Med.Over.Net

Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Tomaž Čakš

Preprosti način za prenehanje kajenja!

Default avatar

vast

Preberite si knjigo Allen Carr's Easy way to stop smoking.
Prevedena je tudi v slovenščino Allen Carr : KONČNO NEKADILCI

Allen Carr je bil sam verižni kadilec 33 let.
Njegova metoda izključuje nikotinske obliže, ter druge 'pripomočke' med drugim izključuje tudi metodo volje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Allen_Carr

Lp vast
Default avatar

nikotin

Njegova metoda izključuje nikotinske obliže, ter druge 'pripomočke' med drugim izključuje tudi metodo volje.

--->

Kaj če bi raje napisali KAJ pa potem knjiga vključuje?
Oz. na kakšen način se loti problema odvajanje kajenja?
Default avatar

vast

Sem si mislila, da Vas bo mogoče pritegnilo že samo to da se ne loti odvajanja kajenja na običajen način pa vseeno : Knjiga vas vodi v prenehanje na zares enostaven način. Bistveno je da se ji nekako ''predaš''.
Pisatelj je predgovor napisal nekako tako :
Odvajalna kura na katero so čakali kadilci!
Odlikuje jo naslednje :
- Učinek je takojšen,
- uspeh je tudi pri hudih kadilcih prepričljiv,
- ni krčevitih abstinenčnih pojavov,
- ne zahteva preveč volje,
- ni šok-metoda,
- odpoveduje se pripomočkom in ničvredni šari,
- še zredili se ne boste,
- in učinek je trajen.
Vem, da se tole sliši kot neka osladna reklama ampak se teh tem največ dotakne.
Cilj te knjige je, da vas notranje pripravi, da boste od prvega trenutka dalje začeli v dobrem razpoloženju, kakor da ste pravkar ozdraveli od neke strahotne bolezni v nasprotju z običajnimi metodami, pri katerih začnete z občutkom, da morate splezati na Mount Everest in naslednje tedne prebiti ob skominah po cigaretah in zavidanju vsem drugim kadilcem. Sčasoma se boste od misli na cigarete samo še čudili. Le kako ste sploh kdaj mogli kaditi tako reč? Kadilce boste opazovali s sočutjem, ne z zavistjo. Obvezno nehajte kaditi šele, ko boste prebrali vso knjigo do konca. Mogoče se vam bo to zdelo nesmiselno. Kasneje vam razloži, da cigarete ne naredijo prav nič za vas. Ena številnih ugank kajenja je, da, medtem ko kadimo eno od cigaret, le-to opazujemo in se lahko vprašamo, čemu jo pravzaprav vlečemo. CIGARETE SO DRAGOCENE ŠELE, KO NOBENE NIMAMO. Toda vzemimo kratko malo, da se imate za zasvojenca z nikotinom, pa če vam je to všeč ali ne. Če ste prepričani o svoji zasvojenosti, se nikoli ne morete čisto sprostiti ali koncentrirati, ne da bi kadili. Torej ne skušajte nehati s kajenjem, preden knjige niste prebrali do konca. Pri branju bo vaš gon po kajenju postopoma pojemal. Toda ne začnite, če ste le na pol prepričani- to se utegne usodno končati. Samo prepustite se.
Veliko kadilcev knjige ne preberejo do konca, ker uvidijo, da bodo morali nehati kaditi, če jo hočejo prebrati. Nekateri zavestno preberejo le eno vrstico na dan, da zavlečejo usodni dan.
Poglejte iz te plati : Kaj pa bi izgubili ? Če po tem branju ne boste nehali kaditi, ne boste nič na slabšem, kakor ste bili prej. Izgubiti nimate kaj, dobiti pa tako veliko!
Njegova metoda je v osnovi popolno nasprotje običajnih metod odvajanja od kajenja. Normalna metoda sestoji iz tega, da sestavlja spisek občutno slabih strani kajenja in prepričuje : ''Če se bom le zadosti dolgo odpovedoval cigaretam, me bo končno nuja po kajenju minila. Potem bom spet lahko užival življenje in ne bom več suženj tobaka.''
To je logična metoda; na tisoče kadilcev vsak dan skuša s katero od teh metod prenehati s kajenjem. Vendar je to metodo zelo težko izpeljati uspešno, in sicer iz naslednjih razlogov :

1. Problem pravzaprav ne tiči v tem, da nehamo kaditi. Vsakič, ko cigareto ugasnete, prenehate kaditi. Prvi dan imate morda nujne razloge, da rečete: ''Nočem več kaditi'', a vsi kadilci imajo vsak dan svojega življenja take vzroke in ti so bolj trdni, kot si lahko mislite. Resnični vzrok tiči v tem, da drugi, deseti, ali desettisoči dan, ko v šibkem trenutku, v rahlo okajenem trenutku ali celov nekem močnem trenutku pokadite eno cigareto, in zato ker v igro vstopi zasvojenost z drogami, boste začutili željo po drugi cigareti in nenadoma boste spet kadili.

2. Ogroženost našega zdravja bi nas morala odvaditi kajenja. Naša pamet pravi: ''Nehaj s tem. Bedak si,'' a v resnici nam je s tem otežila položaj. Kadimo naprimer, ko smo nervozni. Recite kakemu kadilcu, da je na najboljši poti, da se ugonobi, in prvo, kar bo storil je, da bo segel po cigareti. Allen Carr : Pred bolnišnico Royal Marsden, najboljšo angleško kliniko za rakava obolenja, leži več cigaretnih ogorkov kot pred katero koli drugo angleško kliniko.

3. Vse razloge za prenehanje kajenja pravzaprav otežujeta dva nadaljna razloga. Prvič, vzbujajo občutek žrtvovanja. Vedno nas nekaj sili, da se odpovemo svojemu malemu prijatelju ali opori ali pregrehu ali užitku, kakorkoli že kadilec na to gleda. Drugič, ustvarjajo ''plašnico''. Ne kadimo iz razlogov, zaradi katerih naj bi nehali kaditi. Resnično vprašanje je: ''Zakaj hočemo ali moramo to storiti?''

Bistvo njegove preproste metode je v naslednjem. Za začetek pozabite na vse vzroke, zaradi katerih bi radi nehali kaditi, poglejte svojemu cigaretnemu problemu v oči in si zastavite naslednja vprašanja :
1. Kaj mi prinaša kajenje ?
2. Ali v tem resnično uživam?
3. Ali mi je res potrebno vse življenje vtikati te reči v usta, se z njimi dušiti in za to še drago plačevati ?

(Prijetna resnica je, da vam kajenje ne prinese prav ničesar.)

lp, vast
Default avatar

končno nekadilka

Sama ne kadim že mesec in pol. Prej sem kadila 17 let, tudi do škatlo in pol na dan. Prenehala sem čez noč. Res pa je, da se je odločitev že dolgo kalila v meni, kar nekaj let. Vmes sem 2x poskusila prenehati, a neuspešno. Prvič za 3 tedne, nakar sem »zaradi stranskih učinkov prenehanja« ponovno začela kaditi (v resnici je šlo za prikladen izgovor), drugič brez cigarete nisem zdržala niti 3 dni. Bila sem strastna kadilka in nihče ni nikoli zares verjel, da mi bo kdaj uspelo prenehati.
Okoli novega leta sem se odločila, da si postavim dovolj oddaljen datum, ko bom zares prenehala. Cigareti so me začeli že konkretno nervirati in prisegla sem si, da bom preizkusila prav vse metode, če bo potrebno, dokler ne bom našla prave zase. Datum prenehanja je bil čez 4 mesece (v bistvu bi morala nehati šele minuli ponedeljek, 19.4. ). Ko sem imela postavljen datum, sem o tem nehote začela veliko razmišljati. Kako je kajenje popolnoma nepotrebno, kako škodujem svojemu zdravju, smrdim po nikotinu, sem izobčena s strani družbe, koliko denarja zapravim, ... V bistvu se nisem več mogla spomniti niti enega samega razloga, zakaj bi bilo dobro kaditi. Preučila sem vse informacije na spletu glede "pasti" prenehanja, tako da sem se dobro pripravila, na kaj bo potrebno paziti in kje name prežijo nevarnosti, ko bom dokončno ugasnila zadnjo cigareto. Na youtubu sem si ogledala vse filmčke na temo Quit smoking, ki prikazujejo, kaj cigareti naredijo našemu telesu… Skratka, na celi črti sem napovedala vojno hudičku v moji glavi, ki je hotel kaditi. Sama sebe sem uspela kar dobro psihično pripravit.
Med tem brskanjem po spletu sem naletela tudi na omenjeno knjigo. Še eno orožje več, sem si mislila, škoditi ne more. Prebrala sem jo mesec in pol prezgodaj (pred določenim datumom), v dobrih treh urah. Ko sem jo zaprla, sem odšla na balkon in prižgala svojo zadnjo cigareto v življenju. Do danes nisem imela NOBENE KRIZE, NISEM SE ZREDILA, NOBENIH ABSTINENČNIH POJAVOV, prenehati kaditi je bilo čisto enostavno. Največ, kar je bilo, da sem se od začetka pogosto spomnila na cigarete in še vedno se, sicer manjkrat, ampak vseeno. Ampak se s tem ne obremenjujem, saj se mi zdi logično, da če nekdo kadi toliko let, to postane navada in se tega lahko še dolgo spominja. Ni šlo pa niti enkrat samkrat za željo po cigaretu! Šlo je samo za spomin, misel, ki sem jo zlahka odrinila.
Da preidem k bistvu: knjiga. Ne mislim, da je knjiga čudežna in ji ne pripisujem vseh zaslug za enostavno prenehanje s kajenjem. Ampak dejstvo je, da močno pomaga v tistih prvih dneh, ko naj bi bila abstinenčna kriza najhujša. Argumentirano ti sesuje popolnoma vse iluzije, zakaj naj bi bilo dobro kaditi. Popolnoma vse. Ko jo prebereš enostavno ni več poti nazaj – jasno ti je, da bi bilo kaditi še naprej resnična traparija. Zato sem sama prenehala pred zastavljenim rokom. Resnično se mi je zdelo neumno pokaditi še eno cigareto.
Mislim pa, da knjiga pomaga samo v primeru, ko si zares odločen, da boš prenehal kaditi. Sedaj vem, da je zares VSE V GLAVI. Tu sploh NE GRE ZA VOLJO! Ko enkrat razčistiš v glavi, si vesel, da lahko »ne kadiš«. Kako sem sama vedela, da sem pripravljena odvreči to navado? Ko sem brez problemov pogledala vse filmčke o stranskih učinkih kajenja, prebrala vse članke na to temo in si jim prvič v življenju DOVOLILA VERJETI. Ko sem prenehala, se nisem počutila kot žrtev (to je pogost razlog, da ljudje posežejo nazaj po cigareti, se zredijo, ipd. – ker se smilijo sami sebi in iščejo tolažbo!), ampak kot zmagovalka. Tudi na to te pripravi ta knjiga.

Sama vem, da mi »na silo« ne bi nikoli uspelo prenehati. Pri meni je bila potrebna »programska sprememba« v glavi, potem je šlo vse samo od sebe. Počutim se bolje, nisem več utrujena, nimam več nobenih težav s prebujanjem zjutraj (prej me s štirimi konji ne bi spravili iz postelje), začela sem se ukvarjati s športom in kar naenkrat je moje življenje bistveno polnejše, kot prej. Res je neverjetno, kako se je prej vse vrtelo okoli cigarete – zdi se mi, da sem šele sedaj začela uživati v malenkostih v življenju. Zato podpiram vse, ki ste se ali se še boste odločili za vedno odvreči cigarete. To bo verjetno najboljša stvar, ki jo boste kadarkoli v življenju storili zase. In ko se zares odločiš – verjamite – JE ČISTO PREPROSTO!

LP,
Končno nekadilka 
Default avatar

Neodvisna

Lepo si se potrudila! Ta knjiga je pravo odkritje. Prav smešno se mi zdi, da ljudje še vedno poskušajo z močjo volje. Moram pa dodati svoje mnenje. Menim, da če kadilcu daš knjigo v roke, kateri ni premišljeval o prenehanju, in ta prebere knjigo, po mojih izkušnjah tudi ta postane nekadilec. Je pa veliko takšnih, kateri se bojijo prebrati, ker vedo in vidijo, da bi pomagalo. Sami se cigaret oklepajo,češ, da jih pomirjajo...in ostala prepričanja, katera smo imeli, ko smo bili odvisni.
Default avatar

sonce_81

Ali mi lahko nekdo prosim proda to knjigo? V knjigarni je namreč razprodana, v knjižnici je nimajo, jaz bi jo pa res rada prebrala in končno prenehala kaditi..

Lp,

Petra
Default avatar

gruber

Malo je potrebno pobrskati po zavesti novega sveta. Oziroma bodoči zavesti, po spletu.

Do takrat bo vse enostavno, do nove zavesti namreč, tudi prenehati s kajenjem. Že dolgo namreč živimo v znanstveni fantastiki, le jemljemo našega časa ne tako.

http://www.testnastran.si/pics/pravilni ... _L_C_I.pdf

Knjiga je odličen priročnik za samopreprogramiranje. Vendar stari kadilski program še vedno deluje v ozadju. Knjiga je odlična za prepričane, za ostale pa bolj kot ne neko razmišljanje za prihodnost. Pazi poznam jih kar nekaj, ki so tudi s pomočjo knjige samo začasno prenehali in so bili res goreči verniki avtorjevega pristopa.

Ne strinjam se z avtorjem v toliko, ker moč volje v celoti izključi. V nekem trenutku jo pač tudi potrebuješ.

Uspešno branje.
Default avatar

zvezdicaxxx

Končno nekadilka,čestitam vam!!!Zelo lepo ste napisala in tudi jaz bom poskusila tole vašo metodo,o zastavljenem dnevu,pa branju knjige.Sama namreč pokadim povprečno 5 cigaret dnevno,če pa kaj zraven spijem,pa se to število podvoji oz.potroji.Sem pa že 2x nehala in nazaj začela.Zakaj?Mi je pač zapasalo!
Default avatar

Skroto

Naj ti bo odpuščeno, ker generacije, ki so starejše od mene niso vešče uporabe računalnika. Knjiga o kateri piše avtorica teme je na voljo zastonj za prenos na internetu

http://joga.365.lt/Allen-Carr_Easy-Way- ... -PDF-EBook

Najdejo se pa tudi bučmani, ki se bojo pohvalli, da po prebrani knjigi še vedno kadijo.
Default avatar

JANI

KJE LAHKO KIPIM TO KNJIGO O PRENEHANJU KAJENJA.,CE JO KDO IMA JO KUPIM LAHKO ME POKLICETE NA TEL ST 070 561 473 HVAL ,LP
Default avatar

kadilka

Jaz sem ena izmed tistih "bučmank", ki je prebrala knjigo pa sem navkljub temu začela kaditi čez 3 mesece, čeprav sem bila prepričana v to, da neham. Najprej moraš razčistiti v glavi, potem pa lahko prebereš tudi pravljico za lahko noč in nehaš kadit. In ja, jaz sem bila 100%, da sem razčistila sama pri sebi...tako da se zdaj pripravljen opet jovo na novo.
Sicer pa tudi sama poznam nekaj ljudi, ki so prebrali knjigo in nehali kaditi, nekateri so po nekaj letih spet začeli, nekateri (še) ne. Vsekakor pa se mi zdi vredno branja, morda pa komu zares pomaga!
Default avatar

LinaS

Že kar nekajkrat sem se vstavila ob naslovu te teme in vedno znova sem doživela, da se mi je naslov in tema uprla. Za sebe namreč nikakor ne morem trditi, da je to enostavno. Ja, sem si sprintala knjigo in jo prebrala. Ne vem, kaj sem pričakovala - da bo potem čisto enostavno in ... vam zaupam še nekaj?! Ko sem se trudila (že drugič), da bi nehala, sem prav na tem forumu prebrala to temo in dobila sem občutek, da vsi zmorejo, da sem le jaz tista buča, ki ji ne rata, da si pač moram enega prižgat. Pa sem še forum nehala brati, ker mi je vzbujal preveč slabo vest.
Torej - pri meni je trajalo tri leta. Prvič sem nehala, ko sem zbolela. Prvo krizo sem prebrodila z nicorette obliži in je kar šlo (imela sem skoraj 40 vročine in sem se komaj plazila). Pa smo šli čez tri mesece na morje in sem šla zjutraj na sprehod s psom. pri vseh kafičih so pili kavo in kadili. Po 5 dneh sem šla le še do trafike in si kupila cigarete in vžigalnik. No ... minil je prvi poskus prenahanja. Dve leti sem se tolažila, da kadim le do pet cigaret dnevno, da me ne bo konec. In sem spet zbolela. In spet nehala, za dva meseca. V tem času sem poskusila vse, od neprespanih noči, do živčnosi, do slabe prebave, do omotičnosti, občutka, da ne morem dihati, da sploh ne pridem do sape, vrtoglavic. In sem si ga prižgala. Trenutek slabosti? Ne vem. Kadila sem celo leto le še dva do tri cigarete. Naj rečem, da sem spet zbolela?! Ja. Tokrat sem resnično nehala. Kadila sem 32 let, po škatlo (včasih tudi več) dnevno. V tretjem poskusu nisem imela več odtegnitvenih problemov (vrtoglavic, prebave, ipd.), te sem zgleda prežvečila v treh letih, ampak - recimo, da so socialni - sploh nisem znala s kolegicami na kavo oziroma sem šla, spila in bi že šla. Dokler sem kadila je bilo druženje protokolarno. Enega si prižgal, pil kavo in čvekal. Tako pa je en del protokola odpadel, ostalo pa ... ne vem, je zvodenelo. Prej sem nekaj naredila, pa sem si enega prižgala (ker sem si ga zaslužila). S kolegicami iz službe nisem več hitela "na enega", ampak ... Niti nisem imela občutka, kako fantastičen čisto nov okus imam, kako se mi je izboljšal voh, o čemer sem brala tukaj. O svojem nehanju se nisem želela z nobenim pogovarjat, ker je bila to moja stvar in strah (kaj pa če se zgodi, da se mi spet vse sfiži?!). Škatle cigaretov in vžigalniki so še vedno v omari, kjer so bili. In tam bodo tudi ostali. Nisem več živčna, ne mislim več na cigarete, o sami sebi nimam visokoletečih misli, ker sem prenehala kaditi (fajn pa je vseeno, ker mi je uspelo, ha!). Ne smem več, čisto enostavno. Ker je bilo prehudo. Ne vem, če bi bila sposobna še enkrat iti čez celo kalvarijo.
Lepo je da smo ljudje različni. Da lahko eni delijo vsako svojo misel z drugimi, da so sposobni na glas prežvečiti vsak svoj dih in korak.
Ne kadim že tri leta. Še vedno z nostalgijo pomislim, tukaj pa smo si ga prižgali, ali pa - sem smo hodili na cigaret. Ampak - ne, hvala. Torej, držim pesti za vse, ki se trudite. Vsak po svojih močeh.
Default avatar

PRENEHALA BI KADITI, A....

Prav rada bi dobila to knjigo.

Če jo kdo ima, bi prosila, da mi jo proda.