Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

prekrivanje naslova

Default avatar

ikc

Ali kdo morda ve, ali je oče otroka dolžan sporočiti materi otroka ob menjavi prebivališča nov naslov - ko je stik z otrokom, ga oče namreč odpelje k sebi, mati pa ne ve kam, saj oče naslov prebivališča prikriva. Kaj storiti? Hvala.
Default avatar

kolotek

ikc je napisal/a:
In.....boš čakala pred vrati kaj bo? Najemi detektiva. S čim pa je oče PREKRIL NASLOV? S plakatom z napisom..."firbcem in kontrolfrikicam odsvetujem vohljanje"? Če očetje brez denarja ne bi smeli imeti otrok po mnenju nekaterih vrlih feministk tu gor opozarjam, da bi moralo isto veljati za polpismene mame :))))))))).
Default avatar

ločevalka

kolotek je napisal/a:
A ti lektoriram tole?
Večpičje je v takšnem primeru, kot ga ti uporabljaš zgoraj, nestično. Manjkata ti dve vejici. Za adnjo povedjo si izpustil ločilo.
Že v tvojih starejših prispevkih me je pa zmotilo, ker pišeš pridevnik slovenski z veliko, ker se po pravopisu piše pač z malo.
Default avatar

ikc

Saj ne morem verjeti,mislim da nadaljnji komentarji niso potrebni...verjetno je bilo tole zadnje moje vprašanje na tem forumu, saj se nekateri ljudje res ne zavedate globjega pomena vprašanj. Se opravičujem, naslov posta je bi moral biti: prikrivanje naslova,...ampak glede na to, da nas nekatere mame resnično skrbi za otroke, v dilemi postavimo vprašanje, za katere smatramo, da bi nam lahko s podobno izkušnjo odgovoril ali pomagal z nasvetom. Pa četudi smo polpismene, hvala kolotek za kompliment in vso srečo v življenju.
Default avatar

ločevalka

ikc je napisal/a:
Ne tako hitro obupat, do je Kolotekov normalni modus operandi. Njegove komentarje preskoči in bo.
Vem, da je bilo o teh zadevah že nekaj govora, samo ne morem najti te teme/teh tem. Mislim pa, da kaj dosti ne moreš. Vprašaj se, zakaj pravzaprav moraš imeti ta podatek? Otrok je z očetom in načeloma naj bi bil zato na varnem. Če bo kaj narobe, bodo tako ali tako ukrepali drugi, pa če si ti samo en km proč - ker pač ne boš vedela, da je kaj narobe.
Default avatar

kolotek

ločevalka je napisal/a:
Žal, si kritik brez osnove in seveda iščeš le jajce v dlaki, ha, ha...Za mojo "ADNJO" povedjo je ločilo, se citiram:......... po mnenju nekaterih vrlih feministk tu gor opozarjam, da bi moralo isto veljati za polpismene mame :))))))))). Če si slučajno spregledala piko, tvoj problem, jaz je nisem. V osnovi pa gre za popolnoma nekaj drugega. Zmotiti se pri besedi, ki BISTVENO spremeni vsebino povedi ali pa zmotiti se pri besedi, črki ali ločilu, ki je popolnoma NEBISTVEN za razumevanje sporočila. Jaz se vedno obregnem ob PRVO. Ti pa ob slednje in v tem se ločiva. Jaz opozarjam na bistvo, ti drobnjakaš in se obešaš na nepomembnosti. In kot zadnje, za lektorstvo te ni nihče prosil, torej izvajaš EPP na svoj rovaš? In če se želiš še naprej počutiti pomembno na tem forumu, še naprej štej moje pike. Občasno pa preštej tudi svoje :))))).
Default avatar

reka

Še ena, ki jo take nepismenosti na forumih in drugod motijo. Eno je napaka ali "tiskarski škrat", drugo pa je slabo izrazoslovje, ki bralca zavede tako, da pričakuje čisto nekaj drugega od tistega, o čemer potem bere.

Pa da ne bom samo kritizirala... ikc, temu, o čemer pišeš, se reče prikrivanje.

Še moj odgovor na zastavljeno vprašanje:
Mislim, da oče ni dolžen sporočiti mami svojega novega naslova. Lahko ga, če želi, ni pa to dolžen. Ko je otrok pri njemu, je on odgovoren zanj, ko pa je pri tebi, si ti. Pika. V življenje bivšega se nimaš pravice vtikat.
Vprašanje pa je, zakaj on to počne - da prikriva svoj naslov. Ena možnost je, da mu ti nagajaš in nadziraš njegove stike z otrokom, druga pa je ta, da ti on s tem početjem samo malo nagaja, ker te želi sprovocirati. Če je to drugo, mu očitno uspeva.
Default avatar

armanda

Reka je v bistvu že vse povedala, kar se formalnega dela tiče. bi pa dodala samo še to, da se mi zdi čisto človeško, da starš želi vedeti, kje se otrok nahaja. tudi sama vprašam bivšega npr, kam gredo na morje in on mene, če kam greva, oz. mu tudi sama povem. pa mi še na misel nikoli ni prišlo, da bi ju šla nekam nadzorovat. v dobro otroka, začnita se prosim normalno pogovarjat.
Default avatar

14042009

Mislim, da bi moral starš vedeti stalni ali začasni naslov, kjer biva otrok. Če ni tako, potem je narobe.
Default avatar

NoNi

Kot odgovorna za svojega otroka ti MORAŠ vedet, kje se otrok nahaja, to ni samo tvoja pravica, to je tvoja dolžnost!
Tu pri nas je tako, da sicer eden od staršev lahko ima skrit naslov, vendar potem stiki potekajo preko CSD in tudi vedeti mora CSD, kje otrok je, prav tako mora bit materi omogočeno, stopit v stik v nujnih primerih z otrokom oz. tistim, pri komer otrok je.
Zamisli da se materi kaj zgodi in otrok začasno ne more bivat pri njej ker gre npr. v bolnišnico ipd., otrokov oče, prav tako otrok ko je dovolj star, morata bit dosegljiva, preko bilokoga, vendar morata bit.
Zamisli ti, da se ti sama seliš in oče niti ne more prit po otroka, ker mu ti nočeš povedat. Kakšno javkanje in stokanje bi to bilo...Starševske pravice nimaš nobene za skrivanje bivališča, lahko tudi zahtevaš od CSD da preveri kje se otrok nahaja (razmere) ko je pri očetu, kaj te veš kje stari živi, kaj če je pod mostom, na kakšni klopci, ima sobico v kakšnem night clubu itd..

Pokliči ti tja na CSD ali kakšnega odvetnika (jaz bi oboje). Ni logično in niti nikjer pravno določeno, da otrokov skrbnik nima pravice vedeti, kje otrok je.
Default avatar

isti problem, moja izkušnja

Moj "problem" je enak. Ne vem kje otrok biva, ko je z očetom. Na direktno vprašanje je oče odgovoril, da se me to ne tiče.
Sledil je moj klic na CSD in odpravili so me sledeče. Dokler ne obstaja sum za zlorabo in kakršnikoli nepravilno ravnanje s strani otroka, nimam kaj za naredit. Če ta sum obstaja, ga podam na CSD. Oni kontaktirajo očeta in naredijo kontrolo na stiku. Kontrolo izvajajo v delovnem času centra. Na moje hipotetično vprašanje, kako skontrolirajo stik v primerih, da so stiki med otrokom in očetom VEDNO v popoldanskem času in za vikend, odgovora nisem prejela.
Pri nas suma na nepravilno ravnanje ni, tako še vedno ne vem kje se nahaja moj otrok.
Takle mamo.
Default avatar

advokata?

Dekleta in žene, csd nima pojma in mnogokrat ne sledi svojim dolžnostim, vzamite advokate in urejajte te neprijetnosti preko njih.
Default avatar

Bizarnost

Če zakonodaja in CSDji res kvasijo takele neumnosti je to bizarnost brez primere. Mati - skrbnica MORA ob vsakem času vedeti kje se nahaja njen otrok, normalno! Če nek osebek prikriva svoj naslov zaradi zajevbavanja ni zrel in ga je treba pošteno prevetrit in prečekirat, če pa ga prikriva iz kakega drugega razloga pa še bolj! Takim bi se lahko naložilo samo stike pod nadzorom in menim, da bi se vsakršno tovrstno zajebavanje moralo končati s policijsko preiskavo takega tipčka. Svetujem najem detektiva, ki naj počekira tega gospoda pol pa takoj k advokatu z dokazi!

Kakšen halo nastane, če se kakšna mama z otrokom preseli in podaljša pot na stike, tukaj pa ji kao sploh ne bi bilo treba vedeti kje je otrok!? A ste normalne, da to prakso še zagovarjate?
Default avatar

isti problem, moja izkušnja

Ja, točno take informacije sem dobila na CSD VIČ, sicer jih ne bi zapisala.
Ok, detektiv že pride v poštev. Drugo vprašanje je koliko me bo to koštalo. Ima kdo izkušnje s tem?

Kaj naj z odvetnikom? Ga tožim, ker ne pove kam vozi otroka? Za moje pojme pretiravanje.
Default avatar

NoNi

[quote=""isti problem, moja izkušnja""]

Kaj naj z odvetnikom? Ga tožim, ker ne pove kam vozi otroka? Za moje pojme pretiravanje.[/quote]

Zdaj, ali si si cel primer izmislila, ali pa nekaj pri tebi in v tvoji glavi ne štima (meni se bolj zdi prvo). Kako pretiravanja z odvetniki????, pozanimala si se samo pri ENI - neki socialni delavki na enem CSD, verjetno ti tega kar ti je povedala niti pismeno ni dala. Zakonov glede tega pa ne poznaš - niti ti, prav tako ona ne.
Da se ve kako in kaj - za to se gre k odvetniku!
Očitno nekaterim res ni jasno zakaj imamo odvetnike in zakaj je država pravna... Socialna delavka ni nobena pravnica, torej sploh ne mora vedeti kaj točno piše v zakoniku, če so - kje so luknje in kaj se da storit.

Veš kaj, vsak človek bi marsikaj storil, če bi ga res skrbelo za otroka. V kolikor pa ti je vseeno, je pa tudi telefonsko mnenje ene socialne delavke čisto okay, če zaupaš očetu otroka itak nimaš kaj jamrat... In zdaj ti tu pišeš, da ne veš že ves čas kje se oče z otrokom nahaja, nimaš z njim stikov, ti pa si končala svojo pot in borbo s tem klicom ene socialne delavke??? Katastrofa.

Na vsak način je odvetniško mnenje cenejše od detektivskega dela ;).... pa še ugotovila boš kaj ti je v moči da storiš zase in svojega otroka.... od detektiva boš res izvedela kje je otrok, samo kaj boš v primeru da se oče spet seli? ali boš gnjavla očeta, mu žugala: vidiš klipan, zdaj pa sem te našla.. ali kaj?
Če hočeš najt je lahko preprosteje kot vzet detektiva. Zmeniš se s prijateljico, ali dvema, da ko pride oče po otroka, mu prvo sledi ena, potem druga.. In izveš. Ampak ti bo to potrebno, če lahko morda po pravni poti stvari drugače rešiš?
Default avatar

kolotek

Bizarnost je napisal/a:
V to, da CSD (in še kdo...) daje v teh primerih neuporabne odgovore tudi jaz ne dvomim. Bi pa prosil, če bi lahko "poznavalci" zakonodaje(namreč o rabi slovenščine sem bil že malo poučen, nazadnje menda včeraj...) objavili kakšno zakonsko podlago, ki jasno opredeljuje, da mora skrbnik nenehno vedeti, kje je njegov otrok. Bi šlo?? Medtem sem že predlagal detektiva, pa dobijo se GPS sledilci, ki ga vsadite očetom, kamorkoli vam bo uspelo, kupite zraven še nekaj elektronske šare in vam bo ves čas v dnevni sobi piskalo, kje je vaš bivši djed in VAŠ otrok. Če pa zakonske podlage ne boste našle, pa prosim, spravte se pisat kaj bolj pametnega in takoj ustanovit društvo "kontrolfrikice fan ".
Default avatar

WildWind

To, da mati v vsakem trenutku ve kje je njen otrok, po moje niti ni izvedljivo, razen če sledite kolotekovemu napotku in jim vgradite GSM naprave.
Če je otrok zaupan v vzgojo in skrb materi/ali očetu...je po mojem prav, da en za drugega vesta vsaj naslov.....
če gre eden od staršev z otrokom v tujino je prav tako prav, da je drugi starš s tem seznanjen......

sicer mi ni jasno zakaj ex od avtorice skriva naslov, vem pa, da bi kolotek našel tisoč in eno zakonsko osnovo, če bi naslov skrivala mati pri kateri je otrok......
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar

Bizarnost

WildWind je napisal/a:
Se podpišem. Za vsak trenutek ni niti potrebno niti izvedljivo, skrivanje naslova pa je psihopatsko dejanje in tukaj bi CSD in institucije MORALE ukrepati saj je jasno, da takšna oseba ni psihično stabilna in primerna za stike z otrokom, torej jih ima lahko izključno pod nadzorom. Tudi odhodi na večdnevne počitnice v nek drug kraj in še posebej v tujino bi morali biti skrbniku poslani v informacijo skupaj z naslovom bivanja. Pa sej to je ja normalno!!! Tu ne gre za nobeno kontrolfrikanje.

No tolk za info Koloteku..pod temle nickom se skrivam oče z otrokom zaupanim v vzgojo in varstvo materi. Ker ne kompliciram in ne nagajam so moji stiki z otrokom normalni in dobro izvedljivi v ovirih dogovorov in tudi izven njih!
Default avatar

isti problem, moja izkušnja

NoNi je napisal/a:
Zdaj, ali si si cel primer izmislila, ali pa nekaj pri tebi in v tvoji glavi ne štima (meni se bolj zdi prvo). Kako pretiravanja z odvetniki????, pozanimala si se samo pri ENI - neki socialni delavki na enem CSD, verjetno ti tega kar ti je povedala niti pismeno ni dala. Zakonov glede tega pa ne poznaš - niti ti, prav tako ona ne.
Da se ve kako in kaj - za to se gre k odvetniku!
Očitno nekaterim res ni jasno zakaj imamo odvetnike in zakaj je država pravna... Socialna delavka ni nobena pravnica, torej sploh ne mora vedeti kaj točno piše v zakoniku, če so - kje so luknje in kaj se da storit.

Veš kaj, vsak človek bi marsikaj storil, če bi ga res skrbelo za otroka. V kolikor pa ti je vseeno, je pa tudi telefonsko mnenje ene socialne delavke čisto okay, če zaupaš očetu otroka itak nimaš kaj jamrat... In zdaj ti tu pišeš, da ne veš že ves čas kje se oče z otrokom nahaja, nimaš z njim stikov, ti pa si končala svojo pot in borbo s tem klicom ene socialne delavke??? Katastrofa.

Na vsak način je odvetniško mnenje cenejše od detektivskega dela ;).... pa še ugotovila boš kaj ti je v moči da storiš zase in svojega otroka.... od detektiva boš res izvedela kje je otrok, samo kaj boš v primeru da se oče spet seli? ali boš gnjavla očeta, mu žugala: vidiš klipan, zdaj pa sem te našla.. ali kaj?
Če hočeš najt je lahko preprosteje kot vzet detektiva. Zmeniš se s prijateljico, ali dvema, da ko pride oče po otroka, mu prvo sledi ena, potem druga.. In izveš. Ampak ti bo to potrebno, če lahko morda po pravni poti stvari drugače rešiš?[/quote]

Glej, kot prvo si zadeve zagotovo nisem izmislila. Kot drugo sem povedala, da suma na nepravilno ravnanje očeta z moje ni in si ga tudi izmislit ne želim.
Samo zato, ker tega dejstva ne vem, vem pa da je z otrokom vse ok, pa res ne mislim odvetnika bivšemu nakopat na vrat. Ker s tem bom naredila samo rabuko in utegne se zgodit, da po nepotrebnem zaostriva odnose, ki so zdaj po moji oceni popolnoma znosni.
Slej ko prej, bom izvedela izvedela kje se nahaja in tako kot pravi kolotek, tudi mene zanima pravna osnova, da jaz kaj takega moram vedeti. Pustimo moralo ob strani in dejstvo, da jaz vedno povem kje je otrok.
Če ima katera informacijo oz. ti Noni, kar na dan z njo, verjetno sem res popolnoma nepoučena.
Default avatar

WildWind

WildWind je napisal/a:
uhhhhhh....se opravičujem :GPS........da se ne bo spet kdo na pravopisne napače obesil;)))))
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic