urin. Znižajo se vrednosti natrija, sečnine in sečne kisline v plazmi, medtem, ko je koncentracija Na v urinu visoka. Ravni ADH v plazmi ne določamo. Pri zdravljenju skušamo opredeliti vzrok za neustrezno izločanje ADH in ga odpraviti. Sicer je potrebno omejiti vnos tekočin.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P