Forum.Over.Net

Starševski čvek

30 minut za zdravo kosilo

Default avatar

enaNika

No, takole. Berem temo spodaj. Pa že prej ste se monovke kdaj napihovale, da znate v pol ure pripraviti zdravo kosilo za družino. Zdaj se pa gremo...

1. Če govorimo o kosilu VSAK DAN; in če naj bo hrana RAZNOLIKA, se jedi ne smejo ponoviti prej kot v 2 tednih. Pa recimo, da je ob vikendih več časa za kuhanje. Torej prvo pravilo:
-> naštej vsaj 10 različnih obrokov

2. Kar se skuha prejšnji dan in se naslednji dan pogreje, ne šteje v konkurenco. Ker to ne pomeni pol ure kuhanja, ampak 2 uri zvečer in potem 1/2 ure za pogret in dokončat drugi dan. Razen tega pa pogreta hrana načeloma ni zdrava. Res, nekatere jedi so drugi dan bolj okusne, ampak govorimo o ZDRAVI PREHRANI
-> od trenutka, ko si zavežeš predpasnik, do trenutka, ko sedeš za mizo, ne sme preteči več kot 30 minut

3. Dodatni plus dobi tista, ki pirpravi obroke po zmerni ceni.

Mislim, da bo ta igrica v splošno dobro. Lahko se tudi dogovorimo za kako točkovanje in dobi zmagovalka npr. brisačo in 50 g pralnega praška.
Default avatar

dita.

Je možno, če si presnojedec in ni kuhanja ampak samo priprava.
Default avatar

enaNika

In še moj prispevek:

1. testenine z različnimi polivkami
2. testenine z jajci in solata
3. pasulj s fižolom iz konzerve
4. krompirjeva omaka s hrenovko
5. prežganka, zmrznjeni knedli in kupljen kompot
6. na hitro popečeno meso (razno) in solata
7. zmrznjena vok-mix zelenjava s piščancem in riž
8. rižota z bučkami ali s šampinjoni
9. hrenovke z gorčico in žemljo in sladoled
10. omleta s sirom, jajca na ocvirkih in podobne jajčne jedi

Dobro... res da se skoraj nobena od naštetih jedi ne uvršča med zdravo prehrano, je pa res vse gotovo v pol ure in večinoma ne drago.
Default avatar

zanimivo

Kje si pa prebrala, da se pod raznoliko hrano pojmuje neponavljanje jedilnikov prej kot v dveh tednih?
In od kje tebi ideja, da je pogreta hrana nezdrava?
Default avatar

enaNika

dita. je napisal/a:
Ne šteje. Govorili smo o kuhanih kosilih.

O tem, ali je presnojedstvo (sploh za male otroke, na primer) zdravo ali ne, se pa še bolj pametni kregajo; ne bi mi tu vlekli nekih zaključkov.
Default avatar

zmagala

:)))) svaka čast! Ne upam tekmovati za nagrado, Čeprav bi mi ena nova BRISAČA še kako prav prišla. Meni pridejo v pol ure naprej samo delno zdrave jedi kot npr.:
- kurja jetrca z jajčki, solata
- enolončnica kuhana v ekonom loncu
-testenine z milansko omako
-hrenovke in solata
-jetrni sir in solata
-zrezki, ki se hitro popečejo (sv.ribica, kurji ali puranji
- zamrznjeni cmoki ali štruklji in kompot
- šmorn, palačinke

več pa se ne spomnim...
dalje....
Default avatar

enaNika

zanimivo je napisal/a:
1. če ješ vsak dan isto, težko govoriš o raznoliki hrani. 10 dni sem si kar izmislila. Lahko bi rekli tudi en mesec.

2. nekako približno zato, ker se hrana razkraja. Tudi v hladilniku. Nekatera (npr. kava ali špinača) velja postana celo za škodljivo. In še enkrat: se strinjam, da je golaž boljši naslednji dan. Ampak zanima me kuhanje DEJANSKO V POL URE.
Default avatar

dremika

Ravno danes bom delala tele sirove štruklje, ki so res dobri.
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=2055

Pa kitajska jed, v kateri je zmešano najprej na hitro popečeno piščančje meso, potem kake bučke in paprika, polito s sojino omako, na koncu pa primešam še najtanjše špagete plus dodam še malo sojine omake. njami!

hudo zdravo verjetno ni nič od tega, je pa zelo dobro.
Default avatar

zanimivo

enaNika je napisal/a:
1. ja, ljuba duša, raznoliko pa res ne pomeni neponavljanje prej kot v enem mesecu, malce se izobrazi v tej smeri.
2. Ne bos verjela - ričet, ki ga skuhaš v večji količini, je naslednji dan več kot odličen - dodaš sveže kuhano zelenjavo, npr.

Kar nekaj na pamet opletat je pa res lahko.
Ponavadi ravno tiste, ki ne kuhajo, utemeljujejo, da tega ne počno zato, ker se zato porabi preveč časa. Imaš pa celo paleto jedi, ki so 1,2,3 pripravljene. Žganci, polenta, krompir, pira, testenine, ajdova kaša - pa sem samo na hitro preletela.
Default avatar

zdravo kosilo v 20 minutah

enaNika je napisal/a:
Ups... se opravičujem za ponavljanje teme. No, pa dobro... v moje opravičilo... jaz sem dodala brisačo in prašek.[/quote]
:))

Ta tema je stara 4 leta. jaz sem se je spomnila, ker sem si jo takrat shranila med priljubljene

je pa zanimivo, kako se vedno vrtimo v enem in istem krogu.
Default avatar

đizs

O matr no, a res ne znate v lonc vržt ene sveže karfjole, mal korenja, ohrovta..., na putrčku prepražit mal piščančjega fileja in oprati mal zelene solate? Madona, sej ni to možganska kirurgija, ampak eno preprosto kuhanje.

A recimo ene ribe ne znate vržt v pečico, pa zraven skuhat mal sveže špinače. Ko je kuhana jo date na česen, premešate, posujete s pinjolami in vuola krasno kosilo.

Polnozrnate testenine, medtem ko se kuhajo, na olicu prepražite malo česna, dodate pelate, na kocu baziliko in pamezan. Pa mal solate in finito.

Al pa prepražit jetra na čebuli, zraven kos kruha in solata.

Skuhat trdo polento, jo narezat, zmešat z narezano panceto in zalito s sirovo omako, vse skupi fliknt v pekač, naribat parmezan, pa spet mal solate...

vse to in še milijon variant, ki so čisto povprečno zdrave, ...o madona, kot, da je to neka znanost no...

Al pa pišančje nogce premazat z omako iz zenfa, rdeče paprike, stisnjenega česna in olivnega olja. Naložiš v pekač, zraven narežeš surov krompir in spečeš.

Zdej ne vem, a se zajebavate al vam to resno predstavlja kakšen problem.
Default avatar

Yo_

Od kdaj so pa hrenovke npr. zdrava prehrana? Pa jetra v kombinaciji z jajci in razna hrana iz konzerv npr.? Samo vprašam...
Default avatar

jasna79

Yo_ je napisal/a:
To tudi mene zanima.
Default avatar

hahaha+

đizs je napisal/a:
Prav fino sem se nasmejala in zraven dobil par res dobrih brzinskih receptov. Hvala ti za tole, polepšala si mi dan...zdaj grem pa možeka in otročke pocartat ;)
Default avatar

dsimon1

V voku prepražiš na koščke narezano piščančje meso, čez 15 minut dodaš zelenjavo, začimbe. Vmes skuhaš riž. To je to. Največ časa vzame čiščenje in seckanje zelenjave, tako, da je čas priprave odvisen od njene čistosti in vrste. Jaz vzamem por, korenček, papriko, koruzo...

Ali pa skuhaš ajdovo kašo, ki jo zmešaš z res na drobno narezano in prepraženo zelenjavo, nap. čebula in paprika.

Testenine so itak na 100 in en način.

Zelenjavna juha je hitro kuhana, na vrh lahko daš šmorn ali to maso spečeš v dobro ogreti pečici.
Še bi se našlo.
Default avatar

hinka

đizs je napisal/a:
vprašanje je bilo, kako to narediti v pol urice. karfijolo, korenje, ohrovt... je treba oprat in narezat, šele potem v lonec vreči in verjetno kuhat vsaj pol ure, če je korenje not. Skupaj torej nanese vsaj 40 min, če ne več. da ne govorimo o polenti, ki jo je treba najprej skuhat in ohladiti, potem šele narezat (aja, to narediš dan prej):)) in panceto narezat pa popražit, pa sirovo omako naredit, potem pa še popeči. Bi rekla nekje okrog ene ure dela, če ne več. Edina zadeva ki je res hitra, so tiste testenine, zraven pa omaka na praženem česnu. Pa še tam rabiš nekaj cajta +za oprat in narezat solato in še kaj vanjo. (aja, kupiš že narezano):))

Ja, simpl je tkole pisat, "popraži jetrca na čebuli pa kos kruha pa fertik", ampak jetra je treba tudi narezat na majhne koščke (najbrž se kuha za celo familijo ne samo zase, tako da ne bo samo 4 koščke jeter, ne?), čebulo narezat, olje segret, pa smo že pri 20 minutah dela, potem pa še popražit in malo podušit (še vsaj 15 min), pa smo spet prekoračili pol ure.:)))) Enkrat štopaj, pa boš videla, kako čas hitro teče.:))
Default avatar

kwa da ne?

Če je zdravo ne bi vedela, sem pa naredila danes torteline s pršutom, paradižnikovo omako in solato s fižolom v 20ih minutah.
Za tako kosilo odštejem 3€, jedli smo trije.
Default avatar

zafira

Dobre ste ,da res tako hitro skuhate.No ,jaz se ne bom hvalila s tem,ker za mene je ,če skuham kaj v eni uri ,že zelo hitro .Samo res pa je ,da jaz ne kuham skoraj nič od tega zgoraj naštetega.