Med.Over.Net

Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

Imate težave s kožo? So se vam pojavili lišaji? Se sprašujete ali gre za kožno bolezen ali zgolj za preobčutljivo kožo? Kaj so to ekcemi, bradavice, gljivice in druge kožne spremembe?

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

B. Kralj

Akne in kontracepcijske tablete

Default avatar

klara2675

Pozdravljeni!

Po 30-em letu so se mi začele delati akne, boleči podkožni mozolji.Zaradi tega sem se odločila za Yarino.Jemljem jih dva meseca, mažem se tudi s kremo Skinoren, ki ste mi jo predpisali.
Zanima me, kdaj se stanje kože izboljša, koliko mesecev je treba jemati tabletke, da se hormonsko stanje izboljša?

Hvala za odgovor!
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!

Učinek kontracepcijskih tablet je pri aknah je pričakovati v dobrega pol leta.
Seveda pa je potem jemanje tablet še naprej, saj delujejo dokler se jih jemlje.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

lilimijako

Pozdravljeni!

Jaz pa imam sledec problem in upam, da tudi resitev.

Akne so se mi pojavile ze v puberteti, zdaj sem stara 24 let. Pred dvema letom ain pol sem, po predlogu dermatologa in ginekologa pričela z jemanjem kontracepcijskih tablet. Najprej sem jemala yasminelle, pa so bile prešibke, nato Yarina, po katerih sem izgubila dober del las, po šopkih. Nato sem prenehala z jemanjem in vse je bilo ok naslednjih 5 mesecev. Po tem nisem imela več menstruacije ( 5 mesecev) in sem nato prisilno začela jemati Stediril. Ta mi je povzrocil izpadanje las in aknavost ( sicer manj kot pred leti). Koncno sem dobila tablete Diane, ki naj bi vsebovale samo zenske hormone in izpadnaje las se ej deloma ustavilo, akne pa popolnoma pozdravile.

Vendar pa je moja dilema naslednja;

Moji hormonski testi so pokazali, da so cistio ok ( pred jemanjem prvih kontracepcijskih tablet). Tablete sem zacela jemati pozimi , zaradi aken. Vendar pa se vsako leto zgodi naslednje; akne imam od oktobra do maja, ostale mesece je moja koza cista. Tu nima nobene povezave stres, morje, pocitek ali prehrana, ker se je ze zgodilo, da sem med poletjem ostala na delovnem mestu, brez pocitnic in pod velikim stresom. Vse kar je bilo je bilo to , da je bilo v tem obdobju veliko sonca in je bila moja koza brezhibna.

Glede na to, sem raziskovala na internetu in prisla ( mogoce) do ugotovitve, da se moje akne pozimi pojavijo zaradi pomanjkanja vitamina d3? kot otrok sem ze jemala kapljice ad3, saj sem bila rojena pozimi.
sicer imam tudi policisticne jajcnike. najprej sem mislila, da je to povezano s kozo, vendar pa sem zdaj vedno bolj prepricana , da temu ni tako. ciste namrec ne morejo vsako leto izginit maja in se zopet pojavit oktobra?

zanima me ali ima kdo izkusnjo s taksnim zdravjenjem aknavosti ( dodatek vitamin d3)? sama bi rada, zaradi nesetsto stranskih ucinkov k.t. rada prenehala in imela cisto kozo.

lep pozdrav, lili
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!

Vprašanje postavljate forumu, pa vendar bom povedal svoje mnenje: policistični jajčniki so krivi za akne, sonce je vedno dobro za akne, Vitamin D ne reši problemov.
Sicer pa počakajmo kaj bodo povedali drugi strokovnjaki na forumu.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

vita8

Pozdravljeni! Stara sem 25 let in imam tezave z aknami na hormonskem predelu obraza priblizno leto in pol dni. Dermatolog mi je postavil diagnozo akne vulgaris in dejal, da lahko ta bolezen traja do 10 let. Predlagal je zdravljenje s hormonskimi tabletami Qulira (in nekaj krem), ker naj bi le te imela blazje stranske ucinke in med drugim tudi delovale na akne. Po dolgem razmisleku in splosni nenaklonjenosti, zaradi precejsnih stranskih ucinkov tablet Logest, ki sem jih pred 6-imi leti jemale eno leto, sem vseeno pristala. Stanje aken se je delno izboljsao, ne pa vecinsko pozdravilo, recimo kaksnih 50%. Kot nezazeljene stranske ucinke opazam stalno nihanje razpolozenja, in sicer pretirano senzibilnost, vcasih potrtost in nato neverjetno voljo (kar je nazalost redkeje na vrsti), po novem mi prvic v zivljenju povecano izpadajo lasje vse ostalo je normalno.
Moje vprasanje:
kaj vi menite o tem in kaksno zdravljenje bi mi vi priporocali glede na gornji opis.

Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav!:)
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav !

odločitev za zadravljenje aken je odvisna od oblike bolezni, starosti in spola bolnika, predvidenih nosečnosti, možnih posledic....
Torej ni tako enostavno kot izgleda na prvi pogled.
Posvet z dermatologom menim, da je pravi korak.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

dreja 123

Pozdravljeni,

po naključju sem naletela na ta forum in sem se odločila, da z vami delim še svojo izkušnjo, povezano s kontracepcijo in aknami ter na koncu postavim še eno vprašanje. Stara sem 25 let, tabletke sem začela prvič jemati pri 17-ih letih. Pri tem moram povedati, da sem vso srednjo šolo imela kožo kot dojenček - čisto, lepo, sijočo in zdravo. Mogoče se je tu pa tam na čelu pojavil kakšen manjši mozoljček, to pa je bilo vse. Kot sen že povedala, sem pri 17-ih letih prvič začela jemati tabletke - ginekologinja mi je predpisala Minulete, ki so mi zelo odgovarjale - nisem se zredila, ni bilo opaziti povečanja celulita, nihanja v razpoloženju, koža je bila čista. Nato sem z jemanjem tabletk prenehala (s fantom sva šla narazen) in sploh ni bilo opaziti razlike na koži, še vedno je bila lepa.
Kasneje sem začela jemati tabletke Diane 35. Takrat so bile novost na trgu in zelo popularne, ginekologinja mi jih je kljub čisti koži predpisala, saj naj bi imele tudi druge pozitivne učinke. Tekom jemanja sem se nekoliko zredila (predvsem v predelu trebuha), dobila nekaj trdovratnega celulita, tudi prsi so se mi v 2eh mesecih povečale za eno košarico. Koža je bila tekom jemanja ok, problem se je pojavil nekaj mesecev po prenehanju jemanja tabletk. Dobila sem grozne akne, tako da sem obiskala dermatologinjo, ki mi je predpisala zdravila, kar sem kombinirala z rednimi obiski kozmetičarke in po določenem času je bila koža spet lepa. Kakšno dobro leto po končani terapiji so se začeli pojavljati posipi majhnih mozoljčkov, predvsem po čelu. Bilo jih je veliko, ampak so bili tako majhni, da se jih ni dalo niti stisniti. Po določenem času sem se zaradi rednih spolnih odnosov odločila, da spet začnem jemati tabletke. Pogovorila sem se z ginekologinjo in sva se odločili za Yasminele. Rekla je, da nikakor niso tako močne kot Diane in da ugodno delujejo na zastajanje vode, na kožo, itd. Ker imam na maternici minimalno pregrado in s fantom počasi načrtujeva dojenčka, me je ginekologinja napotila na ultrazvok le te, vendar se zaradi stanjšanja sluznice, ki je posledica jemanja kontracepcije, pregrada ni videla. Sedaj teče prvi mesec ko ne jem tabletk in me zanima ali je verjetno, da se bodo akne spet pojavile, tako kot pri prenehanju jemanja Diane 35 glede na to, da Yasminele naj ne bi bile močne.
Hvala za odgovor :)
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!

Problem aken in hormonov je v tem, da nihanje glede hormonskega stanja poruši ravnovesje glede aken, torej v tem primeru prekinitev nekega hormonskega stanja privede do poslabšanja aken. Tudi v primeru Yasmnile. Zato svetujemo v primeru načrtovanja zanositve to poskušati v obdobju nejah mesecev po prekinitvi jemanja kontracepcije.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

Mimi18

Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in se že kar nekaj časa borim z aknami. Nikoli nisem jemala kontracepcijskih tablet, ker se v večini primerov po prenehanju jemanja KT akne zopet pojavijo, po navadi še v hujši obliki kot pred začetkom jemanja KT. Zavedam se, da vsako telo drugače reagira, vendar nočem tvegati, ker če bi se po prenehanju zdravljenja s KT akne ponovile, bi se verjetno psihično čist zrušila..

Ginekologinja mi je predpisala tablete Qlaira, vendar jih nočem jemati zaradi stranskih učinkov.. Te tablete namreč uravnavajo hormone in je možno,da v času zdravljenja sploh nimaš M, poleg tega pa so stranski učinki: akne! :/

Menda imam policistične jajčnike, kar mi je povedala osebna zdravnica glede na simptome, ki jih je pri meni opazila (poraščenost, neredne M, akne) in pa bioenergetik, ki mi je povedal da je možno, da sem neplodna.

Vem, da se policistične jajčnike zdravi s KT, vednar imam res močne pomisleke glede jemanja le teh. Zanima me, ali se da akne ozdraviti s pravilno nego? In, če bi šla na operacijo zaradi policističnih jajčnikov, bi potem zginil tudi problem z aknami?

Kaj mi svetujete glede mojih težav?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor!
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!

Problem je kar kompleksen in ga je potrebno obravnavati iz vseh zornih kotov: hormoni, akne, jajčniki, perspektive, prognoza.......
Z naše strani se seveda odločamo glede na stanje aken, glede na hormonska ozadja, glede na starost in glede na možne stranske učinke.
Tako , da kakšnega konkretnega predloga nimam, ker je nemogoče obravnavati na daljavo, vsakor pa je prva pot konkreten tretma pri ginekologu!
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

nika.bi.kafe.

Pozdravljeni,

Potrebujem nasvet in glede na to, da ima kdo od vas morda že izkušnje s tem, bom vprašanje zastavila kar tukaj.
Dermatolog mi je napisal recept za doksiciklin 50g ter me napotil h ginekologinji po Diane 35, oboje pa naj bi istočasno jemala do konca poletja, torej tri, štiri mesece, po tem pa naj pridem na ponovni pregled, da vidimo stanje. Rekel je, da če bom zaradi sonca preobčutljiva na doksiciklin, lahko v lekarni namesto tega brez recepta vzamem Sumamed, vendar mirno nadaljujem s kontracepcijo, saj mi bo jeseni, če ne bo izboljšanja, predpisal Roaccutane.

Čudno se mi zdi, da lahko v lekarni en antibiotik kar sama 'zamenjam' za drugega, ampak mogoče to res drži? Nevem zakaj bi mi dermatolog to rekel, če ni res, vendar vseeno vprašam. Zanima me tudi koliko je res, da je povsem nenevarno jemati najprej en antibiotik, potem ga zamenjati, vmes pa istočasno jemati še kontracepcijske tablete.

Morda ima kdo tudi kak nasvet, kateri antibiotik od dveh je bolj učinkovit.

Najlepša hvala za odgovor,

Nika
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!

Vseeno objavljam, čeprav sem proti, da bi kar bolniki sami svetovali kaj je dobro in kaj ne.
Poleg tega se mi zdi najmanj smešno to, da bi lahko sami zamenjali antibiotik, kar sploh ni možno, verjetno je nek nesporazum.
Doxy je boljši!.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

zanja

Pozdravljeni,

stara sem 28 let in sem po 10 letih rednega jemanja ukinila kontracepcijske tablete, zaradi benigne novotvorbe na prsih, kot mi je svetovala ginekologinja. Sedaj jih ne jem že slabo leto in zadnjih nekaj mesecev opažam povečano mozoljavost po obrazu. Tako, kot je nisem imela niti na višku pubertete. Kaj se da storiti ne da bi ponovno začela s tabletkami?

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
Pogosto so problemi po ukinitvi kontracepcije, kaj storiti pa je odvisno od jakosti aken: če so zmerne, če ne gre za globoke se poizkuša z mazili, geli , tekočinami, kar predpiše zdravnik, če pa so globoke, hude, z možnostjo brazgotin pa se predpiše ali antibiotike ali pa določeno zdravilo, ki je uspešno, le jemanje je več mesecev.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar

PikaBe

Spoštovani!
Imela bi vprašanje glede KT in aken. Pri prvem jemanju kt, mi je ginekologinja prepisala tablete Yaz, saj sem imela nekaj mozoljev in koža se mi je v tistem času res bistveno izboljšala. Po prekinitvi jemanja je moja koža postala grozna, mozoljasta. S pomočjo raznih preparatov sem jo pripravila do tega, da je izgledala dokaj normalno. Ko pa sem po dobrem letu spet pričela z jemanjem tabletk Yaz, se mi je koža spet drastično poslabšala. Sedaj jih jemljem skoraj 2 meseca. Zanima me ali tabletke potrebujejo več časa, da pričnejo delovati tudi glede aken ali menite, da naj se posvetujem z ginekologom in zamenjam tablete? Katere bi priporočili, da so primerne tudi za odpravo nečiste kože?
Najlepša hvala ter lp,
Karen
Default avatar

B. Kralj

Pozdrav!
Omenjene tablete so primerne za kontracepcijo in akne, potrebno pa je nekaj mesecev, da se pokaže učinek- 4-5, če pa so akne zelo izražene pa včasih niso dovolj le te tablete, potem pa je potrebna obravnava pri dermatologu in izbira še dodatnih terapij.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29