Limfom in levkemija

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Povečana bezgavka na vratu

Default avatar
Pozdravljeni!

Moja 23. letna partnerka že 2-3 mesce opaža povečano desno vratno bezgavko. Bezgavka jo včasih močneje boli, včasih pa čisto malo, skoraj nič. Bila je v velikosti fižolčka. Kakšen slab mesec nazaj je bila pri zdravniku, ki ji je pregledal grlo in rekel, da ji ne bo predpisal antibiotikov, ker povečano bezgavko pripisuje močnemu stresu, živčnosti in posledičnemu padcu odpornosti, pa tudi temu, da je partnerka bila nahodna (brez vročine), potem pa se ji je bezgavka povečala. Partnerki niso vzeli krvi, saj je bila zdravnica 100%, da je kriv stres, saj imava doma zelo bolano hčerkico, in smo ves čas pri zdravnikih, po bolnicah, spremlja nas neredna in nepravilna prehrana,..
Bezgavka se je nekoliko zmanjševala, vendar je še bila malo tipna in zelo rahlo boleča, danes zjutraj pa je partnerka zoped začela tožiti o malo močnejših bolečinah, občutku tujka v grlu in nekoliko težjem požiranju, potipala si je bezgavko in ugotovila, da se ji je zoped zvečala na velikost fižolčka.
Nočnega potenja nima, nekaj tednov nazaj jo je bolelo na področju reber, in prsnega koša, vendar je bolečina ponehala, to z bolečinami se ji je dogajalo tudi kmalu po porodu cca. 5-6 mesecev nazaj, drugje kot na vratu povečanih bezgavk ne opaža. Občasno pa zakiha, zakašlja, ali pa si obriše nos, ampak to ni konstantno, pač, nekajkrat na dan, ta rahel prehlad traja 14 dni, pa nekaj dni ne duha ne sluha o njem, potem pa spet,...
V družini (babica) so imeli raka na prsih in zaradi razširitve metastaz na ostale dele telesa je babica umrla. Partnerka se boji, da ima tudi ona raka. Bi lahko ta bezgavka kazala na raka?
Default avatar
Aja pa še to, zdravica pri pregledu ni opazila vnetega in rdečega grla. Opazila je samo povečano bezgavko.
Default avatar
Sicer sem laik, ampak načeloma je tako, da se bezgavka, ki je velikost fižola, ne smatra za povečano. Šele tam pri velikosti več kot 1cm, bi bil smiseln bolj podroben pregled. Boleče bezgavke so navadno znak nekega vnetja.

Osebno bi, v primeru strahu, ki jo imata s partnerko, vseeno vztrajala pri pregledu krvi. Zdravnici naj pač pove, da se bezgavka zmanjša in potem zopet poveča in da to traja že 3 mesece.

Vratne bezgavke so lahko povečane zaradi vnetnega procesa v ustni votlini (zobje, dlesni, mandlji).

Lp
Default avatar
Bezgavka je dolga nekje med 1.3 in 1.5 cm in široka nekje 0.8cm.
Partnerka je bila pri zobarju teden dni nazaj in zobar je rekel, da ima malenkost vnete dlesni, ampak bojim se, da to ni razlog za vneto bezgavko.
Default avatar
Danes je bezgavka povečana še vedno (itak), ampak boli pa ne. Partnerki se dogaja enako, kot takrat, ko je prvič opazila, da se ji je bezgavka povečala. Aja, pa partnerka ne hujša.
Grabi jo pa panika, zelo!
Resnično upava, da ni nič. Upava na čimveč vaših nasvetov. Hvala!
Default avatar
Še vedno svetujem ponoven obisk pri zdravniku, saj očitno partnerko bezgavka zelo moti in straši. Prej boste našli rešitev, prej vam bo obema odleglo. :) Preko spleta dajati nasvete nima velikega smisla, saj nekaj manjših in popolnoma nebolečih preiskav pri zdravniku, lahko da odgovor na vaša vprašanja.
Lep pozdrav.
Default avatar
MENE zanima ce imas naprimer limfon a se to vidi tudi v spremembi krvne slike,,,imas naprimer kaj povecano u krvi
Default avatar
no tudi sam sem bil pred 5 meseci bolan,,neka viroza ki je trajala dober mesec,,ko sem jo skoraj preboleu mi je otekla desna stran vrata zaraddi unete bezgavke,,,,,,,,,,ker je bila bezgavka prisotna 3 mesece( naj povem da ni rastla in je bila skos enaka), sem sel samoplačnisko na UZ vratu

izvid uz vratu

posteriorno za zgornjim delom m. sternocleiddomastoideus sta dve po uz kriterijih reaktivni bezgavki,,vecja meri 8krat 2 mm


ZANIMA ME . ker se mi dva meseca ponavlja vročina in sicer,,,cez dan vročine nimam ,,,zvecer pa jo imam najvec do 37,4,,,,nato zjutraj spet nic,,,,,,,,upam da ni to kaj u zvezi z mojo vratno bezgavko,,,,,,,,cudno se mi zdi da imam na vratu ze 5 mesecev bezgavko vneto, sicer mi ne raste in je enaka ze 5 mesecev,,,,,kar me bega je to da zakaj je 5 mesecev prisotna in ne izgine,,na otip je enaka ze 5 mesecev,,,mar nebi mogla ze zginit če ni nic narobe

in se nekaj,,ali ce imas limfon se to vidi u spremembi krvne slike oziroma se to vidi ce naredis osnovne krvne preizkave( levkociti,,trombociti ,,,itd)


najlepša hvala za odg,,,,,,,,,,veliko zdravjau novem letu in naprej
Default avatar
Moja izkušnja je bila sledeča: ko so mi odkrivali limfom, sem imela zelo povišano sedimentacijo in CRP s tem, da sicer niso našli v telesu nobenega vnetnega procesa, za katerega sta tudi povišana ponavadi CRP in sedimentacija.

Skratka, imela sem povišano sedimentacijo in CRP in biokemične preiskave so pokazale, da je povišan LDH (limfomski marker). Vendar za ta marker je potrebno poslati kri na posebne - biokemične preiskave.

Sama imam trenutno tudi reaktivne bezgavke, ki so posledice neke bakterijske okužbe. Na infekcijski kliniki so mi povedali, da traja lahko tudi pol leta, da se vrnejo v prvotno stanje.

Predlagam, da malo positnariš pri zdravniku, da razišče, kaj je vzrok vročinam v večernih urah.

Vse dobro želim!
Default avatar
Kristina hvala lepa za odgovor, samo če prav sklepam, če bi slo za limfon bi vrjetno u 5 mesecih odkar imam na vratu 2 manjsi bezgavki od katerih najvecja meri 8krat 2mm,,,bivrjetno že mogla zrastit( nej povem da imam 25let). Kar se pa tiče vročine bom uprasal zdravnico po praznikih, vrjetno se bo videlo po osnovnih krvnih preizkavah ali je kaj narobe, samo ce se spomnim je bila kri na zadni kontroli v mejah normale pa sem imel iste probleme
lep pozdrav: jure
Default avatar
Mi lahko kdo pove kje oziroma kam te mora poslati osebni zdravnik za punkcijo bezgavke, postopek si predstavljam približno, pač z iglo zapičijo u bezgavko in dajo pac na preizkave. Dela kdo to privat ali je to samo na napotnico, si kar predstavljam mojo zdravnico, ah kje pa , da bi me poslala bi moral imeti vrat res full otečen, seveda ga nimam, so pa bezgavke prisotne že pet mesecev, sicer imam dve na kupu od katere vecja meri 9mm krat 2mm, tako so napisali na uz. Vendar pa kakor mi je znano da kar je manj od 1cm sploh ni vneta bezgavka, čudno ker pri meni jih na mestu kjer so 5 mesecev prej ni bilo, sedaj pa so dve, od katerih sem napisal koliko meri večja. Če se to ne smatra kot povečano bezgavko( 9mm krat 2mm), zakaj potem ne izgine.....
Default avatar
Eeee, punkcije delajo samo na Onkološkem inštitutu. Velikost tvoje bezgavke res ni velikain vprašanje, če sploh delajo punkcije na tako majhnih bezgavkah. Naj pa te potolažim, da v nevarnih primerih bezgavke rastejo in rastejo iz meseca v mesec in zrastejo do velikost oreha in več... Vsekakor se posvetuj z zdravnikom.
Default avatar
Hvala Kristina
Default avatar
spoštovani. stara sem 17 let in imam že več kot eno leto povečanih nekaj bezgavk na vratu (velikosti fižola). Nimam občutka da bi bezgavke kaj rasle, razen tega, da se na obdobja še nekoliko povečajo (takrat tudi bolijo), potem pa se kmalu vrnejo v velikost fižola (in me prenehajo boleti). Včasih imam tudi nekoliko povešano temperaturo, nekaj čez 37, vendar bolj proti večeru, ponoči in zjutraj pa temperature navadno nimam, razen po kakšni neprespani noči. Temperatura se torej pojavi z utrujenostjo. Potim se ponoči ne, razen če sem pod kakšnim večjim stresom. Malo me skrbi, da imam limfom, in me zanima če imam res tiste značilne znake?
Default avatar
ali je boleč vrat s povečanimi bezgavkami lahko tudi pokazatelj limfoma???
Default avatar
Concerned, najbolje je, da greš k zdravniku, ker normalno mislim, da ni. Zahtevaj take preglede, da bodo izključili, da ni limfom. Bori se zase. Saj lahko ni hudo. Prepričaj se, da boš mirna v sebi. Saj je še vse pred teboj. Mir je velika vrednota v življenju. Dokler ne izključijo, da ni kaj hudega, ne odnehaj!!!!!!!!!

Veliko sonca
Default avatar
Concerned,
težave, ki jih opisuješ niso nič podobne tistim, ki sem jih imela sama, ko sem imela limfom. Pri limfomu je značilno, da bezgavke samo rastejo, torej se ne manjšajo in spet rastejo. Poleg tega pri mladih ljudeh, ko gre za limfom, v nekaj mesecih bezgavke zrastejo za velikost oreha ali več. Ne glede na to pa vseeno pojdi k splošnemu zdravniku, da ugotovi, kaj je na stvari. Kar pogumno. Ni vsaka povečana bezgavka limfom. Pa javi nam, kako si opravila. Stiskam pesti, da boš čim prej pomirjena.

Kisss,
tudi tebi svetujem, da greš k splošnemu zdravniku in stiskam pesti, da so težave začasne in da boš od zdravnika izvedela pomirjujoče novice.

Lep pozdrav,
Default avatar
bila pri zdravnici, ki me je že pri otipu bezgavk izključila limfom (-:
hvala pa tudi tebi, Kristina, za pomirjajoče besede
lp
Default avatar
Zdravo. Sem star 17 let. Zanima me kaj pomeni, če imam povečano desno bezgavko na vratu? Bolečin nimam nikoli... Moja desna bezgavka na vratu pa je ze celo zimo povečana...Kaj preveč hudo bolan nisem biu to zimo nikoli... samo 1x sem imel malo vročine! Malo me je začelo skrbeti zato se našel ta forum. Prosim za hitri odgovor! Hvala :)

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic