Brokoli kot glavna jed?
Brokolijev narastek.
Testo:
25 dag moke
sol
velika žlica masla
4 žlice mrzle vode
(jaz dodam še pol pecilnega, da je testo bolj mehko)
Testo zgneteš, ga razvaljaš in daš v pekač.
Nadev:
50 dag brokolija
2 jajci
2 dcl mleka
žlica kisle smetane
25 dag sira
gorčica
začimbe (sol, česen,poper,…)
Na testo daš kuhan brokoli, preliješ z nadevom, potreseš z sirom in pečeš 30 do 35 min na 220° C.
Lahko pa narediš brokolijev narastek tudi brez moke, kot jajčno jed.
Skuhaš brokoli (vre naj ene 10 min), kuhanega zložiš v ovalen pekač, dodaš malo juhce ali kar vode od kuhanja brokolija, čez poliješ mešanico 125 ml mleka, soli, belega popra, muškata in treh jajc. Da bo bolj okusno, lahko daš na vrh še kakšne koščke sira ali posuješ s parmezanom, lahko posuješ tudi s koščki narezane slanine ali šunke. Pekač pokriješ z alu folijo in pečeš v pečici na 220 stopinj 15 minut. Nato folijo odstraniš in pečeš še kakšnih 10 do 15 minut – malo opazuješ, koliko je kaj zapečeno.
Ta recept mi dostikrat uporabimo, je pa priredba enega recepta iz knjige Zelenjavne jedi (zbirka Velika kuharska knjiga). Tam je v osnovi napisan za brstični ohrovt.
Evo , ker sem vegetarijanka, sem danes delala dvojno glavno jed; moji doma mesno musako meni pa brokolijevo musako, kakšna bo javim pozneje:))
dala sem krompir na lističe na dno posode, čez prepražene brokolije s čebulo, posula s sirom, čez plast krompirja, polila čez jajce in kislo smetano , ter naribala parmezan.
Mater vedno isti problem, kuhati dvojno kosilo, ali žuliti samo krompir, ki je recimo kot včeraj, ko sem nardila list in krompir v pečici, glavna jed, seveda tud juha, te pa spet ne jem….
naj se zdaj ne vsuje plaz name , češ, kaj ti je treba bit vegetarijanec…;)))
če nimaš časa:
pristavi vodo za testenine
začni čistiti brokoli – cca 1cm. pod cvetkami prereži , ostalo olupi in na tanke rezine prereži
ko zavre voda posoli, daj testenine kuhat (najboljše kakšne fussile , polžke)
ko so testenine na pol kuhane vržeš brokoli noter in skuhaš ve do konca
precediš, prihraniš zajemalko vode
dodaš smetano za kuhanje in po potrebi malo prihranjene vode..
.. dobar tek
(moji otroci to obožujejo,
včasih, kakšen brokoli z lčuknjičasto zajemlako poberem ven, preden precedim in ga imao za grižljanje ‘iz roke’)