Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

zavračanje goste hrane

Default avatar
Pozdravljeni,
obračam se na vas, ker nevem več kaj naj naredim. Pri 6 mesecih smo začeli uvajati gosto hrano. Sinček je bil navdušen, tudi z rokicami si je pomagal, če je žlička prepočasi romala v usta. Tri tedne smo uživali vsi, potem pa se je vse obrnilo. Ko vidi skodelico in žličko ne odpre več ust. Lačen je ker joka toliko časa, dokler ne dobi mleko (allernova). Tudi ponoči se je začel zbujati na dve uri in zahteva mleko. Najprej sem mislila da se hoče crkljati, pa sem mu dala čaj. Začel se je tako dreti, kot da je konec sveta. Ma ne more biti toliko lačen. Kaj naj naredim? Ali je to samo faza? Ali se lahko malo začini hrano, da bo bolj okusna? Naj še povem, da na teži lepo pridobiva. Hvala za vaš odgovor.LP
Default avatar
Spoštovana,

po vašem opisu težko sodim, kaj se je vašemu fantu tako zamerilo. Najverjetneje bo to zavračanje goste hrane le prehodno in ne bo nič hudega, če še malo vztrajate pri mleku. Medtem pa mu kot dodatek goste hrane dajajte enako hrano, kot jo jeste sami (če le ne prisegate na začinjeno, mastno hrano). Torej mu dajte del vašega kosila ali večerje, le pretlačite mu.

Dojenčki imajo zelo razvito čutilo okusa in uživajo v hrani, ki je okusna in primerno začinjena (s tem mislim na dodatek soli in domačih dišavnic, ne na poper ali čili). Če torej tega, kar malček pusti, vaš partner ne pospravi z veseljem, ne morete pričakovati, da bo všeč sinu.

Srečno pri kulinaričnem eksperimentiranju torej,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Ponovno se obračam na vas ker imamo en manjši problemček. Naša princeska je stara pet mesecev in pol. V soboto sem začela uvajati gosto hrano prvo korenček. Problem je v tem da odpre usta z navdušenjem ko pa okusi hrano ji gre na bruhanje. Včeraj je jedla bučko je bilo že malo boljše prvo pljune ven potem ko ji dam šeenkrat v usta pa poje. Vsakič pa mi vso hrano čez cirka eno uro zbruha.
Ali naj še malo počakam z gosto hrano? Naj povem da še dojim na obrok imam cirka 100 ml in še cca. 100 ji dodam.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav Marija
Default avatar
Spoštovana,

kot kaže, vaši princeski vaša kuharija ni najbolj všeč, saj je sicer dovolj stara za uvajanje goste hrane. Kaj jo moti, je težko reči - še najverjetneje okus nove hrane, lahko tudi previsoka ali prenizka temperatura, preveliki koščki. Upam, da ne delate (pogoste) napake in ji skuhate korenček in bučke brez primernega dodatka soli in dodatka maščobe (npr. masla, kisle smetane). V tem primeru bi marsikdo, ki ni ravno sestradan, izpljuval vaše kosilo...

Ostane vam možnost, da še kakšen teden ali dva vztrajate pri mlečni hrani, potem pa ponovite poskus. Vmes pa malo eksperimentirate s ponujanjem kakšne žličke lahke hrane z vašega jedilnika.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena,

ko spasiraš dodaš malo pripravljenega mleka notri, Aptamil oz. svoje mleko.
Zelenjavo lahko skuhaš, vendar ne samo na vodi, dodaš malo masla. Spasirano mora biti dobro na okus da bi še odrasel jedel.
Če dodaš maslo, lahko izpistiš sol. Važno da ni prepusto ali samo kuhano na vodi. Ne sme biti preslano.
Lahko da poje v začetku po žličko dve, po tem pa nadaljuj z dojenjem.
Jaz sem po 'kosilu' tudi še dala stekleničko mleka oz. podojila, ker otrok je velikokrat žejen, tudi po gosti hrani.


Super recepti če nimaš dovolj idej so tudi v reviji 'Mamina paparica', mislim, da se tako reče od firme Moj Malček in seveda 'internet'.

Srečno,

Karmen
Default avatar
Ni kaj dodati...
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Hvala za nasvet.
Zdaj dodam malo soli ali masla in vse pojemo.

Lp Marija
Default avatar
Spoštovani!

Ali lahko že 5 in pol mesečno dojenček je sol in maslo? Patronažna sestra mi je uporabo soli odsvetovala do 1 leta, uporabo mlečnih izdelkov pa do 7 meseca. Glede soli je tako zapisano tudi v knjižici Prehrana dojenča.

Vnaprej hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovana,

vem za priporočila o omejitvi soli v prehrani dojenčka, saj naj bi bilo soli dovolj že v mešani prehrani (zlasti zelenjavi), ki jo dojenček uživa. Da ne bi smel dobiti mlečnih izdelkov do 7. meseca, pa mi ni znano. Morda gre bolj z namenom manjšega vnosa maščob - in s tem varovanjem pred prekomerno težo?

A življenje kaže, da povsem neslana in nezabeljena hrana ni okusna, zato jo dojenčki radi odklanjajo. Par zrn soli in za "noht" masla pa spremenita vse. In ne naredita nobene škode.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC