Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Cepljenje proti hepatitisu B - da ali ne???

Default avatar

strto srce

Pozdravljeni,

sem mama 6 letne hčerke, ki jo čaka sistematski pregled in cepljenje pred odhodom v prvi razred. Slučajno sem danes na e-mail dobila od kolegice spodnji mail (sem ga v celoti skopirala) in sedaj imam tudi sama kar nekaj pomislekov glede cepljenja.
Prosim za vaše mnenje!

Hvala in lp!


Tole morajo prebrati (vsaj) vse mlade in bodoče mamice!!! Moja sodelavka, ki je napisala ta mail, je zaradi sinovih zdravstvenih zapletov te dni odsotna - vem, da so vse informacije (žal) 100 % resnične.

Pozdravljeni;


Pišem vam v zvezi s cepljenjem pred vstopom v šolo.

Miha je bil cepljen v torek 30.03. 2X; proti rdečkam, ošpicam & co. , ter proti hepatitisu B (oboje ponovitveno cepljenje, saj je prvi odmerek dobil kot dojenček). V soboto istega tedna je na sprehodu potožil, da ga boli v dimljah, v nedeljo pa ni več hodil. Vedela sem, da ni slepič, ker ga v mirovanju ni bolelo. Ker smo bili na počitnicah sva ga peljala v dežurno zdravstveno postajo v Kranju.


Dežurna pediatrinja je takoj postavila diagnozo synovitis – dobil je virusno vnetje levega kolka. Vprašala je, na kaj je alergičen, ker tako reagirajo alergiki na različne dražljaje. Miha ni alergik. Rekla je, da ta reakcija nima veze s cepljenjem. Svetovala je strogo mirovanje, priporočila Lekadol direkt in takojšenj obisk svojega pediatra.


V ponedeljek sva obiskala pediatrinjo v Celju. Rekla je, da je to možna reakcija na cepljenje, ni pa nujno. Na vprašanje, koliko 6-letnikov tako reagira ni odgovorila. Dobila sva napotnico za ortopeda pediatra v Celju.


Obiskala sva ga v sredo (in ga čakala 5 ur – tisti ki hodite v CE vam je vse jasno). Opravil je ultrazvok obeh kolkov, ki je potrdil diagnozo in je že imel tekočino v ovojnici levega kolka. Za punkcijo se niso odločili, dobil je strogo mirovanje 3 tedne in nato kontrola. Dobila sva recept za neko zdravilo, ki ga nisem znala prebrati. Rekel je, da naj nebi bilo posledic, se pa rado ponavlja (no, če to ni posledica… L )


Ko je farmacevtka v lekarni prabrala recept, je takoj vprašala, če je bil cepljen. Dobil je namreč bolnišnično zdravilo, ki ga zaradi varnosti uporabe ne dobiš za domov. Poklicala je pediatrinjo, kaj naj mu da in je dobil Voltaren svečke. Povedala je, da JE to reakcija na inekcijo proti hepatiticu B. Sama je v komisiji za odobritev zdravil na slovenskem trgu in je povedala, da imajo s tem cepivom velik problem. Ne morejo ga še namreč ukiniti, ker pediatri ne poročajo o zapletih. Je pa v interesu farmacevtskih lobijev, da se uporablja in prodaja tak strup. Farmacevtka ima tudi sama to izkušnjo, njena hčerka ni hodila 4 mesece!!! Dala nama je obrazec, ki naj ga pediatrinja izpolni. Naj vam povem, da peditrinja ni bila navdušena.

Farmacevtka mi je odgovorila na vprašanja, ki sem jih postavila prepozno:

- Ali je cepljenje proti hepatitisu B obvezno? NE.

- Ali je zaščita proti tej neozdravljivi bolezni 100%? NE.

- Koliko časa je “zaščiten”? OD 1 DO 5 LET (NI JASNO).

- Kakšne so lahko negativne posledice? NPR: SYNOVITIS, KI SE PONAVLJA.


Jaz nisem vedela, da cepljenje ni obvezno in da ga lahko odklonim. Naj vam povem, da dojenčkov v CE porodnišnici ne cepijo več (Miha so, Franceta ne), razen če starši to zahtevajo proti plačilu. Cepijo pa še v Kranju (brez da starše vprašajo), za ostale porodnišnice ne vem. V tujini (npr. Nemčija), cepljenje otrok opuščajo, proti hepatitisu sploh ne cepijo!


Da to ni niti najmanj nedolžna reakcija vidim iz prve roke, spoznala sem se pa z mamico iz Laškega, ko je njena deklica tako reagirala lani. Od tedaj se ji seli vnetje z levega na desni kolk in obratno, vmes pa so do 3-mesečne faze mirovanja.

Pediatri o tem “nimajo informacij”, kar je tudi logično, saj ne beležijo, ko pa ni to reakcija na cepljenje (za bruhat).


Naj povem, da poskušamo živeti zdravo; skoraj vse obroke skuhamo sami (če izvzamemo nedeljska kosila pri babicah). Še jušno kocko izdelamo doma (vložimo v soli) in sami kuhamo marmelade; prehlade zdravimo ob domačem čaju in smrekovih vršičkih……. Nato pa otroku pri zdravniku držim roko, da prejme cepivo.


Včeraj sem ga peljala k homeopatu. Trenutno nimam moči, da zapišem oz. opišem še to (bom naslednjič).


Ko boste vi na vrsti, se odločite sami o cepivu. Le vprašanja postavite pravočasno. Jaz jih nisem……
Default avatar

Tanč

Že podatek, da cepljenje proti hepatitisu B ni obvezno (če jemljemo, da je obvezno tisto, kar je predpisano z uredbami in zakonskimi akti) je napačen in utrjuje dvom v strokovnost osebe, ki podaja takšne informacije. Cepljenje proti hepatitisu je "obvezno" ravno toliko kot vsa tista cepljenja, ki jih nudi država (davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, hemofilus influence, mumps, rdečke, ošpice, hepatitis B), edino cepljenje proti HPV je prostovoljno, vendar ga plača država.


Potem podatek, da cit:
Naj vam povem, da dojenčkov v CE porodnišnici ne cepijo več (Miha so, Franceta ne), razen če starši to zahtevajo proti plačilu. Cepijo pa še v Kranju (brez da starše vprašajo), za ostale porodnišnice ne vem. V tujini (npr. Nemčija), cepljenje otrok opuščajo, proti hepatitisu sploh ne cepijo! konec cit.
ne morem označiti drugače kot čisto neumnost.

V Sloveniji ne cepimo novorojenčkov proti hepatitisu B, razen novorojenčke tistih mater, ki imajo hepatitis B! Kaj je oseba, ki je to pisala, mislila! Očitno nič, saj meša stvari, na katere se ne spozna. Verjetno je mislila cepljenje proti TBC, ki je opuščeno od leta 2005, kajti to je edino cepljenje novorojenčkov ki je bilo rutinsko v celi državi. Poleg tega medicina ni zasebno podjetje in ena bolnišnica pač ne more opustiti sama od sebe nečesa, kar je nacionalni program!

Sedaj pa o cepljenju proti hepatitisu B:
med izjenno redkimi neželenimi pojavi (1 na 10.000 cepljenih) se lahko pojavijo vnetja sklepov, torej podatek, da pediatri o tem nimajo informacij kaže, da ljudje resnično mislijo, da smo mi pravzaprav eni priučeni šarlatani in delujemo na načelu rekla-kazala. To, da se učimo vsaj 12 let, da sploh lahko začnemo delati v pediatrični stroki, je seveda čisto nepomemben podatek. In to, da lahko nekdo, ki se ne ukvarja ne s cepivi ne z otroki in še manj z medicino v svojem poklicnem življenju in da na osnovi svoje lastne izkušnje (ki je samo ena na 10.000 naključno in seveda žal prisotnih neželenih učinkov) povzroča tako vznemirjenje in lažno paniko, je obžalovanja vredno. Ampak za osebo, ki je to naredila.
Seveda je hudo, da se po katerem koli cepljenju pojavi nećelen učinek.

Moram pa dodati, da se sinovitis kot avtoimunski zaplet pojavlja po mnogih virusnih okužbah in najpogosteje okoli 3. leta starosti, ko niti en otrok ni rutinsko cepljen proti hepatitisu B (ker v Sloveniji cepimo vstopnike v šolo) in da je pojavljanje sinovitisa po virozi dokaj pogosto (sama imam letos že 2 triletnika s takim sinovitisom), da pa v 14 letih, ko sem cepila na pamet okoli2000 odmerkov hepatitisa B, nisem imela niti enega primera sinovitisa (saj, kako pa bi ga, če se pojavlja pri 1 na 10.000 danih odmerkov).

http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo+Mag
http://www.zdravila.net/navodilo.php?na ... df&dir=pdf

Zadeva je spisana tendenciozno in nastrojeno.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

annuskaa

Samo to bom rekla...dejstvo je, da je farmacevtski lobi v sloveniji precej močan, zdravniki pa zelo podkupljivi, tako, da no comment na tvoj odgovor tanč!
Default avatar

zlatica

Jaz vas pa ne razumem. Če mislite, da so vsi pokupjivi in da samo škodujejo vašemu otroku, zakaj ga potem tja vozite, ko je bolan. Imejte ga doma in ga zdravite s zelišči?

Jaz svojemu zdravniku in pediatrinji zaupam. In če bi mislila, da dela za farmacijo in ne za mojega otroka, bi šla stran. Ampak še vedno sem imela občutek, da nam želi pomagati.
Default avatar

Anancica

Se strinjam, Zlatica, ljudje na eni strani pricakujejo vsemogocno medicino, na drugi strani pa so vsi zdravniki sarlatani in podkupljivi, pa kje je tle logika???
Default avatar

veter_02

Draga annouskaa -

če napišeš no comment, potem NE KOMENTIRAJ. Ali pa se toliko potrudi, da argumentirano odgovoriš na po tvojem prirejene podatke, ki jih je Tanč spremenila zato, ker so jo podkupili proizvajalci omenjenega cepiva.
Default avatar

Skr bna

Za seboj imamo zelo hudo izkušnjo po cepljenju, z zastojem dihanja pri 16 mesečniku, k sreči je preživel in danes nima posledic. Nimam prav hudo dobrega mnenja o cepljenjih, vendar je to, kar je prilepila "strto srce" eno čisto navadno skrpucalo v stilu "Minka je rekla, da je Francka pravila, da je Lojzka slišala, da je Hilda povedala....", ki nima popolnoma nobene teže in nobenega smisla. Večina trditev je čista laž, zelo verjetno pa tudi povsem namerno zavajanje, vendar jaz v tem primeru delim krivdo posvem enakovredno med tistega, ki te dezinformacije širi in onega, ki jih povsem nekritično sprejme. Osebno mislim, da je prav, da straši sprašujemo in postavljamo pod lupo vse snovi (ne samo cepiva!), ki jih tlačimo v naše otroke, vendar se moramo ob tem zavedati, da s tem prevzemamo nase tudi VELIKANSKO ODGOVORNOST, ki nas zavezuje k temu, da
1) o stvareh, o katerih sprašujemo in odločamo tudi veliko vemo
2) se ne odločamo stihijsko, ker je nekaj pač "v modi", ampak nam mora biti pred očmi otrokovo dobro - ne samo teh 5 min, ampak nadaljnih 50+ let. Včasih, žal, je treba izbirati tudi med večjim in manjšim zlom in odločaš se lahko samo, če o nečem nekaj veš. Če ne veš, nimaš kaj odločati.

Če pa smo toliko "komotni" ali pa po drugi strani toliko osveščeni, da se sami z nekim problemom ne želimo ali ne moremo spopadat (ker ga ne razumemo, npr) ter odločitev preložimo na druge ljudi, potem bodimo toliko fer in jim zaupajmo. Pa vedno se zavedajmo, da gre lahko kaj tudi narobe, da ni nobene grancije, da ne bom ravno jaz tisti 10.000 - ki bo ujel bodisi posledice cepljenja ali pa necepljenja - kajtio OBOJE IMA POSLEDICE!!! Življenje je dejansko smrtno nevarno in po bitki smo vsi lahko generali - pred bitko se jih pa večina poskrije. Razumem, da bi vsak starš rad najboljše za svojega otroka, vendar je krivično pričakovat, da bodo za ta "najboljše" poskrbeli vsi, razen starša.

Vsak od nas ima možnost, da cepljenje zavrne, vendar se mora pod zavrnitev podpisat in jo tudi utemeljit. Iz svoje izkušnje lahko povem, da je bila moja odločitev proti cepljenju ena najtežjih v času mojega materinstva, preden sem jo podpisala, sem 3 leta glodala knjige, razsikave, ene za, druge proti, predihala kar nekaj gradiva, ki ga dobijo pod nos študenti MF, iskala informacije in razlage, ki jim kot laik niti najmanj nisem (bila) kos - odločitev je na koncu koncev moja. Utemeljena, trdna, tudi če mi otrok jutri faše ošpice in utrpi posledice, bom še vedno vedela, zakaj sem se odločila tako in ne drugače. Kar na posledicah samih seveda nič ne spremeni, jasno, spremeni samo moj odnos do njih. Ne šlepam se ne na kolegice, pa ne na farmacevtke, tudi ne na pediatra in še najmanj na nek mail, ki ga je nekdo sproduciral dobesedno iz zraka. Vsak se mora zavedati, da ima svoje posledice cepljenje, enako pa IMA SVOJE POSLEDICE TUDI NECEPLJENJE. Tega se veliko ljudi veliko premalo zaveda.

Pa še za Tanč. Tanč, takih, kot ste vi, je na žalost tako presneto malo in da ste taki, kot ste, tega vam ni dalo 12 let šolanja, to je v vas. Bilo bi krasno, če bi iz vas naredili matrico in vse bodoče pediatre "naštancali" po vašem "muštru". Pa žal nekako ne gre ;). Hočem povedati, da nekomu tudi 12 ali pa 16 ali pa 20 let najboljše izobrazbe ne koristi kaj dosti, če ni v osnovi človek - ali pa kar ČLOVEK, ki mu je mar in ki živi tako za svoje paciente kot za njihove (včasih dejansko nemogoče) starše, pa hkrati zna zelo dobro potegniti mejo.

Pravijo, da se za dobrim konjem vedno praši :) - torej, naj se praši ;))
Default avatar

Tanč

Bom dodala, da ima Skr bni:=) otrok hudo alergijo z življenje ogrožujočo reakcijo po jajcu in da je opustitev cepljenja v takem primeru ne le razumljiva pač pa tudi nujna.

V svojem komentarju prvega vprašanja pa sem naštela samo čisto tehnične razloge, zakaj je inkriminirano farmacevtkino pismo izmišljotina (ker ne cepimo malih otrok proti hepB, ker se ni mogoče kar izmisliti, da bo nekdo samovoljno opustil neko cepljenje, ipd.). Zato se mi tudi ni zdelo vredno komentirati no comment.

Drugače pa, Skr bna, hvala.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč