Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

zelena kava

Default avatar
Gospod Pieri, najprej vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujm za ta tekst. Vidi se, da ga piše roka človeka s kilometrino zdravega načina življenja. Navajate leta dela na sebi in mnogo študij na tem področju. Prosim vas, zase in verjetno še za koga drugega, če nam lahko zaupate vaš način življenja in režim prehranjevanja. Vem, da je nemogoče zajeti vse raznorazne kombinacije tega in onega, ampak če bi to lahko bil kot recimo nekak dnevnik enega tedna, bi morda z uvidom vašega načina morda tudi drugi pripoznali priložnost zase. Seveda ob našem lastnem zavedanju, da je vsak začetek izjemno težak in da rezultira šele po dolgotrajni discipliniranosti pri temeljiti preobrazbi nezdravih vzorcev, ki nas počasi pehajo v bolezni.
Če nam boste omogočili vpogled v vaš vsakdan, se vam že vnaprej iskrno zahvaljujem.

Lep pozdrav
Default avatar
Oj!
iva verbnik,
Vam je kaj znano, kaj vsebuje zrno zelene, presne kave. Zgoraj je govora le o izdelkih, preparatih.
Mislim tako; nabavil sem nepraženo surovo kavo, dam par zrn v blender, zmiksam ter popijem.
Sem že poskusil, a se moram prepričati o koristnosti ali škodljivosti le te.
Vse rastline imajo kako škodljivo stvar, a v sibmiozi z drugimi sestavinami v rastlini so neškodljive, ampak koristne.
Enako sklepam tudi za zrna surove, ekološko pridelane kave.
Seveda je ne nameravam piti v litrih ali piti zaradi, kot so reklame, hujšanja, sploh ne zaradi odvečnih kg, saj jih nimam, ko sem jih pa imel, sem jih odpravil s spremembo prehrane in veliko gibanja - tek, kolo, raziskovanja, iskanja, izobraževanja.
Podobno, kot je zapisal Pieri, le da jaz ne maram fitnesa.
Ko iščem o zeleni kavi na spletu, dobim v odg. le te, jim pravim, zvarke.

Vnaprej hvala za odgovor
Marjan
Default avatar
Pozdravljeni!

Pieri, čestitam za dobro napisano, tako da skoraj nimam kaj dodati glede hujšanja in zdravega življenja.

Vsem, ki se poslužujete takih (zrna zelene kave) in podobni jedilnih substanc za hujšanje, vam odsvetujem to dejanje, ker vam bo dolgoročno uničilo telo in pa predvsem psiho. Prvo me pri reklami za te izdelke zmoti, da je na veliko napisano shujšajte v 1 mesecu 8 kg in podobno! Spraševal sem se, če so propagandarji malo "čez les", brez pameti, nato pa sem uvidel, da so zelo pametni ljudje, ker s tem prepričajo veliko ovčic s "prazno glavo", da kupijo take izdelke, ker bi radi čimprej shujšali in prišli do lepe postave. Ovčice, ali ste se kdaj uprašali, če je tako hitro hujšanje zdravo? Glede na svoje raiskave in raziskave kolegov, bi si upal trditi, da je tako hitro hujšanje skoraj bolj škodljivo kot prekomerna teža! Tako kot prehitra vožnja poveča možnost za nesrečo, tudi prehitro hujšanje pripelje do dolgoročnih zdravstvenih težav. Po komentarjih na forumih sodeč vidim, da vas je kar veliko veselih glede shujšanja. Prosil bi vas, da čez par let ponovno odprete to temo in sporočite ljudstvu kako ste zadovoljni z jemanjem takih in podobnih izdelkov in s hitrim hujšanjem. Misim, da bo procent veselih drastično upadel!

Glede KLOROGENSKE KISLINE, katera povzroča hujšanje in druge škodljive procese v telesu, bi pa povedal sledeče: PEHTRAN in TIMIJAN in še nekatere druge rastline, vsebujejo skoraj toliko te kisline. Ker vam proizvajalci niso povedali, da ta kislina v prevelikih količinah (kar hitro dosežemo) škodi telesu, vam jaz povem to skrivnost, ki seveda ni omembe vredna iz njihove strani.

DNEVNIK (lahko tudi ostali), če si želiš, da ti na kratko napišem kako se lotiti zdravega telesnega in duhovnega življenja, mi sporoči na sledeči mail [email protected]. Tukaj se ne strinjam s Pierom, da je to zelo težko, ker če si "razčistiš v glavi", je čisto preprosto in enostavno in že po nekaj tednih vzljubiš tak način življenja.

Za svoje prevozno sredstvo zelo veliko ljudi dobro skrbi (redni servisi, popravila, vožnja z neprevelikimi obrati, izogibanje nesreč, "tankanje" pravega goriva,...), zakaj nebi še za svoje življenjsko prevozno sredstvo - TELO, da ne postane prehitro stara kripa ali celo pristane na odpadu!
Default avatar
Pozdravljen BILL The Kid na ta vaš email se bom oglasila in upam da mi boste odgovorili...hvala
Default avatar
Spoštovani,

Sem 36-letna zaposlena mama in žena. Vse svoje življenje sem se borila z odvečnimi kilogrami in ostalimi zdravstvenimi težavami. Ženski ciklus ni bil nikoli reden. Bila so obdobja, ko krvavitve ni bilo tudi po 9 mesecev, potem sem pa neprekinjeno krvavela 20-30 dni. Bolečin, ki so spremljale te procese, ne bom niti omenjala. Večkrat sem mogla takoj po obroku na blato, saj je bil pritisk tako močan, da sem mislila, da me bo razneslo. Teža se je stopnjevala kljub vsem dietam. Bila sem celo na redukciji na UKC Ljubljana pri 13 letih. Med poletnimi počitnicami sem v UKC z dieto 500 kalorij/dan izgubila 20 kg. Ko se je redukcija zaključila, sem pridobila vse nazaj in še več.

Pred cca 7 leti so se mi začele pojavljati bolečine po vsem telesu, ki so se le še stopnjevale. Kakšen dan je bil boljši, drugi slabši. V zelo hudih dnevih me je roka bolela že, ko sem želela dvigniti skodelico kave do ust. Vsak korak, ki sem ga naredila, mi je dajal občutek, da me težak kamen tišči na nogah. Ponoči sem imela hude krče v nogah, tudi po 3 zapored. Oblivala me je vročina in pot, kot bi bila v meni. Poletja so bila najhujša, ker je vročina le še stopnjevala bolečine do te mere, da sem večino vikendov, ko nisem bila v službi, preležala.

Celo življenje sem poslušala od zdravnikov, da je za vse kriva prekomerna teža, tudi za ginekološke težave. 7 let sem poskušala zanositi. Ker so bolečine v telesu postale neznosne, sem se odpravila k zdravniku. Naredil mi je preiskave za revmo -seveda negativno. Njegovo mnenje - prekomerna teža. Spremeniti bi morala prehrano in se več gibati. Kako bi se lahko več gibala, če sem bila dobesedno nesposobna za kakršenkoli fizični napor?

Lansko leto me je sodelavka prepričala, da sem poskusila post s sokovi. Ker sem ješča in gurman, čokolada je pa moja slabost, sem imela pomisleke, kako bom zdržala brez hrane. Določila mi je datum začetka, potem je šlo pa s svetlobno hitrostjo. En teden samo sadja in zelenjave, naslednji teden pa samo sočenje bio sadja in zelenjave, voda bio zelenjavne juhe, nesladkani naravni čaji, donat in seveda voda. Nobene trde hrane.

V ponedeljek, ko sem začela s postom, sem imela občutek, kot bi zbolela za gripo. V torek sem bila že na 70% energije, do sobote se je energija le še stopnjevala. Konec tedna sem bila tako nabita z energijo, da nisem vedela, kam naj z njo. Lačna nisem bila, ker nisem uživala trde hrane, zaradi katere bi želodec pošiljal v možgane signal, da je lačen. Imela sem pa željo po hrani. Kar čutila sem v ustih, kako se topi čokolada. Ampak sem zdržala, ker so VSE bolečine čudežno izginile, kot tudi oblivanja in vročina ter krči v nogah.

Ko sem zaključila post in počasi začela spet jesti, so se začele spet pojavljati bolečine. Tako sem naslednji mesec s poskušanjem hrane ugotovila, da mi škodi gluten. Sedaj sem že eno leto na brezglutenski dieti, ne stradam, veliko se gibam, jem doma pridelano zelenjavo. V enem letu sem shujšala 17 kg in teža še vedno počasi pada. Bolečine so izginile, Ženski ciklus se je stabiliziral na največ 2 dni zamude. Oblivanj in vročine ni več. Prebava se je umirila. Skratka, SPET ŽIVIM!!!!

Pa sem veselo odšla spet k zdravniku, da bi mu povedala o svoji ugotovitvi glede glutena. In mi odvrne, da glutenska intoleranca pri meni ni mogoča, saj sem debela. Kakorkoli, moje telo mi pravi, da se ob brezglutenski dieti počuti odlično, izgublja odvečno težo brez stradanja, še vedno se pa pocrkljam s čokolado.

Če se ne bi poslušala, bi najbrž pristala na protibolečniskih tabletah, označena kot hipohonder, kasneje na tabletah za zaščito želodca zaradi protibolečniskih tablet itd.... Kam bi me to pripeljalo, vemo vsi.

Zato vsem, ki imajo podobne težave, svetujem post s sokovi, da prečistijo telo, potem bo pa telo samo sporočilo, katera hrana mu škodi.

Lep pozdrav in veliko zdravja.
Default avatar
pozdravljeni

veliko se sliši o tej zeleni kavi zato se odločam, da bi poskusila še sama kot pomoč pri reševanju odvečnih kilogramov. a opazila sem zelo velike razlike v ceni med raznimi proizvajalci. a lahko kdo poda kakšno mnenje o tem katero izbrat oziroma katero ste poiskusili in je pomagalo..

cenovno ugodna je tale na BETTER BODIES 2X90 kapsul za 20€ ali pa ena je tudi 250 kaspsul za 25€

hvala za mnenja
Default avatar
Izogibajte se vseh preparatov/kapsul/instantov. Posebej, če je v
navezi s hujšanjem je to vse skupaj en velik natego! Poleg tega
pa si lahko še uničite zdravje. Vklopite svoje možgane malo, no.
Default avatar
Živjo,
A mi lahko nekdo zaupa kako se pripravi zeleno kavo v zrnu, koliko na dan jo je priporocljivo popiti in kdaj, koliko casa naj se jo pije. Hvala!
Default avatar
Zelena kava - greencoffeeplus.com Hotela sem samo povedati, da je Bureno ekstra! Shujšala sem 14 kg v slabih 2 mesecih, kilogrami pa niso se vrnili.
Default avatar
Pozdravljeni, glede na navedeni učinek hujšanja zagotovo vpliva na presnovo. Glede na vsa opozorila komu ga ne priporočajo, pomeni, da ima lahko tudi stranke učinke.
Osebno z njim nimam nobenih izkušenj (morda lahko o tem pove kdo, ki ga je preizkusil), samo razmišljam. Vam bi sicer priporočala drugačne oblike zmanjševanja telesne teže.
Če se odločite za zeleno kavo, bodite previdni, začnite z manjšo dozo in se opazujte, prav tako ne uživajte predolgo in naj ne postane to vaša navada.
Osebno sicer nisem preveč naklonjena takšnim metodam, toda včasih potrebujmo kakšno vzpodbudo, da je učinek viden hitro in nam da več volje. "Po pameti" in poslušajte vaše telo.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]

Moderatorji

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.
iva verbnik