Forum.Over.Net

Starševski čvek

Cena oskrbe dementne osebe v domu

Default avatar

Pižmovka2

Koliko je cena oskrbe dementne osebe v domu upokojencev?

Kaj če sama pokojnina ni dovolj? Ali občine kaj prispevajo ali je morebitno doplačilo izključno breme svojcev?

Hvala za pomoč.
Default avatar

Morski galeb

Cena je različna od doma do doma. Če je penzija premajhna, dodajo svojci. Če so pametni, se med seboj dogovorijo, kdo bo doplačeval razliko za oskrbo, ker le-ta naj bi podedoval imetje po smrti skrbovanca. No, to naj bi bilo lepo; praksa pa sicer večkrat dokaže drugače. V kolikor varovanec nima svojcev, razliko doplača socialna in se ta "vsede" na lastnino, če jo seveda ima.

R
Default avatar

pravi čno

Če pokojnina ni dovolj in če svojci nočejo prispevati, potem sofinancira občina, a seveda se vsede na premoženje te osebe. Posledično potem dediči dedujejo toliko manj - če sploh kaj ostane za dedovanje.
Default avatar

morski konjiček

moja babica je v domu za 1000 eur. od csd je dobivala le 150 eur. pokojnine nikoli ni imela. mama je morala doplačevati 850. pa je na csd odnesla papirje in zdaj plačuje le 300, brat 150. ostalo krije občina.
Default avatar

dodatek za pomoč...

Cena je okrog 1000 €, odvisno od doma, prostor na varovanem oddelku, kjer morajo te osebe bivat pa tudi zelo težko dobiš. Sem pred meseci preklicala celo SLO, da smo našli prostor za dementno teto. Poleg pokojnine prištej še dodatek za pomoč in postrežbo, ki pripada osebam, ki zase ne zmorejo več skrbeti. Vlogo izpolni zdravnik v domu, ali osebni zdravnik, ostalo pa doplačate svojci. Lahko doplača občina, potem je tako, kot so že napisali zgoraj.
Default avatar

ena čudna

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini je oskrbnina na oddelku za dementne 1030 - 1070 na mesec. Dom je odličen, osebje enkratno. Pri nas je takole: mama ima penzijo 490 evrov, dobi 130 dodatka za pomoč in postrežbo, drugo moram doplačati. Štej zraven še oblačila, kakšna očala, frizerja, priboljške ... Zanimivo,da ti po zakonu doplačila za starše v domu ne štejejo med davčne olajšave!!

Mama je imela malo stanovanje, ki ga zaenkrat oddajam ( sem njena edinka ) vendar ga bo treba prodati, ker stroškov ne zmorem več sproti poravnavati. Če ( ko ) bo porabljen še ta denar,jaz pa že sama upokojena in bolna, si ne upam misliti naprej ...