Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Prosim za pomoč (krči, napenjanje, polivanje, zadah)

Default avatar
Spoštovani,

imam 4,5 tednov starega dojenčka, rojen 9.4. s 41t1d, porodna teža 3190g, odpustna 3100g, pri štirih tednih pa že 4400g. Je izključno dojen, po povpraševanju, kar je na vsake 2-4 ure. Težav ni imel do sedaj nobenih, zlatenice ni bilo.

Že kaka dva tedna ga muči napenjanje in krči, predvsem v večernih urah, kar rešujemo z nošenjem v ruti/traku, dojenjem, razgibavanjem itd. Dobiva BioGaia kapljice in zdi se mi, da nekoliko pomagajo. Zadnji teden pa je začel še precej polivati in nemiren je skorajda po vsakem hranjenju. Večkrat ima tudi zadah po sesirjenem mleku, od česa je to lahko, morda od polivanja? Pomislila sem že, da se morda prenajeda, imam namreč izjemno močan izcejevalni refleks in ogromno mleka. Zato ga marsikdaj, ko vem, da se je pravkar ali pred kratkim najedel in bi se le crkljal, ne pristavim, temveč si ga naložim v trak oz. ga poskušam kako drugače potolažiti.

Pokakanih pleničk ima manj kot prejšnje tedne, kakšni dve na dan, vendar takrat obilno. Blato je zadnje čase pogosto zelene barve.

Kaj bi mi svetovali, da bi se zmanjšalo polivanje in zadah (proti krčem se menda običajno kaj dosti ne da narediti)? In ali naj res izločim mleko in mlečne izdelke iz prehrane - imam jih namreč izredno rada?

In še nekaj me zanima: spimo skupaj, saj je to za dojenje najbolj enostavno in ponoči se dojiva kar leže, nakar si ga naložim na prsa in tako zadremava nazaj. Verjetno pa bi bilo bolje, če bi tudi ponoči med in po dojenju podirala kupčke, da bi zmanjšala količino plinov, ki gredo v črevesje?

Najlepša hvala za odgovore!
Lp, Jana
Default avatar
Še na nekaj sem postala pozorna danes ob branju foruma: zna biti, da imava glivično okužbo. Mene namreč bolijo/pečejo bradavice, ko začne sesati, tudi občasno čutim zbadanje v dojkah, mali pa ima na ritki takšen trd, pikčast izpuščaj. V ustih nima belih oblog ali pa jih vsaj ne vidim.

Pismo, ali se je možno v tej fazi lotit problema izključno z naravnimi metodami (dieta, mazanje bradavičk z raztopino kisa, "zračenje" itd.) ali moram stopiti do zdravnika?
In ali je lahko glivična okužba vzrok za napenjanje/prdenje/zadah pri dojenčku?
Default avatar
Pozdravljeni, Datelj!

Vaš dojenček je star 5t, prvi mesec je pridobil 1,3kg od najnižje teže, se polno doji na svojo pobudo. Skrbijo vas napenjanje in krči, nekoliko pomagajo protiotične kapljice,

Zadah najbrž ni od polivanja. Lahko pa imajo oblačilca po izbruhanem sesirjenem mleku seveda nekoliko kiselkast in neprijeten vonj, čeprav ne bi rekla, da ravno smrdeč...

"Pomislila sem že, da se morda prenajeda, imam namreč izjemno močan izcejevalni refleks in ogromno mleka. Zato ga marsikdaj, ko vem, da se je pravkar ali pred kratkim najedel in bi se le crkljal, ne pristavim, temveč si ga naložim v trak oz. ga poskušam kako drugače potolažiti."
***Če pogosto sesa, kar naprej, morda tudi za tolažbo (kolike), je možno, da se prenajeda in poliva. Ni pa nujno. Polivanje ni nujno znak prenajedanja, zato dojenčku, ki poliva, podojev ne omejujemo kar na tej osnovi. Poglejte prosim tukaj. Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-5950640 (članek)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=3468&t=3468 (2m, lepo pridobiva)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982155 (se dojen otrok lahko prenajeda?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5945719 (2m, preveč mleka, hlastanje, prenajedanje)

Zeleno blato (če otrok dobro napreduje in se vredu doji), bi lahko kazalo na prebavne težave. Zakaj menite, da imate tako močan izcejalni refleks? Je dojka prenapeta? Koliko časa je otrok na eni dojki? Ali kaj mleka dodatno črpate? Pijete čaj za dojenje, jemljete kakšna zdravila, zelišča? Prosim, če to napišete, bom lahko konkretno morda še kaj predlagala. Nekaj pa je že v članku zgoraj.

Koliko pa zaužijete mleka in koliko mlečnih izdelkov na dan?

Ali ponoči ne podre kupčka, ko si ga naložite na prsi in je fantek na trebuščku? Tudi to je en način, včasih pa bi bilo morda treba otroka dvigniti. Če ne polije, potem ponoči ni nujno treba podreti kupček.

Znaki, ki ste jih navedli, lahko vsekakor kažejo na glivično okužbo, tudi vonj bi lahko bil prej od glivic... No, na daljavo je težko reči, kajne. Poskusite naravne metode, predvsem se izkažeta v mnogih primerih kis in izvleček grenivkinih pečk, pa seveda podpora z dieto - več maščob in beljakovin, kiselkasto sadje, izogibanje ogljikovim hidratom in sladkorjem v vseh oblikah... http://med.over.net/forum5/read.php?94,5004530 (po 15m dojenja, nekaj domačih pripravkov)

"In ali je lahko glivična okužba vzrok za napenjanje/prdenje/zadah pri dojenčku?"
***Ne nujno, je pa mogoče.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovore ter pripete članke!
Za komentarje in dopolnitev sem izbrala kar vaš princip, upam, da je razločno. :)


***Zadah najbrž ni od polivanja. Lahko pa imajo oblačilca po izbruhanem sesirjenem mleku seveda nekoliko kiselkast in neprijeten vonj, čeprav ne bi rekla, da ravno smrdeč..."

Potem pa je morda kriv moj nos, kajti meni moje sesirjeno mleko izjemno smrdi (na pleničkah, ki jih uporabljam pri podojih recimo), toliko, da se mi dviguje zraven. Dojenčkov zadah je pa res bolj kiselkast in neprijeten kot smrdeč. Gre pa prav gotovo za zadah, kajti opazim ga le, kadar ima odprta usta ter delno diha skozi njih, in to šele nekaj časa po podoju. Ko sem usta očistila z gazo, tudi ni bilo zadaha, tako da morda dejansko prihaja od ostankov mleka na jezičku (ki je pogosto bel, vendar ne izgleda, da bi bile glivice).


***Če pogosto sesa, kar naprej, morda tudi za tolažbo (kolike), je možno, da se prenajeda in poliva. Ni pa nujno. Polivanje ni nujno znak prenajedanja, zato dojenčku, ki poliva, podojev ne omejujemo kar na tej osnovi. Poglejte prosim tukaj. Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje: ...

Najlepša hvala za povezave, sem našla kar nekaj koristnih nasvetov v njih. Glede na simptome bi lahko morda šlo za blažjo obliko GER. V nekoliko bolj pokončnem položaju se čez že dojiva in opažam, da takrat pogosto kar vmes med dojenjem podre kupček. Tudi ga imam sedaj še nekaj časa v pokončnem položaju po podoju, ali naslonjenega na svoja pokrčena stegna/kolena ali na svojem trebuhu z vzdignjenim vzglavjem ali pa v ruti. Edino, kjer bi lahko situacijo morda še malo izboljšala, je da bi bila bolj pozorna na znake lakote in ne bi čakala, da se povsem prebudi ter glasno in ihtavo zahteva dojko (je bolj takšen karakter, da želi vse takoj zdaj).

Prav tako zadnje dni precej cmoka - poskušala sem že vse na tem forumu naštete ukrepe, kako to preprečiti, a le z minimalnim uspehom. Zato se seveda nagolta ogromno zraka in ga verjetno vse tišči, prav tako pa ob večji količini zraka verjetno ni prostora za mleko. Dostikrat polije namreč prav pri podiranju kupčka.

***Zakaj menite, da imate tako močan izcejalni refleks? Je dojka prenapeta? Koliko časa je otrok na eni dojki? Ali kaj mleka dodatno črpate? Pijete čaj za dojenje, jemljete kakšna zdravila, zelišča? Prosim, če to napišete, bom lahko konkretno morda še kaj predlagala. Nekaj pa je že v članku zgoraj.

Močan izcejalni refleks imam že od samega začetka, od 4. dne po porodu, ko sem dobila mleko. Tudi ni pretirano vezan na to, ali je dojka prenapeta ali ne - v curkih šprica tako iz napete kot iz povsem mehke dojke. Zadnjič sem nekje komentirala, da sem uspela v enem izcejalnem refleksu iz že pravzaprav povsem "izpraznjene" dojke, iz katere je ravnokar pil kakšnih 15 minut, s črpalko načrpati dobrih 80 ml. Teklo je ravno tako v močnih curkih. Poleg tega imam med podoji vsaj 2 izcejalna refleksa kar tako, in pogosto premočim tudi blazinice za enkratno uporabo (pralne tako ali tako niso dovolj).

Na eni dojki dojim tako dolgo, dokler ne postane povsem mehka na otip, kot puding, ravno iz želje, da pride otrok tudi do dovolj zadnjega mleka. To pomeni, da včasih tudi dvakrat zaporedoma dojim samo na eni dojki. Ko je ena "izpraznjena", ponudim drugo, včasih še v istem podoju, ko prvo dojko izpusti in podreva kupček, včasih pa v naslednjem. Ta druga je potem seveda večinoma tudi bolj napeta. Glede na količino mleka, ki jo proizvajam, se bojim, da če bi mu pri vsakem podoju ponudila obe dojki, bi se napil zgolj prednjega mleka. Časovno nisem bila blazno pozorna, tudi je odvisno od tega, ali bolj močno ali bolj zmerno sesa, ampak na eni dojki je nekje 15-30 minut. Kot pa sem napisala zgoraj, je curek zgolj nekoliko manjši kot iz napete dojke - otrok prav tako sredi izcejalnega refleksa spusti dojko, da malce "zadiha".

Mleka dodatno ne črpam oz. sem ga črpala ene dvakrat, z namenom da ga zamrznem za takrat, ko bom morala k zobozdravniku in se ne bom mogla časovno ravnati po otrokovi lakoti. Črpala sem ga na tisti strani, iz katere je pravkar pil.

Pijem približno ene 7 dl čaja iz pretežno komarčka z nekaj janeža in kumine dnevno, ki naj bi ugodno vplival na prebavne težave pri dojenčku, ne vem pa, ali je tudi "mlekotvoren". Zdravil ali zelišč ne jemljem nobenih.


***Koliko pa zaužijete mleka in koliko mlečnih izdelkov na dan?

Mleka in mlečnih izdelkov sem zaužila kar precej, kake pol litra mleka in še kak jogurt pa sir za povrh. Sem pa jih kljub temu par dni nazaj opustila in bomo videli, kako bo čez 2 tedna.


***Ali ponoči ne podre kupčka, ko si ga naložite na prsi in je fantek na trebuščku? Tudi to je en način, včasih pa bi bilo morda treba otroka dvigniti. Če ne polije, potem ponoči ni nujno treba podreti kupček.

Dostikrat ga podre, vendar malo v primerjavi s tem, koliko ga podre v pokončnem položaju. Ponoči pravzaprav ne poliva kaj dosti oz. ne pogosto, le včasih opazim zjutraj kakšno malo lužico.

Upam, da se bodo sčasoma zadeve uredile, ko bo njegov želodček malce zrasel in se bo moja produkcija mleka bolje prilagodila njegovim potrebam. Bi pa rada naredila vse v moji moči, da težave vsaj malce ublažim. Probiotične kapljice pomagajo v toliko, da se manj napenja in ga manj mučijo krči, zato pa bolj prdi. :) Torej gre odvečen zrak dokaj neovirano ven.

Upam, da nisem preveč zmedeno napisala, res bi bila vesela kakšnega konkretnega nasveta, kaj bi še lahko poskusila. Če potrebujete še kak podatek ali naj kaj bolje obrazložim, samo povejte. Razmišljam tudi, da bi se skupaj z dojenčkom udeležila LLL srečanja v Mariboru, da bi naju svetovalka videla v živo - bi bil takšen obisk z najine strani primeren?

Lp, Jana
Default avatar
Jana, hvala za dopolnitev!

Hm, če izjemno smrdi, da se vam dviguje, se mi vendarle zdi nekoliko čudno. Ali se tudi drugim v družini zdi zelo smrdeče? Naj povoha še kdo od odraslih, pa boste videli, ali je samo vam čudno ali res čudno smrdi... Dojenčki naj ne bi imeli nobenega zadaha. Možno je, da ima otrok kolonizirano črevesje z nekimi mikrobi, npr. glivice ali kaj drugega, kar mu povzroča kolike in je krivo za močnejši vonj. Morda preverite pri pediatru, če bi bile možne glivice... Jeziček je sicer lahko bel tudi samo od mleka.

"Na eni dojki dojim tako dolgo, dokler ne postane povsem mehka na otip, kot puding, ravno iz želje, da pride otrok tudi do dovolj zadnjega mleka. To pomeni, da včasih tudi dvakrat zaporedoma dojim samo na eni dojki."
***Ja, to je povsem primerno v tej situaciji.

Zelišča, ki ste jih opisali, so znana po svojem laktogenem delovanju. Nekatere ženske se na to zelo odzivajo, druge manj. Morda bi za kakšen teden opustili pitje čaja, najbrž boste hitro videli, kako na vas vpliva in ali se bo močno izcejanje umirilo.

"Upam, da se bodo sčasoma zadeve uredile, ko bo njegov želodček malce zrasel in se bo moja produkcija mleka bolje prilagodila njegovim potrebam."
***Da, to se ponavadi res zgodi, lahko že po dveh, treh mesecih.

Gotovo vaju bodo v Mariboru veseli. Obisk z dojenčkom je zelo primeren!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Najlepša hvala za vse! Da samo pojasnim: dojenčkov zadah ni tako smrdeč, kot ste opisali je prej kiselkast in nekoliko neprijeten, včasih pač bolj, drugič manj. Ga pa tudi vedno manj opažam, čeprav ga skozi nosim v ruti in je tik ob meni. Kar je tako blazno smrdeče, so oblačila in plenice, na katerih se posuši in sesiri moje mleko. :) In verjetno imam res bolj občutljiv nos. Bom ob priliki povprašala še domače za mnenje, to je, če se bo zadah še pojavil. Verjetno pa probiotiki delajo svoje.

Naj še omenim, da sem danes v Avstriji nabavila še homeopatske globule Chamomilla D4, ki mi jih je priporočila prijateljica, katere sinu so izjemno pomagale pri kolikah. Prav tako sem vzela še zeliščne kapljice, ki vsebujejo izvlečke komarčka, kamilic in še nekaterih zelišč, ki naj bi prav tako pomagale pri prebavi. Ni vrag, da ne bo nekaj delovalo.
Default avatar
Hm, tudi meni s pobruhane plenice in oblačilca pecej zoprna za vohat, se kar strinjam, tudi naš fantek precej poliva. Glede homeopatskih pripravkov sem že večkrat zasledila, da so pri kolikah kar učinkoviti, vesela bom, če boste povedali, kako se obnesejo!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar