Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Glavoboli

Default avatar
Pozdravljeni!

Pred malo več kot pol leta sem bila operirana (3 cm velik šwanom - akustični nevrinom). Pred operacijo nisem imela nobenih teežav, ne glavobolov, ne težav z ravnotežjem, le psiha je proti koncu popuščala, vendar je bilo kmalu bolje. operacija je uspela, odstranili so mi vse, slušni živec in živec za ravnotežje na desni strani, ter mi malce nadražili obrazni živec. Po operaciji me je 1 mesec močno bolela polovica obraza, kjer sem imela parezo, vidna je še zdaj po pol leta, vendar se izboljšuje. Z ravnotežjem pa težav nimam.

3 mesece je bilo super, potem pa mrzla zima in začeli so se hudi glavoboli. Cela 2 meseca me je bolela glava, kak dan huje, kak dan lažje, vendar ves čas. bolečina se je začela v zatilju, potem pa se je razlezla na celo glavo. Pri lažji obliki me je peklo zatilje, ko pa je šlo na maksimum, pa mi je glava močno utripala. Potem sem se začela opazovati, vedno se pekoč občutek začne zjutraj in če prehitro vstanem, joj, mi glavobol ne uide. Sicer imam nižji pritisk, zato sem začela z eno jutranjo kavico. V zimskem času včasih ni pomagalo nič, ne kava, ne voda, ne tableta. Bila sem tudi pri nevrologu, ki je v izvid napisal, da imam nek tip migrene, ki reagira na mraz. Vendar zdaj ni več mrzlo, mene pa še vedno boli glava. Glava pa me pogosto peče tudi čez dan. Včasih me hud glavobol zbudi tudi ponoči. Opazila sem, da se glavobol sproži ali pa stopnjuje, če se vzpenjam na višino, npr. vožnja z avtom v planine, zjutraj ko vstanem s postelje... in se čez čas včasih tudi umiri in se ne razboli...

po operaciji sem imela CT glave in je bil izvid BP.

Zanima me: Sem neučakana in je tako stanje po operaciji še vedno normalno in bo enkrat bolje? So težave drugje? Kam naj se še obrnem, saj se nihče prav ne zavzame zame. Morda vratne žile?

Hvala, ker ste si vzeli čas zame.

Lep pozdrav!
Default avatar
Hvala za vaše vprašanje. Glede na vašo zgodbo o operaciji nevrinoma v glavi mislim, da je prav, da se glede glavobola posvetujete z nevrologom. Kaj pa imate sedaj od zdravil za bolečine?

Lp
D
Default avatar
Pozdravljeni!

Ker se tudi sama spopadam z glavoboli po operaciji akustičnega nevrinoma, bi še jaz pristavila svoj ločnek.

Operacija sem imelapred dvema letoma, pred operacijo brez glavobolov, le občasne težave z ravnotežjem. Po operaciji pa so se težave z ravnotežjem zelo poslabšale. Čeprav je živec ohranjen in še slišim na levo uho, so pa testi VNG preiskave na ORL pregledu slabši kot pred operacijo (DG: hipotomija levega labirinta). Naj povem da je tumor izraščal iz enega izmed fasciklov 8. možganskega živča, ki je bil popolnoma spremenjen v švanom. Po operaciji sem imela trdovrano likvor fistulo, saj so mi morali pobrusiti kar precej piramide, ki pa je bila že perd operacijo močno pnevmatizirana. Po dveh mesecih ležanja in lumabalnih drenažah se je tudi to nekako uredilo. Ostala pa glavoboli in seveda težave z ravnotežjem, ki pa so po dveh letih veliko manjše. Tudi kontrolni CT in MR preiskave so BP.

Trenutno sem v rehabilitaciji in se vračam na delovno mesto, zato me najbolj motijo prav glavoboli, ki so sedaj, ko sem bolj aktivna tudi pogostejši in bolj moteči. Glavoboli so se začeli takoj po opreciji, še posebej hudo je bilo pred in po drenažah, ko ni pomagala nobena tableta in injekcija. Vsaj premih oči ali glave je vse še samo poslabšal, veliko sem tudi bruhala.Glavobol, ki ga čutim je kot da mi bo stisnilo glavo, potem mi je še slabo in me sili na bruhanje. Pomaga mi le počitek in gledanje v eno točko, tako glavobol tudi najhitreje umirim. Glavoble mi največkrat izzovejo hitri premiki glave, sklanjanje in hitro premikanje oči.Ugotovila pa sem, da so glavoboli intenzivnejši tudi pri nizkem zračnem pritisku. Glavoboli so lahko tudi tako hudi, da me ponoči zbudijo, pa drugače zelo trdno spim. Po navodilu nevrokirurga in otolaringologinje se naj izogiban položajem glave, ki mi izzovejo glavobole in delam vse bolj počasi. Motijo me nameč tudi še tako majhni tresljaji (sem poskušala počasi tečti), saj mi poka v levem ušesu, mi postane slabo in me boli glava. Sedaj ko se vračam na delavno mesto in nimam več časa za "počasno življene" in pavze, so glavoboli veliko pogostejši in intenzivnejši. Več je hitrih gibov, več sem na luknjisti cesti,... več je glavobolov. Npr. pri naglem zaviranju v avtomobilu mi v trenutko tako stisne glavo, da ne morem več naprej. Glavobole sem poslušala krotiti z lekadolom, analgimom, ibuprofenom, pa ni pomagalo.

Mogoče imate vi kakšen predlog kako se naj lotim težav z glavoboli, saj bi se rada vrnila na delo in tudi z družino živela bolj polno življenje.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Hvala za odgovor. Pravzaprav ostajam v začaranem krogu, ker me pri nevrologu ves čas potiskajo k specializantkam, ki so vse prestrašene in nič konkretno ne dorečejo. Skoraj imam tam občutek, da jaz govorim, njih pa je strah in na koncu izpade, da mi nič ni, saj mi itak aspirini pomagajo premagati bolečine :((( itak, da običajno tableta proti bolečinam prepreči ali vsaj omili glavobol (dobila sem Aspirin direkt in Nalgesin forte), vendar mene bolj skrbi vzrok za to stanje, saj bom kmalu pristala na gastro zaradi razjed na želodcu, problem pa bo še vedno isti.

Malo pa so užaljeni, ker so mi nevrinom odkrili na ORL (od tam sem bila poslana na MRI), češ zdaj pa hodim k nevrologu, ampak dobro, že marikaj človek doživi in preživi, pa bom tudi to.

lepo vas pozdravljam!

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj