ARHIV - zdravstvo

Kako naj poskrbim za očeta in zase ?

Default avatar
Stara skoraj 60 let, oče blizu 90. Živi skupaj z mano in možem v hiši. Ima rahlo demenco, zato uporabljamo obliže proti demenci. Večji problem pa je, da je hudoben - oprostite, ne najdem drugega izraza. Vedno stoji za mano in ob meni, najraje bi šel še v kopalnico za menoj. Vedno nekaj brklja, nekaj hoče, nekaj išče - ko ga vprašaš kaj bi rad, pa sploh ne ve. Z možem niti v trgovino ne smeva, ker je užaljen kot majhen otrok, če kam greva. Tako se vleče že nekaj let oz. vsak dan je slabše in od vsega tega se mi bo zmešalo.

Ker tudi sama nisem več rosno mlada, se mi bo zmešalo, če ne bom imela vsaj 1 dan "odklopa" v tednu pa kakšnega poštenega dopusta enkrat na leto.

Kaj storiti? Da bi šel v dom, ni govora - sigurno ne bo hotel iti. Ali obstoja kakšna skupina za pomoč, kjer bi dobili strokovne nasvete, kako s takim človekom ravnati, kako se obnašati ?

Hvala za vsak nasvet moderatorke, dobrodošli tudi komentarji oz. izkušnje tistih, ki ste se s takim problemom že srečali.
Default avatar
Pozdravljeni,

zdravljenje demence je eno, vsakodnevno življenje v družini bolnika z demenco pa je stalno prilagajanje, stalno iskanje meje kaj je še varno, kako ohraniti samospoštovanje bolnika, kako poskrbeti zase in za svoje potrebe. Demenca je kronična napredujoča bolezen. To pomeni, da je del družine vrsto let. Da se obremenitve svojcev stopnjujejo, da se povečuje njihova odgovornost. Vse to pa zagotovo pomeni, da svojci bolnika z demenco nujno potrebujejo pomoč, da si morajo nujno vzeti kak dopust, kak dan zase...

Ena možnost so vedno drugi sorodniki, ki vas morda lahko razbremenijo redno kak dan v tednu, morda za krajši oddih. Druga možnost so strokovni delavci. Če je očetova bolezen še relativno blaga in je lahko vsaj nekaj časa sam doma, si morda lahko pomagate z dostavo hrane na dom, s Centrom za oskrbo na domu, ki lahko očeta obišče nekajkrat dnevno. Če niste iz Ljubljane se obrnite na lokalni CSD kjer vam lahko svetujejo kakšne možnosti pomoči imate v domačem okolju.

Znanje in izmenjavo izkušenj pa lahko pridobite na Spominčici. Tam redno potekajo izobraževanja, skupine svojcev za samopomoč. Običajno so ljudje zelo zadovoljni in nekoliko laže zmorejo življenje s to hudo boleznijo.

Srečno!
****************************
Katja Štrukelj, dr. med. specialist psihiatrije
Default avatar
Pozdravljeni,

posredujem še sporočilo ene od uporabnic foruma. Hvala za posredovanje izkušenj, te so najbolj dragocene!

Srečno!


Mogoče sem malo pozna,glede na vaš datum,vendar bolje pozno kot nikoli.
Tudi pri nas doma imamo dementnega tasta.Po vaših zapisih vidim,da je pri vas v še bolj blagem stanju (1. stadij),pri nas pa v drugem,zato vas čisto razumem v kakšnem položaju ste.
Po obisku pri psihiatru smo dobili toplo priporočilo, naj ga vpišemo v dom, saj ima ta bolezen tri stadije, in ko pride tako tisti tretji stadij, se ga doma preprosto ne da več imeti.Postane nasilen,tudi jesti ne zna več sam oz.ne zna požirati.Pri nas ima tudi že plenice,tudi podnevi,ker mu preprosto uide v hlače po 5x na dan.Vedno iščemo ključe,orodje,ker enostavno vse pospravi,vendar nikoli ne najdemo;od psa posoda se velikokrat znajde v kuhinji;ne zna se več obleči,ponoči ne spi ampak hodi po hiši in kar nekaj išče,zvoni na zvonec;se ne pusti preobleči oz. zamenjati plenice;pošto nese direktno v peč,itd.Nam gre vse to seveda na živce,vendar mu hkrati tudi oprostimo saj sam ne ve kaj počne,čeprav včasih misliš da se "dela norca iz tebe",ko mu 5x poveš da tega ne sme,se obrneš in točno to počne naprej.
Svetujem vam tudi jaz iz izkušenj,da si vsaj enkrat na teden odpočijete in si najdete varstvo,da ga mogoče sorodniki za eno dop. odpeljejo na nek sprehod da boste tudi vi doma v miru kaj naredila oz. da vam ga nekdo čuva doma in vi greste nekam na izlet, da vse skupaj odklopite. Še enkrat pa vam toplo priporočam da oddate prošnje v domove ,ker ščasoma ga boste rabili,ker ga ne boste več mogla "vzdrževati".
Čimveč "živčkov" vam želim in vas lepo pozdravljam.
****************************
Katja Štrukelj, dr. med. specialist psihiatrije