Ohrovt,kaj iz njega?
Jaz dam kuhar na trakce zrezan ohrovt, 2-3 krompirje, nekaj zelja, čebulo, česen, sol, pikico currija in timijana, maslo, petršilj. Kuham dokler ni kuhan krompir 10-15 minut. Potem del krompirja, čebulo in česen zmiksam in dam nazja v juho, da se fino zgosti.
Lahko pa notri zakuhaš tudi ovsene kosmiče in s tem zgostiš.
12 večjih listov ohrovta
3 sveže rdeče paprike
300 g kus kusa
1 skodelica zamrznjenega graha
1 steblo pora
1 korenček
2 žlici olivnega olja
20 g masla
sol in poper
papriko očistimo in jo razdelimo na 2 dela, da dobimo 6 čolničkov, kar ostane razrežemo na kocke. grah namočimo v topli vodi, ohrovtovim listom previdno porežemo odebeljene žile in pazimo, da ostanejo celi. v vreli slani vodi jih skupaj s čolnički iz paprike kuhamo 3 minute, vodo odlijemo in liste razprostremo po čisti kuhinjski krpi, da se dobro odcedijo. por in korenček na drobno zrežemo. v posodi segrejemo olje, dodamo zrezano zelenjavoin odcejen grah. dušimo, da se zmešča. dodamo kuskus, prelijemo skodelico vroče vode, da se kus kus navlaži, pokrijemo in odstavimo. kuskus solimo, popramo, dodamo maslo in premešamo. ohrovtove liste in čolničke napolnimo z nadevom, ter jih skuhamo v sopari. zložimo jih v soparnik cca 10 15 min.
STACAN OHROVT
Ohrovt narežeš in skuhaš v slani vodi. Odcediš, ko je kuhan.
Na olivnem olju segreješ nasekljan česen in pridaš kuhan ohrovt. Med praženjem ga “tacaš” z vilico, da se še bolj zmehča.
OHROVT V SOLATI
Surov ohrovt na tanko narežeš na rezine (ali z multipraktikom). Dodaš lahko tudi kuhan fižol ali kuhan krompir (ali pa nič).
Zabeliš z oljem, kisom, sol + poper in imaš super solato.
Jaz ohrovt skuham in spasuram s palučnikom. Posebej skuham olupljen krompir. Krompir odcedim in pretlačim. Dodam ohrovt in zabelim z sezamom popraženim na olivnem olju z strokom česna. Lahko zabeliš tudi z ocvirki. Če želiš juho, potem zalij z vodo. Lahko zakuhaš kus kus, ali dodaš kruhove kocke. Zelo radi pa imamo tudi zavitek z listnatim testom in ohrovtom. Če daš namesto listnatega testa vlečeno, je to lahko prav dietna hrana. Ohrovt dušiš na malo olivnega olja, na koncu dodaš malo česna in kumine. Ohlajeno maso daš na razvaljano testo, zviješ in spečeš.