Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

speed

Default avatar

janja1123

speed jemlem že nekje 1leto, ko sem ga začela je blo to enkrat na mesec, ko smo šli ven, pa se meli konkretno fajn,no pol pa se je zadeva kar stopnjevala.....zdaj je stvar taka, da zadnje 3mesece uživam speed vsak vikend,ponavadi v petek vzamem(ne snifam več, ker je snifanje ubijalsko,preveč boli in škodi, zvijem si v rizlo,pa pojem dol), pa pol itak ne spim do nedelje. to da sem več kot 48ur pokonci me dobesedno ubija, ponavadi do četrtka ne prijem k sebi. med tednom vse kar delam je, da hodim na faks pa spim, to je to,v bistvu več časa prespim kot karkoli drugega, preprosto rabim spanec.
največji problemi pa nastanejo tu.....moje psihično stanje je kar resno, nevem se več normalno kregat,ampak preprosto popizdim, znorim. fanta psihično maltretiram, se znašam nad njim. vsaka mala stvar izove paničn napad, ki ga je zelo težko pomirit. v zadnjem mesecu sem že parkrat razmišljala o tem da bi se ubila, ker padem v tako krizo, depresijo, da preprosto ne vidim več izhoda, dvakrat sem bla tik pred tem da bi pojedla uspavelne tablete, ampak mi je pol nekak uspelo prebrodit to krizo. in takoj ko sem prišla preko tega mi je blo žal, to več preprosto nisem bla jaz, nisem razumela kak sem lahko sploh razmišljala v tej smeri, kak sem lahko sploh prišla tak daleč......ampak ko nastopi to stanje, ta kriza preprosto ne morem razumno razmišljat,ne vidim izhoda. res zelo me je strah, da nebom uspela stvari spravit na normalne tire oz.da bo prepozno.
doben kolega/ica, nima probleme s tem, zato me tudi niso nekaj resno jemali, ko sem jim zaupala kaj se dogaja z mano.....mene pa zelo skrbi.
trenutno še nimam namena nehat jemat speed, ker mi daje preveliko ugodje med vikendi, vem da se bom slej ko prej mogla odrečt tej substanci, vrjetno se tudi bom, ampak ne še zaj, preprosto ne morem, vsaj za enkrat še ne. v bistvu ne vrjamem da bom lahko nehala, trenutno si ne predstavljam življenja brez speeda.
kak si lahko pomagam? kak naj postanem spet psihično uravnovešena,normalna, razumna? je sploh to možno ko jemlem speed? em....kaka pa je možnost samoumora pri meni (na podlagi tega kar sem napisala),če še bom naprej pod takim tempom uživala speed? bi obisk psihiatra pomagal?
zdravje me je tudi začelo zajebavat, predvsem srce, saj se občasno tudi zgodi, da nevem če mi ga bo razneslo,al se bo umirilo, ampak to je ponavadi ob sobotah in nedeljah,ko sem še polna speeda, ko sem neprespana,takoj ko dobim dozo spanca in spravim vse te kemikalije iz telesa, nimam problemov s srcem.

res bi lepo prosla pomagajte mi, svetujte mi......komentirajte moje početje (pozitivno,negativno)
vsako mnenje bo mi prišlo prav, mogoče pa mi kaj res pomaga.
še enkrat poudarjam da rabim pomoč in preprosto se nimam kam obrnit.
hvala
Default avatar

++ beny++

speed je sintetična droga,mnogokrat primešana z raznimi stvarmi,kar samo posebej delajo to substanco ''nerazumljivo'' za stroko.kot 12 letni uživalec cracka,cocaina in speeda,sem opazil da je speed raznovrstna droga,ki jo ne moreš primerjati z eno bazo.osnova naj bi bil metamfitamin nato amfetamin in kot zadnje speed ki je mešanica amfetamina in stvari,ki vplivajo na delovanje le tega.zato je kot droga nejkajkrat cenejša kot druge stimulativne droge.lahko rečem,da je crack najhujša droga po učinku in zasvojenosti,ampak ti vedno da isti občutek,seveda glede na čistost cocaina,ker je crack prekuhan cocain z amonijakom ali sodo bikarbono tako da ostane baza čistega cocaina.speed po učinku deluje blago,za kar za eno noč potrebuješ kar nekaj količine da dobro učinkuje,seveda odvisno od kvalitete in perimešanih stvari.kot sama veš ni nikoli enak,enkrat bel,drugič rumen,grenak,sladek....ker je razmiroma poceni droga je dostopnejša in za ceno grama cocaina dobiš 3 grame speeda.na telo in možgane vpliva počasi a udarno.z mešanico primesi,ki jih nobeden neve,še diler ne vpliva na psiho in razpoloženje.v pomankanju se ne razvije huda telesna odvisnost kot pri opijatih,se razvije pa v apatičnost,razdražlijvost,nespečnost in se zdi,da brez njega ne deluješ.ravnovesje se poruši in ostanejo posledice kot si jih sama opisala.mislim,da speed ni težko opustit kot druge droge,potrebuješ pa voljo,kajti brez njega se verjetno ne moreš sprostiti in zabavati kot si pred jemanjem to počela.svetujem ti,da počasi spuščas količine zaužitja,da prideš na minimalno in nato prenehaš,vse pa je na tebi.imaš vrsto pomoči,le voljo je treba....srečno
++revolucion++
Default avatar

luna alrune

beny, respect!
Default avatar

pro noob

hm jah ,hm jah pa začni kaditi travo ,skunk ziher pozabiš na kemijo ti !
Default avatar

suboxon

pro noob - vzdevek ti pristaja.
Default avatar

Aredhel

Potem pa ne jamraj, če ne misliš nehati! V čem je problem, ali se boš počutila tako kot se pa jemlji ali pa nehaj pa se neboš več...mislim res, današnji najstniki oz. študentje ste pa res bedni, da boli.
**********************************************************************************************************
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

by J. R. R. Tolkien
Default avatar

Tanja S

Draga Janja 1123,
iz vašega maila je razbrati, da ste res obupani in da vas ima speed popolnoma pod kontrolo; hkrati vidite, da ste se spremenili in da je počutje vse slabše, po drugi strani pa vidite, da ne morete nehati in da si težko predstavljate življenja brez. Nekaj boste morali narediti, saj ne želite končati s samomorom, kajne?
Za začetek bi vam svetovala, da res poskušate zmanjšati in se pri tem opazujete. Če pa vam seveda to ne uspeva, pa čimprej poiščite pomoč. Mogoče za začetek, da se obrnete na CZOPD (Center za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog) in sicer na številko 01/5872 100, da vam pomagajo pri detoksikaciji.
Upam, da sem vam pomagala in da se boste odločili za vaše dobro.

Odgovarjala,
Špela
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

Kristjan28

Medicinski kanabis se uporablja tudi za odvajanje od trdih drog, tako da je to kar je napisal pro noob resnično. Včasih se je kanabis uporabljal celo za odvajanje od heroina.
Default avatar

bin laden

od speeda imaš napisano par postov nazaj,to je moj spis speed sem snifal 8 let tako,da vem kako to gre..hail
Default avatar

Diabla

Ojla!

Pri meni je pa tako....speed lahko kontroliram ker ga uživam takrat ko jaz hočem ampak če ga ni sem tiste dva dni samo malo več zaspana kej hujšga pa ni....če mam pa izbruhe jeze jih mam pa zato k me oseba provucira že kr lep cajt....tko da speed se da kontrolirat samo znat ga morš kontrolirat....če maš u glavi da ga rabiš med vikendi ga boš rabla in ga boš uzela s tem da boš mela med tednom isto v glavi da ga boš rabla in zato boš mela tako počutje ane....če boš pa med vikendi uživala speed zato da maš veči filing za musko je pa druga zadeva ane...usaj js ga tko sprejemam in nimam problemov z njim....glede koke pa raj ne bom koka je pa pizdarija od droge sam ti pa tut pizdarijo u glavi nardi pa to hočeš al nočeš ;) to je moje mnenje....sm pa tut skuno kadila pa sm nehala k mi ne paše.....k mi uzame uso energijo k jo mam ;)

to j to ;)

Lp Hudička
Default avatar

cumba

Dej benny kakšno knjigo v roke primi!!!!!
Kako mi gre na živce folk ,ki strela kr tko mal strela pa meša avtocesto s poljsko potjo
Default avatar

aljaž

Mal se ga daj na izi, ane?
To da popizdiš hitro nima velike veze z spidom, spid problem kvečjemu omili. Razen pri tistih parih tečnih živčnih testosteronskih nabildancih, ki jih vidiš na partiju ob treh zjutraj in jih spoznaš na tristo metrov (tu je ponavad zraven še koka, mefedron...).
To je zato, ker si premalo potrpežljiva ali pa ker te določene osebe pač razkurijo do te mere da jih ne toleriraš več. Svet pač ni samo lep, treba se je truditi da ga izboljšamo kar pa zna biti včasih zelo naporno sizifovo delo. Na svetu je mnogo nelogičnih, nepravičnih ter popolnoma zgrešenih anomalij ki jih moramo prenašati. Vsi imamo pravico, da zavračamo takšno sranje, kot je recimo sterilen post ki te pošilja na center za zdravljenje odvisnosti.
To da si sama spoznala da jemlješ preveč spida, je znak da se ti počasi upira. Naslednji korak je da ga začneš uživati manj ali popolnoma prenehaš. To je to, enostavno.
Moj nasvet je, da uživaj droge dokler ti prinašajo kaj novega, lepega. Ko pa plur mine pa opusti ali zmanjšaj dozo. Droge te naučijo novih načinov zaznavanja in reagiranja na svet okoli sebe. Odprejo ti vrata skozi katera lahko vstopiš ko si zadet, vendar tudi trezen veš kje ta vrata najdeš in kaj te čaka na drugi strani. Ko te občutke enkrat spoznamo jih lahko dosežemo brez te droge ali z zelo malo količino. Nekako tako da: če si rad pijan se, delaj pijanega; če si rad zadet (thc), se smej bedarijam; če maš rad LSD, si predstavljaj lepe barve pa palčke; če maš rad E, se spomni na občutek tist medsebojne povezanosti... Upam da razumeš kaj mislim.
Glede spida, poskušaj žurati brez ali z manj spida, nadomesti ga z velikimi količinami energijskih pijač ali kave. Obvezno z zmanjšanjem količine zaužitega spida zmanjšaj tudi količino alkohola. Spid zelo zbije utrujenost ki jo povzroča alkohol in povsem prepreči da bi pijan zakomiral. Kdaj pa kdaj poskusi še kašno drugo drogo, menjaj najpriljubljenjši lokal, začni obiskovati partije kake druge scene (bol house al bol minimal al bol goa trance al bol oldschool techno). Skratka izogibaj se rutine. Naj se ti dogajajo nove stvari, nove scene, nove družbe, novi friki. Tako sigurno ne boš zaspana. Najlažje se odvadiš ene droge z drugimi vendar pazi da potem ne zapadeš v katero drugo. Naj te težava z spidom kaj nauči.
Glde drugih drog, predvidevam da ti trava ni všeč, ker flešerke ki rade bakajo nimajo težav z spidom. Eki so zelo slabe kvalitete tako da jih odsvetujem če nimaš dobrih virov. Lahko poskušiš t.i. naravne legalne eke ki se jih kupi preko interneta. Lepo naspidirajo, dajo veliko energije vendar ko minejo povzročajo ravno tako spranost ter melanholijo kot spid. Zelo vredu je MDMA, če ga lahko kje stakneš. Ali pa poppers kdaj pa kdaj malo povohaš na partiju. Probi tudi ostala sranja na sceni mefedrone, ketamine, nexuse (2cB) vendar v majhnih količinah, le za občutek. Z nobeno drogo ne pretiravaj. Opazuj druge, hitro opaziš kdo je preveč noter in nato pazi da se isto ne začne dogajati tebi.
V glavnem meni se zdi za preprečevanje depresij in psihičnih težav po drogiranju zelo pomemben zaključek. Dober afterparty z prijetnimi ljudmi ki te počasi zaziblje v spanec nekje v nedeljo popoldan del čudeže. Pomaga tudi da se ne zapletaš preveč z ljudmi ki ti ne ugajajo.
Kakorkoli med vikendi se probaj malo držati nazaj, javi se za šoferja kdaj pa kdaj, magari probi spat u avtu, še vedno bolj zdravo ko pa kr nalagat brez veze. Pol pa raje obišči kak večji koncert, festival za tri štiri pet dni pa se ga tam lepo do konca odpreš v varnem okolju. Daleč od ponorelega sveta.
Default avatar

GreenHeaven

aljaž,top shit razlaga
Default avatar

andreXx

aljaž Kolko si star? Predvidevam da več kot 12 let nimaš. Tvoj prispevek in pamet je res nula. Sranje od sranja.
Default avatar

TiHuana

Jojoj Jst mam pa tale speed kr skoz na lagarju, da lažje zvozim službo, pa da bolj izkoristim prosti cajt pa da lažje ponoč študiram... Potem pa ja neki časa postaneve s posteljo neločljivi
Default avatar

*VeTeRaN*

Speed nikoli ni bil droga in nikoli nebo, vsaj sam po sebi ne. Razen če ti je všeč feeling opranosti, nervoze in občutljivosti v vseh pogledih. Vsi posti zgoraj ti lahko pomagajo, samo morala boš izluščit iz njih neko "sredino", ker pa sama sebe najbolje poznaš ti to nebi smelo delat težave. Vsaka droga, substanca, baza,..itd., pa deluje na vsakega posameznika drugače in vsa nakladanja kako imajo določeni osebki kontrolo nad jemanjem speeda idr., so bullshit, vso kontrolo nad tabo ima droga, ki jo imaš v tistem ternutku v organizmu, ker če bi imeli kontrolo nad sabo in svojim življenjem, zaznavanjem okolice...(da ti nebom zdaj še jaz nakladal z temi učenimi izrazi), ZAKAJ potem jemljejo droge???, zakaj se omamljajo in namenoma blokirajo svojo dovzetnost za dogajanje okrog sebe, psihično, fizično, čustveno,...??? Vse je na tebi, na tvojih odločitvah in ko boš sama prišla do tega zaključka ti nebo treba ne speeda ne nobene druge droge, da se boš lahko v svoji okolici počutila sproščeno in varno. Do takrat, pa je najbolši nasvet ta, da skušaj "dozo" zniževat, če pa tega ne zmoreš se vsaj potrudi, da je neboš več dvigovala. Skušaj vsaj ostat na tej količini na kateri trenutno si, to je moj nasvet in najbolj se strinjam z Aljaževo razlago, kar pa ne pomeni, da tud ostali nimajo prav. Življenje ni tak črnobelo kot se nam včasih zdi.. *life sucks, but try not to make it worst*!!!
Default avatar

aferjanc

Živjo!
Sem zdrav 29 letnik, ki ima občasne probleme z drogo. Kar nekaj let sem konstantno užival marihuano, nakar se vendarle rešil te bede. Žal pa sem jo že po nekaj letih zamenjal s '"speedom'" Ugotovil sem, da navkljub odličnemu počutju, v postelji odpovem. Očitno povzroča začasno impotenco. Službo imam naporno, 3-4 tedensko športam(tečem), za vikend mi enostavno zmanjka energije in si '"moram'" pomagati s to prepovedano substanco, da je vsaj nekaj od mene in, da nisem kot kup nesreče ob svoji punci. Beri - konzumiram 1-2g na vikend. Zveza pa je resna in želiva si otroka. Zanima me, kako sledeči amfetamin vpliva na zanositev, nosečnost? Verjamem, da ne prav dobro. Zato me zanima koliko časa pred '"poskusom zanositve'" bi moral prekiniti s tem, da bi omogočil '"kolikor toliko'" zdrave,normalne pogoje za prihajajočega otroka?
P.S Prosim ne pošiljaj mi raznih linko, ker sem že vse prečekiral in NIČ ugotovil.
Hvala za odgovor in lp!
Default avatar

AP

vse je v umu....imate zelo nizko samopodobo in samozavest....do pravega razmišljanja vam pomaga samo pogovor z psihoterapevtom...ko boste osvojili znanje drugačnega bolj pozitivnega razmišljanja,ko boste spoznali sebe in da zgrešeno živite in predvsem nehali z samopomilovanjem boste zmagali in zaživeli polno življenje. srečno
Default avatar

AMADEJA

vse je v umu....imate zelo nizko samopodobo in samozavest....do pravega razmišljanja vam pomaga samo pogovor z psihoterapevtom...ko boste osvojili znanje drugačnega bolj pozitivnega razmišljanja,ko boste spoznali sebe in da zgrešeno živite in predvsem nehali z samopomilovanjem boste zmagali in zaživeli polno življenje. srečno
Default avatar

kukibuki

ojla.
mene pa zanima če lahko speed kaj škoduje če imaš previsok pritisk ?