Starševski čvek

cankarjeva mati

Default avatar
Kuhano imam na 3/4, tudi za peko imam pripravljeno in razmišljam, kako uživam v kuhinji, kako zadovoljstvo čutim, ko lahko skrbim za svojo družino in jim na tak način kažem kako jih imam rada. Hvaležna sem za to.

Vendar pa ne razumem, zakaj se nekaterim to zdi brezveze, primitivno, povoženo, nekaj kar je totalno mimo, da si rad v kuhinji in rad postaviš na mizo jedi, ki jih družina obožuje. Takoj si označen kot Cankarjeva mati.

In sploh mi ni jasno, kaj je narobe, tudi če si Cankarjeva mati?

A ni to lepše in boljše, kot pa da otroci lačni in jezni sedijo vsak na svoji strani in čakajo, kdo jim bo kaj dobrega skuhal?

Ne vem, samo razmišljam.

Kakorkoli že, tudi vam želim, da bi vam bil sobotni dan čim lepši in sončen!
Default avatar
Vsak po svoje. Tebi odgovarja tako, drugim pač drugače. In prav je tako.
Ti uživaš ob tem, jaz, npr. ne.
Lep vikend tudi tebi in tvojim domačim!
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar
narobe je to, da ne razumeš izraza cankarjanska mati. ti z njim nimaš kaj dosti skupnega.

cankarjanska mati je trpeča ženska, ki se v tišini razdaja za svojo družino, ki ne zna cenit njenih naporov in ki celo zaničuje njene napore, ona pa ima to svoje trpljenje za nekaj, v čemer ona sadomazo uživa.

nič ni narobe s tem, da te izpolnjuje gospodinsko delo.
Default avatar
Ti si malo falila pomen tega termina.

kopiram (iz mona)

Cankarjanska mati simbolizira mater, ki si trga od ust in daje otroku ter pričakuje hvaležnost. Pojav je dokaj pogost pri osebah, ki so relativno depresivne in ki si najdejo mesto v družbi s skrbjo za druge, vendar s sporočilom: "Žrtvujem se zate …" Te osebe zanikajo svoje potrebe in želje, svoje življenje in usodo nekako generirajo tako, da 'ostanejo na cedilu'. Poenostavljeno povedano: gre za nepresežene odnose aktivne odvisnosti – tako odvisen človek potrebuje nekoga, ki je nebogljen, potreben pomoči.

Cankarjanska ženska je ponosna na to, da lahko vleče in hkrati tudi poriva cel družinski voz, na katerega si je že zdavnaj naprtila tudi dnino. Če si izposodim izraz od nedavno preminulega psihologa, se med tem njen »pezdetek« ali ukvarja z blazno pomembnimi posli, ukvarja s politiko po gostilnah, ali pa ne sme zamuditi nobene tekme. Samoumevno je tudi, da ob vseh teh »pezdetkovih« prioritetah zmanjka časa tudi za zakonske dolžnosti. Nemalokrat se zgodi, da se zaradi tega cankarjanska ženska preveč naveže na svojega sina, ki nato vse življenje divja naokoli s krivdo, da je zavrnil posesivno skodelico kave.
Default avatar
Ja,je pa res, da bi ti kdo znal oporekati, zakaj tako skrbiš za druge, zakaj ne zase.
No, jaz se s takim oporekanjem ne strinjam.
Default avatar
res je užitek skrbeti za družino, a samo, če veš kaj ti pomeni, kaj ti daje , da imaš pravzaprav smisel življenja v njej

ej ,če se mi ne da , si morajo sami v hladilniku kaj poiskat
ja tkole je
jih nahrulim, da se blok trese
se delam bosa in trpinko

heeheheheheh, vse zaradi namena
včasih me celo ne pogruntajo hihihihhi
srečno
Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!
Default avatar
Malo si zgrešila point, zelo lepo si opisala Can.mater, čeprav sem že prej razumela, kaj je v resnici bilo sporočilo Cankarjeve matere.

Hotela sem povedat, da v kolikor so se tukaj kdaj pojavili posti s takšno ali podobno tematiko, že si bil označen kot Cankarjeva mati in butasta ženščina, ki itak za drugo ni sposobna kot streči svojim. Samo to me vedno znova zmoti in razžalosti, ker vem da nisem žrtev in nikoli ne bom.

Sem samo preprosta mama in žena, ki z velikim veseljem daje in tudi prejema. To pa še zdaleč ne pomeni, da sem butasta.


Lep sonček!
Default avatar
Jaz sem samo skopirala definicijo iz nekega drugega posta na monu.

Jaz v tem, da rada razveseliš svojo družino tako ali drugače, ne vidim nič cankarjevskega. Se strinjam s tabo, da se na tem forumu prehitro začne opletati s to besedno zvezo.
Default avatar
No, ti nisi cankarjanska mati, vsekakor ne, vsaj kakor pišeš, te jaz ne vidim. In naj te tudi ne prizadanejo babe, ki svoje frustracijo skrivajo za obkladanje drugih. Posebej zabavno je, ko ljudje uporabljajo besede ali besedne zveze, ki jih ne razumejo :)

En vic, ki cankarjansko mati kar dobro opiše:

Koliko cankarjanskih mater potrebuješ za zamenjavo žarnice?
Nobene, ker pravi "ah, bom kar v temi sedela, nočem biti nikomur v napoto".
Default avatar
SEM Cankarjanska mati in žena, žal, po svoji krivdi, priznam.
In, zelo trpim.
Default avatar
[quote=""malo si zgrešila point""]

Cankarjanska ženska je ponosna na to, da lahko vleče in hkrati tudi poriva cel družinski voz, na katerega si je že zdavnaj naprtila tudi dnino. Če si izposodim izraz od nedavno preminulega psihologa, se med tem njen »pezdetek« ali ukvarja z blazno pomembnimi posli, ukvarja s politiko po gostilnah, ali pa ne sme zamuditi nobene tekme. Samoumevno je tudi, da ob vseh teh »pezdetkovih« prioritetah zmanjka časa tudi za zakonske dolžnosti. Nemalokrat se zgodi, da se zaradi tega cankarjanska ženska preveč naveže na svojega sina, ki nato vse življenje divja naokoli s krivdo, da je zavrnil posesivno skodelico kave.[/quote]

Kopirano ali napisano, odlično spravljeno skupaj. Kdor ima dar za opazovanje, lahko to pri teh sinovih vidi s tisoč kilometrov. Oni seveda tega ne vidijo. Je najbolj grozno, res, da jim je škodovala ravno tista oseba, ki bi jih morala imeti najraje na svetu. Oče nikoli doma, ali hud deloholik ali pa še hujši pijanec, mama pa tako pridna in predana, ponavadi tako blazno ponosna na svojega ponavadi najstarejšega sina, ki je tako odgovoren in ji vedno pomaga. Ponavadi si takšni reveži nikoli ne morejo ustvariti normalnega družinskega življenja. Ali se globoko v sebi bojijo žensk in bežijo pred njimi. Ali pa ponovijo vzorec svojega očeta.
Default avatar
res ne vem kaj se obremenjuješ tu z ljudmi, ki jih sploh ne poznaš in ti v lajfu ne pomenijo nič ... če vaši familiji tako ustreza je to ok, če pa moža moti da si več med lonci kot z njim pa zna bit problem ... tako pač je :-)