Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

živa voda

Default avatar

luja

Zanima me, če z ionizatorji vode, ki so ponavadi montirani pod pultom, dobimo enako "živo vodo" kot pri jemanju activ-h - žive vode fhes?
Hvala za odgovore
Default avatar

iva verbnik

Kakšna je definicija žive vode, kako se jo izmeri....
Žal vam teh podatkov ne morem dati, je pa res, da je tega na trgu veliko (ko promovirajo živo in informirano vodo), vendar je to področje, ki s ga že malo v metafiziko. Čeprav sem o tem že veliko brala in slišala, si teh zadev ne bi upala komentirati.
Se pa s temi zadevami uspešno na znanstveni osnovi ukvarja Inštitut Bion.

Morda pozna odgovor kateri od obiskovalcev foruma?
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]
Default avatar

Notta

Pozdravljeni!

Sem že mislila odpreti novo temo, pa sprašujem kar pod to..

Na trg je prišla nova "steklenica" za pitje vode (vemo, da se iz plastike izloča veliko slabih snovi), na spletni strani http://www.flaska.si lahko preberemo nekatere pozitivne učinke te steklenice. Ampak. Kako je lahko steklenica informirana? Kako lahko vsebuje informacije? S parimi stavki "dokazujejo" spremembo vode, a vednar je že sama kvantna fizika (kot veda) precej skrivnostna, neraziskana..

Ve kdo kaj več o tem? Rada bi konkretno razlago, na spletni strani se flaška prodaja za 20€, a se mi ne zdi nič boljša od kake navadne flaške (npr. od Radenske). Če pa že lahko v flaško dodajo informacije (?!), zakaj ne bi tega imeli že v zbirališčih vode ali v vsakem gospodinjstvu? Ne vem, zakaj, a zdi se mi velik nateg.. Ljudje pa nasedejo, ker marsikdo o kvantni fiziki ne ve ničesar, a vendar se sliši tako pametno.
Default avatar

iva verbnik

O informirani vodi se zadnja leta veliko govori. Pri nas se lahko kupijo kozarci, steklenice. Ali je to zavajanje ali ne težko odgovorim. Dokazano je, da voda lahko vsebuje nekatere infromacije in jih tudi prenaša. Vanjo lahko vtisnemo informacijo. Kot sem že enkrat omenila se s tem in podobnimi področji pri nas ukvarja Inštitut Bion, ki je ustanova, z določenim renomejem, saj zaposluje visoko šolane ljudi, ki raziskujejo in ustvarjajo ravno na teh, če lahko tako rečem "mejnih" področjih. Eden bolj znanih naših inovatorjev je tudi Vili Poznik.
Zakaj teh stvari ne dajo na izvor vode? Saj ste sami ugotovili v vsem tem je tudi trženjska poteza.
Vnesite v brskalnik: informirani kozarci, Vili Poznik, Inštitu Bion, morda izveste kaj bolj uporabnega.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]
Default avatar

PiKej

Ko berem te poste, se mi postavlja vprasanje.....kaksne informacije vendar prenasa ta informirana voda?!? Ali te informacije na vodo prenese nek clovek.....torej je to nic drugega kot manipulacija.....???
Default avatar

iva verbnik

Žal imam na tem področju premalo znanja, da bi vam lahko strokovno odgovorila, sem pa prebrala že nekaj teorij in raziskav o tem.
Kot sem navedla zgoraj poskusite pogledati in povprašati na omenjenih naslovih.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]
Default avatar

Aleksis

Če bi radi živo vodo, se odpeljite do najbližjega izvira v naravi in si jo tam natočite in popijte, v Sloveniji imamo kar nekaj odličnih voda, še posebej tukaj na zahodu Slovenije, nekatere vode naj bi celo prekašale najbolj znane svetovne vode, npr. grofova voda iz okolice Tolmina naj bi bila boljša kot voda iz Lurda, v Baški grapi pa imamo decovo vodo, ki je ravno tako ena boljših, energetsko polnih voda.
Default avatar

Živko

Sem pobrskal med različnimi članki objavljenimi na to temo in sem našel tole:

[quote=""Iztok Ostan v sodelovanju z Alberto Ostan in Boženo A mbrozius""]
Po stotinah meritev, ki jih je opravil prof.dr.Vlado Barbič ima večina naših voda (iz vodovoda, ustekleničenih, vode iz raznih izvirov) ORP okrog +150 mV. Vse so nežive. Hunza voda ima ORP do –350 mV in je živa. S FHES oživljena voda dosega v zadnjem času izjemnih –530 mV.
...
V zadnjih letih je dr. Barbič meril lastnosti tudi različnih energetiziranih voda (vode obdelane s kameno strelo in drugimi vrstami mineralov, z informatiziranimi kozarci, ionizatorji in drugimi eletronskimi oblikami energetiziranja, vode energetizirane na posebnih energetskih lokacijah v Sloveniji, z izvlečki iz morja…). Nobena od teh voda ni bila živa, v smislu »živosti« voda v živih organizmih (kar še ne pomeni, da nimajo za zdravje koristnih lastnosti).
[/quote] Vzeto iz članka: http://ziva-voda.com/clanki/ziva_voda_p ... ljenje.pdf


Se deloma strinjam z Aleksis, moram pa opozoriti, da te vode niso tako žive kot bi mislili...

[quote=""Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Dr. Borutom Poljšakom in Alberto Ostan""]
Doktor kemije, prof. Vlado Barbič, je v preteklih letih izmeril na stotine vzorcev pitne vode. Ko nam je to prvič pomeril leta 2000, smo bili kar pomirjeni. Z vodo iz pipe se v Sloveniji sicer res ne bi »pomladili«, a je kazala boljšo sliko (rH 26 – 28) kot vodovodna voda ZDA. Kazalo je, da ima celo nekoliko več vodika kot kisika (rahlo reducirano ali nevtralno).

V začetku letošnjega leta (2006) pa smo bili razočarani, ko so večkratne meritve pokazale, da je postala pitna voda precej bolj oksidirana (pretežno v območju nevtralnosti) kot leta 2000. V povprečju je imela voda pred petimi leti od 10 do 100 krat več aktivnega vodika kot letos. To velja tudi za izmerjene vzorce izvirne vode na hribovitem podeželju, daleč od industrijskega okolja. Domnevamo, da gre za vplive splošnega onesnaževanja.

[/quote]iz članka na spletni strani: http://www.megahydrate.si/vodik-nas-vsakdanji/

Osebno vseeno popijem redno tudi kakšno kapsulo, ki vsebuje FHES, saj so koristi, ki jih občutim neprimerljive s tem, da si ne bi tega privoščil.
Vsekakor se strinjam, da smo v Sloveniji lahko zadovoljni, ker imamo še vedno dokaj kvalitetno vodo, kot drugje po svetu in za to smo lahko hvaležni. Če bom pa kdaj šel v tisti konec Baške grape, pa z veseljem poiščem izvir in si natočim kakšno steklenico ali dve za domov :)

Vsem skupaj želim zdravja in dobrega počutja,
Marjan
Default avatar

Antioksidant

Tudi meni ni všeč v 3 dni govorjenje o stvareh, ki jih ni možno izmeriti s standardiziranimi metodami. Pri alkalni ionizirani vodi, ki se imenuje tudi živa voda, pa je drugače. Ta voda ima izmerjen močno negativen ORP – oksidacijsko redukcijski potencial, ki je značilen za antioksidante.
Merjenje ORP je standardizirana metoda in pravi dokaz za vsebnost aktivnega vodika, ki je močan naravni antioksidant. To še posebej polagam na srce tistim, ki nasedajo t.i. "zdravilcem", ki z ne vem kakšno bioenergijo zdravijo (beri praznijo) denarnice ubogim bolnikom.

Moderatorji

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.
iva verbnik