Neplodnost

Odstranitev pregrade - koliko bolniške?

Default avatar
Ta mesec bom imela histeroskopsko operacijo, odstranitev pregrade. Zanima me, tiste, ki ste na tem že bile, če mi lahko prosim poveste, koliko časa ste bile zaradi operacije odsotne iz službe, se pravi, koliko ste bile na bolniški. In kako je bilo kaj počutje? Ste imele kaj bolečin, koliko časa je potem še trajala krvavitev? Skratka, vaše izkušnje me zanimajo.

Hvala vam za info in lep dan vsem.
Default avatar
Zdravo,

napišejo ti minimalno - tri dni. Jupi! Jaz sem ostala doma od petka do ponedeljka (deset dni), ker se mi po treh dneh še res ni zdelo zabavno okoli hodit. Sem pa prosila osebno zdravnico, da mi je podaljšala stalež.
Drugače pa sem bila na posegu v lokalni anasteziji, ni bilo preveč hudo, pa tudi izcedek potem ni bil velik. Kot rečeno, pa sem čutila, da moram počivat malo več kot tri dni.
Default avatar
Hvala ti za odgovor. Sploh nisem vedela, da to delajo pod lokalno anestezijo, sem mislila, da je popolna. No, zdaj mi je kar malo lažje. Ko se prebujam iz narkoze, mi je ponavadi vedno slabo in bruham, pa sem potem še cel popoldan bolj boga. Tokrat bo torej to najbrž da odpadlo:)

Se pravi, da če bom operirana na torek ali sredo, da me potem ne bo na delo nekako do začetka naslednjega tedna. Toliko, da si vem planirati. Bom pa doma kakšno knjigo prebrala:)
Default avatar
Jaz se imela bolniške en teden. Delali so mi pa histero in laparo hkrati, pod splošno anestezijo. Krvavela sem par ur po posegu, potem ne več. Bolelo me pa tudi ni pretirano, mogoče malo skelelo se pa tja, pa tisti šivi so malo zoprni dokler ne odpadejo, ampak tega ti ne boš imela. Vsaka drugače prenaša v bistvu.
Default avatar
Zdravo,

v MB bolnici je takole: tri dni si v bolnišnici - prvi dan sprejem (odvzem krvi, EKG,...), drugi dan operacija, ki poteka v splošni narkozi, tretji dan pa če je vse vredu greš domov. Po teh treh dneh pa še 1 teden bolniške.
Jaz sem bila na odstranitvi pregrade konec aprila letos. Drugače se fejst bojim igel, tak da mi metuljček na roki največja kriza, pa sem tudi to preživela. Operacija je uspela, odstranili so mi 2,2cm veliko pregrado, po operaciji sem pa dokaj krvavela, pa sem zato dobila 14 dni bolniške. Drugače pa ni nič bolelo. Je pa dobro vsaj en teden počivat.
Upam, da sem ti bila kaj v pomoč... :-))

Vso srečo.
Default avatar
Ja,

ponudijo ti možnost splošne ali lokalne anastezije. Iz istega razloga sem se jaz odločila za lokalno in mi res ni bilo žal, ker ni bilo sile.
Default avatar
Mene ni nič bolelo, tudi kravavela nisem kaj dosti, v službo sem šla čez dva dni, ker sem se počutila čisto normalno. Drug mesec sem pa že zanostila.
Default avatar
Iscemoskratke ali katera druga ali mi lahko prosim podrobneje opišeta postopek z lokalno anastezijo. Je potem zadosti da na napotnici piše histeroskopija?

Torej zanima me kako je potekal postopek. Si prišla zjutri v sprejemno in čakala na vrsto, ali o kake preiskave krvi...Kam so ti dali lokalno anastezijo? V hrbtenjačo al dajo kr v maternični vrat? Kolk kej boli ;) Ter kolko časa je trajal vse skupi od sprejema dokler si šla domov.

Ter to. Pri meni je tako, da mi je G na UZ odkrila pregrado, sedaj sem klicala v bolnico in povedala situacijo in so rekli da je treba klicat prvi dan menstruacije in takrat je direkt histeroskopija. Ali te prej kaj z UZ pogleda ali te kr pripravijo na poseg.

Ali si imela KT. Ter v kateri bolnišnici so ti to opravili.

Punce vem da imam ogromno vprašanj in ne mi rečt uporabi iskalnik, ker vse kar je je le o histeroskopiji pod lokalno anasezijo ni veliko napisanega. Predvsem o celotnem postopku. Predvsem menim, da bi to bilo fino vedet, ker potem si manj prestrašen, kar sigurno vpliva na postopek.
Default avatar
No, jaz še vedno čakam na tole mojo operacijo, me kar prelagajo in prelagajo, morda bom pa naslednji teden:)

Bila sem že na pripravi na operacijo, v okviru te sem imela tudi pogovor z zdravnico internistko, in sva načeli tudi temo o načinu anestezije. Pojasnila mi je, da če bi delali pod delno anestezijo, to v bistvu pomeni epiduralno analgezijo, se pravi injekcijo anestetika v hrbtenico (če sem si prav zapomnila). Gre za enak način kot pri porodu pod epiduralno. Ne gre za lokalno injekcijo v maternični vrat. V tem primeru sem se potem raje dogovorila kar za operacijo pod narkozo, saj tu ne gre za neko globoko narkozo, kot mi je razložila zdravnica, ampak nekaj podobnega kot pri splavu ali abraziji, ker poseg ne traja dolgo. Eno abrazijo sem v življenju že imela (na žalost), tako da si malo predstavljam, kako izgleda takšna narkoza, in se mi takrat res ni zdela nič hudega.

Na tej pripravi na operacijo me je ginekologinja tudi pregledala, klasični gin pregled in tudi skrben pregled z ultrazvokom. Pogledali so mi vodo in kri, naredili EKG in kot že rečeno, imela sem pogovor z internistko. Je pa to na GK LJ.
Default avatar
Takole je bilo,

prvi dan menstruacije sem poklicala v bolnišnico in čez dva dni preverila če sem v tem ciklusu že na vrsti. To je bilo 13.4. (torek) in 15.4. (četrtek). Sestra mi je nato v četrtek povedala, da moram priti naslednjo sredo, torej 21.4. nekje dopoldan - ne vem točne ure - v ambulanto na sprejem. Čakala sem ca. 1 uro na sprejem. Na oddelku so mi vzeli kri (če imaš krvno skupino in rH-faktor že določen, vzami s sabo tisto potrdilo). Naredili so mi še EKG in poslušali pljuča.Drugo jutro je prišla na vizito zdravnica, ki me je operirala, mi razložila postopek in naredila še UZ. Že od prejšnjega večera pa sem morala ostati tešča (brez hrane in pijače). Ko so prišli nato po mene v sobo, sem dobila še eno "sprostitveno" tabletko, da sem lažje čakala na operacijo (bila sem zadnja na vrsti). V operativni sobi sem dobila metuljček na zgornjo stran dlani, kamor je nato stekla narkoza ter masko na obraz. Poseg je mislim da trajal ca. pol ure. Nato sem se zbudila, prestavili so me v sobo in naslednji dan sem šla po viziti domov. Sicer sem pa kar precej krvavela in sem imela 14 dni bolniško, potem sem pa še menstruacijo dobila.
Zdaj sem imela tudi že kontrolo pri svoji ginekologinji in je vse ok.
Napotnica pa ne vem če ima kake veze z narkozo.

Vso srečo :-))
Default avatar
Pozdravljene:)

Sporočam, da sem preživela histeroskopsko operacijo in pregrade nimam več:) Narkoza je tudi minila brez zapletov, sploh mi ni bilo nič slabo. Na kliniki so mi na odpustnico napisali, da priporočajo stalež 5 dni, ko pa sem v zdravstvenem domu vprašala, do kdaj se to šteje, ker je vmes vikend, so me zdravnica in sestre kar debelo pogledale in mi zabičale, da dokler krvavim, nimam kaj hodit v službo. Tako da do nadaljnejga počivam doma in čakam, da mine krvavitev, ki je sicer bolj šibka.

Vsem, ki vas to še čaka, pa želim vso srečo.
Default avatar
uterus ne več subseptus:) Čestitam!!! Ti se kr pocajtaj. V službi ti ne bo noben hvaležen če boš pršla bolana v službo.

Jaz še vedno upam na odstranitev z lokalno anastezijo ;) in še vedno čakam, če se bo kjra tuki odločla kaj napisat o temu - kako zgleda odstranitev z lokalno anastezijo pregrado.

A ja. Zanima me še to. Kaj ste pa v službi kaj povedala zakaj greste na bolniško. Meni je full bedno povedat, da gre za operacijo pregrade, ker potem avtomatično vsi vejo da delaš na dojenčku...
Default avatar
Povem, da imam en manjši kirurški poseg in da me par dni ne bo na delo. Če koga kaj bolj podrobno zanima, pa povem, da imam ginekološke težave in da moram zato na manjšo operacijo.
Default avatar
nu_tella je napisal/a:

Pred nekaj dvevi so mi v UKC Maribor naredili histeroskopsko resekcijo maternične pregrade pod lokalno anestezijo, za katero sprašuješ.
Nekje tričetrt urce pred uro posega sem prišla v sprejemno amulanto, kjer mi je sestra izmerila pritisk in me nato pospremila na oddelek. V čakalnici sem še nato čakala slabe pol urce in nato bila poklicana v ambulanto kjer opravljajo ta poseg. Zdravnica mi je razložila, kako bo vse potekalo in pregledala izvid predhodnega UZ (mesec dni prej so namreč opravili v bolnišnici UZ in odločili ali je pregrado potrebno odstraniti ali ne. Ker je bila pregrada velika sem kar dobila napotnico za odstranitev.). Nato pa se je poseg začel. Anestezije ni nobene, niti v hrbtenjačo niti v maternični vrat.
Poseg se opravlja tako da ti vstavijo ta histeroskop, ki je debel približno kot kuli, hkrati pa ti spuščajo v maternico toplo vodo. Sam vstop v maternico je boleč, potem pa čutiš pritisk od vode, ki jo dovajajo v maternico. Nato pa začnejo rezati pregrado. To rezanje občutiš kot rahlo pikanje. Poseg je rahlo neprijeten, ni pa tako boleč da se ga ne bi dalo prestati. Po posegu še moraš nekaj minut ležati na tisti mizi, da tekočina izteče iz tebe, nato pa lahko greš domov. Napišejo ti tri dni staleža. Po posegu se pojavljajo tu in tam rahli krči, kot pri mensturaciji, pa nekaj dni imaš rjavkast izcedek.

Vso srečo! :)))
Default avatar
Baby girl najlepša hvala za zelo podrobno razlago - full je lažje, če ti nekdo razloži, ker sestre to bolj na hitro ;) Sej razumem. Imajo ogromno dela. Sem pa že zvedela ja, da ni lokalne anastezije, ampak samo svečka...To mi je sestra povedala, ko me je klicala za datum.

Mah sej ne, da mislim, da ne bo čisto nič bolelo,ampak vseeno upam, da se bo dalo ambulantno to odstranit,ker me je fulllll strah celotne anastezije. Poleg tega pa tudi še nikoli nisem bila noseča in zaradi tega je boljši ta tanek aparat, kot pa "tastar" tadebel.
Koliko pa si imela veliko pregrado? Ker si napisala veliko. Meni pa so rekli, da s tem malim aparatom lahko odstranijo samo male pregrade. Jaz še ne vem, kako veliko imam, ker mi osebna G. tega ni povedala....

Meni je osebna G. ugotovila pregrado in sliko UZ sem poslala skupaj z napotnico v MB. Tako bom verjetno šele tam zvedela ali se da z lokalno ali ne. V torek je the day.
Default avatar
Tudi mene je strah splošne anestezije in sem se zaradi tega odločila za loklano. Sestra je povedala, ko me je obvestila o datumu posega, da dobim svečko, ampak ko sem prišla not je nisem dobila, ampak se je poseg kar začel. Po posegu me je vprašala če potrebujem kaj proti bolečinam, ampak nisem ničesar vzela ker so bile bolečine znosne.
Prav tako še tudi nisem bila noseča in je iz tega razloga bila zdravnica posebno previdna pri vstopu v maternico.

Pregrada je bila velika 2cm, pri samem posegu pa je še zdravnica rekla da je tudi zelo široka.poseg sem pa imela v sredo (16.6).

Samo velikost pregrade so mi povedali na UZ v bolnišnici. Moja ginekologinja je na rednem pregledu samo ugotovila da je maternica pregrajena in mi dala napotnico za UZ pregled v bolnici. Tam pa me je potem zdravnik vprašal ali želim poseg v splošni anesteziji ali v lokalni. Tako da se lahko sama odločiš kakšen način boš izbrala.

Držim pesti da boš vse uspešno uredila. Nič se ne boj, res je neprijetno, ampak da se prestati. Res pa je, da te med samim posegom zamotijo s pogovorom, da pozabiš na bolečine in strah. Prav tako pa lahko vso dogajanje opazuješ na monitorju :)

Kar pogumno! Bolje da sedaj to odstranijo pa boš potem brez skrbi :)
Default avatar
Punce pozdravljene.

Moja pregrada je odstranjena. Sicer je bila na koncu zelo majhna ampak mnenja strokovnjakov so deljena zato sem se odločila za odstranitev...

Za vse tiste, ki boste iskale informacijo kako postopek poteka, je to zelo lepo napisala Baby girl. Kar se pa bolniške tiče. Je meni rekla da mi pripada tisti dan ko imam poseg. Jaz sem potem pri osebni zdravnici dobila še par dni bolniške, ker se kr močno krvavela in mi še ni bilo za hodit v službo (ki pri meni traja 10h na dan...), tako da sem potem še čez vikend izležala...
Default avatar
vse neke anestezije meni pa nes na zivo ? ? ? nic o kaki bolniski kaj sluha ne duha prides pocakas v cakalnci gres not naredijo kar morejo pa domu .
malo sn odlezala ker mi 2x od bolecin tak slabo postalo da sem skup lejzla .