Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

Vprašanje glede lobanjskih mečav pri dojenčku

Default avatar
Spoštovani

Rada bi vprašala, če mi prosim lahko odgovorite, kako močna je ta vezivna opna, ki je pod lobanjsko mečavo pri dojenčku, kako debela ?

Naš 3 -mesečni dojenček se je ob dremanju na mojem trebuhu v enem trenutku nenadno (sunkovito) premaknil-obrnil glavico z ene strani na drugo in je ob tem, ko je z glavico zadel v mojo brado, ne vem če ne, zadel v ravno v predel velike mečave. Zgodilo se je tudi že, da je očku nerodo zlezel pod brado, ko sta podirala kupček, in ga je s svojo brado zadel (zadeval) zgoraj kjer je velika mečava
Kaj pomenijo takile pripetljaji za lobanjske mečave pri tako majhnem dojenčku?

Kako je opazna poškodba lobanjske mečave, ali je sploh vidna? Kako se tak dojenček obnaša? In pri kako močnemu dotiku, sili ali celo morebitnemu udarcu ravno v predel mečave, se le-ta lahko poškoduje?

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor,
Default avatar
Spoštovana,

kar brez strahu. V področju lobanjskih mečav je kar nekaj zelo čvrstih plasti - od kože in podkožja, opne med kostmi (ki postopno zakosteneva in je nekaj milimetrov debela in z vezivnimi vlakni na gosto prepletena), možganskih ovojnic (od katerih je najmočnejša tim. dura), možgane pred "udarci" varuje še možganska tekočina (likvor), ki vsak točkast pritisk prenaša na veliko površino in s tem bistveno zmanjša sile pritiska. Da bi lahko prišlo do poškodbe zaradi topega pritiska na mečavo (še zlasti z dogodki, ki jih opisujete), ni nobene nevarnosti. Pri ostrem pritisku pa bi do poškodbe možganov privedlo le predrtje vseh omenjenih "barier" - torej gre zgolj za teoretično možnost poškodbe preko mečave.

Uživajte torej in naj vas mehkost in elastičnost mečave ne straši več.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Jaz tudi spadam med malo bolj "panične" starše. Sem se danes s 6 mesečnim dojenčkom naslonjenim na sebe ulegla na kavč (tako, da mi je ležal na trebuhu obrnjen proti meni), ki ima na eni strani steno z robom. In sedaj sem v skrbeh, da se ni dojenček udaril z glavico v vogal stene.
Saj verjetno se ni udaril, ker se je naprej veselo cartal in nasploh cel dan bil dobre volje (tudi sicer je pravi dobrovoljček :-) naš dojenček).

Dejansko me vedno skrbi, da se nebi kdaj ruknil ravno v predel velike mečave.
Kako bi dojenčku škodilo, če bi se slučajno ruknil ravno v predel mečave in kako bi starš to opazil?

Hvala za odgovor.


Lep pozdrav od pre-zaskrbljene mamice! :-)
Default avatar
Spoštovana hiper-zaskrbljena mama,

prav nobene nevarnosti ni, da bi se ob dogodkih, ki jih opisujete, lahko dojenčku zgodilo kaj slabega. Še bolj ste lahko brez skrbi tudi zato, ker bi že ob najmanjšem udarcu ali pritisku ob vogal kavča vaš dojenček zelo glasno protestiral.

Predel mečave deluje kljub "mehkosti" enako zaščitno do spodaj ležečih tkiv (tudi možganov) kot kost - ali morda še bolj, saj je elastičen in ne tog, kot je kost. Nevarnost bi pomenila le poškodba z ostrim predmetom, ki bi predrl vse plasti. To pa je v običajnih pogojih oskrbe dojenčka nemogoče - se pa lahko takšna poškodba zgodi ob elementarni ali prometni nesreči.

Torej se mirno "cartajte" naprej, na kavču ali kje drugje.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!
Ravnokar se je tudi nama pripetilo nekaj podobnega...mali je zavihtel glavico in udaril z zgornjim delom čela direktno v moje zobe oz. direktno na prve dva na rob...je za skrbeti ali ne? Dojenček je star skoraj 4 mesece. Hvala za odgovor že vnaprej....
LP, štorček
Default avatar
Dragi Štorčki,

za skrbeti ni nič, narava je mislila na take pripetljaje... Bo pa verjetno oteklina, pa modrica, ki bo lahko s čela segala še v "podočnjake" in bo "estetsko" moteča.

Upam, da je tudi z vašimi zobmi (ki so manj zaščiteni pred takšnimi udarci) vse OK.

Lep dan želim,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC