Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Cepljenje za Peru

Default avatar

enostavnonaravno

Pozdravljeni,

nujno prosim za nasvete in mnenja.
Junija odpotujem v Peru (Južna Amerika) in bi rada slišala vaša mnenja o aktualni situaciji glede nalezljivih boleznih v Peruju oz., kje bi te informacije lahko dobila. Bojim se namreč, če pokličem na IVZ Lj, da mi dajo zastarele informacije. Zanima me tudi, katera cepljenja priporočate? Sem namreč zagovornica čim manjšega vnosa tujkov v telo, zato vas prosim za iskren odgovor.

Hvala.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, katerokoli spletno stran boste gledali, ali pa če se boste pogovarjali s potniki, boste slišali, da je ena izmed dežel z najnižjim higienskim standardom. Zato se je smiselno cepiti vsaj proti hepatitisu A (endemično zlatenici). Ostalo je odvisno od tega, kam greste. Vsekakor pa boste morali nujno paziti na htano in vodo, ki ju boste uživali, saj se potovalna driska (ki jo povzročajo različni črevesni povzročitelji) izjemno pogosta. Vodo prekuhano, oz. ustekleničeno, hrano vedno dobro prepečeno, oz. prekuhano. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

enostavnonaravno

Hvala za odgovor.
Kako pa je z rumeno mrzlico? Na IVZju pravijo, da je cepljenje obvezno, pa me zanima, če me lahko na meji zavrnejo, če nisem cepljena oz. kje lahko dobim natančne informacije o tem?

Še enkrat hvala za vnaprej.

Lep pozdrav. N.
Default avatar

Eva G

Spoštovani,


cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo zlasti na nekaterih območjih. Pripenjam tabelo s priporočili Centra za nalezljjive bolezni iz Atlante ( CDC Atlanta) : cepljenje priporočajo zlasti, če potujete na območja, ki so našteta spodaj:

Yellow Fever Vaccine Requirements1,2 Peru Not required

CDC Yellow Fever Vaccine Recommendations2,3,4

For all travelers ≥9 months of age traveling to the areas east of the Andes Mountains (see Map 2-4) and for those who intend to visit any jungle areas of the country <2,300 m (<7,546 ft). Travelers who are limiting travel to the cities of Cuzco and Machu Picchu do NOT need vaccination.
SPLETNA STRAN:
http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/ ... /peru.aspx

Lep pozdrav
Eva Grilc

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P