Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

NUJNO-SHRANJEVANJE MATERINEGA MLEKA

Default avatar

bambi07

Pozdravljeni,
otrok dobiva 2 obroga goste hrane, zato sem si mleko zacela crpati, da ga kar naenkrat ne bi zmanjkalo, ker ga nikoli ni bilo zadosti, otrok je star 7m. Se mi je pa vsakic zgodilo, da se nacrpano mleko pokvari v 12 urah-smrdi po bruhanju.crpalko po vsakem crpanju operem z vroco vodo in detergentom, mleko takoj po crpanju shranim v hladilnik. Kaj je lahko vzrok?

hvala
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!

Vonj in okus materinega mleka za večje otroke in odrasle, ki tega vonja in okusa nismo (več) navajeni, ni vedno "običajen" ali celo ni prijeten. Nekaterim se mleko zdi kislo, drugim se zdi "čudno"....

Zelo malo verjetno je, da bi se po 12h mleko v hladilniku pokvarilo (tudi če ga nimate ravno na 4 stopinjah Celzija), saj je mleko celo na sobni temeraturi stabilno do 10h, v hladilniku pa do 5 dni. Ker je surovo, namreč ohranja ustrezno ravnovesje bakterij, ki skrbijo, da se razmeroma dolgo ne pokvari.

Je mogoče, da bi bilo mleko odprto ali slabše zaprto v posodici, kjer ga hranite, in bi se denimo lahko nalezlo kakšnega vonja iz hladilnika? Lahko bi bila problem tudi posodica, morda kakšna plastika slabše kakovosti, iz katere bi se lahko v mleko lužile kakšne umetne snovi in spremenile okus. Poskusimo spremeniti hrambo tako, da damo v dobro pomit steklen kozarček.

Surovo, toplotno nepredelano materino mleko, bo po določenem času fermentiralo, torej se bo naravno skisalo. V njem bodo kosmi in bo imelo kiselkast vonj in okus. Ta proces se pospeši ob segrevanju pod pretoplo vodo in močnejšem stresanju mleka.

http://med.over.net/forum5/read.php?94,4389350,4394653 (obstojnost, bakterije)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4770045 (zakaj se je mleko sesirilo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981489 (ko se mleko pokvari)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Urrsaa

Mogoče pride kateri prav:

Ravno danes se mi je zgodil podoben problem. Ustrašila sem se, da je do vonja po bruhanju prišlo zaradi napačnega shranjevanja mleka, vendar je problem v večji količini encima lipaze, ki razgrajuje maščobo v mleku, zato pride do takega vonja ob shranjevanju.

http://breastfeedingbasics.info/lipase- ... reast-milk