Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

vdrta bradavica in bolečina

Default avatar

lina7

Spoštovani,

Pred leti ste mi že pomagali, da sem kljub vdrtim bradavicam začela dojiti, predvsem mi je uspelo na levi strani. Zdaj v drugo, uspešno dojim na tej strani, tudi bradavica je večino časa praktično normalno izbočena. Problem pa imam še vedno na desni strani. Bradavica je precej vdrta. Imam nekaj vprašanj:
1. Predno jo otrok zagrabi, s prsti skušam čimbolj oz, vsaj malo izbočiti bradavico, da jo lažje zagrabi in hkrati privzdigniti dfojko, da lahko začne sesati. Je to ok?
2. Ko se otrok prisesa (ne vem točno, kaj zagrabi, kadar bradavica ni čisto izbočena) pa me na začetku vedno izjemno močno zaboli oz. je kot nekakšna komaj znosna pekoča bolečina. Morda veste, kaj bi to lahko bilo? Mislim, da je prisesan pravilno, bolečina potem tekom sesanja ali ko se bradavica bolj izboči pojenja...
3. Otrok je star 18 dni, se pa dogaja da hoče v jutranji uri, npr. med 3 in 6 jesti, hkrati pa le še dudlajti, tako da ga imam tudi po 3 -4 h na dojki, malo tudi (na pol) spečega: je to ok, oz. kaj naj storim, dude ne mara, ne vem pa, ali je ok, da je stalno na dojki??

Upam, da vam nisem postavila preveč vprašanj.
Hvala in lp
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, lina7!

Vaš drugi otrok se lepo doji na levi, desna bradavica pa vam povzroča bolečine zaradi vdrtosti.

"Predno jo otrok zagrabi, s prsti skušam čimbolj oz, vsaj malo izbočiti bradavico, da jo lažje zagrabi in hkrati privzdigniti dfojko, da lahko začne sesati. Je to ok?"
***Vsekakor, to bi vam tudi najbolj priporočila, če vam pomaga, da ne boli ali bistveno manj boli, ko se otrok prisesa.

"Ko se otrok prisesa (ne vem točno, kaj zagrabi, kadar bradavica ni čisto izbočena) pa me na začetku vedno izjemno močno zaboli oz. je kot nekakšna komaj znosna pekoča bolečina."
***Morda otrok vsesa bradavico skozi premalo odprta usteca? Ali lahko poskusite glavico rahlo nazaj, široko odprta usta, in fantka kar vi odločno potisnete na dojko, da bo čim hitreje prišlo do stika ustnic s kolobarjem. Otrok mora sesati kolobar, bradavica pa ob tem zdrsne globlje. Če bi bila bradavica delno vdrta, bi verjetno lahko prišlo do bolečine, ko bi ji otrok skušal vsesati, pa mu to ne bi povsem uspelo, težko je reči, kaj točno se dogaja... Možno je tudi, da bi bolečina nastala, če se otrok z dlesnijo npr. prisesa na mesto bradavice, namesto tam, kjer je tkivo kolobarja. Če odločen potisk ne bo pomagal (pri čemer pazite, da je bradavica dokaj na sredi), potem je boljši prvi način, torej da vi vnaprej s prsti nekoliko oblikujete bradavico.

"Otrok je star 18 dni, se pa dogaja da hoče v jutranji uri, npr. med 3 in 6 jesti, hkrati pa le še dudlajti, tako da ga imam tudi po 3 -4 h na dojki, malo tudi (na pol) spečega: je to ok, oz. kaj naj storim, dude ne mara, ne vem pa, ali je ok, da je stalno na dojki??"
***Opisali ste tipično dojenje v skupkih/grozdih, ki so značilni za novorojenčke. Menjavajo se ure, ko bi otrok bil kar naprej ali večkrat na dojki, samo drema, ne spi trdno, ali je dosti buden, ter ure, ko ima morda vsaj nekaj trdnega spanca in ne tako velike potrebe po dojenju. Nekateri novorojenčki imajo dolge "seanse", se dojijo več ur skupaj, lahko tudi polovico noči, celo dopoldne, celo popoldne ipd.. To ni narobe. Izogibajte se vztrajanju pri dojenju, če vas dojenje boli, saj je tako verjetneje, da ravno tedaj nastanejo poškodbe. Menjajte stran. otrok se lahko tedaj več doji na levi, če vama tako bolj ustreza. V tej starosti je za otroka, pri katerem vidimo, da napreduje vredu, dobro polni pleničke, popolnoma normalno, da ima taka obdobja nenehnega dojenja. Več smo pisali tudi tukaj - Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

lina7

Ponovno pozdravljeni,

Imam še eno vprašanje. Po vašem nasvetu sem preizkusila vse možne položaje, da bi bolečina pri dojenju na desni strani pri vdrti bradavici minila. Pred dvema tednoma sem opazila eno ragado, glivic nimam. Ali je možno, da je ta še vedno neznosna bolečina, ko se otrok prisesa (nato nekoliko bolje, sicer še vedno boli, ampak gre) zaradi ragade? Kaj lahko storim, da odpravim ragado?
Ne predstavljam si eno leto takih bolečin:(...Poleg tega z užitkom dojim na levi strani, za desno pa se vsakič pripravim na muko ob bolečini. Zato zadnje čase na desni tudi izpustim kak obrok za dojenje in me skrbi, da bo še mleka tu lahko zmanjkalo.

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, lina7!

Vaša bradavica je razpočena, če prav razumem. Ja, vsekakor je mogoče, da je to izvor bolečine oz. način sesanja, drgnjenja na tem mestu, zaradi česar bi se prvenstveno ragada ponavadi tudi pojavila.

Verjetno se vam na začetku ta razpoka/rana odpre in zato so ti potegi tudi najbolj boleči. Kaj lahko naredimo:
- preprečimo otroku, da vsesa/vsrka bradavico, ampak ga s čim bolj odprtimi usti nežno, a hitro in odločno potisnemo na dojko, da zajame večji del kolobarja in je bradavica že takoj kar se da globoko v ustih dojenčka
- sproščamo izcejanje mleka na drugi dojki, torej da so prvi potegi na drugi dojki, nato pa, ko zaznamo močnejše izcejanje mleka, otroka premaknemo na bolečo stran, nekatere mamice so ugotovile, da je tako manj boleče, če le to spreminjanje položaja otroka preveč ne moti
- če so bolečine močnejše proti koncu podoja, ne vztrajamo pri dojenju na tej strani, ampak raje menjamo stran, izogibamo se dojenju v bolečinah (kar v začetku podoja včasih ni mogoče)
- otroka držimo tako, da ima glavico čim bolj zarito v dojko (prosti nosnici, konica noska je lahko na dojki, bradica je lahko v dojki, ustnici otroku popravimo tako na začetku podoja kot kasneje, če je treba, da sta čim bolj narazen in ne uvlečeni)
- otroka pristavimo tako, da se prisesa približno pravokotno na smer, kot običajno sesa; torej ga bomo morali dojiti v drugem položaju, da se rana ne bo vedno odpirala na isti način, v isti smeri, ampak bo pritisk na rano drugačen (npr. ena možnost je položaj nogometne žoge, če smo imeli prej zibelko; druga možnost, da otroka pri drugi dojki ne obrnemo, ampak samo premaknemo (z blazino vred, če leži povišan na njej) 10-15cm na drugo dojko
- pazimo, da otrok ne cmoklja in ne "pada" z dojke, imejmo ga dovolj visoko, da spodnja ustnica čim laže zagrabi dojko in da dojka ne pritiska nanjo
- po podoju natremo kapljo mleka v poškodovano mesto, posušimo na zraku, nato nanesemo čisti lanolin ali mazilo, ki nam najbolj ustreza, mesto poškodbe ne sme biti izsušeno, pa tudi ne vlažno, ampak primerno namaščeno s slojem mazila, ki nam je v olajšanje; izogibamo se blazinic, morda bo prijalo biti nekaj časa brez modrčka, morda pa z modrček, v katerega smo vstavili čist prelikan robec in menjali, da je ves čas suho

Koliko časa že imate ragado? Je velika, globoka? Se vam gnoji, krvavi? Nekatere mamice se v težjih situacijah odločijo tudi za kakšna močnejša antibiotična zdravila, ki jih predpiše zdravnik, da se celjenje pohitri.

Ponavadi se situacija pri mnogih dojenčkih bistveno izboljša po 6-8t, ko otrokova usteca in jeziček že kar dosti zrastejo in je vse skupaj morda laže. Ne poznam primerov, da bi imela kakšna mamica hudo ragado pol leta ali celo dlje.

Popolnoma vas razumem, da je podoj na desni za vas neprijeten. Ni hudo, če ga skrajšate ali morda zamaknete, če le dojka ni prenapeta in vam ne grozi kakšno zastojno vnetje zaradi tega. To je bolj problem kot zmanjkovanje mleka. Drug problem je, da se na trdo in togo dojko otrok še teže pristavlja in so lahko še večje poškodbe, če bi npr. pristavljali na zelo napet kolobar. Sicer bo ob takem načinu tvorba mleka večja na levi in manjša na desni, ampak to lahko tudi spremenite nazaj, tvorbo uravnovesite, ko boste imeli občutek, da bi lahko večkrat dojili tudi na desni. Tvorba mleka je obojestranski proces, z več stimulacije se poveča, z manj stimulacije pa se zmanjša - če je stimulacija na drugi dojki namesto na tej, pa ne bi smelo biti težav s tem, da otrok dobiva dovolj mleka. Redko katera mamica ima uravnoteženo tvorbo mleka, nekatere pa dojijo tudi samo na eni strani. Morda si lahko ročno na desni nekaj mleka tudi iztiskate občasno.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

lina7

Spoštovana gospa Mojca,

Najlepša hvala za vas čas in trud pri odgovoru. Res sem ga komaj čakala, saj je bolečina vsak dan hujša (pa imam kar visok prag bolečine-zdaj že stiskam zobe in skoraj jokam ob podoju, tako boli in močna in pekoča bolečina tudi dalj traja, prej je vsaj ponehala). Problem je v tem, da je ragada ravno na bradavici, na tistem delu, ki se ob vdrti bradavici ne vidi. Vidna je le, ko je bradavica med ali po dojenju zelo kratek čas (cca 30sek, mogoče 1min) zunaj (do te mere, daj e ragada vidna). To mi otežkoča kakršno koli mazanje, saj sama s prsti bradacice ne uspem izvleči do te mere, da bi ragado videla in ustrezno namazala. Je rdeče barve , ko sem jo opazila je bila dolga kake 4mm krat pol milimetra, zdaj pa dolga je že kar kakih 7mm. Mislim, da gnojna ni krvi tudi še nisem opazila. Nekje sem zasledila, da pomaga tudi fiziološka raztopina, kaj menite?
Verjetno mi je res nastala, ko sem imela zelo polne prsi (manjše vnetje pred novim letom par dni-sem uspela sama razrešiti). Sicer me jemanj bolelo, ko je bila dojka napeta, tako da se mi je zdelo še ok, ampak ragada je pa verjetno posledica tistega obdobja. Opazila sem jo sicer šele pred kakima dvema tednoma...
Ker je bradavica vdrta sem opazila tudi, da jo otrok polovico več izvleče kot drugo (spodnji del manj); ragada je ravno nekje na prehodu.
Ko otrok zagrabi bradavico, pa sicer zagrabi vdrti del, kasneje sam izsesa bradvico, tako da je težko na karkoli vplivati.
Default avatar

LLLMojca

Če prav razumem, nič ne pomaga, da prej s prsti poskušate izvleči bradavico in jo nekoliko oblikovati, kot ste ravnali na začetku. Verjetno gre za delno vdrto bradavico, ki na eni strani izstopi (ob oblikovanju, sesanju), na neki točki pa ne ali zelo malo, mogoče ostane vdrta in tam otrok nekako nepravilno sesa ter nastajajo poškodbe.

Kaj pa tanek nastavek? Ste poskusili, če bi se bolečina umirila z nastavkom? Nastavki so žal tako pogosto zlorabljeni, ampak pri taki delno vdrti bradavici je pa morda prav nastavek tisto, kar bi poskusili. Na drugi strani lahko dojite enako kot doslej.

Druga možnost je, kot sem že napisala, da za pravi kot obrnete sesanje, da bo pritisk dlesni nekje drugje, ne na tisti kritični točki.

Mleko vtirajte po podoju vseeno, verjetno bo pronicalo tudi do te rane, kajne. Enako bi se moralo zgoditi z mazanjem lanolina ali drugega mazila. Res je, lahko gre za čisto tanko in komaj opazno rano, ki je zelo boleča. Fiziološka raztopina, ne vem, kaj dosti si od nje v smeri celjenja ne moremo obetati. Morda pa bi, če je neznosno, kar pokazali zdravniku, dobili kakšno mazilo za hitrejše celjenje rane.

Jutri bom pogledala še v priročnik, če so še kakšne posebne tehnike v situaciji z delno vdrto bradavico. Če slučajno pozabim in še ne bo odgovora, me kar spomnite!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

lina7

Pozdravljeni,

Glede oblikovanja na začetku-včasih gre, včasih pa je tako vdrta, da lahko samo privzdignem in nekako oblikujem kolobar/"bradavico", da dojenček zagrabi- kakorkoli že, pa to ne vpliva na zmanjšanje bolečine.

Ja, poizkusila sem tudi z nastavkom (Na začetku sem ga uporabljala, potem pa je dojenček lahko sam zagrabil brez nastavka), ampak je bila/je bolečina praktično enaka. Verjetno bo res edina rešitev sprememba kota - zamik za 15 cm ni pomagal- je bolelo, nekako pa mi ne uspe, da bi otrok zagrabil dojko pri obratu 180 stopinj-bom vsaj podnevi še poizkusila, to bo verjetno res pomagalo-

Tudi zdravniku sem pokazala, samo žel je ta del vdrt in kot rečeno ga brez otrokovega sesanja ne morem izvleči do te mere, da bi zdravnik ragado videl..res začaran krog, mar ne?:) Bom poizkusila z mlekom in lanolinim, nato pa vztrajala dokler bo pač šlo...

Hvala za pomoč, javim, če bo bolje.LP
Default avatar

LLLMojca

Očitno nastavek ne pomaga, drugače bi bile bolečine gotovo manjše.

Ste morda razmišljali o nošenju prsnih školjk ali niplet? Školjke denimo mamica nosi na dojki vmes med posameznimi podoji oz. nekaj časa pred podojem in ki včasih lahko precej pomagajo bradavici, da izstopi oz. da nanjo ne pritiskajo oblačila, nedrček... sčasoma pa se s pomočjo školjk ali niplet bradavica morda laže obdrži v položaju, ki otroku olajša prisesavanje. Morda bi po morebitnem izbočenju bradavice tudi laže opazili, kako je z rano. Morda bi že samo prisesavanje po nošenju školjk ali niplet, če bi te delovale, bilo lažje in bi povzročalo manj drgnjenja in poškodb. Praviloma jih priporočamo v nosečnosti, vendar so izkušnje mamic pokazale, da lahko pomagajo tudi v času dojenja, ko težavo že zaznamo.

Školjke morajo biti tako velike, da izvajajo pritisk na kolobar in držijo modrček (ki naj bo tudi eno številko večji) stran od bradavice. Pritisk ne sme biti premočan, da mamica ne tvega zamašitve vodov ali mastitisa. Nosijo se najprej kakšno uro na dan, nato se čas nošenja podaljšuje, pri že doječi mamici pa običajno pol ure pred podojem. Vsak dan jih umijemo s toplo vodo. Žal ni kaj dosti dokazov, kar se tiče raziskav, da je ta metoda uspešna oz. da imajo mamice, ki nosijo školjke, izboljšano situacijo pri pristavljanju. Ampak vseeno omenjam.

Nekako najpogosteje priporočamo Hofmannove vaje za vdrte bradavice:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978495 (obširno)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978077 (angleške povezave)
Poglejte prosim, kako se izvajajo, poskusite, ali bi jih lahko izvajali na tej bradavici, kjer so težave, in ali bi kaj pomagalo bradavico izvleči oz. s tem izboljšati podoje, Običajno naj bi jih izvajali petkrat na dan.

Nekatere matere poskušajo bradavico pred podoji izvleči s prsno črpalko, vendar to pri vas lahko povzroči dodatne bolečine, zato vsekakor previdno, pravzaprav previdno in nežno pri izvajanju česarkoli. Izsesavanje bradavice večkrat na dan, torej izvajanje pritiska, da bi bradavica, ki je vdrta, izstopila, ne da bi mamico to bolelo, se je izkazala v praksi kot dober način za olajšanje dojenja, saj se tkivo sčasoma lahko uspe prilagoditi in bolj izstopiti, če mu pri tem redno pomagamo.

Sem pogledala v priročnik in našla še tole:
- da mnogim mamicam daje več pregleda in izboljšano je pristavljanje v t. i. položaju nogometne žoge (držite glavico, telo otroka je na blazini ob mamici, nogice nekoliko zadaj)
- da se včasih zgodi, da otrok namesto sesanja kolobarja na enem delu pritiska in drgne z dlesnimi ob vdrti del bradavice, kar vemo po bolečini, pri čemer lahko pomagajo gornje tehnike (vaje, črpalka, školjke pred podojem), ki pa jih moramo izvajati določeno čas, npr. vsaj nekaj dni redno

Eno možnost ste tudi že sami omenili: če je bolečina huda in dojenje neprijetno, otroka pa se dobro doji na drugi strani, zakaj ne bi okrepili dojenje na tej strani, na boleči dojki pa začasno zmanjšali dojenje (ga lahko delno ali v celoti nadomestili tudi s črpanjem)! Otrok se lahko več in bolje doji na eni dojki, spodbudi tvorbo mleka tam, med tem ko na drugi strani je tvorba, če ne črpamo in dojimo manj, pač manjša, ampak pomembno je, da otrok dobiva dovolj mleka vse skupaj in ni neobičajno, da mamica uspešno doji tudi pretežno (ali celo samo) na eni dojki.

Ta čas lahko poskušate z zdravljenjem rane. Morda bo pomagalo kakšno močnejše mazilo za hitrejše celjenje ran, priporočam, da vprašate zdravnika, kaj bi še priporočil. Mleko in lanolin sta vredu, vendar včasih ne pomagata dovolj hitro, če so bolečine tako zelo močne, da se ne da zdržati.

Upam, da bo pomagalo že to, da vaš dojenček vsak dan raste, ima vsak dan večja ustka in vsak dan lahko morda bolj odpre. Na delu, kjer je bradavica vdrta, pa bodite pozorni, da je dlesen čim bolj stran od bradavice, torej pristavljajte asimetrično, poskušajte položaje.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

lina7

Spoštovana gospa Mojca,

Samo javljam vam, da je bolečina skoraj popolnoma popustila, tako da se veselo dojimo na obeh straneh. Če bo pomagalo še komu- mazala sem z Lanolinom, ko je bilo najhuje, nekajkrat izpustila dojenje na priazdeti strani. Izgleda tudi, da je zdaj tudi dojenček že večji in zagrabi tako, da ne pritiska ravno na boleče mesto.

Res iskrena hvala še enkrat ter hvala za vaš trud!

p.s. Če ne bi bilo vašega foruma, bi verjetno precej manj žensk uspešno dojilo.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar