Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Vnetje srčne mišice

Default avatar

darja35

Pozdravljeni,

pred enim tednom sem bila hospitalizirana zaradi ponovne pljučnice in zaradi povečanega srčnega utripa ( trenutno sem na vikend paketu doma).Prvič sem prebolela pljučnico z antbiotiki, vendar se mi je po petih dneh pljučnica ponovila ( diagnoza postavljena na podlagi preiskav z CT).
Še vedno imam povečan srčni utrip in sicer v mirujočem stanju od 100-110, pri vsakem najmanjšem naporu pa tudi do 130.
Delali so mi EKG in ultrazvok srca pa je bilo vse bp. Kljub jemanju antibiotikov pa se mi še vedno veča vrednost CRP, tudi sedimentacija in levkociti so nad mejno vrednostjo.Naj povem še to, da so bili trombocidi povišani, koliko pa ne vem. Poleg tega se zelo veliko potim, sploh ponoči ( preoblačim se tudi po 4 krat na noč) in pri vsakem najmanjšem naporu, tudi pri oblačenju.
Ali gre lahko pri takem stanju za vnetje srčne mišice, ali je to samo posledica prebolevanja pljučnice? Ali se vnetje srčne mišice pokaže pri EKG in pri ultrazvoku srca?
Naj povem še to, da sem stara 35 let in sem fizično aktivna, nekadilka.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Darja
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Vaše težave dopuščajo misel, da ste rekonvalescentka po pljučnici, ni pa izključena možnost, da prebolevate vnetje srčne mišice.Vsekakor je indicirano mirovanje (bolniški dopust) in opazovanje. Vnetje srčne mišice s kliničnimi pregledi težko ugotovimo. Ugotavljamo ga s pregledi EKG(hitro bitje, neredni utripi), z anamnestičnimi podatki, s pregledi krvi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar