Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

shujšati 40kg

Default avatar

debela preveč

Lep pozdrav vsem. Sem nova na tem forumu. Zanima me, če je katera shujšala veliko (cca.30-40 kg) in v kolikšnem času? Moje mere -stara 33 let, 167cm in kar 110 kg. :-((
Default avatar

LenčkaM

Jaz sem shujšala od 1.1.2009 (imela 146kg) oz. od 1.3.2009 (imela 144,5kg - začela hodit v fitnes in paziti na prehrano - 5 manjših obrokov - 1.000kcal na dan, vmes tudi pregrehe) do 18.12.2009 na 119kg (izgubila 27kg), ko sem šla na operacijo želodca bypass. Sedaj jih imam 106,5kg - po operaciji izgubila še dodatnih 12,5kg, vse skupaj 39,5kg. Hodim spet v fitnes, pri prehrani pa se še nisem vrnila čisto na stare tirnice - obroke že imam manjše in po večkrat, vendar vse prevečkrat tudi kaj nezdravega.
Default avatar

LenčkaM

Sem pa stara 37 let (no kmalu bom še za eno leto pametnejša:)) in visoka 167cm.
Default avatar

debela preveč

Ojla, hvala za lepo vzpodbudo.Čestitam!!!!!!!!!!!
No jaz bi morala že pred enim leto shujšati že zaradi zdravstvenih razlogov. Takrat sem začela intenzivno hoditi-vsak dan vsaj pol ure hitre hoje. Počutim se veliko, veliko bolje. Prej sem vedno iskala neke izgovore-pa trije otroci, pa služba...Zdaj pa vse pustim pa grem :-) Sem jih imela pred enim letom že 117kg. Skratka rada bi prišla vsaj na 80 kg. Pa tvoja "željena" teža?
Default avatar

Legica

Punci, pa vedve ste enako visoki, hehe. Zato je izmenjava statistik toliko lažja.
Drugače pa, Lenčka, res kapo dol, dobra si!
Default avatar

milera

Pozdravljena debela preveč tudi jaz sem shujšala 58 kg v enem letu in jih nisem pridobila boj je hud ampak gre samo pazi da ti ne bo ostala odvečna koža veliko uspeha in redna telovadba.
Default avatar

LenčkaM

[quote=""debela preveč""] Pa tvoja "željena" teža?[/quote]

Jaz bi rada prišla na 60-65kg, če jih bom imela pa 70-80kg, bom pa tudi zadovoljna. V bistvu bi imela rada ITM 25 ali malo pod 25, da bom lahko potem kandidirala tudi za operacijo odstranitve odvečne kože preko zavarovalnice (za operirance želodca). Meni se že kar pozna, trebuh mi je že prej visel, ampak sedaj je še bolj izrazito, pa na rokah imam tudi zastavice. Ampak se s tem ne obremenjujem, to sem vedela, da bo prišlo zraven hujšanja, ker sem že prej milijonkrat se zredila in shujšala in vse to poleg malce genske zasnove kože ter starosti vpliva na neprožnost kože.
Pomembno mi je, da se sedaj dosti bolje počutim, da lahko tečem po stopnicah v tretji štuk domov, da se počutim lahka po telovadbi in polna energije. Tudi pritisk mi je padel. Drugih težav pa nisem na srečo imela, mogoče le še sladkor malce bolj proti zgornji meji. Mi je pa zanimivo, da ko sem začela hujšati marca lani, sem imela sladkor na tešče 4,6, ko sem pa začela zdravo hrano jesti, mi je pa sladkor kazalo na 5,4 zjutraj. Sem bila prav presenečena.
Default avatar

LenčkaM

"Debela preveč", ti samo nadaljuj s hojo, počasi boš prišla do željene teže. Pomembno je, da si začela, sedaj pa le vztrajno nadaljuj in verjamem, da ti bo uspelo. Prvi rezultati se že kažejo pri zgubi kg, čestitke!

Milera, tudi tebi čestitke za ta uspeh!, 58kg v enem letu je SUPERCA! Za enga človeka te je manj!!!
Default avatar

milera

Srečnica meni so izračunali odstranitev kože 6500 eur kar si seveda nikoli ne bom mogla privoščiti
Default avatar

debela preveč

Hojla, ženske. Sem zelo vesela, da vam je toliko uspelo.Zdaj vem, da nisem sama. Vsaki posebej čestitam!!! Milera, lahko prosim še za tvojo začetno težo in cm višine? Hvala!!
Default avatar

pemina

milera je napisal/a:
Srečnica meni so izračunali odstranitev kože 6500 eur kar si seveda nikoli ne bom mogla privoščiti
Milera. Debelost se tretira kot bolezen in vsem, ki shujšamo ogromno količino kg, ne glede na operacijo želodca, odstranitev odvečne kože zaenkrat še krije zavarovalnica. Stopi do svojega osebnega zdravnika in ti naj da napotnico za plastično kirurgijo. Nam to res ureja vse dr. Breznikar in ekipa, ker pač nekako skupinsko sodelujemo skozi faze hujšanja itd., sicer pa te operacije niso namenjene le operirancem. Te operacije se krijejo iz zdravstvenega zavarovanja tudi ženskam, ki jim ostane ogromno kože po porodu, tako da.....
Default avatar

LenčkaM

pemina je napisal/a:
odstranitev odvečne kože zaenkrat še krije zavarovalnica. Te operacije se krijejo iz zdravstvenega zavarovanja tudi ženskam, ki jim ostane ogromno kože po porodu, tako da.....
No, tega pa nisem vedela, sem mislila, da je le za operirance želodca. Se pa vsekakor strinjam, da mora to kriti zavarovalnica, saj je tudi iz zdravstvenih razlogov odvečno kožo pomembno odstraniti.
Default avatar

lenka01

Čestitke, punce!

Moj podvig ni tako odmeven kot so nekateri vaši, ima pa svoje prednosti. Pred skoraj dvema letoma sem na 166 cm višine tehtala 99 kg, po letu in pol pa 20 kg manj. Zdaj že tri (skoraj štiri) mesece držim isto težo, kljub temu, da se sploh ne rekreiram več. Na rekreacijsko pavzo so me prisilile različne težave (predvsem zdravstvene), zdaj pa sem se znašla v še hudi časovni stiski. Tako dobim kar cmok v grlu, ko berem, kako pridno migate. Ampak tudi pri meni se bodo stvari kmalu postavile na svoje mesto, potem pa pljunem v roke. In dosežem svoj cilj: 60kg.

Da je moj rezultat nekoliko nižji od vašega, je zagotovo krivo dejstvo, da sem se, naveličana odrekanj, enkrat za spremembo odločila hujšati tako, da imam takšen jedilnik, pri katerem ničesar ne pogrešam in se ga bom lahko držala v nedogled. Zato moj jedlnik ni narejen striktno po kakšni dieti, ampak temelji na najmanj petih obrokih dnevno, veliko vode, občasne pregrehe pa niso prepovedane. In ob gibanju so kile šle lepo dol. Je pa hujšanje na tak način res počasno in človek mora imeti ogromno potrpljenja, da ne izgubi volje. Ampak problemov z visečo kožo pa nimam, kajti koža se lepo počasi krči, skladno z izgubo kilogramov.

Se že veselim dneva, ko spet začnem migati - najverjetneje bom nadaljevala z nordijsko hojo, ker mi zelo ustreza.


Lp
Default avatar

milera

Višina 163cm začetni kg 138
Default avatar

debela preveč

Hvala ti!! Pa res čestitam!!
Koliko časa že "držiš" kile? Me je kar malo "strah", če mi rata. Si imela kak poseben jedilnik, al tako kot jaz vsega, pa po malem?
Default avatar

milera

Težo držim že dve leti jedla vsega po malem razen peciva,in naj te ne bo strah boš videla življenje se ti obrne za 1000%
Default avatar

debela preveč

Hvala ti!!!
Saj vem, da bo šlo. Sem pa taka, da zaenkrat se raje ne pregrešim, ker mam občutek, da ko bi enkrat "malo"začela, bi mi zavore spet popustile. Upam, da zdržim. Se javim še kaj, če bo katero zanimalo, kako je z mano:-)
Default avatar

dvojčica175

Dobr vam gre tole..
Jaz sem se sedajle tudi zavzela da bom shujšala za ene25 kg da pridm vsaj na 80kg samo kaj ko ne vem če bom zmogla.Ravno sedajle mi je en tip pravil ene ošabne da mi sploh ni do tega da bi začela,ker nimam nobene podpore in kako naprej... Me pa veselijo odgovori kako ste ene uspele.Moram priznati da sem tudi sama uspela izgubiti malo več kot 20 kg v treh mesecih počutila sem se tako zelo super potem pa sem se v enem letu zredila več kot sem shujšala..
No bomo videli kako bo šlo pa se še slišimo...
Default avatar

dvojčica175

[quote=""debela preveč""]
Hvala ti!!!
Saj vem, da bo šlo. Sem pa taka, da zaenkrat se raje ne pregrešim, ker mam občutek, da ko bi enkrat "malo"začela, bi mi zavore spet popustile. Upam, da zdržim. Se javim še kaj, če bo katero zanimalo, kako je z mano:-)[/quote]

ojla kdaj si pa začela...a bi skupi da si dajeva podporo...??
Default avatar

debela preveč

Ja, seveda, če si za. Jst sm začela 9.2.2010. Ne sprašuj me kje sem ta datum dobila, me je kar pičilo. Tudi jaz sem že shujšala tudi po 15 kg, pa sem padla vedno nekam nazaj, še globlje...:-( Upam, da mi tokrat rata. Danes sem se vagala, jih imam 108,5kg. Tko da-ful vesela :-)!

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic