Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Dojenje in črpanje

Default avatar

Pikabu*

Pozdravljeni.

Doma imamo 10 dni staro dojenčico, ki se je rodila skoraj 4 tedne prezgodaj. Porodna teža je bila 2380g. Že v porodni sobi je takoj zelo močno sesala, vendar je očitno preveč energije izgubljala za sesanje, zato je precej izgubila na teži in v porodnišnici zelo malo pridobila nazaj. Že v porodnišnici smo uvedli črpanje, nekaj dni je dobivala dodatek, potem se je hitro začelo delati moje mleko, tako da sva domov odšli hranjeni izključno z mojim mlekom. Najprej jo vedno podojim na eni strani, potem dobi po steklenički moje načrpano mleko. Mleku dodajam tudi fms. Odpustna teža je bila 2210g, včeraj pa je imela 2300g (pridobila v treh dneh 90g).

Grem malo nazaj. To je sicer tretji otrok. Prva dva sta bila izključno dojena do 6 meseca, pri 9. mesecih sta se sama odstavila. Pri nobenem nisem črpala mleka, dojenje je potekalo brez težav, zato me zdaj zanima par stvari.

Opažam, da si čez noč ne morem načrpati veliko mleka. Čez dan načrpam nekje 70 ml na eni strani, ponoči le 20. Ali je to normalno?

Na eni strani opažam, da dlje časa traja, da priteče mleko. Kako stimulirati, da bi hitreje steklo, da se deklica ne bi preveč ta čas utrudila, ko čaka, da priteče glavnina?

Kdaj mislite, da bi lahko poskusila samo z dojenjem, brez črpanja? Je to odvisno od teže, kako bo pridobivala? Zelo si želim, da bi lahko samo dojila, saj tole črpanje pobere kar precej časa, pa tudi energije. In ne predstavljam si, da bomo kam šli, pa da nosim to črpalko s seboj in črpam mleko, da ga ne bi izgubila.

Aja, drugače se pa deklica hrani na 3-4 ure in črpam vedno po njenem hranjenju. Je to dovolj pogosto, bi morala večkrat?

Hvala za odgovore.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, pikabu!

Vaša nedonošena deklica je danes stara 12d. Je bil porod za vas ali za njo naporen, je mogoče, da je utrujena, pod vplivom kakšnih zdravil (lahko tudi sredstev proti bolečinam pri porodu) in zato preveč spi?

Opažate, da se močno prisesa, to je odlično.Torej ne gre za šibek sesalni refleks, pomislila sem, da morda premalo pogosto in premalo učinkovito sesa prek celega dneva in zaradi tega dobiva premalo mleka sama.

Nedonošenčki pogosto veliko spijo, spanje seveda tudi potrebujejo, še bolj kot donošenčki, vendar jih po drugi strani ne smemo kar pustiti spati, ampak jih moramo spodbujati in zbujati, da bi se dovolj pogosto dojili. Morda ne bodo mogli dobivati dovolj mleka, če bodo imeli manj kot 8 podojev v 24h, morda bodo mogli sesati bistveno večkrat. Najprej priporočam v branje tale članek. Dojenje nedonošenčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979110

Ker vaša deklica na teži ne bi smela izgubljati, je seveda treba zelo paziti in ji ponujati tudi prek dohranjevanja, da se bo teža lepo povečevala, pleničke polnile, skratka, naredite tako, da boste mirni in prepričani, da dobiva dovolj hrane. Še kasneje lahko situacijo spreminjati, dojenje vsak dan malo izboljšujete in črpanje previdno zmanjšujete. Pomembno je, da ohranjate stik z dojko in da ji dojko vedno poskusite ponuditi čim večkrat, tudi če ne bo vedno zelo aktivno sesala.

Dojenje otroka ne izčrpava, to se prevečkrat reče v takih situacijah, ne da bi se točno pojasnilo, potem pa se mamica lahko celo boji otroka pristavljati, da ga ne bo izmučila. Absolutno ni nič narobe, če se nedonošenčka pogosto pristavlja, spodbuja k dojenju, lahko se tolaži na dojki, tudi uspava,... možno pa je, da na ta način še nekateri ne bodo zmogli dobivati dovolj mleka. In to ni zato, ker jih je dojenje izčpalo, ampak ker preveč spijo, ker so zlatenični, ker so utrujeni in izčrpani od poroda, ker še niso povsem pripravljeni na zunanji svet itd... Torej dojimo, poleg tega pa še pomagamo stiskati mleko med podoji in dohranjujemo,... skratka, smo pozorni, da otrok ne dobiva premalo.

Zelo vredu, da ste lahko črpali svoje mleko za dohranjevanje deklice že od začetka! Napredovanje 90g v treh dneh je zelo vredu. Minimalno mora dobivati 110-115g na teden, povprečje pa je okoli 140-170g na teden oz. 680g na mesec, vedno merimo od najnižje teže.

"Opažam, da si čez noč ne morem načrpati veliko mleka. Čez dan načrpam nekje 70 ml na eni strani, ponoči le 20. Ali je to normalno?"
***Da, pridejo deli dneva ali tudi noči, ko črpanje ne gre prav dobro. Veliko je odvisno od vašega počutja, sproščenosti, energije. Črpanje pa je tudi priučena veščina.

"Na eni strani opažam, da dlje časa traja, da priteče mleko. Kako stimulirati, da bi hitreje steklo, da se deklica ne bi preveč ta čas utrudila, ko čaka, da priteče glavnina?"
***Izcejalni refleks je treba pred črpanjem sprožiti, včasih se sproži sam, samo če pomislite na dojenje ali otrok zajoka, včasih je potrebno segrevanje, masaža, iztiskanje... Ko se mleko na eni strani sprosti, se tudi na drugi - hormon oksitocin potisne mleko v obeh dojkah po vodih HKRATI. Če gre mleko na eni strani težje iz dojke, lahko poskusite:
- začeti dojiti na dojki, kjer laže teče, nato pa deklico takoj pristaviti najprej na drugo stran, kjer gre malo težje, potem pa še nazaj na prvo
- uporabiti sprej Syntocinon, lahko brizgnete tik pred podojem, gre za umetni hormon oksitocin, s katerim si lahko kdaj malo pomagamo, sebi in otroku, je pa na recept in ga predpiše zdravnik

"Kdaj mislite, da bi lahko poskusila samo z dojenjem, brez črpanja? Je to odvisno od teže, kako bo pridobivala?"
***Da, to je odvisno od polnjenja pleničk in napredovanja. Torej, ko bi videli, da napreduje vredu, nad minimumom in recimo okoli povprečja 140-170g tedensko, da so pleničke polne in deklica se že večkrat oz. bolje doji, lahko poskusite zmanjševati dodatek. Pri tem bi skrbno opazovali, morda tudi beležili pleničke in aktivnost sesanja in požiranja, število podojev, čim bolj bi umaknili tudi uporabo dude (če jo imate) in večkrat poskušali podojiti. Vmes bi lahko tehtali okvirno, npr. vsak dan ali na dva do tri dni, merodajno pa bo vendarle tedensko preverjanje prirasta teže, ki naj bo vedno v istem delu dneva in v enakih okoliščinah.

Črpanje mleka je pomoč vaši deklici, ne skrbite, da bo mleka kar zmanjkalo. Seveda je, če deklica še ne zmore dovolj veliko število dobrih podojev, za enkrat smiselno dodatno stimuliranje dojk s črpalko po podojih, kolikor pač zmorete, to je vredu. Nikakor pa ni nujno, da boste morali to početi še dolgo.

Je pa verjetno, da pri sesanju na večje razmake, npr. 3-4h, ne bo dobivala dovolj mleka, zato bi najprej poskušali z več podoji v delu dneva, ko bo deklica budnejša. Morda tudi z zbujanjem. Dojenčki se tipično dojijo v skupkih, del dneva večkrat, izkoristimo vsako priložnost, ko so budni in aktivnejši, nato pa morda nekaj ur trdneje spijo in dojenje ne bo mogoče.

Vesela bom, če se boste še oglasili!

Priporočam tudi tole branje:
Dojenje nedonošenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4842039 (34t, 1m dohranjevanje, še kar se ne prisesa)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977909 (34t, črpanje, se doji, a premalo posesa)
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

------------

NASVETI ZA PREBUJANJE ZASPANČKA

Če hočemo, da novorojenček ustrezno pridobiva težo, da s sesanjem spodbuja nastajanje mleka, in da se izogne težavam, ki se pojavijo, če zlatenica postane preveč izrazita, potem se mora v 24 urah podojiti vsaj 8 do 12 krat. Novorojenček se ponavadi doji na dve do tri ure, ponoči pa utegne prespati štiri do pet ur. Če spi dlje, ga bo treba zbujati in spodbujati k pogostejšemu dojenju. Nekateri dojenčki na dojki zaspijo, zato se ne dojijo dovolj dolgo. Dojenček mora pri dojki dejavno sesati vsaj deset do petnajst minut. Ko je videti zadovoljen ali ko ga dojenje ne zanima več, mu vselej ponudimo še drugo dojko, čeprav je morda ne bo vedno sprejel.

Kako torej spodbudimo zaspančka, da sesa bolj učinkovito?

KAKO GA ZBUJAMO?

- Dojenčka poskušajte zbuditi, ko je v fazi rahlega spanca - ima oči zaprte, pod vekami opazimo hitro premikanje očesnih zrkel; premika noge in roke oz. sesa ter spreminja izraz na obrazu.
- Zasenčite luči, kajti lahko da se mu oči zapirajo zaradi premočne svetlobe.
- Pogovarjajte se z njim in mu glejte v oči.
- Če je v prostoru toplo, ga slecite do pleničke – če temperatura zraste nad 27 °C, dojenček sesa počasneje.
- Otročka držite v pokončnem ali sedečem položaju.
- Dojenčka v naročju nežno dvigajte, medtem ko mu podpirate glavico, ramena in zgornji del telesa. Razpnite ali odstranite odvečna oblačila.

KAKO SPODBUJAMO K SESANJU?

- Dojenčka božajte, trepljajte ali pa mu s prsti rišite po hrbtu.
- Previjte ga.
- Premikajte mu ročice in nožice, kakor da bi vozil kolo.
- Skupaj nežno ploskajta.
- Zmasirajte ga ali pa se pojdita skupaj kopat.
- Nežno mu drgnite nožice ali ročice.
- Čelo in lička mu otrite z vlažno hladno krpo.
- S konico prsta krožite po njegovih ustnicah.

PRITEGNITE DOJENČKOVO ZANIMANJE

- Če je treba, z roko podprite dojko, tako da ne bo pritiskala na dojenčkovo bradico.
- Iztisnite nekaj mleka in ga dojenčku namažite po ustnicah.
- Ko začne dojenček sesati počasneje, ga prestavite na drugo dojko.
- Med dojenjem ga previjte in mu pomagajte podreti kupček.
- Poskusite ga dojiti v t.i. »položaju nogometne žoge« oz. »zibelke«.
- Med dojenjem ga krožno masirajte po temenu.

Dojenček, ki se ne doji dovolj pogosto, morda ne dobiva dovolj mleka. Po prvih nekaj dneh naj bi vsak dan pridelal po šest do osem mokrih bombažnih plenic (oz. pet do sedem takih za enkratno uporabo), dvakrat do petkrat pa naj bi se pokakal. Če potrebujete dodatno pomoč pri dojenju, pokličite eno od svetovalk za dojenje. Dojenčka, ki ne pridobiva dovolj teže, mora pregledati zdravnik.

SPODBUJANJE K SESANJU Z »MOLŽO« PRSI

Kadar je dojenčku treba pomagati, da popravi tehniko sesanja, se zelo obnese, če dojko med dojenjem stiskamo, kakor da bi jo molzli. Če to počnemo na pravilen način, dojenčku pomagamo, da se doji dalj časa, bolj učinkovito in pravilneje. S pravilno »molžo« lahko tudi povečamo tok mleka.

Dojenček, ki pri prsih sesa pravilno, ima bradavico globoko v ustih in zajema kar največji del prsnega kolobarja. Dokler dojenček sesa pravilno in učinkovito (ponavadi je to ponoči oz. v prvih minutah dnevnega podoja), dojke ni treba dodatno stiskati.

Takoj ko pa dojenček bradavico samo še seslja, le začnite s »molžo«. Prosto roko položite na dojko tako, da jo objamete čim bliže prsnemu košu. Na eni strani naj bo palec, drugi štirje prsti pa nasproti. Potem stisnite palec in ostale prste skupaj (prav tako, kakor da bi molzli). Bodite nežni – boleti vas ne sme.

Če začne dojenček spet učinkoviteje sesati, nadaljujte z »molžo« tako dolgo, dokler ne začne spet samo cucljati bradavico. Pomembno je, da s pritiskanjem nadaljujete, vse dokler dojenček učinkovito sesa. Šele ko neha, popustite pritisk in si odpočijte roko.

Med »molžo« roko ves čas po malem premikajte naokrog, tako da obdelate različne predele dojke.

Ne vdajte se – poskušajte večkrat, saj ni nujno, da bo »molža« začela delovati takoj. Večina mater opaža dobre rezultate šele po nekaj dnevih takšnega dojenja in ne kar takoj. Dojko stiskajte, vse dokler mleko teče. Sčasoma bo teklo vedno počasneje, dojenček pa se odziva na tok mleka. Tedaj ga prestavite na drugo dojko. Strani menjujte večkrat: z leve na desno, z desne na levo, pa spet nazaj na desno, pa na levo itn., vse dokler dojenček učinkovito sesa.

--------
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Pikabu*

Najlepša hvala za tako izčrpen odgovor.

Naša deklica je danes stara 14 dni. Porod ni bil naporen, voda mi je odtekla sicer ponoči, a nisem imela svojih popadkov. Ko so mi dali umetne popadke, se je rodila nekje v 45 minutah. Proti bolečinam nisem dobila nič. Naj povem, da že od začetka zelo veliko lula in kaka, so se že v porodnišnici čudili, kako ima vedno polno plenico, teža pa ni šla gor. Tudi sedaj je plenica ves čas polna, pokaka se skoraj med vsakim hranjenjem, tudi polulala je veliko in skoraj vsakič se na previjali polula, ko je odvita. Bila je tudi rumena in dvakrat pod lučko. Hranjena je izključno z mojim mlekom, podoj na eni dojki in steklenička, poje približno 40 ml po steklenički, na drugi strani, kjer se ni dojila načrpam nekje med 50 in 70 ml. Pa mojemu mleku po navodilih iz porodnišnice dodajamo dodatek fms.

Z možem sva poskusila, da jo zbujava pogosteje, vendar sva opazila, da noče sesat, ne pri meni, ne po steklenički, zato jo pustiva, da se sama zbudi nekje po 3 do 4 urah in ta čas veliko bolj intezivno sesa. Vmes, ko je budna dude ne mara.

Vidim, da me tole nočno črpanje utruja in je zato verjetno tudi manj mleka. Sama količina ni problem, nekaj mleka sva dala z možem tudi že zamrzniti, bojim se, da bi čez noč preslabo spraznila dojko. Je možno, da čez noč poskusim samo z dojenjem na obeh straneh, pa samo čez dan črpam, ali je še prezgodaj, da bi to preizkušala? Čez dan mi ni problem delati karkoli, čez noč mi je pa res težje, čeprav se načeloma zbudi le dvakrat ponoči.
Default avatar

LLLMojca

Včasih so dojenčki nelaj časa preutrujeni tudi od zelo hitrih, induciranih porodov, umetni popadki so močnejši in bolj skupaj, otrok ima podobno kot mati manj časa vmes, da si opomore...

"Naj povem, da že od začetka zelo veliko lula in kaka, so se že v porodnišnici čudili, kako ima vedno polno plenico, teža pa ni šla gor. Tudi sedaj je plenica ves čas polna, pokaka se skoraj med vsakim hranjenjem, tudi polulala je veliko in skoraj vsakič se na previjali polula, ko je odvita."
***Je še vedno veliko polulanih in pokakanih pleničk? Vsaj 2 pokakani konkretno v 24h? Če je tako in teža ne sledi, priporočam, da pojasnite pediatru.

Običajno bi priporočila čim več podojev, kolikor bo mogoče pogosto hranjenje, tudi če manjše količine. Morda se bo situacija spremenila. Če ne bo šlo in bo dobro vlekla le, ko bo sama za to, na večji razmak, potem pa bi morala tedaj dobivati večje količine.

"bojim se, da bi čez noč preslabo spraznila dojko."
***Dodatno črpanje je vredu zgolj podnevi, spočijte se, tudi to je dobro za tvorbo mleka, lahko ponoči le dojite, malo ji morda pomagate stiskati dojko,... podnevi pa poskusite, da bi se hranila bolje in večkrat. Laktacija ne deluje slabše oz. mleko ne usiha, če ne črpate ponoči.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Pikabu*

Pozdravljeni.

Se moram malo pohvaliti, da nama gre zelo dobro. Plenice so konkretno polulane in pokakane, deklica pa tudi zelo lepo napreduje na teži. V enem tednu je pridobila 230g. Še vedno kombinirava dojenje in stekleničko z mojim mlekom in dodatkom fms. Deklica vse dlje sesa. Še vedno se hrani na 3-4 ure, ker z možem opažava, če jo zbujava, da noče jesti, če se pa sama zbudi, pa lepo in intezivno sesa tudi pri meni.

Rada bi vprašala, koliko časa naj počakam, da bi prešli samo na dojenje? Kako naj to izvedem? Grem postopno, najprej samo kakšen obrok poskusim samo z dojenjem?

Me pa veseli, da črpanje čez noč ni tako pomembno. Opažam, da ponoči itak načrpam občutno manj mleka, tako da bom potem verjetno čisto opustila črpanje ponoči, za hranjenje pa imam dovolj načrpanega mleka.
Default avatar

LLLMojca

Super, zelo sem vesela za vas!!!

Napredek 230g na teden je odličen. Predlagam, da začnete nekako takole:
- beležite tedensko napredovanje
- beležite pleničke vsak dan in količino dodatka
- dobro opazujete deklico

Opuščanje stekleničke je primerno, če teža napreduje prek povprečnih 140-170g tedensko in so pleničke primerno polne, mati pa se tudi počuti gotovo in varno, da otrok zaradi zmanjševanja dodatka ne bo zapadel v krizo.

Odvisno je tudi od količine dohranjevanja. Sporočite, koliko zdaj dodajate po steklenički v 24h oz. kako pogosto.

Zelo dobro, odlična okoliščina, da deklica sesa čedalje bolje in ne razvija sesalne zmede!

"Še vedno se hrani na 3-4 ure, ker z možem opažava, če jo zbujava, da noče jesti, če se pa sama zbudi, pa lepo in intezivno sesa tudi pri meni."
***Če ob tem dobro napreduje in vidite, da se na tak način hranjenje najbolj obnese, potem nadaljujte. Morda bo ritem tudi spreminjala. Dojenčki pogosto spreminjajo način dojenja, skoraj vsak teden ali vsak mesec je lahko malo drugače. Prej ali slej bo del dneva morda malo več budna, tedaj lahko izkoristite, če bo hotel, da ponudite dojenje tudi večkrat v teh urah. Če pa bo dobro sesala vedno samo, ko bo minilo več ur, potem pač nadaljujete na ta način in to sprejmete kot njen lastni ritem, neodvisen od nedonošenosti in teh začetnih težav. Otroci so zelo različni.

Ponavadi opuščamo postopoma. Če ste s težo in pleničkami zadovoljni, če deklica čedalje bolje sesa, potem ni treba čakati, ampak lahko opuščate stekleničko v naslednjih dneh, a počasi, da boste prepričani, da je vse vredu. Opustite morda nekaj dohranjevanja, spremljate pleničke (ker beležite, hitro vidite, če so pokakane podobno ali manj), nato pa preverite po tednu dni, kaj to pomeni na tehtnici. Če je spet vse ok, zmanjšujete dodatek dalje ali ga tudi opustite...

Ja, čisto vredu bi bilo tako, da tisti del dneva, ko se deklica najbolje doji in že tako dohranite morda manj, samo podojite.

Tukaj smo tudi precej pisali....
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)

Še kakšne izkušnje drugih mamic, če bo čas...
Težki začetki – zgodbe mamic:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d, zaspanček, težave s pristavljanjem)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6013343 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4582653 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4674894 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5886591 (3t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981780 (1m, težji porod, zaspanka)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (nedonošenka, uspeh po 1,5m)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

*lunca*

Pozdravljeni!
Bom svoje vprašanje priključila kar tej temi - zanima me pa ena čisto "tehnična" zadeva. :)))
Sinček je bil v petek star 7 tednov, porodna teža je bila 3530, odpustna 3200, najnižja 3180, 21.4. je imel težo 3980 (tehtan pri pediatru), danes tehtan ima 4380. Na začetku sva imela kar precej težav z dojenjem, saj nisem imela popolnoma nič mleka, ampak mi je tudi s pomočjo vaših odgovorov na tem forumu uspelo, da se sedaj od 2 tednov starosti izključno dojiva (če ne bi bilo vas, bi že zdavnaj obupala,ker bi si določene zadeve popolnoma napačno razlagala), čeprav pač tele gramčke počasi pridobiva in ni nek bajsek.

Zaradi stimulacije dojk si ponavadi 1-3x na dan še malo črpam mleko - recimo, da v povprečju na dan načrpam še tam okoli 100 ml. To mu potem dodam po flaški. Zanima me pa sledeče. Če si črpam mleko in ga npr. načrpam 100 ml na dan, ali to pomeni, da otrok poleg podojev dobi še ta višek ali pa suma sumarum dobi isto, kot če bi to sam "potegnil" iz prsi. Joj, saj sem tako štoratso napisala. V bistvu, me zanima, ali lahko to flaško štejem kot "dodatek" (namesto da mu dam npr. zvečer še adaptirano mleko 100 ml - česar sicer ne počnem) ali pa v bistvu s črpanjem nič ne profitiram, ker je v bistvu otrok pri samem dojenju "prikrajšan" za teh 100 ml? Ali pa to pomeni, da ko jaz načrpam 100 ml, se zopet tvori novo mleko, ki v prsih "nadomesti" teh 100 ml in torej otrok po flaški dobi na dan še ekstra obrok, tj. načrpano mleko. Zanima me namreč ravno zaradi pridobivanja teže, ali mu jaz s tem dodam še en obrok ali pa to pomeni le, da pri podoju dobi manj, jaz mu pa ta manjko potem dam po flaši in sva na koncu na istem. Ponavadi si črpam takoj po dojenju (takrat je bolj malo mleka še) oziroma če trdno zaspi, počakam kakšno urco in si potem malo načrpam, potem pa zopet počakam, da se podojiva. Če je precej buden, pa ga vseskozi dojim, kadarkoli hoče (npr. če je buden par ur, ga vseksozi dojim, potem zaspi pa npr. za tri urce in si jaz vmes malo načrpam).

Najlepša hvala za vaš odgovor!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, lunca!

Super, da vam je forum koristil v prvih dneh po porodu. Dojitev 7t starega dojenčka, napredoval je 1,2kg, kar je zelo vredu!

Najbolje bi bilo oceniti, koliko podojev ima vaš fantek v 24h, ali jasno izrazi potrebo po sesanju (ki je ne zamikamo z uporabo dudice, čajev) in ali se na svojo pobudo torej že zmore dovolj dobro dojiti oz. bi se lahko dojil dobro sam, če bo dovolj buden in bo imel dovolj podojev. V tem primeru bi lahko črpanje opustili, raje dodali kak podoj po potrebi, podaljšali podoj, če bo potreba...

Vi zdaj 100ml načrpate in ga dohranite. Če je otrok še šibek, veliko spi, ima manj podojev, pri podojih pogosto večkrat zaspi,... bi morda sam teh dodatnih ml ne posesal. Če je obratno, je aktiven in buden, zmore verjetno že sam.

"Če si črpam mleko in ga npr. načrpam 100 ml na dan, ali to pomeni, da otrok poleg podojev dobi še ta višek ali pa suma sumarum dobi isto, kot če bi to sam "potegnil" iz prsi."
***Odvisno torej od situacije. Če ne črpate in on sesa enako, bo morda dobil manj mleeka. Če se bo sam potrudil in javil, da rabi več, potem lahko potegne iz dojk toliko ali še več, kot lahko vi načrpate. Vi vsekakor dojki dodatno stimulirate, da je tvorba večja. Če menite, da otrok še rabi dohranjevanje, nadaljujte in je to seveda veliko bolje, kot če bi mu dajali prilagojeno mleko.

S črpanjem ste na boljšem, mleko hitreje nastaja, otroku mleka ne odvzemate, ker se tvori ves čas. Dodatna stimulacija pospeši tvorbo mleka.

Kako se tvori materino mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Kako ohraniti in povečati zalogo mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902 (kako deluje zakon PP)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

*lunca*

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za odgovor. Veste, kljub temu, da je otroček napredoval 1,2 kg, se že vseh 7 tednov vse vrti okoli pridobivanja teže. Najprej v porodnišnici, potem patronažna, pediater na prvem pregledu sicer ni nič komentiral, da bi bilo potrebno dodajat, ampak štos je v tem, da je sinček npr. v prvem mesecu res pridobil 800 g od najnižje teže (3180g), ampak kar nekaj tdui na račun dodajanja v prvih 14 dneh, da je mleko vsaj približno zadovoljivo začelo teči. Od takrat naprej imam pa občutek, da je to en sam boj z gramčki, čeprav kot rečeno mi je vaš forum v veliko pomoč, predvsem se tolažim s tistim minimumom 450 g/mesec.

Drug teden imava zopet pregled in glede na tempo pridobivanja teže, bova naklepala le kakšnih 550 g, če jih bo 600 bom že srečna. žalostna sem v bistvu zato, ker ga praktično dojim non-stop, kadarkoli se hoče priklopit, to je pa praktično vseskozi, zato se tudi bojim, da je vseskozi lačen. Dojenje mi ni odveč in rade volje ga priklopim, ker sem tako tudi zminimirala uporabo dude (le po večernem dojenju, da potem zaspi). Tudi ko se doji in recimo vmes kdaj spusti dojko, vidim, da mleko teče. Ampka pridobiva pa ne toliko ali pa imam jaz prevelika pričakovanja, da bi moral glede na količino dojenja ful pridobivati in potem je vsak teden, ko ga tehtam, razočaranje. No, saj zdajle je spet en tak trenutek, ko sem ga ravno tehtala in ima le 4420 g, torej je od zadnjič, ko sem vam napisala težo, pridobil le 40 g. :((( Zopet razočaranje po celi črti, čeprav tedensko gledano je pridobil ravno 130 g, od pregleda pri pediatru 21.4. pa 440 g. Izposodila sem si namreč tehtnico, samo se nekako držim tega, da ga stehtam le 1x tedensko, da res ne bom ratala čisto obsedena s tem. Tako da v bistvu podojev sploh ne štejem - čez dan se doji praktično vsako urco, razen če vmes zaspi, zvečer imava pa nekako že ustaljen ritem - ob cca 19h, 23h, 2h, 6h (v tek razmakih se zbuja sam). Ponoči sesa zelo aktivno, čez dan pa tako-tako. Enkrat npr. 15 minut na obeh zelo kativno, drugič potem na eni npr. 10 minut, ampak proti koncu zaspi .... Morda je to povezano tudi s tem, da če vidim, da se mu čez dan spi, potem ga kar priklopim namesto dude.Tudi dojim ga toliko časa, kolikor sam želi oziroma se v vsakem primeru, tudi če ga zmankuje, trduim, da vsaj tam 10-15 minut, dojiva pa se tudi po 20 minut, podbevi ga dojim praktično vedno tudi na obeh dojkah. Sinček ima namreč drugače močan sesalni refleks in če nima dojke ali dude, sesa pa prste oz pest. Tako da kakor si sama razlagam, sinček ima apetit, samo ti gramčki gredo pa vse po teh spodnjih krivuljah. :( Zato sem vas prejšnjič tudi spraševala glede tega črpanja in dodajanja, ker nisem vedela, ali sem mu z načrpanim mlekom dala dodaten obrok ali pa bi mu dejansko raje npr. zvečer dala še nekaj aptamila po dojenju.

Ga.Mojca, kaj delam narobe? Ali morda ravno zaradi pogostih podojev pridobiva le prednje mleko? Morda omenim še to, da ima že kak mesec sluz v blatu, čeprav kaka večinoma rumeno blato, sem pa tja včasih zeleno. To sem omenila tudi pediatru na prvem pregledu, pa je rekel, da naj jem normalno naprej mleko in mlečne izdelke, ker ni nujno, da gre za alergijo, ker se črevesje še čisti in da bomo videli v nadaljevanju kako bo (pred pregledom sem se ravno 14 dni držala diete brez KML, samo glede sluzi ni bilo kaj bistveno bolje ). Na začetku po tem pregledu sem v majhnih količinah jedla npr.sir, samo ker so šli ti gramčki v teh tednih spet tako počasi gor, sem melko in mlečne izdelke zopet ukinila, če bo kaj bolje.

Ga.Mojca, ne me narobe razumet - vem, da sinček pridobiva nad tistim minimumom, samo skrbi me, ker sedaj se res pogosto dojiva, praktično se vse vrti čez dan okoli tega dojenja, ampka teža gre pa takoooo počasi gor. :((( Zato mi to ne gre v račun. Potem pa gledam kolegice, ki dojijo npr. na 2-3 ure, pa otročki pridobivajo po kg ali več na mesec. Najin škrat je pa tako drobčkan; da bi pri 6 mesecih pri takem tempu pridobili dvojno težo mi je pa tako utopija. :(

Se opravičujem, da sem se tako razpisala, samo mi je takoj lažje, če imate pa še kakšen nasvet ali spodbudno besedo, bom pa vesela.
Default avatar

LLLMojca

Aha, razumem, prvi mesec je dobil 800g, potem pa v pibližno treh tednih 400g, pričakujete okoli 550g v drugem mesecu - to je več od minimuma, manj od povprečja, ne veste pa, kako to, ker se zelo velikokrat podoji.

Najprej - pomembna je tudi rast, obseg glavice, počutje in razvoj otroka.

Morda uporabljate nastavke, druge tekočine (čaj, vodo)? Je (bil) kaj bolan, je bil porod zanj težak, je donošen, veliko spi, je bil zlateničen, ima poporodno poškodbo, jemljete vi ali dojenček kakšna zdravila, ste na kakšni posebni dieti?

Priporočam, da pazite na dobro pristavljanje (trebuh na trebuh, ustnice ne uvlečene, sesanje kolobarja, glavica rahlo nazaj, da lahko dobro požira in giba spodnjo čeljust) in med podojem izvajate kompresijo. Po domače: stiskate mu dojko.
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

"Morda je to povezano tudi s tem, da če vidim, da se mu čez dan spi, potem ga kar priklopim namesto dude.Tudi dojim ga toliko časa, kolikor sam želi oziroma se v vsakem primeru, tudi če ga zmankuje, trduim, da vsaj tam 10-15 minut, dojiva pa se tudi po 20 minut, podbevi ga dojim praktično vedno tudi na obeh dojkah."
***Nekateri potrebujejo kar veliko materine spodbude, to je dobro posebej, če nas skrbi za napredovanje.

S črpanjem stimulirate tvorbo mleka.Če vam ni prenaporno, bi priporočala, da nekaj časa še črpate. Lahko takoj po podoju ali kot ste zadnjič napisali.

Lahko ponudite vsako dojko dvakrat in izvajate kompresijo, da boste prepričani, da dobi dovolj maščob. To vemo tudi po barvi blata. Kako vemo, da dojenček pije prednje in zadnje mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985789

Če bi imel kolike in še bolj neobičajno blato, čedalje slabše, potem bi svetovali dieto brez KML, sicer ni zelo verjetno, da je to problem. Imate alergije v družini?

Napišite morda še, kakšna je vaša prehrana, ali ste morda v kakšnem večjem stresu, koliko pijete tekočin na dan... Sta bila morda mamica in očka drobna kot otroka?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

*lunca*

Ga. Mojca, najelpša hvala za vaš trud! Bom šla kar po vrsti.


Aha, razumem, prvi mesec je dobil 800g, potem pa v pibližno treh tednih 400g, pričakujete okoli 550g v drugem mesecu - to je več od minimuma, manj od povprečja, ne veste pa, kako to, ker se zelo velikokrat podoji.

Najprej - pomembna je tudi rast, obseg glavice, počutje in razvoj otroka.
*** Sinček je imel ob rojstvu obseg glavice 36 cm in bil velik 52 cm, pri štirih tednih pa OG 39 cm in velik 56,4 cm. Pediater je na prvem pregledu rekel, da otroček lepo napreduje in ni imel pripomb. Tudi sedaj se mi zdi, da je drugače zadovoljen otroček.

Morda uporabljate nastavke, druge tekočine (čaj, vodo)? Je (bil) kaj bolan, je bil porod zanj težak, je donošen, veliko spi, je bil zlateničen, ima poporodno poškodbo, jemljete vi ali dojenček kakšna zdravila, ste na kakšni posebni dieti?
*** Nastavke sem uporabljala le prvi teden, potem nama je steklo dojenje brez njih. Drugih tekočin ne dodajam. Rojen je bil 10 dni čez rok, zlatenčen ni bil. Porod se mi zdi, da je bil pa zanj kar težek. Tri tablete za zmehčanje MV v dveh dneh, vendar še vedno ni bilo popadkov in tudi odprta nisem bila nič, zato so mi porod umetno sprožili. Umetni popadki so zagrabili takoj na dve minuti, spomnim se nato samo prvi dve uri poroda, nato pa vse do iztisa otroka nič, zaradi protibolečinskih injekcij in maske. Porod je tako trajal 6 ur, čisto na koncu pred iztisom je otročku padel utrip, takrat je pomagala tudi babica, da se mi je vrgla na trebuh, sledil je tudi prerez presredka, sinček pa je imel ovito popkovino in je bila potrebna ventilacijska maska, zato je imel na začetku tudi slab Apgar (5,6,8 če se prav spomnim). Potem je bilo vse normalno, sva pa v porodnišnici ostala dan dlje zaradi padca teže (ni bilo nič mleka), da smo videli, če bo steklo hranjenje po steklenički in bo kaj pridobil. Zaradi padca hemoglobina po porodu na 89 (prej vse ok) sem sedaj mesec in pol jemala Retafer, jemljem tudi elevit, drugih zdravil ne jemljem, tudi ne sinček. Aha, edinole na začetku sem 14 dni jemala Tametil, kar je očitno delovalo, saj se je mleko začelo tvoriti - po porodu ga namreč dejansko nisem nič imela, kar je pokazalo tehtanje pred in po dojenju. Na dieti nisem, razen da sem na lastno pobudo vmes zaradi sluzi v blatu poskusila z dieto brez KML. Bolan zaenkrat ni bil še nič. Aja, dobiva le BIoGaia kapljice in sedaj tri tedne D3 kapljice.

Priporočam, da pazite na dobro pristavljanje (trebuh na trebuh, ustnice ne uvlečene, sesanje kolobarja, glavica rahlo nazaj, da lahko dobro požira in giba spodnjo čeljust) in med podojem izvajate kompresijo. Po domače: stiskate mu dojko.
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

*** Mislim, da sva pristavljanje kar osvojila, bom pa še bolj pozorna na to. Sem pa sedaj po vašem nasvetu tudi začela s stiskanjem dojke med podojem in da mu vsako dojko ponudim dvakrat.

"Morda je to povezano tudi s tem, da če vidim, da se mu čez dan spi, potem ga kar priklopim namesto dude.Tudi dojim ga toliko časa, kolikor sam želi oziroma se v vsakem primeru, tudi če ga zmankuje, trduim, da vsaj tam 10-15 minut, dojiva pa se tudi po 20 minut, podbevi ga dojim praktično vedno tudi na obeh dojkah."
***Nekateri potrebujejo kar veliko materine spodbude, to je dobro posebej, če nas skrbi za napredovanje.

S črpanjem stimulirate tvorbo mleka.Če vam ni prenaporno, bi priporočala, da nekaj časa še črpate. Lahko takoj po podoju ali kot ste zadnjič napisali.

Lahko ponudite vsako dojko dvakrat in izvajate kompresijo, da boste prepričani, da dobi dovolj maščob. To vemo tudi po barvi blata. Kako vemo, da dojenček pije prednje in zadnje mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985789

Če bi imel kolike in še bolj neobičajno blato, čedalje slabše, potem bi svetovali dieto brez KML, sicer ni zelo verjetno, da je to problem. Imate alergije v družini?

*** Kolik zaenkrat ni še nič imel, niti nima kakšnih izpuščajev ali kaj podobnega. Na alergijo sem posumila, ko se je začelo zeleno sluzasto blato, vendar ima sedaj že nekaj časa spet rumenkasto blasto, sluz pa ostaja, čeprav jo je manj kot na začetku. Alergij na hrano nima noben v družini, moj oče je edinole alergičen na cvetni prah in hišno pršico in je tudi astmatik. Morda še to, da ni sinček drugače nikoli polival, tako da s tem nimamo problemov.

Napišite morda še, kakšna je vaša prehrana, ali ste morda v kakšnem večjem stresu, koliko pijete tekočin na dan... Sta bila morda mamica in očka drobna kot otroka?[/quote]

*** No, za prehrano priznam, da je sedajle bolj neredna, saj ponavadi do zajtrka pridem šele tam okoli 10.ure, potem pa meljem po obrokih vmes kakor je čas, tako da kaj kuhanega pojem ponavadi le 1x na dan. Jem pa drugače vse, precej tudi zelenjave in sadja, saj sem bila pred nosečnostjo vegetarijanka, vendar sem med nosečnostjo in tudi sedaj jedla oziroma jem meso (piščanec in puran). Spijem približno 3-4 litre na dan, vendar pijem le vodo. Mislim, da kakšnih stresnih trenutkov ni bilo. Tudi noči so povsem mirne, saj se sinček lepo zbuja na 3-4 ure, s epodoji in mirno zaspi nazaj, tako da ponoči res spimo. :) Res, pa je, da je potem morda na ta račun podnevi bolj aktiven, saj sedaj že kar nekaj tednov bolj malo spi podnevi (le parkrat po npr. 10-15 minut, edino v vozičku spi npr. uro ali dve, dokler pač "trese" :) ).

Sama sem bila kot otrok bolj drobčkana, čeprav sem potem v osnovni šoli pridobila na kilaži in tudi sedaj imam kakšno kilco preveč (160 cm, 60 kg pred nosečnostjo, sedaj po porodu 65). Ob rojstvu sem imela 3 kg. Partner pa je vseskozi bolj velik (195 cm) in suh. Partner mi že tako govori, naj se ne sekiram, ker je pač po njemu.


Bom sedaj res še izvajala kompresijo in da ga na vsako dojko pristavim 2x, pa še črpala, da bi stumulirala dojko. Če boste imeli pa še kakšno idejo, bom pa vesela. Res pa še enkrat najlepša hvala za vaš trud na temle forumu. Kot že rečeno, bi sama že na začetku obupala, če ne bi bilo tega foruma.
Default avatar

Pikabu*

Pozdravljeni.

Pa se spet tudi jaz malo javljam.

Naša deklica je sedaj stara že en mesec in ima 3300g (porodna 2380, najnižja 2180). V tem tednu je začela sama odklanjati flaško, če je kaj pojedla po njej, je bilo maksimalno tam nekje 20ml. Danes ponoči se je tudi zgodilo, da stekleničke sploh ni dobila in je normalno spala kot prejšnje noči, ko je dobivala stekleničko. Naj povem, da se je dvakrat tudi zgodilo, da sem bila dlje časa odsotna in ji je mož dal poln obrok po steklenički, pa je pojedla le toliko, da ni bila lačna, potem je pa iskala dojko naprej in takoj, ko sem prišla domov, je iskala in se priklopila in normalno jedla še pri meni. Tako sva se z možem odločila, da ji stekleničke sploh ne bova več ponujala, bomo pa spremljali njeno napredovanje s tehtanjem. Pediatrinja je predlagala, naj jo tehtamo le enkrat na teden, tako sva jo danes prvič in jo bomo spet naslednjo soboto, da vidimo, koliko bo pridobila v enem tednu. Sva jo pa stehtala tudi pred in po dojenju in je pojedla samo z dojenjem 100ml. Je to dovolj? Zanima me, koliko naj bi pojedel en mesec star otrok, pa rojen 4 tedne prezgodaj? Aja, je bilo pa to na boljši dojki, kjer načrpam več mleka. Opažam namreč, da na desni strani načrpam več mleka in tudi boljše teče. Ob naslednjem dojenju jo bova stehtala še na levi strani, kjer je manj, pa težje teče.

Druga stvar, ki me pa zanima, je, kaj naj zdaj s črpanjem. Če se bo punčka samo dojila, verjeno ni potrebno več črpati mleka. Jaz sem zdaj delala tako, da je deklica pojedla na eni strani, na drugi sem si jaz sčrpala. Danes si pa po dojenju nisem več črpala in so se mi dojke zelo napolnile, kar vem, da je normalno. Kako naj prekinem s črpanjem, da ne bi zgubila mleka, pa da ne bi dobila mastitisa, ker bi zastajalo mleko? Naj povem, da imamo veliko mleka tudi zamrznjenega, tako da če bi nastala kakšna kriza, bi lahko prebrodili tudi s tistim mlekom, da bi lahko s črpanjem nazaj stimulirala mleko. Jaz sicer mislim, da ne bi smelo biti problem glede količine, ker ga imam trenutno res veliko. Verjetno ga bo ob dojenju pa vseeno manj, ker ga bo ona manj pojedla. Zdaj ga jaz v bistvu načrpam več, ko ga ona poje.

Hvala vam za vso pomoč in odogovore.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Pikabu!

Ker žal spet ne odgovarjam ažurno, upam, da vam gre še vedno lepo na bolje! Javite, kako boste kaj zadovoljni s težo.

Kaj dosti nam posamezne količine popitega mleka pri enem podoju žal ne povedo, pomembno je, če otrok dobi dovolj tekom dneva, torej vse skupaj, ali pride do dovolj mleka. Otrok naj bi dobil povprečno 150 oz. v razponu 120-180ml mleka na kg telesne teže v 24h. Torej pomembna je njegova teža in ne, koliko je star. Obroki sploh niso pomembni, saj se redki dojenčki dojijo na ta način, pa tudi enkrat popijejo več, drugič manj, tretjič zelo malo...

Pri večini mater ena dojka tvori več in druga manj, ker si večinoma otrok izbere priljubljeno stran oz. na eni bolje sesa, ima boljši položaj, laže stimulira dojko ipd.. Če menimo, da otrok rabi več mleka, po dojenju na eni strani ponudimo še drugo dojko, s čimer tudi spodbudimo tvorbo mleka. Včasih otrok sprejme, drugič morda ne. Pomembno je, kot sem napisala, koliko dobi vse skupaj v celem dnevu.

Priporočam vam, da ohranite črpanje in dodatno stimulacijo do naslednjega tehtanja vsaj v manjš meri. Ko boste videli, da tedensko zmore sama, postopno opuščajte črpanje. Lahko vsakič morda načrpate malce manj. Upoštevajte tako njeno sesanje in napredovanje (ali še rabi pomoč s črpanjem ali ne) in napetost v dojkah (ali je smiselno malo olajšati pritisk mleka ali niti ni potrebe). Če bo deklica napredovala vredu ob dojenju, potem bo sama tvorila primerno količino mleka. Vi s črpanjem ustvarjate verjetno presežno ponudbo, kot ste napisali. Prenapetih dojk pa tudi ni treba imeti, raje čisto malo iztisnete, kadar bo treba.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Pikabu*

Pozdravljeni.

Po dolgem času se oglašam, toliko, da poročam.

Nama s Katjo je dojenje krasno steklo. Takrat sem kar po občutku naredila prehod s flaške na zgolj dojenje. Flaško je tako punčka sama odklanjala, črpala sem si pa toliko, da ni bilo vse napeto, nekje v treh dneh se je uravnalo tako, da sem imela mleka toliko, kot ga je Katja pojedla. Prvi teden se je zredila okoli 300g, drugi teden 250. Sicer sva jo tehtala oblečeno, približno enako, ampak teža je zagotovo šla gor. Tudi sem jo videla po vedenju, spanju, da punčka dovolj poje, plenice so ob vsakem previjanju močno polulane, pokakane so bile pa na začetku čisto vsako previjanje, ko sva prišli na dojenje, nekje trikrat na dan pa večja količina, zdaj pa kaka enkrat na dan, pa takrat res veliko. Tudi se na teleščku vidi, da lepo napreduje, tako da zdaj res uživava. Tudi sama si uredila svoj ritem. Čez dan se hrani dopoldne na tri ure, popoldne na dve, ponoči pa že prespi tudi 8 ur skupaj.

Hvala za vse nasvete, ste mi zelo pomagala, da sva lažje prešči preko tisith prvih dnevov.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
cron