Starševski čvek

Film Avatar - kaj je tako super?

Default avatar
Naj me nekdo razsvetli, prosim vas! Danes smo ga šli gledat, saj že slaba dva meseca poslušam kako je oh in sploh! Jaz sem mislila, da se mi bo pol ure strgalo od bedarij, ki sem jih morala gledati in od dolgčasa. Tudi drugi so se strinjali in tudi obrazi nekaterih, ki sem jih opazovala, niso bili preveč navdušeni. Berem pa samo pozitivne kritike. Torej, prosim, razsvetlite me, kaj ste vi videli, nam pa je to ušlo???
Default avatar
Tudi meni ni jasno. Mi smo sicer gledali doma. Otroka takoj zaspala zraven. Mi bolj kot ne zehali.

Saj so lepe slikice, lepa animacija, ampak meni je bilo tudi dolgčas. Sem mislila, da moraš iti v kino, da film doživiš, pa očitno tudi to ni garancija.

Zdaj ti bodo rekli, da bi morala gledati 3D. :)))
Default avatar
Ja, meni je tudi fant težil in težil, da moram iti gledat z njem, jaz najprej nisem hotela, ker sem videla delčke filma itd., pa mi ni bil všeč. No, sva šla včeraj, pa me tudi ni niti približno impresioniral...
Default avatar
ne more bit vsem vse všeč. pred časom sva z možem gledala Borata, ne bom rekla, da mi je d best film, ker pa sem razgledana, svetovna politična slika mi je znana in ker razumem humor, mi je bil film všeč. moji prijateljici je bil po 5 minutah dolgočasen. kako ne, saj pojma nima o svetovni politiki, največji humor ji je 5moških.com, ob tem lahko umre od smeha, zrneca samo pogleda v obraz pa je že čisto polulana od smeha, če je pa kaj več kot to, kar zahteva da bi vklopila možgane, je pa to zanjo že preveč in v naslednji sekundi že spi.
morda pa spadaš v njeno skupino.
Default avatar
Meni tudi ni bil tak uau kot pišejo. Malo predolgi, vmes preveč tiste borbe, kaj pa vem.
Default avatar
4994 je napisal/a:
Ja, pri takem plastičnem sporočilu moraš pa res ful razmišljat, da ti vklopi. :)))

Meni osebni je bil Borat tudi dolgočasen. Novejši film mi je stokrat boljši in sem se narežala zraven.
Nek globok humor pa to ni, lepo te prosim, no! Predvsem je vulgaren in verjetno to ni bilo prijateljici všeč.
Default avatar
[quote=""GI Jane""]
4994 je napisal/a:
Ja, pri takem plastičnem sporočilu moraš pa res ful razmišljat, da ti vklopi. :)))

Meni osebni je bil Borat tudi dolgočasen. Novejši film mi je stokrat boljši in sem se narežala zraven.
Nek globok humor pa to ni, lepo te prosim, no! Predvsem je vulgaren in verjetno to ni bilo prijateljici všeč.[/quote]

ne, ni ji všeč nič, kar zahteva vklop možganov. in opažam, da je cenjen samo tak površinski humor oz puhli filmi brez globine. najgloblje kar gre so razočarane gospodinje. in potem taki ljudje sodijo o kvaliteti nekega filma. da ne bo pomote, avatar sem gledala, ne bom ga uvrstila med najboljše filme, za zaspat pa res ni, brez zamere.
Default avatar
4994,ti nisi njena prijateljica ,res grdo od tebe ,da tako govoriš o njej.Pokaži ji kaj si napisala ,me zanima ali bi zehala ali vklopila možgane
Default avatar
zpop je napisal/a:
Točno. Ker doma bi tudi jaz "zaspala". Zgodba je sicer mogoče imela dobre namige, vendar je meni s svojimi terminatorskimi vložki vse pokvarila.
3D je pa bil res nekaj posebnega, animacija vrhunska. To je to.
Default avatar
tako Borat kot Brüno sta mi bila debilna, pa ne glede na mojo razgledanost.. ne prenesem humorja, ki temelji na spravljanju drugih v zadrego

Avatar pa se mi je zdel neverjetno super, predvsem ker ljubim vse kar je fantazijskega :)

odvisno od človeka, res... verjamem, da je precej ljudi razočaranih, ker je o filmu tako veliko govora, da si ga gredo ogledat tudi ljudje, ki jih impresionirajo povsem druge zvrsti filmov
Default avatar
Prvo reklamo za film Avatar sem videla nekje lani poleti in sem zelo težko čakala ta film. Sem pa nasplošno velik ljubitelj znanstvene fantastike in fantazijskih filmov, to je zame najboljša zvrst.

Kaj je na Avatarju tako posebnega?
Zgodba sama niti ne, pač pa ideja, kako si je režiser zamislil čisto novi svet. Ne mislim samo na efekte, ampak milijon podrobnosti, ki jih lahko opaziš, ko gledaš film večkrat. Če ne razumeš, v čem je poanta fantazijskih filmov, je verjetno težko razumeti, kaj pomeni izmisliti si nek nov svet, z vsemi živimi bitji, kulturo, jezikom, življensko filozofijo,... To je pri Avatarju narejeno epsko in vrhunsko v vsakem pomenu besede.

Efekti niso sami sebi namen, ampak služijo temu, da bi gledalec doživel tisti svet. Razumljivo, da je gledati ta film v 3D tehniki v kinu svetlobna leta daleč pred tem, ko gledam doma na računalniku neko slabo kopijo. Ko bo zunaj uradni DVD, po možnosti kakšna razširjena verzija, ki jo bomo lahko gledali v visoki resoluciji, bo to vsaj malo približalo doživetje iz kina.

V kinu sem gledala že ogromno filmov, sem pa pri Avatarju prvič doživela, da v polni dvorani niti en gledalec ni pisnil. Ko so prikazovali prizor, kako ljudje napadajo domovanje Na´vijev, ni bilo v dvorani slišati niti glasu. VSI smo strmeli v ekran, polni emocij. Pa sem film gledala dvakrat in obakrat se je zgodilo isto.

Tisti, ki sedaj hodijo gledat Avatarja in se dolgočasijo, so verjetno že po defoltu ljudje, ki jih SF filmi ne ležijo in vidijo samo ˝risanko˝, gledat pa so ga šli zato, ker so hoteli videt, kaj naj bi sploh bilo pri njem tako zanimljivega - torej precej negativno nastrojeni. Ljubitelji žanra smo film videli kmalu po začetku predvajanja.

Meni osebno se zdi film presežek po mnogih kriterijih. Edina moteča stvar se mi je pa zdel lik tistega polkovnika, njegov pretiran ego in terminatorski obračun. Ampak pri holivoodskem filmu moraš kakšno takšno streljaško pretiravanje pričakovat, ker se film trudi biti zanimljiv tudi folku, ki njegove poante ne razume in pričakuje nekaj akcije.
Default avatar
[quote=""Sf fanica""]
Tisti, ki sedaj hodijo gledat Avatarja in se dolgočasijo, so verjetno že po defoltu ljudje, ki jih SF filmi ne ležijo in vidijo samo ˝risanko˝, gledat pa so ga šli zato, ker so hoteli videt, kaj naj bi sploh bilo pri njem tako zanimljivega - torej precej negativno nastrojeni. Ljubitelji žanra smo film videli kmalu po začetku predvajanja. [/quote]

Velika šibka točka Avatarja je scenarij or. storytelling. In mimo tega pač ne moreš, pa naj bodo efekti še tako dobri. Zaradi zanič scenarija trpi poleg karakterjev tudi tempo filma - ponekod se film vleče in zapleta v nepomembne podrobnosti, drugje pa tako zbezlja, da ostanejo pomembne stvari nekje v luftu ali celo direktno nelogične. Karakterji so pa praktično vsi nerazviti, kar je pa večinoma šibka točka celotnega ZF žanra, ki ga šele zadnja leta bolj (Galactica) ali manj (Star Wars) uspešno mukoma krpucajo za nazaj, da dobivamo kaj več kot enodimenzionalne karakterje in stereotipe. V Avatarju praktično ni karakterja, ki bi bil resno razvit in kompleksen. In to je napaka, ki jo lahko odpustim filmom, starim 50 let, sodobnim pa pač ne več.
Default avatar
Preveč ste pričakovali - to se pogosto zgodi....
Default avatar
Jaz sem ga šla tudi gledat. Čisto brez veze, nič vsebine, samo neko streljanje. Kot tisti trapasti film o nekem prstanu. Edino 3D tehnika je v redu.

Moja hči je šla tudi gledat in je med filmom zaspala. Toliko o tem krasnem filmu.
Default avatar
Kako vas v tej temi večina pokaže obraz človeštva, ki ga prikaže tudi film.... Vtikanje v vse, trud za prevlado lastnega mnenja....in ne sožitje z drugačnimi.

Pa pravite, da nima vsebine....morda le globoki niste dovolj.
Default avatar
4994 je napisal/a:
Da je bil tebi všeč Borat ni zato, ker si bolj razgledana ampak zato, ker so ti pač všeč debilni filmi. Nič hudega, če ne bi skušala ti kot prva iz drugih, ki jim enostavno tovrstni humor ni všeč naredit za debile. Dejstvo je pa seveda tudi to, da nekdo, ki je res razgledan tega ne bi nikoli napisal.
Default avatar
[quote=""ena, ki je gledala""]
Kako vas v tej temi večina pokaže obraz človeštva, ki ga prikaže tudi film.... Vtikanje v vse, trud za prevlado lastnega mnenja....in ne sožitje z drugačnimi.

Pa pravite, da nima vsebine....morda le globoki niste dovolj.[/quote]

Ja, seveda. Zgodba je globoka kot ocean.