Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Menjava ginekologa v 26. tednu nosečnosti

Default avatar

Taysha

Lepo pozdravljeni,
zanima me kaj menite o tem, da se menja ginekologa med nosečnostjo in če je to sploh mogoče. Zanima me, ker nisem več zadovoljna s svojo ginekologinjo, saj se mi zdi da ne dobim zadosti podatkov, tudi če vprašam. Preglede imam na 5 do 6 tednov, je moja prva nosečnost in me zanima veliko stvari, se mi pa zdi, da ne dobim zadosti podatkov. Na začetku nosečnosti sem pač mislila da bo v redu, vendar sem vedno bolj nezadovoljna. Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

v nosečnosti odsvetujem menjavo ginekologa, razen, če bi se preselili na drugi konec Slovenije in bi bilo obiskovanje prejšnjega preveč zamudno in zapleteno. Tehnično je menjava sicer možna , vendar pri današnji zasedenosti ginekologov in načinu plačevanja za program vodenja nosečnosti, to ni lahko izvesti. Sicer pa za zdravo nosečnsot ne rabite veliko podatkov in odgovorov temveč samo malo občutka. Če bo kaj narobe, bo to ugotovila vaša ginekologinja, ki ve, kaj in kdaj mora to poiskati. Namesto s podatki in informacijami se raje ukvarjajte s seboj in svojim počutjem. kar je dobro za vas, je namreč dobro tudi za vaš plod.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

Ronja the wild one

Zakaj pa odsvetujete menjavo ginekologa v nosečnosti?
Način plačevanja za program vodenja nosečnosti - se pravi, da tisti, ki opravi prvi pregled v nosečnosti, dobi ves denar, čeprav ženska vmes menja? Ali je to glavni problem?
Sama hodim v Zdravstveni dom za študente, čeprav nisem več študentka (že kar nekaj leti) in sem bila tudi opozorjena, naj si ginekologa poiščem drugje. Prvo nosečnost so vodili oni. Potem sem avgusta 2009 prosila ginekologinjo v kraju, kjer živim že celo življenje, če me vzame, pa je rekla, naj pokličem oktobra 2009 in da me bo vzela. Oktobra sem jo klicala in je rekla, naj pokličem januarja (povedala sem ji, da sem oktobra ponovno zanosila). Ko sem jo januarja 2010 poklicala, je pa rekla, naj nosečnost do konca vodijo tam, kjer so jo začeli. Naj omenim, da sem imela prvi pregled v desetem tednu - potrditev nosečnosti v maternici, na drugi pregled sem naročena v 20. tednu (naslednji teden), ko je že morfologija (vmes pa nič, razen samoplačniška nuhalna svetlina). Vse to v Zdr domu za študente.
Na strani ZZZS piše: "Ginekolog lahko odkloni pacientke, ko za 10 % preseže povprečno število količnikov iz glavarine na zdravnika ginekologa v svoji dejavnosti na območju izpostave ZZZS, kjer ima sedež dejavnosti. Če ima na območju izpostave ZZZS sedež dejavnosti en sam ginekolog, je dolžan sprejeti vse zavarovanke, ki si ga izberejo. Iz zadnje kolone v tabeli je razvidno, kateri ginekologi za več kot 10 % presegajo število opredeljenih zavarovank v svoji dejavnosti (indeks nad 110) in izbiro lahko odklonijo. Vsi ostali ginekologi so zavarovani osebi dolžni omogočiti izbiro."
Omenjena ginekologinja ima povprečno število količnikov iz glavarine 100% (vi imate 139%) in je hkrati edina na območju izpostave ZZZS. Ima veliko pacientk, ki niso s tega območja. Osebna zdravnica je poklicala na območno izpostavo ZZZS in od tam so poklicali omenjeno ginekologinjo, ki me je ponovno zavrnila, češ, da naj nosečnost do konca vodijo, kjer so jo začeli. Ko so ji razložili, da že dolgo nisem več študentka (kot sem ji že jaz) in da tja ne sodim več ter da me po zakonu mora vzeti, mi je dala datum, ko bom noseča že 30 tednov. Iz tega sklepam, da ji je prav vseeno, kdo je nosečnost začel voditi in opravil tudi morfologijo, saj bi me, če bi ji bilo to zares pomembno, naročila prej. Očitno gre res samo za denar (je zasebnica s koncesijo) in bom v zadnji četrtini nosečnosti imela pri njej zgolj nekaj pregledov (znana pa je tudi po tem, da pacientkam 10 dni pred rokom reče, da nima več kaj in da če bodo karkoli potrebovale, naj se obrnejo na porodnišnico). Ampak porodnišnica sprejema pacientke po dopolnjenem 41. tednu. :) Hecno je tole vse skupaj!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

da ne bo pomote - ne zagovarjam nikogar, vendar sem tudi sam že malce sit stalnih potegavščin ZZZS v odnosu do zavarovancev na naš račun. Da, denar je žal glavni problem in dvomim, da bi vi, karkoli že počnete in s čimerkoli si že služite kruh, zastonj in iz gole "solidarnosti" dokončali projekt, ki ga je začel nekdo drugi in je za svoje delo dobil ves znesek, čeprav projekta ni zaključil. Kaj piše na strani ZZZS je sekundarnega pomena. S tujim kli**** tolči po koprivah zna vsak! Pravice pacienta so izvedljive le do tiste meje, kjer te pravice trčijo ob pravice izvajalcev programa in osnovna je pravica do poštenega plačila storitev. Ne glede na druge motive, zaradi katerih zdravniki počnemo, kar počnemo, se spodobi, da sistem za naše delo zagotavlja pošteno in vnaprej znano plačilo in če tega ne zmore in si stalno izmišlja nove in nove ovire za rešitev teh nedoslednosti, od nas ne more zahtevati samaritanstva. Vaše argumente s človečke plati sicer razumem, vendar morate razumeti tudi naše profesionalne. Za napake sistema, na katerega zdravniki nimamo prav nobenega vpliva, ne moremo vedno in povsod garantirati le izvajalci, ampak se morate za to obrniti na ZZZS ali celo na zakonodajalca. Takšna so pač pravila igre in ne vidim prav nobenega razloga, da bi morali biti žrtve nedelujočega sistema le koncesinarji. Ko argument proti "mastno napisanemu v vašem dopisu" bi pričakoval, da bo tudi ves izvedeni program pri "edinem ginekologu določene izpostave ZZZS" plačan, vendar se tu pravljica žal konča. Takšna "dolžnost" mora biti torej pokrita tudi z določeno pravico in če tega ni, sistem preprosto ne deluje. Deklarativna pravica brez izvedbenih obveznosti plačnikov je kot izdaja nepokritega čeka, nesramna potegavščina!
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

Ronja the wild one

Pozdravljeni,
seveda se strinjam z vami. Res je, kar pravite - verjetno bi malokdo končal projekt, ki ga je začel nekdo drug in zanj pobral ves denar. To je logično, normalno in človeško. To razumem.
Nisem pa razumela tega, kako je lahko gin z našega kraja 2x obljubila, da me bo vzela in mi celo povedala, kdaj naj jo pokličem, potem pa ni bilo iz tega nič. Človeka včasih mine potrpljenje - zakaj že avgusta 2009 ni rekla, da pač ne more? S tem bi bila stvar rešena in jaz bi iskala drugje (saj tudi sem, ampak vedno so me vprašali, od kod sem in ker nisem bila 'njihova' me niso vzeli, češ, da imajo gnečo; res pa je, da nisem preklicala npr. cele Ljubljane). Če pri študentih ne morem ostati, saj to nisem več, drugje nimajo prostora zame, ker nisem 'njihova', domača ginekologinja pa me iz meseca v mesec prestavlja ... Nekaj sem vendar morala narediti. Drugače ni šlo. Če bi me vzela takrat, ko je obljubila, da me bo, bi cela nosečnost padla na njo in bi tudi ona pobrala vsa finančna sredstva. Sicer zdaj opravičujem sebe, ker sem ravnala tako na silo in je pač ZZZS prisilila ginekologinjo, da me je vzela sredi nosečnosti, toda včasih mora človek gledati tudi nase (in na še nerojeno bitje).
Včasih imam občutek, da se v težave zapletam sama, pa ne vem s čim, saj poskušam biti prijazna in spoštljiva do drugih.
Default avatar

Stanko Pušenjak

le deklarativno bi dobila kakšna finančna sredstva, v bistvu pa ne, saj ima z ZZZS sklenjeno pogodbo za "pa si dajmo zmislit eno številko : 230 nosečnosti" in če bi bili vi 231., bi se za ta "sredstva" obrisala pod nosom. Sistem je žal koncipiran tako, kot bi šlo za štancanje plastičnih zamaškov ali za farmo svinj in ne za človeške bolezni in stanja, ki niso 100%-no načrtljiva. In tega poneumljanja in zavajanja zavarovancev, da je vse plačano, kot bi bilo res, smo počasi siti, ker nas sili v samozaščitniško ravnanje, ki ni dobro za stroko. Zakaj vas ginekologinja ni vzela, kot je načrtovala, ne vem, vendar zagotovo tega ne počne iz zloveščih ali zarotniških motivov. Verjemite, da vsi radi opravljamo svoje delo, vendar za to želimo imeti čiste račune in ustrezne pogoje. Pri vsem tem ne gre za to, "kdo bo koga" ampak, kako razdeliti sredstva, ki so na voljo in kako jih uporabiti, da bo kar najmanj težav z zagotavljanjem nujnih zdravstvenih uslug. Zakoni finančne vdržnosti žal veljajo povsod, tudi v zdravstvu. Če imaš denarja le za Hiundaya, se ne moreš kazati v Audiju ali BMW-ju, na Ferrarija pa raje niti ne pomisli. Žal smo ves čas potisnjeni v nekakšen trikotnik, v katerem uporabnik plačuje prispevke ZZZSju, usluge pričakuje od nas, mi pa pričakujemo poravnavo stroškov s strani ZZZS. Ta odnos ni pošten, ker ravnanje ZZZS do izvajalcev ni takšno, kot prikazuje uporabnikom. Te anomalije žal ne bo rešil noben, še tako revolucionaren zakon o zdravstveni dejavnosti, če si vsi skupaj ne bomo nalili čistega vina in uporabnikom povedali, kaj za svoj denar lahko dobijo in da to ni tisto, kar jim zdaj slikajo razne spletne strani ZZZS in kar vsi pričakujejo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------