Računalništvo, telefonija, internet in televizija

JAVNA TRIBUNA: Vse o digitalni televiziji

Default avatar
Pozdravljeni!

V javni tribuni "Vse o digitalni televiziji" se bomo pogovarjali o prehodu na digitalni signal, primernosti TV sprejemnikov, nakupu novega sprejemnika, skratka o vseh vprašanjih, ki se nam kot televizijskim gledalcem porajajo ob slovenski TV "digitalizaciji".

Na vaša vprašanja bo odgovarjal g. Miro Gojdina, lastnik podjetja MediaDom, strokovnjak na področju LCD televizorjev in ostale opreme za dom.

G. Miro, lepo pozdravljeni v današnji javni tribuni.
~~~

http://Trgovina.Over.Net

Z nakupom podpirate brezplačne zdravniške nasvete.
Default avatar
Najkasneje do 1. 12. 2010 bomo v Sloveniji postopoma ugasnili vse analogne televizijske oddajnike in v celoti prešli na digitalno televizijsko oddajanje. Digitalizacija oddajanja televizijskega signala je del obsežnega procesa digitalizacije, ki poteka po celotni Evropi.( http://www.digitv.si/digitalna_televizija/)
Za sprejem tv programov bomo potrebovali alit v z primerno opremo ali zunanji digitalni pretvornik.
Primerna oprema za tv: če imamo kabelsko televizijo je potrebno imeti vgrajen digitalni sprejmnik za sprejem kabelskih programov(DVB-C), v primeru strešne ali sobne antene potrebujemo digitalni sprejemnik zemeljskih programov. Če pa koristimo usluge katerega od “telefonskih” ponudnikov bo tv z snovno opremo(brez digitalnih sprejemnikov) deloval brezhibno. V naši prdajalni(http://www.mediadom.si/) imamo vse tri možnosti. Torej se stranka že v prodajalni nalastne oči in ušesa prepriča o skladnosti in primernosti samega izdelka. V primeru da vaš TV nima primernega digitalnega sprejemnika imamo pa v prodaji več vrst digitalnih pretvornikov. Le ti so v trgovini že nastavljeni in sprogramirani na digitalne programe, ki jih v Kamniku lahko sprejemamo. Torej edino kar ostane stranki je da pretvornik pravilno priklopi in na žalost nas trgovcev ugotovi da njen star TV čisto v redu deluje.
Toliko za iztočnico. Na vaša vprašanja bova odgovarjala Gojdina Miro(poslovodja trgovine Mediadom) in Uroš Šeruga strokovnjak s področja digitalne televizije.
MediaDom-tehnična trgovina
www.mediadom.si
[email protected]
Default avatar
Pozdravljeni,

če prav razumem napisano, glede na to da imamo sedaj optiko v stanovanju, kupovanje nove TV ali vmesnika ni potrebno?

Lep dan želim,

Petra
Default avatar
živjo! mene je čisto zmedlo tole oglaševanje kaj zdaj rabiš, če imaš kabelsko tv? mi imamo npr starejši plazma tv (4 leta star) pa kabelskega ponudnika Telemach, kako bomo sprejemali digitalni signal?
Default avatar
Pozdravljeni!

Torej če imam nov lcd televizor-monitor in sem priklopljena na T-2 (optični kabel) sploh ne rabim nič narediti in spremembe sploh ne bom opazila?
Hvala za odgovor
Lp,B
Default avatar
Pozdravljeni, zelo naivno vprašanje..ali bodo onstran meje -hrvaška - še vedno lahko gledali slovenske programe s sobno anteno, tako kot do sedaj ? Ker se mi zdi da ne razumem dobro zakaj je prehod sploh potreben. Gre za področje ob reki Sotli kjer hrvaški gledalci kar daleč v hrvaškem Zagorju radi gledajo slovenske programe. Hvala!
Default avatar
Maloobmejna: Vprašanje zelo na mestu! Če se odločite za nakup dvb-t dekoderja v Sloveniji, vam bo le-ta podpiral mpeg4(Slovenija) in tudi mpeg2(Hrvaška) in boste lahko gledali tako slovenske kot hrvaške programe. Seveda ob predpostavki, da le te gledate že sedaj.
MediaDom-tehnična trgovina
www.mediadom.si
[email protected]
Default avatar
Jaz imam tudi eno vprašanje in sicer če vam ja kaj znano za operaterja Telekom, govorim o kabelski televiziji, NE siol tv? Kakšen signal gre po kablu, v tv reklamah pravijo, da se za uporabnike kabelske tv ne bi smelo spremeniti nič
Default avatar
Viktor: kabelski operaterji uoporablajo analogni signel, oziroma naprednejjsi
dvb-c digitalni signal.
Ko bo vas operater preklopil na digitalni signal vas bo zanesljivo opozoril.
MediaDom-tehnična trgovina
www.mediadom.si
[email protected]
Default avatar
maloobmejna je napisal/a:

Mene pa zanima kako in kaj z hrvaškimi programi v Sloveniji. Pač včasih zelo rada pogledam njihov program.
Stvar je takšna, da sem pred časom kupila novi lcd tv z sprejemnikom za digitalno tv, prav tako ima tudi MPG 4. Stvar je v tem, da slovenske programe lovim (sobna antena) v digitalni obliki zelo dobro, hrvaške pa še vedno v navadni obliki, posledično tudi slabša slika. Zanima me, kaj bi morala še nabaviti, da bi lahko tudi hrvaške programe gledala v digitalni obliki? Zakaj diektno na tv ne gre? Tako, kot slovenski? Poiskusila sem tudi na novo iskanje progamov, da sem dala brez države, nastavila sem samo slovenski jezik. Prosim za vaš nasvet! Hvala!
Default avatar
Mi živimo na območju Posavja. Po starem smo lovili tri hrvaške programe, digitalno ne lovimo pa nobenega.

Kako je to mogoče?
Default avatar
In še eno vprašanje. A se že ve, kateri programi bodo v drugi 'seriji' ouiroma drugem multipleksu?
Default avatar
Primer v obratni smeri: Lahko da na vašem TV ste iskali hrvaške programe na analogni način(izbira v menuju vašega TV), ali je pač hrvaški signal pri vas prešibek za digitalni sprejem.
Kot informacija: HTV oddaja na kanalu 26, 28, 45. Seveda poskusite tudi z obračanjem antene.
MediaDom-tehnična trgovina
www.mediadom.si
[email protected]
Default avatar
Smo iskali z digitalnim sprejmnikom - naše je našel, hrvaških ne.

Torej ni druge, kot da je prešibak signal?

Hvala za odgovore.