Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

- prvič k psihiatru (psihologu)? Resna tema!

Default avatar

Kako -

Potrebuješ napotnico ali lahko greš kar sam na svojo pest (če hočeš)?
Ali moraš imeti priznano kako motnjo?

Ne gre se za kako hudo psihično motnjo -
- ampak tako, da se malo zaupaš nekomu, da malo greš v svoje otroštvo, da poveš kakšne težave te pestijo in od kje izvirajo, da se malo izkašljaš in obdelaš tisto kar te žre in to izničiš in si pomagaš (po vzoru USA kjer ima (skoraj) vsak svojega psihiatra)
- ali pa tega pri nas ni - in lahko obiskuješ psihiatra samo, če si res psihični bolnik?
Default avatar

Tina malina

Seveda lahko greš. Razlika je pomoje le v tem, da če nimaš nekih posebnih zdravstvenih težav boš šla brez napotnice. To pa pomeni samoplačniško.
Default avatar

dve ločeni zadevi

Najprej si poglej razliko med psihiatrom in psihologom. V zdravstenem sistemu je edino logično in pravilno, da se kakor pri enem tako pri drugem zdravijo določene težave.
Da bi šla kar tako, kot američani malo klepetat, in to še na napotnico, veš sama, da ni ne logično ne utemeljeno, torej, če želiš, odpri mošnjiček in pojdi na klepet.

Če pa rabiš, imaš take in drugačne težave, motnje, se obrni na splošnega zdravnika ki ti bo povedal kaj in kako, s tem, da tudi če imaš težave, motnje, ti pripada le določeno število ur obravnave in ne leta in leta "vračanja v otroštvo", to je nadstandard in si ga plačuješ sama...
Default avatar

ni za klepet

Če nimaš resnih psihičnih težav, ti psihiatrična obravnava na račun zdravstvene zavarovalnice ne pripada.

Seveda pa boš brez težav našla psihologa ali psihiatra, ki te bo za primerno plačilo pripravljen poslušati. Ampak če potrebuješ samo poslušalca, ga boš dobila mnogo ceneje, če po stroki ne bo psihiater. Če greš v gostilno in plačaš par rund, te bo marsikdo pripravljen poslušati in ti kimati:)
Default avatar

stija

S tem, kar opisuješ, se ukvarjajo psihoterapevti - v osnovi so to lahko psihologi ali psihiatri imajo pa še specialzacijo iz psihoterapije. Hodiš samoplačniško. Glede možnosti za napotnico nisem dovolj seznanjena. Obstajajo različne vrste (modalitete) psihoterapij. Nekaj informacij lahko najdeš na www.psihoterapija-institut.si
Default avatar

psiho...

Psihoterapevti so ljudje s specializacijo iz psihoterapije. Nikakor pa ni za pričakovati, da so to psihiatri. Psihiater je že samo po sebi specializacija, in to precej bolj zahtevna, predhodno je pa treba biti zdravnik:) Poznam precej psihoterapevtov, ki so po osnovni izobrazbi teologi in so potem delali specializacijo za psihoterapevta.
Default avatar

Šola čustvene inteligence

Pri nas se uležeš na kavč in pripoveduješ erotične zgodbe iz otroštva. Nato te pozdravimo.

Nada Mirnik
Default avatar

ciracara

Ne vem, zakaj bi bil to tak probelm. Če imaš konkretno težavo, pač poveš svojemu zdravniku in prosiš za napotnico.

Jaz sem - moja težava je bil (zdaj že bivši) mož, ki je po moje pil preveč alkohola, po mnenju koga drugega pa ne. Pa mi je (mislim da je bil psihiater) lepo razložil, da je preveč, ko družina čuti tako, ne glede na število enot alkohola.

Na razgovoru sem bila le 1x, potem pa bi naj pripeljala še njega (kar se ni izšlo). Vsekakor mi je razgovor pomagal postaviti stvari na svoje mesto, torej kar pogumno k splošnemu zdravniku po napotnico in vso srečo.
Default avatar

14042009

Kako - je napisal/a:
Potrebuješ napotnico ali lahko greš kar sam na svojo pest (če hočeš)?


Ne, napotnice ne potrebuješ. Pokličeš v ambulanto in se dogovoriš za pregled.
Default avatar

sem bila

Sama hodim k psihiatru (anksiozna motnja) - za to ni treba napotnice. Sem pa se prijavila tudi na psihoterapijo - za to potrebuješ napotnico (če ne želiš odšteti ca. 70 eur / seanso), čakalna doba v MB pa je ca. 6 mesecev.