Starševski čvek

tožba delodajalca

Default avatar
Na inšpektotu za delo mi je predlagala, da naj tožim sedaj že bivšega delodajalca zaradi neizplačanega regresa in odpravnine.
Zanima me ge je že katera tožila preko sodišča im koliko me to približno stane, ker sedaj res nimam denarja.
Default avatar
Koliko zaposlenih ima to bivše podjetje, ima sploh kaj kapitala, ker, če nima mu tudi vzeti ne moreš. Edino, če se boš spustila v cvilno tožbo ampak v tem primeru je to tožba proti odgovorni osebi v podjetju. Regres se lahko izterja za pet let nazaj nato tožba zapade.
Je to tako ja v naši sloveniji, inšpektorat za delo zakaj ga imamo? za takšna svetovanja namesto, da pišejo položnice in visoke zneske za podjetje, ki ne spoštujejo delavne zakonodaje.
Default avatar
Najprej psino pozovi bivšega delodajalca, da ti izplača kar ti je dolžan, z navedbo da boš drugače morala svoje pravice uveljavljati po sodni poti. Postavi jim tudi rok, npr. 10 dni .

Če se v tem času nič ne zgodi, napiši na Inšpektorat za delo pisno, da ti niso izplačali regresa in odpravnine, ker potem bo inšpektor za delo moral nekaj narediti in te ne bo mogel kar odpraviti. Po kakšnem mesecu pokliči inšpektorja za delo, da ti pove v kakšni fazi je tvoja zadeva.

Kot tretje pa lahko na policijsko postajo, kjer je tvoj bivši delodajalec napišeš kazensko oavadbo zaradi kršenja temeljnih pravic delavcev, ker ti ni izplačal regresa, pošlji pa isti dopis v vednost še temeljnemu tožilstvu.

Vedno pa moraš napisat za kateri čas gre za neizlačane regrese oz. odpravnine in za kakšne višine gre.

Potem pa ti preostane še zasebna tožba delodajalca, ki pa je seveda povezana s stroški in zahtevaš preko sodišča tako galvnico kot obresti. Glede stroškov najbolje poklicat kakšnega odvetnika, da ti pove koliko to stane.
Default avatar
resna2 je napisal/a:
Trenutno te nič ne stane, takse za premoženjske zahtevke ni. Tožbo napiši v dveh izvodih, točno navedi, kaj ti dolgujejo in pošlji na Delovno sodišče.
Default avatar
Če pa si članica sindikata, se pozanimaj pri njih glede brezplačne pravne pomoči.
triglavčica
dva sončka pod Triglavom sta nam polepšala življenje 25.02.2006