ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Rojevanje v 21. stoletju

Default avatar

JaninaM

Pozdravljeni,

zanima me, kako je možno, da v 21. stoletju, v civiliziranem svetu, dopustijo, da se ženski pri porodu raztrga nožnica, maternični vrat, ki so ga na silo "vlekli" narazen (ob tem izjava z njihove strani, da so mislili, da je športnica), prereže, vendar kasneje tudi raztrga presredek. Skratka, žensko so tako "zdemolirali", da je imela po porodu še eno in pol urno operacijo, da so jo "sestavili" skupaj. Na koncu še bojazen glede uhajanja urina, itd....

Ko sem poslušala tole zgodbo (preverjeno resnična!!), se mi je zdelo, da smo se vrnili v kremenčkovo dobo. Ob tem se mi poraja po glavi toliko vprašanj. Ne morem sprejeti dejstva, da drugače ni šlo??? Nasploh imam občutek, da se tale naša porodnišnica v Ljubljani, prijazna otroku, včasih zelo mačehovsko vede do mam, ki bi konec koncev, tudi zaradi zdravja in sreče otrok, morale biti na prvem mestu.

Priznam, če bi se meni to zgodilo (imam že dva otroka), bi resno razmišljala o tožbi.

Prosim za vaš komentar.

Lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

ker razen vaše pripovedi nimam objektivnih podatkov o "dotičnem porodu", nimam niti ustrezne podlage za komentar tega poroda. Lahko le povem, da se niti meni, kaj še vam, komaj kaj sanja, kako so potekali porodi v "kremenčkovih časih", ki jih omenjate v dopisu. Takrat je bila umrljivost žensk ob porodu 10%, umrljivost otrok med porodom in v prvem letu življenja 20% in več, nekatere ženske so po 5. ali 6. porodu maternico nosile izpadlo skoraj med koleni ipd., skratka grozljivke, ki jih danes ne videvamo več. Še en splošen komentar, ki se ne tiče konkretnega poroda ampak statistike: še nikoli ni bil porod tako varen in human, kot je dandanes in nikoli umrljivost in obolevnost žensk v nosečnosti, med porodom in po porodu, novorojenčkov in dojenčkov ni bila v splošnem tako nizka kot je dandanes. Se pa strinjam, da bi se še marsikaj dalo izboljšati, vendar za to ne morejo poskrbeti le zaposleni v porodnišnicah. Za to bi morali doseči precej višjo stopnjo konsenza v družbi, kaj je bolj pomembno in kaj manj ter tem deklarativnim usmeritvam potem nameniti tudi realna sredstva.
Kar zadeva raztrganine mehke porodne poti (beri vagino in maternični vrat), tega ni mogoče predvideti niti v vseh primerih preprečiti, razen, če bi vsem ženskam že pri vstopu v porodnišnico takoj naredili carski rez in s tem tvegali druge, v glavnem še večje zaplete zaradi operacije. Porod je naravna posledica nosečnosti, od vedno bila in še nekaj 100 let verjetno bo. Nihče od zaposlenih v porodnišnici ni "dopustil" ali celo "povzročil" raztrganja nožnice in materničnega vratu iz slabih zgibov ali zaradi neznanja ali arogance, temveč je to najverjetneje bila le nepredvidljiva naravna posledica poroda. Morda bomo kdaj sposobni iz maternice zarodek prestaviti v začetku nosečnosti in ga potem zadnjih 8 mesecev do rojstva gojiti v agarju ali stekleni maternici, do takrat pa bo naravni porod skozi nožnico ostal najvarnejši način nadaljevanja človeške vrste. Prerez presredka je sicer uspešen način za preprečitev pretraganja presredka III. in IV. stopnje (anus in danka), kar pa ne uspe preprečiti v vseh primerih, temveč se stopnja teh poškodb zgolj pomembno zniža, z naravnih 8% na manj kot 1%. S prerezom presredka ne preprečujemo natrganja in raztrganja nožnice in materničnega vratu. Pred več kot letom dni se je po Sloveniji potikal samozvani "strokovnjak za porod", sicer bivši ginekolog in porodničar v pokoju, Marsden Wagner, ki nas je močno kritiziral, češ da "mesarimo" med slovenskimi ženskami z nepotrebnim rezanjem presredka in "drugimi trpinčenji", kot so klistir, britje ipd. reči ter da je polovica Ljubljančank pohabljenih! Če vas zanima, si lahko še vedno v vrhu foruma preberete dopisovanja med različnimi bralkami foruma in menoj ter si o vsem skupaj še sami ustvarite svoje mnenje. Verjamem, da ste vznemirjeni, razočarani in jezni, vendar delamo z najbolšimi nameni in upam, z visoko strokovno moralo in znanjem, čeprav nam vseh nesreč res ne uspe preprečiti. Sicer pa porodnišnica v Ljubljani ni oseba in se do nikogar ne vede, se pa do žensk lahko različno vedemo kot osebje, kakor se pač vedemo ljudje do soljudi, načeloma profesionalno, včasih bolj posrečeno in bolj sočutno, drugič manj in ta odnos med drugim ni odvisen le od nas temveč tudi od žensk, ki pridejo po pomoč. Ko pride do neustreznega obnašanja posameznega zdravstvenega delavca, je prav, da se pacient pritoži pristojnim, če ima vtis, da smo vsi skupaj zarotniško nastrojeni proti njej, pa moram pripomniti, da je prej kaj narobe z njo kot z nami. Razumem tudi, da je ženska, ki nima popolne sreče pri porodu, bolj nanašalna in zahtevna od druge, pri kateri je šlo vse po pričakovanjih in gladko, a to zato še ne opisuje dejanskega splošnega stanja v porodnišnici kot celoti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

nejčika

ne morem mimo tega, da ne bi dala komentar na janinam post.

prihajam s koroške , rodila v ljubljani nedonošenčka, bila v porodnišnici 3 mesece( noč in dan). Pa nisem doživela niti od ene osebe, ki so tam zaposleni( čistilke, medicinske sestre, zdravniki) kakršnega koli grdega, mačehovskega obnašanja.. Nekatere ženske mislijo, da so v luksuznem hotelu na dopustu in ne v porodnišnici.

Ljubljanska porodnišnica si zasluži vse pohvale, ker delajo strokovno in po najboljših močeh.
Default avatar

LanikaM

Vsa pohvala osebju ljubljanske porodnišnice, posebej osebju E oddelka in babicam v porodnem oddelku. Kljub večinoma profesionalnemu odnosu ste v težkih trenutkih znali pokazati sočutnost.
In tisočkrat hvala za vse vaše nasvete na tem forumu ob katerih se nemalokrat tudi iz srca nasmejem.
Vse dobro!
Default avatar

Skr bna

Rodila 2x v LJ P, obakrat s CR. Prvi porod katastrofa na celi črti, v porodni bila 21 ur, z umetnimi popadki, z babicami, ki so mi ležale na trebuhu, z zdravnikom, ki se je po 12 urah poroda norčeval, da rodit pa ja boli, s hudimi zapleti po porodu. Verjento sva s sinom preživela zgolj zato, ker se je zamenjala kompletna ekipa v porodni, ker se spomnim zgolj od daleč zdravnice, ki je nadomestila tistega zabavljača, kako je tulila, kaj je "spet ta ****** počel" in nenadoma smo drveli v operacijsko. Zadnjih ur se niti nisem dobro zavedala, spomnim pa se anastezilologinje in dveh zdravnikov, ki sta se prepirala nadzornim, da je "tole" (mene) treba vendar dokončat, da predolgo traja. CR so mi naredili 16 ur po razpoku mehurja, prestala sem 2 sepsi po porodu, otrok pa še danes ni povsem brez vseh posledic. Oskrba na oddelku porazna, 3 dni je rastel CRP do kritičnih 468, pa ni nihče ukrepal, dakoler se nisem sesedla pod tušem. Sestre malo mešano, nekaj posameznih zelo prijaznih, večina pa strogo uradna, hladna. To je bilo konec leta 2002.

Leta 2007 diametralno nasprotna izkušnja, zaradi zelo rizične nosečnosti je sledil CR v sili, reševali so otroka, ne mene. Odnos vseh v porodni sobi izredno topel, prijazen, človeški, tolažeč, pa hkrati pomirjujoč. Edini, ki se je drl po hodnikih, je bil kirurg-porodničar, ki me je kasneje razrezal, vendar je svoje delo odlično opravil. Sestre (nekaj istih, nekaj drugih) zelo prijazne, ustrežljive, na vseh oddelkih, ker sem rodila nedonošenčka tudi podpora za dojenje enkratna, še prav posebne pohvale pa so deležni čisto vsi na EINT.

Če bi mi kdo pripovedoval, ne bi verjela, da imaš lahko iz iste hiše dve tako različni izkušnji!
Default avatar

bincab7

tudi jaz nekako ne morem mimo tega, da ne bi dodala en komentarček:

vsak ma pač svoje izkušnje s porodom in hude raztrganine se zgodijo zgolj redkim, zato zdej nima smisla da vseh 500 žensk piše svoj post o o pozitivnih izkušnjah na temo ene od teh petsto, ki so jo doletele hude zartrganine...ker mislim, da ima prvotna tema drugačen namen. (Nejčika, tvoja izjava, da nekatere ženske mislijo, da so v luksoznem dopustu, je pa sploh "izven" glede na to, da se začetna tema nanaša na hude porodne poškodbe in ne na to, da ni pacentka dobila dobre hrane ali dovolj mehke brisače, se ti ne zdi? Morda bi tudi sama tako razmišljala ob enakih izkušnjah)

doktor Pušenjak,
zanima me ali res ni nobenega pokazatelja, ki bi glede nakazoval na možnost hudih poškodb zaradi poroda? Ne govorim o manjšem raztrganju presredka, pač pa o porodnih poškodbah, ki so tako hude, da ženska praktično postane invalid (mora npr imeti pritrjeno vrečko za odvajanje vode, ne more normalno odvajati blata ipd). Če me rezumete, vem da je porod posledica nosečnosti in da pač do določenih poškodb pride, ampak govorim o poškodbah zaradi katerih npr mlada ženska več ni zmožna normalnega življenja. To pa ni kar tako! Vem da se to zgodi zelo zelo redko, ne vem kakšen je odstotek, zagotovo pa je, da tisti, ki se ji zgodi, se ji to zgodi v "vseh 100 odstotkih" in mora biti prav hudo za tako mladega človeka. Pa me zanima, če je možno ugotoviti oslabljeno medenično dno oz drug pokazatelj nevarnosti hujših poškodb (kar nekako težko verjamem, da ne bi bilo možno) in ali lahko v tem primeru sploh kaj naredite proti temu (npr predlagate porodnici CR). Seveda tudi vem, da je CR 5x nevarnejši od navadnega poroda, da tudi verjetno več stane ipd...ampak v tem primeru hudih raztrganin verjetno sledijo tudi posegi, ki so in dragi in nevarni... Morda bi se naredil tudi kakšen CR "brez veze", ampak kot pravite za prereze presredkov, kjer se tudi kakšen prerez morda naredi brez veze -- da s tem pač zmanjšajo odstotek raztrganin, ki bi lahko sledile brez prereza presredka.
Ali morda obrstaja kakšna raziskava, na podlagi katere bi ugotovili neke karakteristike tistih, pri katerih so raztrganine hujše oz, če ne, ali menite da bi bilo smiselno vpeljati in razmišljati v smeri še večjega zmanjševanja poporodnih poškodb na tak način (slišala sem, da v nekaterih EU državah obstaja nekaj takega, da nekaterim ženskam iz teh razlogov, torej predvidenih prevelikih poškodb, predlagajo CR, vendar kaj več o tem ne morem zapisati, ker nimam točnih podatkov, to sem samo slišala od nekoga, ki pač živi v eni od teh držav).

Prosim torej še za vaše mnenje glede mojega razmišljanja

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

žal je odgovor na vaše vprašanje glede predvidljivosti večje poškodbe mehke porodne poti: ne. Z vsakim poskusom preprečiti te vrste poškodb, globoko zarežemo v substanco fiziološkega poroda in s tem povzročimo veliko kolateralno škodo na drugi strani. Predvideti veliko in travmatsko poškodbo mehke porodne poti bi lahko primerjali s predvidljivostjo izbruha vulkana ali napovedovanjem potresov ter akcijami, ki bi utegnile preprečiti posledice. Enako vprašanje bi si lahko in si tudi včasih postavimo pred vsakim porodom in na to moramo najti odgovor: ali je vredno zato, ker se nam zdi, da bi lahko prišlo do večje poškodbe nožnice, presredka in okolice spolovila narediti CR in odgovor je vse prej kot lahek oziroma vedno znova spoznamo, da za orientacijo nimamo prav nobenega merljivega pokazatelja. Edini način za to bi bil "inštitut CR na željo porodnice", ki pa hkrati pomeni prevzem odgovornosti nosečnice za vse zaplete, ki temu lahko sledijo. Zdravnik pa lahko za takšno določitev prevzame odgovornost le, če ima za to opravičljivo indikacijo in "občutek v trebuhu" ali "na mehurju" žal ni dovolj. Ne vem sicer kaj ste glede tega "slišali", vendar zagotavljam, da kaj resnega izven "občutka na mehurju" in tolerantnosti sistema do takšnega početja ni moglo biti, poleg tega domnevam, da imajo v ustanovi, kjer bi sledili takšnim trendom verjetno stopnjo CR blizu 50%.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak