Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

ECYTARA

Default avatar

Danajca

Spoštovani,

Zdravnik mi je predpisal antidepresive Ecytara 10mg. Prebrala sem navodila in sem se vstrašila stranskih učinkov. Pozabila sem tudi vprašati ali lahko postaneš od teh tablet odvisen. In koliko časa traja da začne delovat.
Bi morda vseeno malo počakala če depresija mine sama od sebe? Ali sploh lahko mine sama; s pomočjo sprehodov,...
Ne vem kaj naj naredim. Počutim se na dnu, zbujam se ponoči, ne morem spat,... Saj ko nimam večjih problemov se počutim kar dobro. Čim pa se pojavi problem sem na dnu, jočem, boli me duša, ne morem se spravit delat,... Sem res zrela za antidepresive?
Razmišljam, da sem se morda zdela zdravniku hujša kot je v resnici, saj sem opisovala samo kaj se mi slabo dogaja, kaj slabo čutim,...
Me je pa res strah antidepresivov.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Glede na opis svetujem, da jemljete te anditdepresive. Vedno v navodilih napišejo vse grozne stvari, da podjetja ne morete iztožiti, če bi imeli suha usta ali kakšne druge težave. Traja od 3 do 6 tednov, da pride do izboljšanja. Najprej pa se bo poznalo pri boljšem spanju.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551.
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

TINIKA

ZDRAVNICA MI JE PREDPISALA ANTIDEPRESIVE ECYTARA 10 MG NAMESTO PAROXAT 10 MG,NAMREČ PO JEMANJU PAROXATA SEM SE V3 LETIH ZREDILA 28 KG.KER MORAM JEMATI ZDRAVILA IN KER BI BILA RADA NAZAJ VITKA SPRAŠUJEM ,ČE SE PO JEMANJU ECYTARE NE BOM REDILA.........HVALA ZA ODGOVOR.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Težko odgovorim, saj se tudi po prejšnjih zdravilih ne bi zredili, če ne bi več jedli. Je pa res, da lahko zdavila pomembno vplivajo na naš tek.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj