Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

UZ srca- razlaga izvida

Odgovori Nova tema
Default avatar Teja101 1 Apr 2010 20:34

Pozdravljeni! Postavljam vprašanje v imenu svoje mame, ki ji je bilo pred dnevi ugotovljeno naslednje stanje z UZ in postavljena sledeča diagnoza:
stene LV se gibljejo sinhrono, ni videti segmentnih motenj kontrakcije. Debelina sten v diastoli: septum 0,7 cm, zadnja stena 1,1 cm, iztisni delež 50%, po Simpsu 40%, LVID 5,1 cm. V B modu so vse votline primerno velike. Minimalno hipokinetično je področje apeksa LV. Aortna zaklopka je trilistna, ni znakov za stenozo ali insuficienco.
Mitralna zaklopka morfološko normalna, vidna je mitralna insuficienca I. stopnje, ocenjena z barvnim dopplerjem, brez jasnih znakov za stenozo.
Pretok preko mitralnega ustja kažejo diastolno disfunkcijo LV, E:81 cm/s, A:72 cm/s. IRT:101. TDI kaže blago sistolno in diastolno disfunkcijo LV, Sm: 5,5 cm/s, Em: 4,7 cm/s, E/Em:17
Ocenjen tlak v DV z CW dopplerjem je 25 mmHg+CVP ob dobrem signalu. Ni perikardialnega izliva.
Žal se na vse navedene podatke ne spoznamo, zato vas prosimo za kratko obrazložitev. Zanima pa nas tudi, kakšen življenjski slog (prehrana, napori) priporočate ter kakšen postopek zdravljenja. Hvala za čas in odgovor! Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 3 Apr 2010 00:52

V izvidu UZ pregleda srca ni nobene posebne navedbe, zaradi katere bi morali ukrepati nekaj posebnega. Zdravnik ni ugotovil motenj krčenja srca, stene srčnih votlin so normalne debele in srčne votline so normalno velike. V predelu konice srca je prisoten manjši del v katerem je gibanje rahlo manjše od pričakovanega. Vse zaklopke so videti normalne oblike, blago nezadostno je gibanje zaklopke, ki je na meji med levim preddvorom in levim prekatom Priprava srca za vsako krčenje je rahlo upočasnjena (blaga sistolna in diastolna funkcija) Napisali ste, da želite tudi navodila za življenjski slog. Glede na zgoraj opisano in na višino iztisnega deleža (50%) menim, da bolnica še zmore običajne telesne napore brez potrebe večjih odmerkov zdravil. Pomemben je posvet pri izbranem zdravniku in ravnanje po njegovih priporočilih. V poštev pridejo priporočila za zdrav način življenja (nekajenje, po potrebi shujšanje, manj slana hrana, blaga zdravila za odvajanje vode če bolnici zatekajo noge ali če jo pri ležanju z nizkim vzglavjem duši, zdravila za znižanje tlaka, če je visok, zdravljenja morebitne sladkorne bolezni, vsakdanji sprehodi, če nima ovir pi hoji, itd.)

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jaz2 20 Jun 2010 12:13

Tudi jaz bi vas lepo prosila za odgovor. Pred tedni sem imela 4 dnevno izkušnjo z ekstrasistolami (nikoli prej, stara 44 let), ki so trajale brez premora, včasih kar na nekaj sekund.
Ščitnica po pregledu krvi ok, uz srca pa tudi, razen tegale: Mitralna zaklopka-minimalna insuficienca, prepričljivih znakov prolapsa ni videti. Trikuspidalna zaklopka-minimalna zaklopka.
Zanima me naslednje:
- kaj to pomeni?
-ali moram , kljub temu, da ne gre za prolaps, opozoriti zobarja pred kakim posegom?
-je potrebno kontroliranje na uz?
-se to lahko popravi?
je lahko to vzrok ekstrasistolam? (ekg zasledil posamične VES in nekaj SVES)
- so lahko ekstrasistole produkt neizmernega stresa, ki em ga bila deležna zadnje čase?
- lahko na vse to, pijem kavo in kak kozarec vina? Kadit nepreklicno prenehala. Hvala vam za odgovor in veliko zdravja!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 29 Jun 2010 11:03

Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da vas je izbrani zdravnik napotil na UZ-pregled srca, da ugotovi morebitni vzrok za ekstrasistole. Pri UZ pregledu srca niso ugotovili nobene spremembe zaradi katere bi bilo potrebno zdravljenje. Zato bodite brez skrbi. Pravilno sumite, da so bile motnje srčnega ritma posledica stresnih vplivov. Priporočam vam čim bolj zdrav način življenja (čim manj kave in alkohola, nekajenje, čim več gibanja in dobrega vzdušja.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jaz2 22 Mar 2011 21:01

Spoštovani! Zopet se oglašam, ker moram naslednji teden na čiščenje zobnih žepkov- moja osebna zdravnica pravi, da moram glede na ugotovljeno (minimalno insuficienco mitralne in trikuspidalne z.) vzeti 6 kapsul hikoncila pred in nekaj po posegu. Zanima me, če je to potrebno, zdi se mi tudi kar precejšnja obremenitev za želodec, toliko tablet? Pa še to- glede na občasne aritmije(ekstrasistole) - mi zobarka lahko da injekcijo proti bolečinam? Hvala lepa

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 4 Apr 2011 12:53

Po sodobnih smernicah preprečevanja vnetja zaklopk v prisotnosti okvare zaklopk bolnik dobi ustrezno količino antibiotika. Zdravnica vam je predlagala Hiconcil, ki ga želodec dobro prenaša.
Ni zadržkov za dajanje zdravil proti bolečini v obliki injekcij pri bolezni srčnih zaklopk

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar srce-uz,ekg 17 Feb 2014 11:06

Pozdravljeni,

lepo bi prosila če mi lahko razložite izvid UZ srca in EKG. Mojega kardiloga nisem utegnila vprašati oz mi je hitro dogovoril, da ni nič strašnega kako zna biti. Pa bi še vas lepo prosila če mi lahko podrobneje razložite, da sem bolj mirna. Pregled sem opravila zaradi neenakomernega bitja in občasno pospešenega/"močnega" bitja srca.

Srčna akcija: rahel mezosistoličen klik nad apeksom levega prekata ?
EKG: manjše denivelacije ST segmenta v več odvodih ? (vendar nepatog.za koronarno bolezen srca)
UZ: manjši prolaps prednjega lističa mitr. zaklopke, brez hemodinamsko pomembne mitralne regurgitacije. Ostali parametri levi atrij 3,1 cm, desni 3,3 cm , levi prekat 2,1 cm ESD IN EDD 5,1 cm, ter desni prekat 2,2 cm, so v ref.mejah. ima normalno debelino srca 1,0 cm , hipertrofije nima. RVSP 15+ CVP. EDV 120 cm3, ESV 30cm3, SV 90 ml, EF 65%, E/A 1,0. Nima motene sistolne ne siastolne funkcije, nima pljučne hipertenzije, hipertrofije levega prek.nima. Dilatacije anulusov mitralne, aortne ali trikuspidalne zaklopke nima, SI indeks ne govori v prid remodilacije levega prekata.

diagnoze:tahikardija neopredeljena
mnenje: prisotne hipotenzivne krize. s tega vidika beta blokatorji ne bi bili možni, kot rečeno zaradi pogostih hipotenzivnih kriz. Pregled 1x letno.

Nekaj mesecev pa me v srcu vsake toliko špikne - to sem kardilogu pozabila omeniti ali je to kaj povezano z izvidom ali ni nič resnega.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in želim vam lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 17 Feb 2014 13:45

Hvala za zaupanje. Zdravniki v preteklih časih so se v glavnem mnogo bolj posvečali zdravljenju bolnikov kot preventivi njihovih bolezni. V zadnjih desetletjih pa, od kar vemo kako lahko preprečimo mnoge bolezni, se zdravniki vedno bolj posvečajo preventivi bolezni in s takim programom prepričajo mnoge ljudi, da skrbijo za svoje zdravje. Ker sedanji velik napredek medicine, s pomočjo številnih postopkov in aparatov, dejansko omogoča ugotoviti mnoge bolezni že na njihovem začetku, ko še ne povzročajo posebnih težav, zelo radi vidimo bolnike, ki skrbijo za ohranitev svojega zdravja. Zato, v primeru srčnih bolezni, doživljamo veliko željo obiskovalcev ambulant, da jih napotimo tudi na UZ pregled srca.
Bodite mirni! Verjetno vam je kardiolog že povedal, da je ugotovil manjšo prirojeno srčno napako, (prolaps mitralne zajklopke), ki je "kriva" za nastop napadov hitrega bitja srca, za nastop posameznih nerednih utripov (ekstrasistol), za bolečine in zbadanje v prsnem košu, zlasti ob duševnih naporih in ob spremembah vremena, itd. Navedeno bolezen imajo predvsem ženske. V večini primerov se bolezen "ne oglaša" in je ni potrebno zdraviti. Kadar pa pozroča težave bolnikom zdravniki predpisujejo ustrezna zdravila proti nerednemu bitju srca, proti napadom hitrega bitja srca in tudi pomirjevala.
Pri vas zdravnik je ugotovil tudi nizke vrednosti krvnega tlaka, kar je pogost pojav pri prolapsu mitralne zaklopke in blago denivelacijo (znižanje) segmenta ST v EKG, kar kaže na vplive živčnosti na srce. Srečno.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar srce-uz,ekg 17 Feb 2014 13:50

Spoštovani

Najlepša hvala za hiter in pomirjujoč odgovor.

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 18 Feb 2014 11:39

Odgovor ni potreben.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh