Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

MR možganov

Default avatar

efka

Spoštovani!
Oče (70 let) je pred nekaj meseci doživel lažjo možgansko kap, ki pa mu ni pustila nobenih posledic. V februarju letošnjega leta je začel opažati, da nima pravega občutka v desni nogi in da težje hodi, zato je dobil napotnico za nevrološki preglede-zadržali so ga v bolnišnici, kjer je sedaj že tretji teden. Naredil je vse mogoče preiskave (2xCT glave, MR hrbtenice, RTG kolkov, kolen, gležnja, EMG, 2x EEG, zaradi aritimije tudi EKG ....), ki niso pokazale nič takega, zaradi česar ne bi mogel premikati desne noge. Njegovo stanje pa je iz dneva v dan slabše in sedaj lahko hodi samo s pomočje nekakšne longete in bergle. Dogovorjeno je bilo, da lahko zapusti bolnišnico danes (v petek 5.3.), vendar so mu včeraj še vseeno naredili MR glave in ta je pokazal nek ekspanzivni proces.
Prilagam izvid in vas vljudno prosim za razlago!
Hvala!
efka
MR možganov:

Preiskava pokaže lakunarne cistične spremembe v levi hemisferi, predvsem globoko v beli substanci. Lahko gre za lakunarna postinfarktna področja lahko tudi za demielinizacijo. Ob tem pa je videti visoko parietalno, parasagitalno, bolj okcipitalno z leve strani ekspanzivni proces, ki meri v premeru 16 mm, z okolnim edemom pa približno 30 mm v premeru.
Po aplikaciji KS se lezija robno signalno intenzivira, centralno pa ostaja nespremenjena.
Drugih posebnosti ni.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

To lahko kaže na možganski tumor, demielinizacija pa je verjetni vzrok težav z gibanjem, vendar tumor ne pojansi demielinizacije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

efka

Hvala za odgovor! Zanima me, če je lahko tudi tumor vzrok za težave z gibanjem! Trenutno oče čaka nevrokirurga, da mu pojasni situacijo in predlaga morebitno operacijo!
efka
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Vsekakor je lahko za to vrzok tudi tumor.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj