Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kaj reče/naredi (naj bi) zdravnik, ko prideš k njemu s problemom zasvojenosti z alkoholom? Nasveti prosim.

Default avatar

puncaodfanta

Ja, vem, da obstaja en drug forum za to.
Pa vseeno vprašam, ker vem da vas je veliko takih tukaj, ki mi lahko daste kakšen nasvet.
Fant je zabredel tako daleč, da se trese, če ne spije nečesa.
Drug teden gre k svojemu zdravniku, vendar sploh ne ve, kaj naj pričakuje.
Hvala za vsakršen nasvet.
Default avatar

odvisno od zdravnika

Čisto odvisno, res. Pri našem ne bi bilo problema, bi se dalo lepo pogovoriti, vsaj vse stvari se da ! Predvidevam, da tudi to. So pa zdravniki res različni.
Default avatar

Andreja

Tukaj je objavljen strokovni članek - http://brezalkohola.si/nekaj_besed_alkoholizmu/ kako do in pri zdravniku - napisan na podlagi izkušenj zdravnika - dr. Kolška.
Osebnijh izkušenj pa nimam, ampak zagotovo je kdo, ki jih ima. Le pogumno in pomagajmo skupaj.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

jaz ti povem

tako, eno mnenje z nasprotne strani mize;-)

če ima njegov osebni zdravnik količkaj v glavi, ne bo nobenih težav. če prideš ti s tako težavo njemu, nikakor nisi deležen grdih pogledov, neodobravanja in podobno. danes alkoholizem ni več tabu tema. okoli 200.000 jih je zasvojenih.

če bo res šel k zdravniku, to pomeni, da ima resen interes za odvajanje. jaz pravim super!

strah je odveč. naj enostavno reče - dober dan gospod zdravnik, na vas se obračam s težavo, mislim, da ne morem več brez alkohola. potem ga bo zdravnik s pomočjo določenih testov (odgovarjanje glede porabe alkohola in vedenja - presajalni test) in potem se bosta pogovarjala naprej kako pristopiti do težave.

deležen bo pomoči in primerne obravnave;-)

brez skrbi, vse bo še dobro;-)
Default avatar

puncaodfanta

Hvala za vzpodbudne besede. Ja, ima resen interes, upam da bo še volje dovolj, saj ga je res škoda..
Hvala!
Default avatar

kriiizza

puncaodfanta je napisal/a:
Ja, vem, da obstaja en drug forum za to.
Pa vseeno vprašam, ker vem da vas je veliko takih tukaj, ki mi lahko daste kakšen nasvet.
Fant je zabredel tako daleč, da se trese, če ne spije nečesa.
Drug teden gre k svojemu zdravniku, vendar sploh ne ve, kaj naj pričakuje.
Hvala za vsakršen nasvet.
jaz tudi rad kaj spijem, pa ko grem k dohtarju, mu ne govorim da kaj ruknem tko čez dan dva tri pet, štamperlev, kaj pa briga dohtarja kolk ga jaz ruknem naj on pove kolk jih on rukne, pa nič zato
aja pa še kero tokle ruknem za umes a naj grem to tud dohtarju govort kolk jih pa on rukne tok čez dan sam tam zaprt u ordinaciji
Default avatar

jaz ti povem

kriiizza - samo sebi delaš škodo. zamolčati podatek o zasvojenosti z aalkoholom je neumnost, zgolj tebi v škodo. ker 1.izbor možnoh bolezni in čas, ki se potrebuje, da se pride do njih je krajši in ti mogoče celo reši življenje. 2.in če boš kdaj dobil zdravila, ki bodo zaradi alkohola (pri večji porabi se metabolizem spremeni) se presnavljala drugače, tebi v škodo, te to lahko navsezadnje stane življenja.

zdravnika to ne briga, ga ne briga. nas še marsikaj ne briga. ampak to so POMEMBNA vprašanja in za zdravnika čisto nič nenavadnega, saj paciente tudi vprašaš kako in koliko lulajo, kakajo. ti ni to bolj nerodno povedati?

vse kar se vpraša pri zdravniku, se vpraša z razlogom. tudi vprašanja o spolnem življenju.
ne pasemo mi firbca.

sicer pa, zamolčanje - nisi ne prvi ne zadnji. so pa tudi za take pristopi;-) en sam odvzem krvi, tudi ko si trezen in če nisi pil 2, 3 dni...fizične spremembe - jetrni encimi, velikost krvih celic - NAM POVE tisto, kar ti želiš zamolčati...
Default avatar

GRETKA*

K zdravniku naj pride z vprašanjem kakšne možnosti ima pri zdravljenju alkoholizma. Če je sam prišel do tega, da potrebuje zdravniško pomoč, je že naredil velik korak naprej. Ima možnost dvomesečnega zdravljenja v bolnici ali ambulantnega zdravljenjas tedenskimi sestanki skupine. Vedeti moraš, da se boš mogla v zdravljenje vključiti tudi ti.
Default avatar

puncaodfanta

Potem pa morda nisi še tako daleč, da bi ti teh nekaj, ki jih rukneš škodilo, ali pa si ne priznaš.
Moj fant se zaveda in bi rad to spremenil, vendar sam ne zmore.
Zato pa upam, da dohtarja briga.
Default avatar

puncaodfanta

Ja, vem da se bom tudi jaz morala vključiti. Sem pripravljena na to, če ne me ne bi bilo več ob njem.
Čeprav moram rečt, da me po tihem kar malo skrbi, kako bo. Kajti če bi meni nekdo rekel, da ne smem do konca življenja nikoli več čokolade ali čokoladnih stvarih jest, najbrz ne bi zdrzala. Pa niti nisem zasvojena, niti se ne tresem, če je ne dobim, samo zelo rada jo imam.
Upam, da bom/bova zmogla tole.
Default avatar

GRETKA*

Verjamem, da te je strah. Ti pa iz osebnih izkušenj lahko povem, da tudi ti potrebuješ zdravljenje, saj človek, ki živi z alkoholikom tudi zboli. Z možem sem dve leti obiskovala skupino. Tudi on se je sam odločil za zdravljenje. Obema je skupina dala ogromno. Tam spoznaš ljudi, ki se spopadajo s podobnimi težavami kot ti. Skozi pogovor se poglabljaš vase, analiziraš, se spopadaš s strahovi...in odraščaš. Vsekakor pa moraš v to vložiti veliko truda in verjemi, da se splača. Srečno obema.
Default avatar

Janis

puncaodfanta je napisal/a:
Kajti če bi meni nekdo rekel, da ne smem do konca življenja nikoli več čokolade ali čokoladnih stvarih jest, najbrz ne bi zdrzala.
Če bo tvoj fant zdravniku odkrito povedal, da ima težave z alkoholom, bo zdravnik najprej poskušal ugotoviti, kako globoka je že zasvojenost in bo na podlagi tega predlagal zdravljenje. Ti si pa tista, ki boš morala na svoji strani odločno vztrajati na ali alkoholizem ali življenje s tabo, zato ti predlagam, da kontaktiraš skupino svojcev in prijateljev alkoholikov, AL-ANON, ki ti bodo znali pomagati.

Še link:

http://www.al-anon.si//index.php
Default avatar

S-TINA

Predvidevam, da sta še oba mlada. Lepo, da mu želiš pomagati, vendar razmisli malo vnaprej. BORBA z alkoholno zasvojenostjo običajno traja celo življenje. Boš zmogla ob družini in otrocih ponavljajočo se borbo? Zdravljeni alkoholiki niso nikoli ozdravljeni in vsak prvi kozarec ponovi vajo . Izredno redki so tisti, ki potem celo življenje zdržijo brez kozarčka. Govorim iz lastnih izkušenj, če želiš, ti na to temo kasneje napišem še več.
Default avatar

puncaodfanta

Jaz imam 5kg preveč in par let nazaj me je bivši fant skoraj psihično uničil, ko je od mene zahteval, da shujsam in natreniram telo u nulo, ali pa me bo pustil.
In zato sem se odločila, da jaz mojemu sedanjemu fantu ne bom dajala ultimatov, da ga bom zapustila, če ne neha.
Ker poznam razloge, ki so pripeljali do tega, sem zaenkrat trdno odločena, da bom ob njem in da bom nudila podporo.
Ultimat bo zadnja stvar, ki se jo bom poslužila, če se res nikamor ne bo premaknilo.

Janis, hvala za linke in vse.
Default avatar

puncaodfanta

Sva mlada ja. Jaz sem v dvajsetih, on pa je ravno dopolnil 30.
Glej, ne vem.
Vem da ga imam res rada in on mene. Sem se pa naučila ne planirat za celo življenje vnaprej, ampak po korakih. Sedaj si želim, da bi ostala skupaj, da bi se znebil tega problema. Kako bo potem, pa ne vem.
Življenje dostikrat preseneča :)

Lastnih izkušenj bom pa vesela..

LP
Default avatar

TINA-S

Zelo si še mlada, fant pa je že krepko formiran človek... Noben razlog ne more biti dovolj dober, da se človek poda v alkohol. Potem bi morala jaz biti že totalno izpita alkoholičarka, toliko sem dala skozi. 10 let z alkoholikom, neuspešni poskusi zdravljenja in vse kar k alkoholu spada. Če se poročiš in ustvariš familijo, potem ti toplo priporočam, da ob prvi ponovitvi izstopi iz vlaka, ne čakaj 10 let, kot sem jaz. In hvalabogu, še je bilo pravočasno. Pravim ti: bolje včeraj kot jutri!!