Forum.Over.Net

Računalništvo, telefonija, internet in televizija

JAVNA TRIBUNA: Varnost na internetu v okolju Windows

Default avatar

edera

Dober večer vsem obiskovalcem današnje, večerne izvedbe Javne tribune, ki bo potekala od 20:30 pa vse tja do 21:30 ure na starševskem čveku.

Naš današnji gost je Primož Kern (IE Lead CEE.) Microsoftov strokovnjak ,ki bo v uri, ki je pred nami, v živo preko foruma odgovarjal na vsa vaša vprašanja.

Primož, dober večer in dobrodošel v naši družbi.

Tokratna tema javne tribune bo: Varnost na internetu

Nekaj informacij: Windows je najbolj razširjen operacijski sistem, ki ga uporablja na miljone ljudi po svetu. S popularnostjo pridejo tudi varnostni izzivi in tudi Microsoft se je moral soočiti z njimi zase in za svoje uporabnike. Na te izzive so (med drugim) odgovorili z najnovejšim brskalnikom Internet Explorer 8 ter brezplačnim varnostnim orodjem Microsoft Security Essentials, ki uporabnikom ponuja izredno visoko stopnjo varnosti brez dodatnih stroškov.

Microsoft Security Essentials je novost za uporabnike, ki ponuja brezplačno zaščito proti virusom, trojancem, vohunskim programom in drugi škodljivi programski opremi (malware). Kot zanimivost lahko povemo, da je bila Slovenija ena prvih držav na svetu, kjer je Microsoft ponudil to orodje uporabnikom.

Obiskovalci foruma, sedaj pa je beseda vaša. Vabljeni z vprašanji na dan:)
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar

PrimozKern

Dober večer in lep pozdrav vsem, ki vas zanima varnost na Internetu.
Default avatar

brezek

Jaz si bom kmalu namestil IE8. Zanima me, ali sem primoran namestiti avtomatično tudi brezplačno varnostno orodje Microsoft Security Essentials, ali lahko namestim katero drugo?
Default avatar

janezzzz

Ali IE8 kaj ščiti pred problematičnimi ekstenzijami, ki imajo svoje varnostne in druge hrošče? Brskalnik je samo toliko stabilen kot so stabilni dodatki v njem.
Default avatar

previdna

Recimo: Jaz si namestim vaš brezplačen antivirus, nato vseeno čez nekaj časa staknem kakšen virus, kaj se potem zgodi? Kdo mi bo ščistil viruse in na čigav strošek?
Default avatar

potrošnik

Kakšne pa so sploh prednosti tega antivirusnega programa...mislim, pred ostalimi? Saj veste, kakšni smo potrošniki...
Default avatar

PrimozKern

[quote="janezzzz"]
Ali IE8 kaj ščiti pred problematičnimi ekstenzijami, ki imajo svoje varnostne in druge hrošče? Brskalnik je samo toliko stabilen kot so stabilni dodatki v njem.[/quote

Varnost brskalnika je zelo pogojena z dodatki. Za zaščito glede ekstenzij in drugih neželjenih programov na spletu pa ima IE8 vgrajeno tehnologijo Filter SmartScreen, ki vas ščiti pred nenamerno namestitvijo zlonamerne programske opreme.
Default avatar

mihec kranjski

Konkurenca ima zelo velike namestitvene datoteke - nekje od 50 do 100MB. Zakaj je Security essentials tako majhen? Je zato kaj manj varen?
Default avatar

PrimozKern

Vemo, da 100% začšite pred virusi in vdori na računalnik ni. Različni antivirusni programi nudijo različno kvaliteto zaščite in tudi za Microsoft Security Essentials ne morem reči, da je 100%. Žal antivirusni program ne more biti odgovoren za virus na vašem računalniku, saj je zelo veliko odvisno od vas kaj klikate in kaj si nameščate na računelnik.
Default avatar

PrimozKern

Systemske zahteve so sledeče:
Windows XP SP2 ali 3, Windows Vista, Windows 7; x32 in x64

Windows XP
CPU: 500 MHz or higher
Memory: 256 MB RAM or higher

Windows Vista, Windows 7
CPU: 1.0 GHz or higher
Memory: 1 GB RAM or higher
VGA display. 800x600 or higher
Disk space. 140MB available hard-disk space

Internet browser.
Windows Internet Explorer 6 or later
Mozilla Firefox 2.0 or later
Default avatar

presnetarec

V osnovi sem malo skeptična do vsega, kar ima oznako brezplačen. Upam, da mi ne zamerite, ampak takšna pač sem. Sedaj je to brezplačno, ali morda premišljujete, da bo kdaj tudi plačljiv ta antivirusni program?
Default avatar

PrimozKern

Ne bi komentiral konkurenčne programe vendar lahko rečem, da v tem primeru velikost ni pogojena s kvaliteto. MSE (Microsoft Security Essentials) ima enostaven in dober sistem posodabljanja in preverjanja računalnika ter zunanjih naprav.
Dobil je nagrado za najboljši brezplačni produkt v 2009 - http://www.pcadvisor.co.uk/reviews/inde ... wid=117961
Default avatar

Daisy10

Pozdravljeni
Šlišala sem že kar nekaj pozitivnih komentarjev na temo IE8, zato ga tudi sedaj na novo uporabljam. Zelo sem zadovoljna. Zadnjič sem imela nekaj težav z računalnikom in sem poklicala Microsoft pomoč. Vse so mi razložili in skupaj smo rešili problem oz namestili nov program- brezplačno. Čudovito.
Imam pa eno vprašanje glede varnosti za otroke. Kje in ali se da nastaviti da se ne prikazujejo neprimerne strani?
Default avatar

PrimozKern

Ni nobenih razmišljanj na to temo - produkt je brezplačen in tako ostane. Namenjen za uporabnike, ki imajo legalno verzijo operacijskega sistema.
Default avatar

krpanica

Security Essentials - je to tako kot Amis, ali Avast?
Default avatar

PrimozKern

Glede prikazovanja neprimernih vsebin otrokom lahko uporabite Parental Control oz. Starševski nadzor v Windows Visti ali Windows 7. S tem lahko zelo enostavno postavite omejitve na besede, povezave itd. Zelo priporočam.
Zelo primeren je tudi Iskalnik Bing (www.bing.com), kjer že v osnovi filtira neprimerno vsebino iskanih zadetkov.
Default avatar

PrimozKern

krpanica je napisal/a:
Je tako kot Avast. Amis je Internetni ponudnik.
Default avatar

res blond

Imam zelo slabe izkušnje z vsem, kar je potrebno nameščati oz. povleči dol z neta. Dokler me računalnik čist mal vpraša, je ok, ko pa me začne neki na dolgo in široko spraševati je pa pri meni tema. Do sedaj sem nekako uspela vse izpeljati, vendar bi vseeno vprašala-morda bo butasto, ampak, ali se da dobiti ta brezplačen antivirus na Cd-ju, da ga potem samo zaštartam in če se le da, da me računalnik čim manj sprašuje? Saj veste, ženske imamo pač različne težave:(
hvala za potrpljenje